Imam neverovatno glup problem. Posao mi se velikim delom zasniva na radu u Excelu i Accessu i sve je bilo dobro dok nisam pocela da radim sa fajlovima vecim od 20mb (stotine hiljada redova i desetine kolona u fajlovima popunjenim nekim podacima koje treba obraditi). Komp (laptop FS Intel pentium Dual T2310 @ 1,46GHz i 2GB RAMa sa 32-bitnom Vistom i Office 2007) na kojem radim je poceo da se zakucava i veoma cesto mu treba i po 5 minuta za izvrsavanje odredjenih funkcija (insertovanje kolona, sortiranje, racunanje...). Razgovarala sam sa sefom i dobila odobrenje da napravim desktop koji ce mi pomoci da radim brze i lakse. Pa vas molim da mi pomognete da sastavim konfiguraciju koja ce mi omoguciti nesmetan rad. Na netu ima dosta oprecnih misljenja i informacija o tome koliko jezgara moze Excel da koristi i da li iskoriscenost memorije zavisi samo od operativnog sistema... Znaci treba mi strogo ogoljena-poslovna konfiguracija. Btw ne razumem se bas u hardver, pa bih vas molila i da mi date mala pojasnjenja zasto je nesto bolje od neceg drugog i na sta treba da obratim paznju (broj jezgara, kes, L2,L1 i takve neke stvari o kojima sam samo povrsno citala).
Zakucavanje fajlova na laptopu mozes resiti dodavanjem jos ram memorije,druga opcija je prelazak na Win7 ili XP...Vista je zedna rama i jedan od najsporijih i najgorih OSa koji je ikad izasao iz MSa. Imao sam slucajeve da na racunaru sa 2GB rama i C2D procesorom pod Vistom uopste nisam mogao da otvorim neke zahtevnije fajlove koji su radili pod XPom,a u pitanju je bila jaca konfiguracija od tvoje.
Mozes ovo da uzmes: AMD Phenom II X2 545...............................................80 Gigabyte GA-880GA-UD3H...........................................85 2x2GB DDR3/1333MHz Kingston....................................95 SAMSUNG SpinPoint F1 500GB......................................40 Samsung SH-S223C SATA Black.....................................20 LC POWER 420W LC420H-120......................................20 CoolerMaster Elite 334...............................................33
Ukupno: 373 evra
Malo skuplja i malo brza konfiguracija: Intel Core i3 530.....................................................100 GA-H55-UD3H ........................................................110 2x2GB DDR3/1333MHz Kingston....................................95 SAMSUNG SpinPoint F1 500GB......................................40 Samsung SH-S223C SATA Black.....................................20 LC POWER 420W LC420H-120......................................20 CoolerMaster Elite 334...............................................33
Ukupno: 418 evra
Sa ovim konfiguracijama ce ti raditi i mnogo zahtevniji programi od Exela..Svakako ti prvo preporucujem da predjes na Win7 ili dodas jos ram memorije,jer ce ti to najverovatnije resiti problem.
Veliki faljovi prvenstveno traze vise ram memorije da bi uopste mogli da rade,a jaci procesor ce ih samo dodatno ubrzati.
::Znaci treba mi strogo ogoljena-poslovna konfiguracija ::Btw ne razumem se bas u hardver, pa bih vas molila i da mi date mala pojasnjenja zasto je nesto bolje od neceg drugog i na sta treba da obratim paznju (broj jezgara, kes, L2,L1 i takve neke stvari o kojima sam samo povrsno citala)
Poslovne konfiguracije se uglavnom zasnivaju na jakim procesorima (sa vise jezgara) i sto vise ram memorije...Ali to naravno podize cenu...Dual Core procesori su neki optimum za to sto radis.
Ja sam skoro uzeo ocu konfiguraciju za corel 1.Intel i3 530 2.Asus P7H55-M 3.2GB Geil ddr3 1333MHz 4.DVD LG RW 5.Kuciste Blueberry CN-872BK-OP 6.Napajanje LC POWER LC500H-12 7.HDD seagete 160GB sataII 16mb cacke 7200rpm Ukupno 32000 dinara Konfiguracija je bolja od amd phenom x2 Jaci je procesor.
Hvala za dosadasnje odgvore. Da li mislite da bih uzimanjem jos jaceg procesora i dodavanjem vise memorije (Quad ili Xeon, i 8GB memorije...) dobila poboljsanja u radu u odnosu na predlozenu Intel konfiguraciju i3 350? Jos jednom napominjem u pitanju su samo Office programi, FoxPro i SPSS.
eh i ti ga sad pretera...to je k`o da si trazila savet da kupis auto za vozanje po gradu i ponekad na otvorenom za brzinu do 100 kmh,i onda pitas da li bi Lamborghini bio dobar za to???Mislim daaaaj dobre su ti predloge dali,poslusaj ih...
ZIVOTNA JE IRONIJA KADA TI CEO ZIVOT SOLE PAMET,A UMRES OD SECERA
:: Hvala za dosadasnje odgvore. Da li mislite da bih uzimanjem jos jaceg procesora i dodavanjem vise memorije (Quad ili Xeon, i 8GB memorije...) dobila poboljsanja u radu u odnosu na predlozenu Intel konfiguraciju i3 350? Jos jednom napominjem u pitanju su samo Office programi, FoxPro i SPSS :: :: ::
mozda problem nije u hardveru? Ako nije - dzaba kupovati novi komp. To ces najlakse proveriti tako sto ces probati da radis na istim fajlovima na drugom kompu. Idealno bi bilo ako bi bio slican laptop, ali sa svezim sistemom. Otvori Task Manager i pogledaj koliko ti resursa zauzima Vista, a koliko programi u kojima radis. Ako ima puno kolona i kalkulacija logicno je da ce ti trebati jaci procesor (pre svega brzi, a onda i sa vise kesha). Probaj da ugasis sve vizuelne gluposti u Visti, sidebar nonsense itd. Vista treba da ti uzme oko 500MB, a ako ti je maksimalno zauzece procesora i memorije adresirano na Office - onda definitivno nov komp...
Jasno je meni da su razlike velike na papiru, ali me interesuje prakticno. Znaci da li ce se ista operacija izvrsavati duplo brze pod istim uslovima a razlicitim hardverom? Da li ce mi kupovina Xeona omoguciti da cekam na izvrsenje analize 2 minuta manje ili jednostavno sve ove aplikacije ne mogu da koriste raspolozive resurse vise nego sto je navedeno u konfiguraciji Intel i3?
Оптимум за то што девојка жели јесте двојезгарни процесор са 2 ГБ РАМ-а. Е сада, поставља се питање, зашто њен рачунар `закуцава` ?
Прво, на лаптопу постоји могућност да се систем аутоматски реинсталира и `врати на фабричка подешавања`. То бих саветовао као први корак.
Друго, ако то не помогне, заменио бих очајну Висту са Windows XP SP3.
Ово чисто да видиш да ли је проблем до система, да не буде поново исто на новом рачунару.
А онда свакако узми тај нови рачунар.
Наиме, Интел `Дуал кор` процесори су јад и беда свога времена били. Наведени модел је на нивоу скромног Атлона ЛЕ-1660 или Пентиума Д 2.8 MHz. Ослободи се непријатеља и купи нормалан рачунар (нпр. Феном који је ДСС предложио).
У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.
:: Za Phenom konjfiguraciju. Jedino bih dodao da Vista nije jedan od najgorih OS od M$ već najgori. Ni milenijum (ME edition) mu nije rava :: :: ČEKIĆ JE IZMISLIO SVE OSTALE ALATE :: ::
Nije sala, vec muka. Bilo bi lepo da sam placena po satu pa da mi to cekanje dnosi extra profit, ali u mom slucaju plata je fixna kategorija i cekanje mi se ne isplati zato sto se posao gomila... Elem, isti faj je testiran i na XP SP3 i istom konfiguraciom, ali poboljsanja nije bilo. Znaci molim vas dajte mi granicu preko koje ne treba vise ulagati zato sto su poboljsanja premala. Palo mi je na pamet da li bi mozda kupovinom neke serverske masine investicija pomogla i kolegama tako sto bi oni radili preko nje (ne znam da li je moguce i kako).
Ja mislim da ti nemas novac za Xeon :), bilo bi super kada bi ti gazda dao jos nekih 100 evra, da umesto x2 545 uzmes x6 1055T, sa njim mozes da radis i neki render u pozadini :). Mada od onih gore konfiguracija po meni je bolji Intel, ali je zato na AMD-u mnogo bolji upgrade :).
Imam ja jednog drugara koji je arhitetka. On vecito pravi modele u CADu dovoljno glomazne da njegovom kompjuteru treba po par minuta da mu otvori model u 3D prozoru (ne, ne govorim o renderovanju, za one koji su laici). Milicicaz, to me malo podseca na tvoj slucaj, posto i tebi treba po nekoliko minuta da ti ubaci ili sracuna u excel-u ne-znam-sta-vec... Dakle, ili je posao organizovan neoptimalno, ili je potrebna jaca masina. Tako sam i mom drugaru savetovao: ili pravi manje detaljne modele, ili kupi IBM workstation od 10k evra. Posto ocigledno nemam pojma o cemu se tu zapravo radi (kakve tabele, koliko kalkulacija itd.) + u igri je cela firma - veoma je dobro pitanje da li treba uzimati server. Nazalost, tu ne mogu da daam posten odgovor, jer ukoliko bih to mogao sa greskom od 5%, onda bih to dobro naplacivao.
Fajlovi od 20Mb su minorno mali. Pa ceo fajl stane u 20Mb memorije. Bez obzira na relacije ili druge odnose medju elementima tabela to bi trebalo da `leti`. Problem je, ochigledno u nechem drugom.
Kao prvo, a shto Vam je jedan od prethodnih diskutanata predlozio, probajte da sa Vashim fajlovima radite na nekom drugom rachunaru. Kao drugo, a to niko pre nije pomenuo, ispitajte status svog hard diska (...).
Ako ste vec odluchili da nabavite nov rachunar (pozdravljam takvu odluku) imajte na umu sledece (iskustvo vece od 30g i rad sa tabelama i bazama od vishe miliona slogova i vishe stotina miliona transakcija): 1. velichina RAM memorije daleko vishe utiche na brzinu rada od brzine procesora 2. kod rada sa velikom kolichinom podataka od velike je vaznosti brzina pristupa HDD-u, kao i njegov kapacitet (HDD se ne koristi samo za smeshtaj podataka, nego i kao radna memorija) 3. procesori sa vishe jezgara (procesora) u principu omogucuju brzi rad vishe odvojenih procesa
za Vash sluchaj, preporuchio bih sledece: MB Intel X58 ChipSet CPU iz familije I5 ili I7 procesora RAM minimum 8 GB HDD 2 x 1TB SATA III
Ovakva Vam konfiguracija obezbedjuje, ne samo sadashnje potrebe nego i mogucnost za nadogradnju.
:: Fajlovi od 20Mb su minorno mali. Pa ceo fajl stane u 20Mb memorije. Bez obzira na relacije ili druge odnose medju elementima tabela to bi trebalo da `leti`. Problem je, ochigledno u nechem drugom :: :: Kao prvo, a shto Vam je jedan od prethodnih diskutanata predlozio, probajte da sa Vashim fajlovima radite na nekom drugom rachunaru. Kao drugo, a to niko pre nije pomenuo, ispitajte status svog hard diska (...) :: :: Ako ste vec odluchili da nabavite nov rachunar (pozdravljam takvu odluku) imajte na umu sledece (iskustvo vece od 30g i rad sa tabelama i bazama od vishe miliona slogova i vishe stotina miliona transakcija) :: 1. velichina RAM memorije daleko vishe utiche na brzinu rada od brzine procesor :: 2. kod rada sa velikom kolichinom podataka od velike je vaznosti brzina pristupa HDD-u, kao i njegov kapacitet (HDD se ne koristi samo za smeshtaj podataka, nego i kao radna memorija :: 3. procesori sa vishe jezgara (procesora) u principu omogucuju brzi rad vishe odvojenih proces :: :: za Vash sluchaj, preporuchio bih sledece :: MB Intel X58 ChipSe :: CPU iz familije I5 ili I7 procesor :: RAM minimum 8 G :: HDD 2 x 1TB SATA II :: :: Ovakva Vam konfiguracija obezbedjuje, ne samo sadashnje potrebe nego i mogucnost za nadogradnju :: :: ::
To sto ti preporucujes je apsolutno bacanje para, nema poterbe za tako jakom konfiguracijom. Odradice to bilo koja konfiguracija u cenovnom rangu oko 400-500 evrica. Prvo sto bi trebala da uradi je clean install Windows 7-ce, najverovatnije je tu problem. Ako se problem i dalje javlja, preporuka za konfiguraciju nek bude neki AMD PhenomII X4, ili Intel i3,i5, RAM 4 gb (ne manje) i brzi HDD (Samsung F1,F3 npr.) ili neki RADI setup.
:: Fajlovi od 20Mb su minorno mali. Pa ceo fajl stane u 20Mb memorije. Bez obzira na relacije ili druge odnose medju elementima tabela to bi trebalo da `leti`. Problem je, ochigledno u nechem drugom :: :: Kao prvo, a shto Vam je jedan od prethodnih diskutanata predlozio, probajte da sa Vashim fajlovima radite na nekom drugom rachunaru. Kao drugo, a to niko pre nije pomenuo, ispitajte status svog hard diska (...) :: :: Ako ste vec odluchili da nabavite nov rachunar (pozdravljam takvu odluku) imajte na umu sledece (iskustvo vece od 30g i rad sa tabelama i bazama od vishe miliona slogova i vishe stotina miliona transakcija) :: 1. velichina RAM memorije daleko vishe utiche na brzinu rada od brzine procesor :: 2. kod rada sa velikom kolichinom podataka od velike je vaznosti brzina pristupa HDD-u, kao i njegov kapacitet (HDD se ne koristi samo za smeshtaj podataka, nego i kao radna memorija :: 3. procesori sa vishe jezgara (procesora) u principu omogucuju brzi rad vishe odvojenih proces :: :: za Vash sluchaj, preporuchio bih sledece :: MB Intel X58 ChipSe :: CPU iz familije I5 ili I7 procesor :: RAM minimum 8 G :: HDD 2 x 1TB SATA II :: :: Ovakva Vam konfiguracija obezbedjuje, ne samo sadashnje potrebe nego i mogucnost za nadogradnju :: :: ::
Re: Za tako nesto bilo sta iz Maxi diskonta ili cak neki polovan Athlon XP 1700+
17.06.2010. 02:25
status: user broj poruka: 3519
12000? Pa za te pare jedino ram da kupi.
Be the change you want to see in the world.
:: Dakle za to sto ti zelis dovoljan je racunar od cca 12000 dinara sa sve monitorom :: Sve ostalo je cisto bacanje para :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: ::
Ne poricem da si mudrica al x58 i I5 nece raditi ni u najludjim snovima... XD
Kad sam jednom takvu stvar probao da napravim, a u njoj su bili i crtezi od po par mega, koje je vukao sa strane, zazalio sam sto sam uopste pomislio da poverenje za neku ozbiljnu stvar poverim `malom i mekom`.
Sto neko rece, 20MB staje bar X puta u RAM memoriju. Pa sta je onda problem da se to tumba i preracunava, pa koliko god puta. Naravno `mali i meki` uz eventualno neoptimizovani kod i VOILA - eto stvari koju ce bez problema gurati racunari za ~10 godina.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.