Nije sramota pitati... Sramota je praviti se da zna, a u stvari ne zna... Pitanje jeste cudno daj jos malo preciznije? Mislis li na sistem (Windows...)? Ako mislis na hardwere kao sto je rekao gosn. MACHINE svi `noviji` racunari su 64 bit-ni...
ajde da neko i odgovori na postavljena pitanja... nista licno momci, ali na osnovu prethodnih odgovora ne moze se (tacno) znati ono sto covek pita.
@dragan36: idi na sajt: http://www.cpuid.com/cpuz.php skines verziju `CPU-Z 1.54 32-bit .zip (english)` ako ne zelis da instaliras, u suprotnom skines `CPU-Z 1.54 setup (english)`. raspakujes/instaliras program, pokrenes i on ce ti reci koji model procesora imas. ono najvaznije, u donjem desnom cosku reci ce ti koliko jezgara (core) i threadova tvoj procesor ima. ako za oba pokazuje 1, to znaci da najverovatnije imas 32-bitni procesor i sistem. mada zbog hellborg-ovog slucaja, najsigurnije ti je da odes na amd.com ili intel.com (ili google :D ), nadjes svoj model procesora koji ti pise u cpu-z (obratis paznju i na reviziju (`revision`, isto imas u cpuz), mada ne verujem da to puno znaci u ovom slucaju) i potrazis u specifikacijama spominje li se igde podrska za 64bita.:D
@hellborg: koliko vidim ovde http://ark.intel.com/Product.aspx?id=27111 tvoj procesor ima 1 jezgro i 1 thread... e sad ono sto meni nije jasno, tu kaze da on ima podrsku za 64-bitne instrukcije, nemam pojma kako. dakle mozes da stavis 64bitni sistem, mada ne mogu ti reci koliko ti se to zaista isplati, osim ako nije u pitanju ono sto je matrixsu rekao da imas vise od 3.5gb rama, tada je definitivno isplativo...
asus p5k, e4400@3GHz, geil ultra 6gb, ga 9600gt oc silent wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, st31000528as barracuda, f2 hd154ui
kratko objasnjenje: ako imas dvojezgarni (64bitni) procesor i 64bitni program, onda ce taj program biti i do 100% brzi od istog tog ali 32bitnog. ako na 64bitni procesor stavis 32bitni sistem, bice isti rezultat kao i za 32bitni program. ali da budem iskren, ne znam da li to vazi i u tvom slucaju. cpu ti ima jedno fizicko jezgro, i jedan thread (to je nacin da se simulira 64bita kada imas jednojezgarni procesor). nemam pojma na koji nacin je to izvedeno da podrzava 64bit. mozda ce neko drugi znati da ti odgovori imas li koristi tj. ubrzanja.(nadalje: 64bita=64b, 32bita=32b)
jedino sto mogu da ti pomognem po tom pitanju jeste da ti nabrojim za i protiv, pa se sam odluci hoces li imati ikakve koristi i treba li ti 64bitni sistem. -64b programi obicno rade efikasnije (mada opet, mozda ne i u tvom slucaju) -podrzava vise memorije (sto ti i ne treba ako imas manje od 3.5GB rama) -64b OS podrzava i 32b programe (ali ne i obrnuto) - ponekad ne i one starije, da ne kazem prastare. naravno ima i novih 32b koji ipak nece raditi na 64b sistemu. nisam ih puno nasao sa tim problemom. zavisi sta koristis.
i za kraj: ako bi prelazio na 64b OS iz ciste radoznalosti, a vec imas 32b OS koji ti lepo sljaka bez problema, moj licni savet ti je da ne diras nista dok radi. kada dodje vreme za obaranje sistema, uvek mozes da odlucis sta ti treba.
asus p5k, e4400@3GHz, geil ultra 6gb, ga 9600gt oc silent wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, st31000528as barracuda, f2 hd154ui
:: :: Ruff, drago mi je da bar nekome ova konverzacija nije `obsolete` :: :: Ako sam dobro razumeo, osim iskoriscenja RAM-a, i nema nekog (osetnog) ubrzanja OS-a? ili ima :: :: Hvala
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.