Za koji dan putujem u Nemacku pa bih obzirom da su ovde kompjutreri i komponente papreni kupila sebi komp ( mozda i dva) ili par komponenti, novu robu ili mozda polovnu. Da li i u kojoj kolicini i do koje vrednosti mogu da se uvoze te stvarcice od strane fizickoh lica? Da li moze da se uveze polovna roba ili mora da se ima racun, odnosno dokaz o poreklu robe? Ako mozeda se uvozi, koliko ce da me kosta?
Kupila bih i tamo i digi fotoaparat do oko 200e mozda malko vise ako mi neki bas preporucite. Nije vazna lakoca rukovanja vec kvalitet fotki ( ne mora da bude debil frendli) Dakle, najkvalitetniji aparat za te pare koji ima mogucnost USB povezivanja sa kompom, i podrzava sto vece memorijske kartice.
Cene u nemačkoj su slične kao kod nas, ali svejedno ti ne bih preporučio da kupuješ komponente tamo makar zbog garancije... Ista stvar je sa foto aparatima...
Moras da imas racun... Trebaces da platis carinsku stopu, ne znam na pamet kolika je, i PDV... Za fotoaparat cutis i ne prijavis ga na granici i kazes da si ga imala i pre Nemacke... Naravno, uvek mozes pokusati da precutis za komp na granici ili da castis carinika pa da prodjes jeftinije... .)
Sva roba kupljena u Nemackoj cija UKUPNA vrednost prelazi 300 eura,papreno se naplacuje na izlaznoj carini,te s toga nije vredno kupovine.Cene su iste kao kod nas,garancije vaze samo za zemlju prodaje.Jedini nacin da otuda ovamo nesto prebacis je da posaljes direktno kurirskom sluzbom (DHL) i da u stavci vrednost robe,(Rohstoffpreise) stavis 49,99 e,i da se nadas da ce ti stici na adresu.Meni je jednom stiglo,jednom nije.Ne garantuju dopremu robe na nevidjeno,a ako stavis i to kao opciju,onda ne moze roba ispod 300 e.Jasno ti je i zasto.Pozdrav.
A jel` moze preporuka, pomoc oko fotoaparata iz prvog posta (oko 200e, da pravi kvalitetne fotografije, povezivanje sa kompom via USB, podrska za veliku mem. karticu)
ne isplati se prvenstveno zbog garancije...prosle sedmice sam bio u svajcarskoj i cene su skoro pa identicne kao ovde izuzev stvari na akcijama. ono sto je na akciji je u proseku 30% jeftinije od normalne cene za dati uredjaj ovo je sto se tehnike tice.
tamo kupiti robu i na izlasku iz drzave traziti povracaj PDV-a je vise nego odlicno! U principu kupio si komponentu vrednu 200 evra (20% je PDV) tebi je povracaj 40 evra... e sad jedino ne znam da li ima neka vrednost koju proizvod ili ukupan pazar mora preci da bi se vrsio povracaj PDV-a! A kod nas naravno sveras ispod sedista! :D http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=997460
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.