Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Konfiguracije
pregrevanje O.o
STRANA 1 OD 3  
marepzs pregrevanje O.o 12.06.2010. 00:44 T27434

status: user
broj poruka: 33
Pozdrav svima, ovo je prva tema koju postavljam i nadam se da cu naci resenje za moj problem... Naime, problem je sledeci, kad igram bilo koju igru dolazi do pregrevanja procesora ili maticne ploce sto uzrokuje usporavanje igre ( seckanje ) narednih minut, onda prestane i nakon 3-4 min opet secka i tako stalno i moram izaci iz igre... Mislim da je pregrevanje procesora jer program instaliran uz mp pokazuje njegov status 100% tokom tog minuta... Sto se tice ploce, jer sam rekao da mislim da se i ona pregreva, mislim zato sto sam nasao ovo

http://www.itsvet.com/proizvod/asus-m2n-x-plus/comp_comp_mboard/20/922

... ako neko moze da mi pomogne kako da resim ovo nek post-uje ili mi posalje pm, stvarno je nepodnosljivo ...
Racunar je jos uvek pod garancijom, nosio sam ga 2x u taj servis al nista nisu znacajno uradili ( osim sto su mi jednom polomili kuciste :P ) ...
Konfiguracija:

MP: ASUS M2N-X-PLUS
CPU: AMD Athlon 64 X2 2.6 GHz
RAM: Kingston 2 Gb
GRAFIKA: Ati Radeon 3650 256/128 DDR3
NAPAJANJE: mislim da je 450W ne znam koji proizvodjac...

Hvala na razumevanju :)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed *Ako si siguran da je problem u nedozvoljeno visokoj temperaturi 12.06.2010. 00:57 #221916

broj poruka: 10997

ovih komponenti, nema ti druge nego da poboljsas njihovo hladjenje. Kako? Prvo otvori stranicu (levu, racunajuci da ti prednji panel kucista `gleda` u lice), i proveri da li ima boljitka. Ocisti svu prljavstinu sa ventilatora CPU-a i ono sto se nakupilo izmedju lajsni na rashladnom telu.
Ako to ne pomazze, stavi na CPU neki bolji kuler (predpostavka je da imas box varijantu, to jest kuler koji si `dobio` kupovinom CPU-a).
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
*Moze se desiti da je problem u povecanoj temperaturi graf karte.

imarkovic > marepzs 12.06.2010. 01:00 #221917

broj poruka: 18996
nemoguce da se procesor sa box kulerom toliko puno greje, mora da je do prasine izmedju hladnjaka i cooler-a, proveri, koristi recimo CoreTemp za merenje temp. procesora, taj cpu se ne greje toliko bas, proveri takodje da li je dobro montiran cooler na socket, da li je stabilan, da li ima mozda lufta itd....jesi probao da stavis poslednji drajver za graficku? meni bi to bilo najlogicnije...

marepzs ... 12.06.2010. 01:09 #221918

Racunar je jos uvek pod garancijom ne smem da ga otvaram, inace bih to prvo i uradio... :) :P da, na CPU je njegov kuler, nista nije menjano ...

Probao sam drivere za graficku al nista, ista situacija ostaje ...

gilopile Re: ... 12.06.2010. 01:27 #221919

broj poruka: 9459
Nazalost,kod takve situacije ti ne preostaje nista drugo,nego ga lepo odnesi u servis,pa neka ga oni ciste,ususavaju,izduvavaju...jer u protivnom (kao sto sigurno znas)gubis dragocenu garanciju
Za mene je to katastrofa,znaci kupis recimo tv karticu,a nesmes da je montiras...jbg.

Mozda je sve ok,ali usled ovih spoljnih temperatura je i hladjenje compa otezano.Moraces ugraditi jos po koj kuler na usisu i izduvu kucista

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Racunar je jos uvek pod garancijom ne smem da ga otvaram, inace bih to prvo i uradio... :) :P da, na CPU je njegov kuler, nista nije menjano ...
::
:: Probao sam drivere za graficku al nista, ista situacija ostaje ...
marepzs ... 12.06.2010. 01:34 #221922

Ma nosio sam ja njega 2x, jednom mi vratili sa polomljenim kucistem , poludeo, odmah stavili drugo... Da jeste katastrofa, al opet 2 god garancije znaci dosta ...
BassivitY cek cek ... 12.06.2010. 01:35 #221923

broj poruka: 911
ovo si napisao ..

``Mislim da je pregrevanje procesora jer program instaliran uz mp pokazuje njegov status 100% tokom tog minuta``

kakav status ? ja mislim da tebi on pokazuje zauzece procesora ,i verovatno ti zbog toga seckaju igre ,jer procesor radi maximalno ...pogledaj sta ti radi od programa u pozadini u task manageru ,i sta se dize sa windowsom ...neki program ili nesto ti zauzima ceo procesor ,zato ti i secka ...

CARPE DIEM

Ruff re 12.06.2010. 01:38 #221924

broj poruka: 829
a koje su ti temperature procesora i chipseta, za pocetak? (posto spominjemo pregrevanje, da prvo to saznamo...)

edit: zaboravih. pozdrav i dobrodosao na forum!:)

asus p5k, e4400@3GHz, geil ultra 6gb, ga 9600gt oc silent
wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, st31000528as barracuda, f2 hd154ui

gilopile Re: ... 12.06.2010. 01:41 #221926

Verovatno imaju klimu u servisu:)

Instaliraj Core Temp,pa pogledaj temperature.

@BassivitY ti je mozda dao tacan odgovor!

:: Ma nosio sam ja njega 2x, jednom mi vratili sa polomljenim kucistem , poludeo, odmah stavili drugo... Da jeste katastrofa, al opet 2 god garancije znaci dosta ...
marepzs ... 12.06.2010. 01:41 #221927

status rada procesora se podigne na 100% i temperatura je tada preko dozvoljene granice ... od ostalih programa koji se podizu sa sistemom su nod32, malwerbytes anti malware i atijev centar ... nista vise sto bi moglo da usporava sistem ...

tortojed Re: cek cek ...Sto se toga tice, sasvim je u redu - CPU je potpuno 12.06.2010. 01:42 #221928

broj poruka: 10997
zauzet tokom aktivne 3D sesije (igre). Tih 100% ce pokazati i procesor mnogo bolji od ovoga kada krene u 3D rendering zvuka, slike, fizike...

Dakle: idi kod ljudi koji su ti dali garanciju i zahtevaj da oni ugrade bolji kuler (koji ces ti kupiti). Na taj nacin ce garancija (valjda!) i dalje vaziti.

:: ovo si napisao .
:: ``Mislim da je pregrevanje procesora jer program instaliran uz mp pokazuje njegov status 100% tokom tog minuta`
:: kakav status ? ja mislim da tebi on pokazuje zauzece procesora ,i verovatno ti zbog toga seckaju igre ,jer procesor radi maximalno ...pogledaj sta ti radi od programa u pozadini u task manageru ,i sta se dize sa windowsom ...neki program ili nesto ti zauzima ceo procesor ,zato ti i secka ..
:: CARPE DIEM
marepzs Re: re 12.06.2010. 01:54 #221929

preko CoreTemp sam dobio podatke da su temperature 53-55 stepeni za oba procesora, kada nije upaljeno nista ... pri igri temperatura se penje na 61-64 i desava se seckanje ...
... i hvala na dobrodoslici i odgovorima :)

:: a koje su ti temperature procesora i chipseta, za pocetak? (posto spominjemo pregrevanje, da prvo to saznamo...
:: edit: zaboravih. pozdrav i dobrodosao na forum!:
:: asus p5k, e4400@3GHz, geil ultra 6gb, ga 9600gt oc silen
:: wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, st31000528as barracuda, f2 hd154ui
imarkovic Re: Re: re 12.06.2010. 01:57 #221930

broj poruka: 18996
ako je tako, onda budi siguran da seckanje NIJE zbog procesora.

:: preko CoreTemp sam dobio podatke da su temperature 53-55 stepeni za oba procesora, kada nije upaljeno nista ... pri igri temperatura se penje na 61-64 i desava se seckanje ...
:: ... i hvala na dobrodoslici i odgovorima :)
:: :: a koje su ti temperature procesora i chipseta, za pocetak? (posto spominjemo pregrevanje, da prvo to saznamo...
:: ::
:: :: edit: zaboravih. pozdrav i dobrodosao na forum!:
:: :: asus p5k, e4400@3GHz, geil ultra 6gb, ga 9600gt oc silen
:: :: wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, st31000528as barracuda, f2 hd154ui
BassivitY meni se jos nije desilo da mi ceo procesor zauzme igrica 12.06.2010. 02:23 #221933

a imam athlona 3800 x2 ...ne znam .meni se cini da mu nesto jede procesor ,samo ne znam sta ...drugar je imao problema i na kraju se ispostavio da to radi neki proces koji ne zauzima ni 100kb rama ...preskeniraj antivirusom ...

eee ...cek ,kad si kupio komp ?

CARPE DIEM

marepzs ... 12.06.2010. 02:29 #221934

a ne znam vise ni sam sta da mu proveravam xD ...

kupljen je 07.11.2008 , imam jos malo garancije na njega :D :P ...
BassivitY ne znam sta da ti kazem ... 12.06.2010. 02:39 #221935

do procesora nije sigurno ,da je jaca graficka pa i da kazes da je do procesora (nemoj da em shvatis pogresno)

jesi li pogledao zauzece rama dok se igras ? na koliko procenata je odprilike ? mada ne verujem da je ram problem ...

od kada je poceo da ti secka ? sta si poslednje instalirao pre nego sto je poceo da secka?

CARPE DIEM

gilopile Re: ... 12.06.2010. 02:39 #221936

Moze da te zeza i hardware,pa i software.Malo je teze ovako sa daljine utvrditi uzrok,jer moze piti dosta toga,a i treba malo bolje poznavati os,ne znam koliko ga ti poznajes...Ako te ne mrzi podigni mu fresh win,tako ces eliminisati soft problem,cisto da se ne smaras i nosis u servis,ako su i dalje simptomi isti,onda ga nosi.Tako ces znati sta i kako.

:: a ne znam vise ni sam sta da mu proveravam xD ..
:: kupljen je 07.11.2008 , imam jos malo garancije na njega :D :P ...
BassivitY nek proba ,nista ga ne kosta ... 12.06.2010. 02:41 #221937

al aj da pitamo ...kad je zadnji put reinstaliran windows ili da li je menjan windows od kad si ga kupio ? mislim komp

CARPE DIEM

Daum ... 12.06.2010. 03:19 #221943

broj poruka: 12794
Do procesora ti nije sigurno, imaš normalne temperature. Pusti OSD kroz Rivatuner ili MSI Afterburner, i gledaj temperature grafičke dok se igraš. Najverovatnije ti se grafička pregreva jer nije čišćena dugo, plus ove temperature napolju kakve su.

Kada se GPU pregreje dešava se downthrottle, dakle grafička seče brzinu da bi se ohladila, i zato ti seckaju igre...

Drugo, bacaš pare na te brendirane mašine, plus misliš da imaš super garanciju na 2 godine. Sve komponente u kućištu imaju garanciju od 3 do 5 godina, tako da si i tu na gubitku. Sledeću mašinu sklopi sam, mnogo ćeš bolje proći...

CPU-Z Validator : http://spedr.com/53pyh

Ruff Re: Re: re 12.06.2010. 05:02 #221960

broj poruka: 829
nema na cemu.
sad znamo da nije pregrevanje procesora sigurno, malo ti je prevelika idle (kad ne radi nista) temperatura, al ako je max 64 stepena onda nije pregrevanje procesora u pitanju.
teramo dalje.

pretpostavljam da ne stavis sve na max kad udjes u settings igre (inace bi to bio problem).
skini speedfan
http://www.almico.com/sfdownload.php (kliknes na plavo speedfan 4.40)
i reci koje su ti temperature grafike idle (u leru, pre igranja) i load (pod opterecenjem, u toku igre). dakle pise ti GPU za grafiku... ajde javi pa da vidimo sta dalje.

za ostale: jel jos nekome cudna tolika idle temp procesora?..

asus p5k, e4400@3GHz, geil ultra 6gb, ga 9600gt oc silent
wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, st31000528as barracuda, f2 hd154ui

:: preko CoreTemp sam dobio podatke da su temperature 53-55 stepeni za oba procesora, kada nije upaljeno nista ... pri igri temperatura se penje na 61-64 i desava se seckanje ...
:: ... i hvala na dobrodoslici i odgovorima :)
:: :: a koje su ti temperature procesora i chipseta, za pocetak? (posto spominjemo pregrevanje, da prvo to saznamo...
:: :: edit: zaboravih. pozdrav i dobrodosao na forum!:
:: :: asus p5k, e4400@3GHz, geil ultra 6gb, ga 9600gt oc silen
:: :: wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, st31000528as barracuda, f2 hd154ui
raic re 12.06.2010. 10:29 #221986

broj poruka: 9006
Ma ok je temperatura procesora, vrućine su, box kuler a kućište i nije reprezentativno. Skini gpu-z pa vidi temperaturu grafike.

Brendirane mašine su parazit, ortak je više potrošio na čorbu vozeći komp svako malo s vidikovca na nbg nego što je platio mašinu. Ma to je smejurija, na sve bitne komponente je minimum 3 godine a oni tebi daju jednu ili dve na čitavu mašinu.

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

CrowBgd ... 12.06.2010. 11:56 #222003

broj poruka: 1376
Muka ku je u cipsetu,taj ima sada preko 40C ,a na zalost to doticni ne voli.Cim dodje do oko 42 43C pocinje da se bagljavi.
BassivitY jesu malo visoke temperature ... 12.06.2010. 12:15 #222005

ali ako je to od skoro pocelo ,tj od kad su ove ludacke vrucine ,onda io nije problem ...kod mene athlon 3800 x2 idle 30-35 / load max 50 i to dignut na 2,5ghz ,spustio sam ga sa 2,6 da bi vratio napon na normalu zbog vrucina ...al meni je kocuste otvoreno ...mada znam da proslog let kad je bilo zatvoreno nisu bile mngo vece temperature ,mozda za 5 stepeni ...

CARPE DIEM

obradmi Inace se pregreva Nvidia chipset na AMD opste poznato. 12.06.2010. 14:56 #222030

broj poruka: 7720
ono sto mozes da uradis da bi smanjio temp ,smanji mu HT ispod 1000 Mhz ,smanji brzinu memorije ili stavi neki kuler na Nvidia chipset ,ne vidim drugo resenje.
2m4Y re: 12.06.2010. 16:00 #222063

broj poruka: 2352
...nije to do procesora, vec do graficke, ista stvar se meni desavala sa starom 8800GTS... sta ces da uradis, uzmi usisivac ili nesto cime mozes da izcupas prasinu iz graficke...

Sta se desava, ...kada graficka dodje do kriticne temperature, obicno je to 110+C` ona uspori automatski GPU i memoriju duplo, i smanji dovod napajanja na nju, kako se ne bi pregrejala, i time dolazi do smanjenja fps-a upola, kada temperatura padne ispod 105`C, vrati sve normalne vrednosti...

U slucaju da se pregreje procesro, komp se gasi, ...znaci graficka je u pitanju, siguran sam... a jos bolje je ako znas da rastavis graficku, kupi novu pastu za hladnjake, ...vec znas sta hocu da ti kazem...

Pozz...

...I sense you young padawan...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750TX

mikac962 Re: 12.06.2010. 18:55 #222126

broj poruka: 555
Verovatno imas graficku sa pasivnim hladjenjem, jer sve to lici na Asus grafiku koja se grejala kao luda. Ako je to u pitanju, onda jedino da nosis u servis i da trazis da ti stave grafiku sa aktivnim cooler-om. Resice ti se problemi.

STRANA 1 OD 3  
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs