Evo ovako, došao sam u finalnu fazu pronalaženja delova konfiguracije koji bi mi odgovarali. Sad samo hoću da prepustim iskusnijima da prodiskutuju da li nešto nije u redu, da li nešto može bolje ili sve je u redu. Tokom sastavljanja imao sam kao kriterijume sledeće stavke u ovom redosledu: cena (nemam ja tog zna koliko para, ogranicio sam se na sve ukupno prvo na 400e pa mi se odmaklo na 500e), sve stavke u igricama na max sa rezolucijom 1920x1080, winrar da mi bude stvarno brz, 7.1 audio sistem, što više frontalnih USB ulaza, procesor minimum 3GHz, SATA 300Gb/s ili jače, tih i naravno dugotrajan zato što će mi i taj kompijuter trajati kao prethodni, šest godina.
AMD Phenom II x2 555, 3.20GHz/7MB 64Bit BOX Black edition 85e DDR3 2x2GB 1600MHz Exceleram Red Culvert CL7 58e Asus M4A87TD/USB3 85e GeForce GTX460 Palit Sonic 1GB/DDR5 180e 600W LC Power 7011B 55e DVD+/-RW Samsung SH-S223C 15e Samsung 2433 LW 180e
Bez monitora: 448e Totalna suma: 628e (opet prekoračeno)
Objašnjenja
Procesor sam odabrao AMD Phenom II x 2 555 BE jer mi je AMD Phenom X4 Phenom II 965 stvarno skup, a hteo bih ga, AMD Phenom II x 2 550 BE pa zaista tih 500din razlike mogu da priuštim. AMD X4 Athlon II 640 mi je čudan ne znam kako da objasnim jeste četvorojezgarni, ali iz brenčmarka koji sam video ne razlikuje se baš toliko od odabranog. Što se tiče AMD X2 Athlon II 250 taj mi je nešto previše jeftin da bi o njemu mislio. Možda me je samo uhvatio Vebelov efekat, a taj procesor je dobar, ne znam stvarno zato sam i došao ovde. Takođe bih da dodam da bih hteo da pokušam da ga pojačam na 3,6GHz.
Ram bez pogovora 4GB na 1600MHz ili jače. Pošto jače zahteva jači novčanik, smirio sam se na 1600MHz. Sada sam bez brige ko je proizvođač, tražio najjeftiniju memoriju. Pokušavao sam i one cake da kupim dve od po dva gigabajta ukoliko je paket istih skuplji, čudno zaista ali ima ih nekoliko takvih. Na kraju naišao sam na 4GB(2x2) 1600MHz KINGSTON CL9 HyperX od 47e. Sve je to bilo super dok nisam pogledom naišao na 2x2GB 1600MHz Exceleram Red Culvert CL7 od 58e, zbog čega me je ono CL9 i CL7 bacilo u razmišljanje. Šta je bolje i koje da uzmem, da li je ta razlika toliko bitna i primetna, da li je precenjena i da li je greška što sam je stavio u spisak. Našao sam na informacije da su mišljenja podeljena da je jednako ljudima dobro koliko i loše. Takođe da je proizvedena u Nemačkoj što me je impresioniralo jer nama obično delovi dolaze iz Kine za Tursko tržište.Dodao bih da kad sam video prvi put cenu, bilo je 68e, pa onda palo na 62e i sad je 58e.
Matična ploča je morala da se uklopi u sve to (AM3, DDR3 1600GHz, PCI-X 16x) plus treba mi i što više USB ulaza napred jer mi je život zagorčan kad se provlačim nazad. USB 3 mislim da još niko ne koristi od meni bližnjih, ali znajući predviđeni rok koji će ova matična trajati kod mene odlučio sam se da uzmem matičnu i sa njima. Sada sam nailazio na neke matične ploče koje su `specijalizovane` za ATI/AMD grafičke karte, što je stvarno lepo jer ima tih ubrzivača koji kada grafička uspori, on potera. Takođe sam gledao one sa integrisanom grafičkom (da bih smanjio troškove dok se ne stabilizujem sa novcem pa posle da platim pristojnu grafičku) koji one ubrzivače dovode na viši nivo kada se doda i prava grafička. Sve je to lepo, ali to ume da zezne ljude koji pređu na nVidija kartice, pa sam počeo da gledam `neutralne` matične. SATA 2 morao je da bude prisutan i to četiri ulaza najmanje jer dva su za čitače diskova, jedan za HDD i jedan za svaki slučaj. Naletao sam i na SATA 6Gb/s i pravo da kazem ne znam da li mi je potrebno, ali kao i za USB3, i to sam dodao. PCI slotovi kad razmislim su mi postali ne potrebni jer neću više koristiti dial-up modem, ni dodatnu LAN ploču, ali TV/radio kartica koju verovatno neću imati mi predlaze da čuvam bar jedan slot za nju. Overclok, reč koje bi trebao da se plašim i izbegavam od potencijalne štete koje moze da se desi tim radom, ali ipak ja sam samo jedan znatiželjnik koji hoće da proba. Hoću da probam da otključam jezgra na onom procesoru, da vidim da li sam ja sposoban i da li je on sposoban za taj poduhvat. Znači moralo je neka matična sa 770 čip setom ili jače. Mozgao sam se i za MSI 870A-G54 od 79e, ali pobedilo je ono u malom mozgu što mi govori `imaš MSI ploču koja ti živce kidala`, a takođe šta će mi onaj drugi PCI-X 16x slot kad drugu grafičku neću da kupujem i nije neutralna nego privrežena ATI/AMD grafičkama.
Grafičku je stvarno bilo teško odabrati, a obavezno je trebalo 1GB. Prvo je bila nVidija GT9800, pa ATI Radeon 5770, pa sam došao do nVidija GTX460 pa se zanimam za AMD Radeon 6850. Gledajući kako mi raste cena tih grafički, odlučio sam se da stanem i da počnem da upoređujem poslednje dve. AMD i nVidija nude zapravo različite stvari. AMD nudi visoke FPS granice, ali po ceni kvaliteta slike dok nVidija radi suprotno. AMD je pokušalo da nadoknadi to sa nekim Morphological Anti-Aliasingom koji radi po principu `muljanja` slike što ljudskom oku daje odličan prikaz. nVidija to nadoknađuje bacanjem tvrdnjih da ATI/AMD u opšte ne radi šta treba. Sad gledajući grafičke, one su iste cene 180e, imaju razliku samo jedna od druge od 5 FPS prosečno u korist AMD Radeon 6850, dok nVidia GTX460 ima Physix. Odabrao sam nVidija GTX460 od Palita u Sonic varijanti jer je najjeftinija, a da nema zamerke. Sve je to lepo dok nisam malo pre video članak da AMD Radeon 6850 moze da se biosom promeni da radi kao 30e skuplji AMD Radeon 6870. Sad sam opet u zabludi. Ako mi odgovorite da uzmem AMD onda za matičnu uzimam MSI 870A-G54, gore pomenutu.
Kućište nisam znao kakvo trebam odabrati dok nisam počeo da sečem ruke radeći prijateljima kompijutere i gredajući svu onu prašinu koja se skupila na ulazima i hladnjacima. Sebi sam trazio neku sa već ugrađenim napajanjem od 500w i jače, sa što više USB ulaza napred, kućišta koji daje čitače da se vidi, a ne dugme da mu pritiskam kroz dugme kućišta i bez onog idiotskog poklopca koji navodno blokira prašinu, a takođe blokira i mene dok menjam diskove i USB memorije. Više od tri ulaza video sam samo LC Power 7011b sa četiri, ali imalo je samo 420w. Posle sam video da ima i sa 600w iako u fabrici to ne proizvode. Mora da su neke radnje tu nešto muvale, ali meni se to dopada.
Disk čitač/pisač je uzet Samsung SH-S223C jer je svuda jeftin, a ima 2 godine garancije. Hoću samo da je SATA, da mi čita CD DVD i DualLayer DVD i da ih može pisati i da je isti ili brži od kojih već posedujem.
Monitor je morao da ima ulaz isti kao na grafičkoj jer iz iskustva izbegavam one konvertere, znači DVI ili HDMI ulaz. Takođe želja mi je da imam 22` ili veći ekran. Upoređivao sam i video da prvi 22` sa DVI ulazom je jeftiniji od 24` za samo 800 din što je glupo jer ni 23` ne košta toliko. Realno ja se ne razumem u monitore, ali znam kad je veća cifra bolja, a kad loša. Znači gledao sam da rezolucija bude 1920x1080, osvetljenje 300 cd/m2, brzina odzivane veća od 5 ms, kontrast DC30000:1 ili jače, zato sam sam odabrao Samsung 2433 LW.
HDD sam već kupio i mislim da sam pogrešio. Samsung SpinPoint F1 1TB SATA2, ali ga sada koristim na matičnoj od SATA1 pa ne znam da li to čini ovaj HDD lošijim jer mi se čini da je učitavanje iz mesta sporiji nego ATA tip od 80GB što sam imao. Merio sam i kaže da je 14ms dok mu je prosečan protok 38MB/s.
Zaključak
Hoću igre da igram na najjače, da nikad ne čekam na WinRAR da završi posao pola sata. Ovo sam sastavljao šest meseci i dosta sam menjao spisak, naročito matične i grafičke ploče. Sada kad mislim da sam završio ostavljam vama da kazete da li je dobro ili treba ispravke. Trudio sam se da što preciznije i sa što više objašnjenja prikazem moje zaključke i nadam se da sam u tome uspeo. Primetio sam da post ispod mojeg ima veoma sličnu konfiguraciju, ali je je po mojoj računu dečko ostao bez 100e.
Sada vas molim da prostudirate ovo i da mi kazete mišljenje.
... da ce neko imati strpljenja da cita tvoju ``studiju``, mislim, cast izuzecima. Vecina ce pogledati ovo sto si odabrao i dati ti svoje misljenje, sto je mislim i poenta, ali nece hteti da trose vise od dva minuta na temu koja im nije toliko zanimljiva. U prevodu, veciti derbi ATI/nVidia, AMD/Intel i slicne teme pogodne za prepucavanje ce uvek biti prepune i ako si umesan u zametanju kavgi, probaj na primer: evo ja sam sastavio konfu ali se dvoumim izmedju neke radeon i neke nevidije i tu ce se odma javiti buljuk ``poznavalaca`` tehnologije, prilika na trzistu i ``reko mi je Pera da kida u Crysis-u``... Elem, da se vratim na ovo tvoje, ako planiras da furas na box kuleru onda si optimista, dakle, planiraj pare i za neki kuler. Jos sam na DDR2 pa ne mogu da komentarisem, ploca ok, graficka ne valja nista, izdvoj jos 20 evra i uzmi ovu o mom potpisu... Napajanje licno bi uzeo samo CM ili Chieftech, ne bi LC al ne znam da ti obrazlozim zasto, optika nebitna, i monitor ako ti stoji na radnom stolu i relativno blizu sedis mislim da je i 22` sasvim dovoljno, al dobro, nisam imao strpljenja da citam sve sto si pisao pa pretpostavljam da si obrazlozio zasto... I to ti je to, nemoj da shvatis ovo kao prozivku vec dobronameran savet da znas za ubuduce da direktno predjes na stvar, a da ne pises roman ko ja sad...
Konfa: Phenom II 955, Asus M4A79 Deluxe, 6GB Geil EVO One 800Mhz Cl4, Gigabyte 6870, WD 6400AAKS + WD 1001FALS, Creative xFi Titanium Fatality Pro + Logitech Z5500, Tt Kandalf, CM Real Power 700, Samsung 226CW
Ala si se raspisao... Ne verujem da će iko čitati ni 20% od tolikih postova. Previše razmišljaš oko računara, vataš se za sve moguće tračeve i gluposti koje prosipaju po NETu (`ubrzivači` za AMD karte, `loša slika` na 6850), brineš o broju USB portova... Da skratimo, evo šta bih ja uzeo za igre:
AMD Athlon II X3 445...65 GIGABYTE GA-MA770T-UD3..62 KINGSTON 2x2GB 1600MHz HyperX...66 CHIEFTEC CTG-500....44 POWERCOLOR Radeon HD 6850.......160
To je 395e, ostaje ti još 105e za HDD, DVD i kućište. Kad ti zatreba USB 3, dokupi PCIe karticu.
Ako to nisi ti ko je onda napisao ovoliki tekst? I ja sam pročitao samo šta si sklopio i za šta ti treba.
Ploča - ok Procesor - ok ako nemaš sad para za phenom x4 dokupi ga posle kad izađe buldozer, pašće cene Memorija - jeftina i kod nas još uvek u statusu `nit smrdi nit miriše` Grafička - ne znam gde si gledao ali ima to i jeftinije, osim ako je platinum. pre bi uzeo gigabyte recimo zbog garancije Napajanje - za slabije mašine, bilo bi dobro da imaš za bolje ali poslužiće
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Ti ako hoces da se igras sledecih 6 godina na ovoj masini u 1920x1080 na max moraces da uzmes neki quad, jer vec sad dosta igara trazi 4 jezgra ili ako budes ubo dobar primjerak ovog procesorapa da ga otkljucas.
Kazes da neces da cekas Win RaR pola sata? Da oces igre na najjace? Pa ovako:Mnogo bolje ces proci sa Phenomom ili cak I5(neznam zasto nisi Intel uzeo u razmatranje,ima sad jeftinih 760-totki)pre svega zbog veceg broja jezgara.Generalno taj procesor ce posluziti neko vreme,za godinu dana trti ce se,guziti se al nece pokazati nista posebno pred nekim AAA naslovima koji predstoje(Crysis npr.koji ce itekako znati da iskoristi jos 2 jezgra).Na tebi je da odlucis,ali nemogu da ne primetim da se sve vise ljudi opredeljuje na ovakve konfiguracije,u 80% slucajeva odnos cene GPU-a i CPU-a bude 2:1. Uvek je bolje uzeti jaci procesor a kasnije uzimati jace GPU-ove koji ce CPU moci da izgura,jer nakon 2 godine npr. dolazi do promene socketa,arhitekture, a promena procesora povlaci i mnoge druge troskove(kao sto je kupovina maticne ploce ili brze memorije).
Dobro ajde sada pokušao sam da budem što više jasan, ali evo za buduće naraštaje
Čitajte uvod, konfiguraciju i zaključak
Opis čitajte ukoliko se dohvatite jednog dela iz konfiguracije.
Sada podpitanja:
za miloš666
Zašto baš Gygabitevu, a ne drugu mislim da li je najjača sa odnosom cena/performanse ili ima nešto drugo. Zapravo koristim stari kuhinjski sto, jer kad sam komp kupovao ni jedan sto mi se nije svideo, inače rekao sam minimum 22` baš zbog toga i zato što na poslu imam 22` monitor, tako razika sa ovih 17`...
za Dragg
Athlon II X3 445 da li je bitna razlika što onaj nema L3? Da razmišljao sam i za tu matičnu, ali mi je bilo čudno što ima 1666MHz, a nema 1600MH. Sad kad si dodao memoriju na 1600MHz zaključujem da to pasuje. Da li je napajanje od 500w dovoljno?
za raic
za koliko procenjuješ da će pasti, da vidim da li se isplati
za Joker93
hvala
za TheBear
još pitaš?! 6 meseci sklapam čudo i kad pogledam dva dela ono poskupelo ili nestalo.
za Alphacore
aha znači samo procesor problem? Intel sam izbegavao jer kad god se okrenem cene do nebesa
Ispravka: Dragg izbaci poslednje pitanje, nešto sam se preračunao
Uskoro dolazi Sandy Bridge(nova Intelova arhitektura)
27.12.2010. 11:20
status: user broj poruka: 624
tako da cene i5 idu dole zasigurno,vreme ce pokazati i koliko,ako si nestrpljiv uvek dobra alternativa je Phenom II 955 ili cak 945,mada ce i AMD osveziti svoju ponudu na proloce Buldozerom(tako se zove arh).
Alphacore ti je dao veoma lep odgovor, da sam na tvom mestu poslusao bih ga jer kako kazes da neces menjati komp narednih 6 godina, najbolje ti je da skupljas jos para i uzmes neki X6 koji ce ti odradjivati posao verovatno i za 3-4 sledece godine.
Kad kupujem a padaju cene to je mi stvarno odgovara. predpostavljam da te nove tehnologije ce traziti više para. Sad se javlja pitanje da li se isplate. Samo da napomenem da ovo planiram duže vremena da imam
Pa nije da ne znači L3 cache, ali dodatno jezgo je značajnije. Sve novije ige će sve bolje iskorištavati jezgra. Ne brigaj za RAM. Onaj tvoj LC nije video 600w ni na filmu. 500w je dovoljno, a pomenuti chieftec je jači i kvalitetniji od tog LC-ja.
U svakom slucaju sacekaj da prodje 15 januar pa se onda javi,do tad ce se valjda cene nivelisati,ako ti je bas frka idi na najslabiji X4 na koji na letis,klokni ga i cepaj. :)
Kad se tržište popuni buldozerima očekujem da će 955 da bude oko 100€. Pošto kupuješ sad, nemaš para za njega a planiraš da ga uzimaš uskoro možda bi ti bilo najbolje da uzmeš na oglasima neki polovan athlon x2 da bi što manje izgubio kad budeš išao da ga utopiš.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
buldozer dolazi sa AM3+ socketom i mislim da nece moci da radi na AM3.
Ako ne mozes da cekas ,ja bi uzeo mozda i3 ...u svakom slucaju je bolji od tog x2 fenoma (ako se fenom ne otkljuca) a nije mnogo skuplji ...Jedino da nadjes odgovarajucu plocu i npr ovo napajanje http://bit.ly/fM9PT0
Bolje sacekaj ove nove intele ,ako pa i ne bude nesto novo a jeftino ,ovim sadasnjim i3/i5/i7 ce da da padne cena valjda ,pa se tu ugras za i5 ...taman ce jos koji dinar da dospe u budzet :) Ionako ne menjas komp ko carapke
amd 640 i uzivaj!A za poznavaoca hardvera,gtx 460 je krs karta?Brate svaka ti cast.Gde ti zivis?Ne 6850 je karta,zato sto je imas,zato je najbolja.Gtx 460 je ubedljivo bestbuy. AMD Athlon II X4 630 3,45ghz 1,39v stock
Sada malo da rezimiramo ovo, pitanja su podebljala kako bi ljudi zaobilazili muke čitajući sve.
Procesor, vidim, kažete da sam pogrešio osim ako mi se ne posreći da ga otključam na quatro core. Znači sa AMD Phenom II X2 555 BE 85e da idem na AMD Phenom II X4 945 BE 120e, AMD Phenom II X4 955 BE 130e ili AMD Phenom II X4 965 BE 150e ili da nadjem neku i5 intelovu verziju. Izgleda da moram da prođem gradivo iz intela.
Ram memoriju samo mi recite da li uzmem DDR3 2x2GB 1600MHz Exceleram Red Culvert CL7 58e ili DDR3 (2x2) 1600MHz KINGSTON CL9 HyperX od 47e? Jedno od ta dva i ništa više. Razilka 11e i CL2
Matičnu vidim da niko osim Dragg-a nije komentarisao, a njegova mi i ne leži tako ostajem na Asus M4A87TD/USB3 85e.
Grafičku, vidim da i ovde vlada borba AMD/nVidia i da ljudi misle da sam samo gluposti skupljao sa interneta.
Elem, u ponudi su mi GTX460 Palit Sonic od 180e jer je to jedina da valja za tu cenu ili Radeon 6850. Koja mi se više isplati? I ako dodamo da bih pokušao da menjam bios da bi grafička pomislila i radilla kao da je 6870. I dodajte proizvođača i zašto?
Svi mi pričaju za napajanje, a niko za kućište. LC Power 7011B 55e je kućište koje sam odabra, a ima integrisano napajanje od 600w. Samim time sam ga i odabrao. Javite ako neko ima boju računicu za slične pare kućište + napajanje.
DVD+/-RW Samsung SH-S223C 15e niko ne komentariše, znači valja i uzimam.
Monitor je samo komentarisao milosh666 i dobro je rekao zašto da ga uzmem. Znači 24` Samsung 2433 LW 180e.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647001. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.