Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Konfiguracije
Savet za kupovinu
STRANA 1 OD 1
rape84 Savet za kupovinu 26.03.2011. 20:09 T34851

status: user
broj poruka: 48

Menjam ploču, procesor, memoriju i grafiku u računaru koji će služiti za internet, muziku i filmove (DviX i HD) dok se igrice na njemu sigurno neće igrati. Pošto će komp stajati u dnevnoj sobi,vrlo mi je bitno da bude tih. Filmove ću gledati kako na monitoru tako i na TV (bez HDMI) pa je neophodna grafika sa s-video TV izlazom.
Imam sledeća pitanja za vas:

Procesor: Da li je za pomenutu namenu opravdana kupovina procesora sa više od dva jezgra ili je dovoljan neki npr. AMD Athlon II X2 220?

Ploča: moj favorit je 770-C45. Ima li velike razlike u kvalitetu između sledećih proizvođača ASUS, MSI, GIGABYTE?

Memorija: Da li je dovoljno 2GB?

Grafika: Zbog pomenutih ograničenja po pitanju TV izlaza verovatno sam ograničen na polovnu grafiku pa vas molim da me posavetujete šta da tražim po oglasima. Voleo bih da nađem nešto sa pasivnim hlađenjem i što je još uvek pod garancijom.
Ne bih komentarisao koliko sam para namenio za ove komponente jer mi nije žao da dam nešto više novca za komp koji će služiti par godina ali sa druge strane ne bih da kupujem nešto čije performanse neću nikada iskoristiti.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Mixx ... 26.03.2011. 20:27 #308724

broj poruka: 2931
athlon2x2 sasvim dovoljan, stavi mu neki ogroman kuler i uzmi ipak 4gb rama.
grafika bi ipak trebalo da ti bude novija, zbog hardverskog enkodinga. moze i integrisana.
neka 785G ploca napr.

cicija re 26.03.2011. 20:33 #308725

broj poruka: 411

Imaš i Nvidia 9800GT karticu sa S-Video konektorom. To me je začudilo kod prijatelja koga sam ubedjivao da ubaci HDMI kabal a ono stvarno nigde nije ni bilo tog porta na grafičkoj ... ta kartica i danas tera dosta dobro i igrice da ne govorimo o video materijalu ... i siguran sam da može jeftino da se nabavi ...

Obrati pažnju na sledeći link: http://www.todohtpc.com/hardware/cajas-htpc.html
Bez dobrog HTPC kućišta koje se stapa sa hifi komponentama, dnevna soba nije kompletna! .)
Poz!
Dragg re 26.03.2011. 20:34 #308726

broj poruka: 2270
Ako uzmeš grafiku koja ima DXVA ubrzanje, dovoljan ti je i neki sempron. Ako ideš već na dva jezgra bolje uzmi athlon 240, samo par evra skuplji a dosta bolji zbog većeg keša.
Ne volim MSI ploče, pogotovo jeftine, ali vidim da mnogo ljudi uzima tu C45, pa kud mali mujo...
Što se tiče grafike, svaka koja podržava DXVA je dobra ali bolje uzmi što noviju jer stalno dodaju nove funkcije za video akceleraciju. To su radeoni od serije 2xxx pa na gore, i NVida od 8xxx serije (osim onih sa derivatima G80 čipa) pa na više.
Izbegavaj pasivne grafičke, tj. ako uzimaš pasivnu prišrafi joj sam neki ventilator.
Ako ideš na win7, stavi min 3GB rama.
@Mixx - ne može integrisana jer mu treba kompozitni izlaz.

Pisko Minimum 26.03.2011. 23:57 #308778

broj poruka: 6645
Minimum je 2 Gb, a radi sve i na 1Gb, samo se kilavije igra.
Moraš da uložiš u tiši kuler od box kulera AMD-a, a, ako ima para, slobodno uzmi.... athlon II x3. To je baš, baš, najbolja kupovina, ako ikada zatreba više od dva jezgra, onda to treće odrađuje u 98% programa isti posao kao i četiri, tek poneki video rendering kodek uspeva da ih stvarno uposli sva četiri (jezgra)...
Za grafiku... pusti priče nvidija 9800... pa nije to nvidija napravila već razni sklepači, dakle, moraš da proveriš, i to mal`ne lično da vidiš bez poverenja u prodavce preko telefona (pola ne zna šta ih pitaš, ali uvek daju odgovor da nešto u svakom slučaju, imaju)... da ne pazariš baš onaj model koji nema tebi potreban izlaz, postoje mal`ne iste kartice koje se razlikuju samo po tom izlazu, digitalni hdmi ili stariji s-video, maybe kompozitni. To mora da se pazi kod kupovine dobro.
Od ploča... pogledaj slobodno i Biostar, neće da ti škodi!

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

rape84 Re: Minimum 28.03.2011. 14:01 #309214

broj poruka: 48
Hvala na odgovorima.
Verovatno ću kupiti sledeće:

MSI 770-C45
AMD Athlon II X3 445 (zbog zanemarljive razlike između ovog i nešto boljih X2, mislim da je X3 bolja kupovina)
KINGSTON DDR3 HyperX 2GB 1600MHz CL9 (za početak pa ću ako bude potrebno dodati još ovoliko)

Za grafičku ću odlučiti kada proverim šta se polovno nudi po oglasima.
Ako imate još neki predlog javite.

Pozz
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647002.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs