Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Konfiguracije
Pomoc za izbor komponenti
STRANA 1 OD 1
Ruff Pomoc za izbor komponenti 10.02.2007. 17:23 T3182

status: user
broj poruka: 829
E ovako.
Zeleo bih da kupim PC konfiguraciju do nekih 500-550e, a ako bas treba, maximum nekih 650e.Cilj mi je da sve traje sto duze vremena bez neke velike potrebe za menjanjem komponenti. Koristice se i za igre i za programe, mada sumnjam da cu igrati najnovije igre...

Po mogucstvu zeleo bih da komponente ispunjavaju ove uslove:
- maticna ploca: ne znam koju marku,vazno je da podrzava core2duo procesore radi moguce buduce zamene procesora,da ima brzu magistralu,4 slota za ddr2 memoriju, sata ili bolje sata2(pata nije potreban),PCIe16x(SLI ili crossfire nepotrebni),PCIe1x,ukratko da podrzava vecinu novih stvarchica.Za maticnu sam spreman da izdvojim vecu svotu novca(max nekih 200-230e),vazno da je jaka i da ce duuuuugo(3,4+... godine) trajati,da moze da se cloack-uje i da ima dobar bios... Gledam ove sa solyd capacitor-ima, ali ne znam koja im je cena,odgovaraju li i koliko valjaju...

- procesor intel, extra ako je 64 bit, 2+GHz,zadovoljicu se i obichnim pentiumom ako maticna podrzava core2duo i,ukratko,64 bita
- memoriju 512mb (sumnjam da ce mi ostati para za 1gb), mislim kingston, ali ako znate da postoji bolja marka, rado cu promeniti...
- za graficku(128-256mb) jos se nisam odlucio za marku, voleo bih da je silent, bez kulera. Voleo bih da mi se jave oni koji imaju iskustva i sa atijem i sa nvidijom, da daju svoje misljenje...
- hard ce najverovatnije biti neki sata maxtor...
- dvd drajv mislim LG ili mozda pioneer, za ostale sam cuo da nisu bas izdrzljivi ili dugotrajni...
- napajanje mi treba, pretpostavljam, neko jache, mozda 400w? Ili vishe, 450? Vazno je samo da je kvalitetno i da zaista ima onoliko vati koliko na njemu pishe...
- mislim se i da uzmem neki tft ili lcd ekran sa manjim odzivom, video sam neke relativno jeftine 19” sa vecom rezolucijom...

Ideja je da kupim jachu maticnu plocu, koja ce solidno raditi, da bih kasnije mogao da nadogradjujem komponente, a ostalo sve uopste ne mora da bude preterano jako...
Najveca pomoc mi je potrebna oko maticne, tu se ne razumem puno, narochito oko chipseta i socketa i oko monitora, ne znam koje marke valjaju.
Voleo bih da mi napisete vashe predloge, ideje ili savete, a ponarochito bih molio da mi se jave oni koji imaju iskustva sa sklapanjem hardvera ili njegovim funkcionisanjem...

I izvinjavam se zbog ovako dugackog teksta.
Unapred zahvalan

Nikolas
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
DaSickSyst ??? 10.02.2007. 19:00 #12079

broj poruka: 2909
Moras prvo da nabavis dobar magicni stapic ili da sacekas jos jedno godinu dana.Mozda i vise.

Codegen midi tower 450W - 55e
Intel D820 2.8GHz -100e
Gigabyte P965-DS3 - 135-140e
ATI 1600pro 256MB - 100e
??? DDR2 512MB - 55e
Belinea 1905s1 - 19`` - 200e
WD sata2 160GB-8MB - 70e
Pioneer DVD-R 111D 16x - 30e

-Ukupno:754e

Ako hoces da overklokujes ovo je odlicna ploca,a kasnije ces da razmislis o jacem napajanju.
Diamond73 11.02.2007. 20:08 #12121

broj poruka: 111

ako hoces 200 e za plocu,tesko da ce ti se uklopiti u budzet.
ako mozes,nadji dvd rezac NEC 3540 ako je negde ostao u zalihama.
Bolje uzmi neku dobru marku napajanja.
Sto se tice monitora,ako kupujes jeftin TFT bolje da ga ne kupujes,jerbo dobijas mrtve piksele ako ne znas sta kupujes.
Mozes uzeti i npr neki od samsung syncmaster CRT (obicnih) monitora,i to 19``.
Video sam takve monitore koji izvlace osvezavanje od 120 herca.
Umalo da zaboravim,uzmi BAR dve ako ne i tri optike.
Rezac se koristi za finije stvari,i ubacuju se cisti diskovi u njega.
Opet kvalitet cele danasnje optike nije na najsjajnijem nivou,bolje da imas jedan DVD ROM recimo za citanje i grebovanje a drugi uredjaj za rezanje.
JA imam gigabyte dvd rom,radi odlicno.

NAJVAZNIJE:
GLEDAJ STA I KAKO KUPUJES,TJ PAZI NA GARANCIJU!
Imas puno firmi koji daju,npr MONITOR (SAMSUNG) 3 GODINE GARANCIJE,PLOCA ISTO,GRAFICKA ISTO (TO JE FAKTICKI DOZIVOTNA ZA GRAFICKU),NA WESTERN DIGITAL HDD-OVE DAJU TRI GODINE GARANCIJE A I NA BOX PROCESORE.AKO UZMES I BOLJU MEMORIJU,kao sto si planirao,imaces full garanciju na ceo comp 3 godine.
Za memorije covek nije pametan,mada cenim ako zelis vise,uzmes gejmerske memorije,npr corsair XMS ili kingston (ali da NIJE value),znaci takodje gejmerska.
Mouse - uzmi neki opticki logitech za 10 E.Meni radi k`o sat.
Napomena,uzmi HDD sa minimum 8 MB cache-a,pogledaj mozda ti se isplati ako imaju u firmi i 16 mb cache-a.

Praksa je pokazala,da ti nekad `uvale` npr slabiju graficku jer nisu imali na lageru tu tvoju.
Takodje ima i nazalost firmi koje daju potpuno drugu plocu a ne onu koju si porucio.
Negde robu dovozis sam a negde isporucuju na kucnu adresu.
Negde imas i dodatke u ceni tipa `sklapanje racunara`,`isporuka na adresu`...
uglavnom na sam kompjuter se ceka i do sedam dana,dok stignes na red.
Ruff Hvala! 13.02.2007. 22:50 #12229

broj poruka: 829
Pogledacu to sto ste mi predlozili!
I, DaSick, u svakom slucaju vredi pokusati da se nadu nize cene i bez stapica, zar ne?
Nikolas

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs