Resio sam da na jesen otvorim igraonicu u mom gradu. Planiram za pocetak da kupim 20 masina. I dva seta opreme. Posto uzivam u igricama kao sto su WCIII,CS 1.6 i PES2010 , odlucio sam da uzmem sledecu opremu. Defoult oprema koja ce stajati u igraonici 24/7 , dok ne dodje do nekog turnira u CS-u je sledeca .
ovako bi izgleda prva postava u igraonici,znaci sa sve musterije koje dodju,jer ipak na pocetku mi se ne stavljaju skuplji mishevi,slusalice,zbog krade,lomnjave itd,nadam se da me razumete.
Drugi set,samo za gaming , turnire , promo turnire itd.
Slusalice : Steelseria Siberia (cena 8.000dinara) - Po meni najbolje gaming slusalice , mada i H5v2 su odlicen.. Podloga : Steelseria QcK+ (cena 2.900dinara) Mish : Logitech MX518 (cena 4000dinara) koristim ovaj mish i po meni ispunjava sve uslove,mada se razmisljam oko nekog Razer Deadaddhera.. Tastatura : Logitech G11 (cena 4200dinara) tastaura je jako velika,i nije bas lako navici ruke na nju.. tako da imacu u opticaju josh neku gaming tastaturicu.
Kako vam se svidjaju ova dva seta? Zanima me vase misljenje sto se tice igraonica,sta je to sto bi vas privuklo i dovelo u igraonicu? Da li je to izgled? Komfor u njoj,atmosvera?
Volio bih da cujem vase mishljenje i na neki nacin mi pomognete...
Sto se tiche kompova,mislim da je rano da pisem konfiguracije,verujem da ce do septembra izaci neka nova graficka,neki jaci procesor,itd. Hvala unapred i pozdrav.
sluske+mis+podloga+tast+sluske+mis+podloga+tast= 24150 po racunaru samo na periferije? i, pod uslovom da ti je uvek puna igraonica i da ne placas radnike, struju, porez, itd koliko sati moraju da ti budu uposljene masine samo periferije da otplatis? konsultuj bolje nekog ekonomistu i izlozi mu poslovni plan. ps. nemoj sad da se demoralises, samo uskladi zelje i mogucnosti. zelim ti puno uspeha i dobro dosao na forum ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
hvala druze na dobrodoslici... Da,upravu si sto se tice cene, i sada sve to puta 20 racunara... nije mi problem otplatiti 5000eura samo opremu, i dati po 600 / 700 eura za masinu , nemam ja para da se odma razumemo , nego neki stek koji zelim da ulozim da bi mi se kroz godinu , dve vratilo i da ne brinem za sutra. Sva sreca , pa su poceli klinci i WoW-ashi i Dotashi da se masovno okupljaju u igraonicama,ali iskreno , svaka musterija trazi bolje uslove , cistiju igraonicu , udobnost , i jeftinu tarifu.. Sto se tice radnika , radili bi ja i moj burazer , tako da tu bih davao bratu neku simbolicnu platu koju se ja i on dogovorimo... Kontam da ce sturja iznositi mnogo , plus lokal , to sve ne moze ispasti vise od 1000eura , cak je i to mnogo... A pojedine igraonice ovde,imaju 10 kompijutera , mashine tu i tamo , slusalice NE , mishevi X7 i imaju dnevnu zaradu 50eura najmanje... isto tako kontam da je vazno naci pravu lokaciju,za to bi se pobrinuo tako sto bih organizovao par turnira u vishe igara i tako razglasio po gradu za novu igraonicu... i naravno u startu napravim Promo CS turnir ,pozovem najjace ekipe u Srbiji , e eto ti nalozenih klinaca koji bi hteli da upoznaju neke od pro igraca :)
ako su lepo uredjene i sa solidnim sadrzajem donose lovu samo tako. nego mogao bi da razmislis o roccat sense podlogama komad 2000.dinara,fenomenalne su,necu sad da kazem da su bolje od goliathusa ,jer ga nikad nisam koristio,ali pogledaj sense pa odluci takodje mogao bi da razmislis i o promeni te slicice tu levo :)
Ja gledam,i razmisljam koje slicice ... kad ono xD. Razmislicu . :) Sto se tice roccata sensa , ima dve prednosti , 1.nisam je koristio,ali cujem da je dobra i 2.na izgled je lepa i moze baciti neki shmek igraoni. :) Evo samo zamisli ovako... Uradim zvezdano nebo u igraonici na kome zvezde svetle na infra ljubicastom svetlu u neku plavicastu boju , G11 tastatura svetli plavao,uzmem addere koji isto svetle plavo i plava podloga :) Plus ovaj monitor koji je na senzoru i isto daje plavocu :)
Ali po meni, ne isplati se toliko ulagati u periferije...
Gamerske slusalice ? Pa svake imalo bolje ` obicne ` slusalice za muziku su sigurno kvalitetnije, takve kao te sluze kao sto si rekao samo za ` napaljene klince ` !
Takodje i tastature, nema od njih neke velike koristi, svaka ce ti raditi posao, samo da nisu one od po 500dinara...
Jedino sto se slazem vezano za igraonicu je kupovina kvalitetnog misa, ali to opet ne mora biti mis od 40-50 eura, dovoljan je MS Intellimouse 1.1 (ako moze da se nadje uopste, inace po meni sasvim dobar i najbitnije neunistiv mis), a za podlogu opet nisam siguran! (a i lako ti neko mazne :) )
Ovo su cisto nekakve smjernice sta i kako bih ja uradio...
ATI je bas poznat po tome sto se klokuje dobro a pogotovu sto dobro skalira! Treba jedno 100 Mhz OC za svega 2 FPS u skoku ahaha! Default je keva! Pa koliko dobijes to ti je! ATI je takav i to je fakat!
da ces morati da rafis redovan upgrade komponenti racunara - grafike pogotovo. Malo su bezobrazni pa traze u igraonicama da vide i ono sto kuci ne mogu da sebi priuste...
na to ladno neko moze da ti mazne podlogu(kretencine ,dzovancine,idioti)ne znam,podlogu trenutno ne koristim,al igro sam kod druga dota-u na roccat sense podlozi osecaj fenomenal,precniznost fenomenalno odradjena e sad uzeo bih podlogu ali mrzi me da menjam evre jer nemam nista sitnije od 100e :)
takodje ,ne znam,koju si verziju roccat sense video ,imaju dve:
gledaj ovako, periferije 240, masina 600, monitor napr. 200 to je ukupno nesto preko 1000evra. da kazemo da je sat igranja 1eur (nemam pojma koliko je, lupio sam) i da su ti svi kompjuteri zauzeti 10 sati dnevno (sto je realno nemoguce, al ajde). ispada da ti treba sto radnih dana da isplatis samo masine. za tih sto dana ti i buraz morate nesto i da jedete, tj to je 7 plata po recimo 300e znaci jos2000e, sve to ti ne vredi bez extra lokacije, niko nece da ide u pickinac da se igra, posebno klinci, dodaj na kiriju 500e mesecno, struja ne znam koliko je ali 20 gejmerskih masina jedu bar po 500w sa monitorima x 20 masina je 10kw pa izracunaj. sto se tice turnira i tu bi morao da puknes kes, sume koje ekipe uplacuju za ucestvovanje su smesne. e sad, jos kad pretpostavimo da ce ti bar pola masina 90%vremena blejati... odmah pomnozi vreme otplate x2. ovo sam sve izlupao napamet, jer znam slucaj lika koji se upropastio sa igraonicom. prvo i osnovno, ponavljam jos jednom, nadji strucnjaka koji sve ovo moze bolje da ti izracuna pa vidi sta ti se isplati. ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
:: hvala druze na dobrodoslici... :: Da,upravu si sto se tice cene, i sada sve to puta 20 racunara... nije mi problem otplatiti 5000eura samo opremu, i dati po 600 / 700 eura za masinu , nemam ja para da se odma razumemo , nego neki stek koji zelim da ulozim da bi mi se kroz godinu , dve vratilo i da ne brinem za sutra. Sva sreca , pa su poceli klinci i WoW-ashi i Dotashi da se masovno okupljaju u igraonicama,ali iskreno , svaka musterija trazi bolje uslove , cistiju igraonicu , udobnost , i jeftinu tarifu.. Sto se tice radnika , radili bi ja i moj burazer , tako da tu bih davao bratu neku simbolicnu platu koju se ja i on dogovorimo... Kontam da ce sturja iznositi mnogo , plus lokal , to sve ne moze ispasti vise od 1000eura , cak je i to mnogo... A pojedine igraonice ovde,imaju 10 kompijutera , mashine tu i tamo , slusalice NE , mishevi X7 i imaju dnevnu zaradu 50eura najmanje... isto tako kontam da je vazno naci pravu lokaciju,za to bi se pobrinuo tako sto bih organizovao par turnira u vishe igara i tako razglasio po gradu za novu igraonicu... i naravno u startu napravim Promo CS turnir ,pozovem najjace ekipe u Srbiji , e eto ti nalozenih klinaca koji bi hteli da upoznaju neke od pro igraca :) :: :: ::
Citam sve ove komentare, moram da se ukljucim u temu i ne mogu da verujem sta sve ljudi izlupetase i koje se ovde cifre vrte oko zarada, a iznose ih ljudi koji nisu u ovome poslu uopste i ne poznaju nista vezano za posao igraonice i probleme vezane za to osim sto znaju `da se u igraonicama dobro zaradjuje`. Voleo bi da vidim igraonicu sa 10 kompjutera koja moze da zaradi 50 eura dnevno jos ako je legalna radnja pa to je utopija, (da se razumemo ne uzimam u obzir igraonice u BG sa 50+ racunara). Rad igraonice je sve samo ne biznis koji se vraca za 1-2 godine a vec u trecoj godini moras imati spreman kes za upgrade racunara. Ovo sve navodim kao vlasnik igraonice od 20 racunara (svojevremeno sa sonijima i PS3-kama ali sada bez njih) i u ovom sam poslu 9-ta godina i najmanje sto zelim da te odvratim posto mi nisi sigurno konkurencija i nismo u istom gradu ali treba debelo razmisliti o ulaganju u ovaj sport. Samo legalan softver i `nekoliko` legalnih igara za 20-tak racunara bice ti oko 5000 eura. Da ti ne pricam o problemima sa ovim misevima MX518 koje posedujem i koji se u zadnje vreme nenormalno kvare iako vodim racuna da se ne lupa sa njima u igraonici, jer i sam radim u istoj jednu smenu svaki dan tako da su mi poznati troskovi i te cifre koje se navode u prethodnim postovima su `smesne` i mislim da ti je nick Mixx takodje pametno tj. realno odgovoriou svom postu. Jedino ako imas lokaciju za 50-tak racunara i smatras da ces imati posla u istoj i da koljes druge sa cenom (citaj da ides ispod cene ostalih) onda se sve to isplati ali na malo duzi period od min. 2-3 godine.
Lepa je to zamisao ali ti imas pogresnu politiku poslovanja. Elem dakle: 1.Trebas kupiti masine koje vrde najvise 300e(masina 220e i monitor 80e,tako nekako,i to ces uzeti u nekoj firmi na popustu) 2.Ne trebas kupovati fensi miseve i tastature jer ako nekom ne odgovara moze doneti svoj mis od kuce(neces time privuci musteriju,mozda kasnije) 3.Trebas da radis non-stop dok se posao ne razradi i sve na crno,normalno. 4.U to sve trebas da uracunas klimu(iliti grejanje i hladjenje) i sredjivanje lokala. 5.Moras ubaciti bar 4 PS3 zbog fudbala i Guitar Hero(za ovo ti treba i gitara) 6.Moras ubaciti koka kolin frizider i automat za kafu(na ubacivanje para) 7.Moras zaposliti bar dva srednjoskolca koji ce da rade(citaj ubiju vreme) za cirka 50e mesecno 8.Moras naci lika koji ce da ti izlepi postere igrica na izlog(precnika 2x2m) 9.Treba ti jedna ADSL linija od 5Mb(minimum) 10.Mora da ti lokal radi i kao internet kafe. 11.Pored svega moras i diskove da rezes na crno
Kad sve to saberes to prelazi tu tvoju zamisljenu cifru.Moras prvih 6 meseci bukvalno da spavas u igraonici dok ne izvuces ulozene pare i da ukljucujes klincima racunare i za deset minuta ako toliko imaju para samo da bi stekao i navukao musteriju.
Pozdrav!
Men are but flesh and blood.They know their doom, but not the hour
Skupa gaming oprema ti je bacanje para pogotovu za turnire, vecina igraca (ako su proovi) donesu svoju opremu i tako igraju. Na podloge nemoj da pucas velike pare jer ti se to nikako ne isplati, marnuce ti je neko opusteno. Moras da kupis original igre, 1 WoW to ti je odmah u startu 100 evra + mesecna pretplata, dalje WC III ti treba posebno za svaki komp, e sad kod mene u gradu su odradili na sledeci nacin, instalirali na 10 kompova 5 originala i lupili garenu, mozes da organizujes da kupis samo 1 original warcraft i stavis garenu i zavrsis pricu, i samo kazes klincima bnet ne radi i kraj price. Internet mislim da ti je trenutno isplativiji SBB, jer za negde oko 3000 (pogledaj im na sajtu) imas 8mb net sto je sasvim dovoljno. Inace sat igranja je citavih 50 dinara, ali oni klinci koji pikaju wow uplate odjednom 100h pa pola i ne odigraju, i moras da ubacis jedan dobar software za internet caffe, i takodje da se sa glavnog racunara kontrolisu drugi kompovi, tipa iskljucis komp kada za njim niko ne sedi. A ako turnir organizujes za CS, mozes da im stavis veliku uplatu, ali i velike nagrade :), iskalkulises da malo ti moras da das para, ali ce ti sigurno igraonica biti dobro izreklamirana.
I razmisli ako hoces da ubacis neki LCD TV u igraonicu i da na njemu pustis garena TV i da klinci gledaju pro dota partije itd. :).
ako neces da places posle 6 meseci jer je propao posao a ti pukao 10k evra, dobro razmisli o nabavci opreme.
1500 din , vrh A4 740 (tako nesto ) mis....slusalice 1000 din max, podloga ..500 din -1000 din max.....onaj ko se profi bavi time taj ce doneti od kuce svoje ili sta vec...tako da umesto 240 suludo utrosenih evra..ovako ces potrositi 25-30e po masini...i imati sve sto ti treba.
periferija je za koriscenje, lomljenje, bacanje..ako hoces na to da potrosis 250e, onda si definitivno promasio delatnost druze, pametu glavu.
Mada po meni, otvaranje igraonice u danasnje vreme je poptun promasaj bez uvrede. kod mene u Ns se samo zatvaraju. PC oprema nije tako skupa kao nekada...svaki klinac ima komp i internet da skine igru sa neta..nisu vremena kao nekada da je svako 30 -to dete imalo komp ili ps3, xbox..pa dolazilo u igraonice.
Buno dobrih saveta i hvala vam na tome. Prvo,da resimo dilemu oko podloga,posto vidim da su se svi uhatili za njih :) Lokal bi opremio video nadzorom,da bi neko dobio razer ili roccat podlogu normalno da bi prvo mora da ostavi svoju licnu kartu.. Sto se tice gaming opreme,posto ja idem po tim turnirima i igraonicama i znam rekciju ljudi , vise ljudi vole kada je dobro opremljena igraonica,dobrom opremom,pa kaze ej sto bi ja iso tamo gde su X7 mishevi,i neke slusalice od 300-500dindzi,kad mogu za iste pare da igram na MX-u i na dobrim sluslicama siberie... Kontam ja da se vi ne krecete po igraonicama , mozda neki i da , ali to je neko razmisljanje ljudi iz tog sveta.. Sto se tice Caspera,uvazujem svaku tvoju rec,recenicu, i hvala ti na tome.. Sto se tice mashina,prvi update bi bio onog dana kada ja vratim pare i zaradim nesto.... Sto se tice sturje,naravno da bih gasio mashine koje ne rade da dzabe ne bi trosile struju... e sada,neko je pomenuo da je potrebno svaki kompijuter da bude 10h zauzet.. sto i nije veliki problem,ne mora on biti 10h zauzet,dovoljno je neko doci i uplatiti vreme a ne igrati,zar ne? Sto se tice reklamacije,ja bih se tu pobrinuo... u svakom slucaju hvala puno,a sada moram da palim.. poz :)
na tvoji veliku zalost svi gore su u pravu i iz iskustva ti mogu reci da je sa otvaranje igraonice cista ludost i bacanje para koje ti se sigurno nece vratiti...ne znam koje je to tvoje mesto tj odakle si ali procunjaj po igraonicama koje vec postoje i vidi kako one rade (mada ti niko nece reci tacno kako stvari stoje), prosla su zlatna vremena kada se tu uzimala kinta....svako sada ima komp u kuci a od ovih sto nemaju ili sto bi da se igraju na boljim masina neces moci ni osnovne troskove da isplatis osim ako imas svoj lokal i planiras sam da radis stalno a sigurno da je ne izvodljivo da si stalno tamo! Ima jos jako nogo ne predvidjenih stvari koje ce da ti se iskomplikuju i da krenu naopako pre nego krenes da vracas ulozeno... Razmisli dobro pre nego sto se upustis u tako nesto... Pozdrav i sva sreca ako se ipak odlucis da se upustis u celu pricu!
Pa da,rekao mi je,mada nije on jedini koji mi je rekao to,ortak iz Beograda mi je isto potvrdio tu informaciju,tako da je to normalna stvar , i ne samo to , lepo mi je rekao gde idu pare,na sta da itd. Iz Nisha sam,ovde ima jedna dobra igraonica,koja je verovali ili ne PREPUNA,decko je za manje od godinu dana povratio pare,ali jedina prednost koju bi ja imao od njega je to sto bi imao tu gejming opremu... Ne znam,razmiljam josh o svemu tome,igraonice u Nisu lepo rade,recimo nesto kao KGB , MOJO i novo otvorena igraona Selo Crew u BG-u... Kontam da ce trebati mnogo para , truda i rada da se ulozi u igraonicu , ali sa moje tacke gledista u Nisu igraonice extra rade i ljudi traze sto bolje uslove.. Pa reci te mi recimo da igrate WoW,i sad u najboljoj igraoni trenutno u Nisu uslovi su Ok kompovi , mishevi X7 i slusalice 300dinara,podloga obicna, a ja bi napravio posebnu VIP WoW sobicu sa 5 racunara , kompletnom WoW opremom,znaci bukvalno sve za WoW,sobican sa slikama po zidu nekih WoW heroa i na kraju meseca prva 5 koja imaju najvise sati dobijaju po 25h vremena i popust od recimo 30dinara / 1h.. Pa koji Wow-ovac ne bi presao kod mene??? Znaci prvo moras znati sta ljudi vole,sta im odgovara pa tek onda krenuti u tako nesto.. i naravno , radnici tj ja i moj burazer bi davali 100% u tom poslu.. znaci ljubaznost sa musterijama , maximalne usluge , i razne nagrade na kraju meseca...
WoW se igra kod kuce, ali ima ljudi koji igraju u igraonici pa bezveze pucaju velike pare. U WoW-u samo da zapocnes nesto ti treba 30 min. Inace ideja ti je veoma dobra, nadjes neke srednjoskolce kao sto neko pomenu gore, da ti malo pomazu, oni ce sigurno da ti privuku jos ljudi. Inace ako hoces neke jace sluske pogledaj SteelSeries Siberia V1, jer su 3000 skoro jeftinije od V2. A ti malo razmisli o original software-u koji moras da imas u racunarima inace ako nije tako pripremi se za odnosenje tvog racunara i placanje kazne i vidi da li ti je potrebna fiskalna kasa :). A sto se tice misa, ipak je Razer gamerska marka inace ako ima neki dobar Steelseries mis pogledaj njega. G11 ako nadjes za 4200 svaka ti cast, ja sam je najjeftinije nasao za 5000, i licno mislim da za vecinu igara nije jer su tasteri dosta odmaknuti sa strane.
Za CS se koristi Logitech G13, a za WoW pogledaj neku tastaturu sa nekim blizim makro dugmicima, za WC3 TFT i Starcraft 2 razmak je preveliki i ne ja te makro tastere koristim pre svega u Windows-u :). Verovatno ce se posle nekog vremena naviknuti na razmak izmedju tastera na G11, ali malo progooglaj i koja je tastatura atraktivna za WoW gamer-e. Za WoW imas poseban Steelseries mis koji kosta oko 80 evra, ako hoces WoW-ovce da privuces eto dao sam ti neke smernice :), nezaboravi Steelseries WoW podlogu :).
Hvala ti,za tast,i ja mislim da je G11 previse komlikovana za upotrebu iskljucivo zbog razmaka dugica,G13 mi je suvise SVEMIRSKI i cisto sumnjam da bi moga neko da se snadje na njoj.. Sto se tice WoW opreme,znam da ima tastatura u WoW stilu i mish neki kao i podloga... Siberia V1? Puno ti hvala,to su odprilike te slusalice koje sam i hteo.. Razmiljao sam se oko H5v2 i Siberie zato sto sam se raspitao i dobio informacije da su u SAMOM VRHU.
MX518 mis je iskljucivo za CS pravljen i koristi se svuda u svetu,mada ja bih vise voleo da mogu negde naci Inteli 1 ili 3 posto su ne zamenjivi.. ali oke.. Videcu oko MX-518 i nekok Addera mozda i ukombinujem..
sto se tice klinaca koji bi mi pomogli oko dovodjenja ljudi,to planiram ovako da odradim. Posto znam i imam dosta drugova koji igraju WoW , CS , DoT-u itd... oni bi razglasili No Life drugarima.. :) Tacno je da danas svako ima kompijuter kuci,ali nema uslove za WoW,nema uslove za PES,nema uslove L4D2,COD,ipak za takve igrice potrebni su racunari,zar ne? Isto tako vole ljudi da se skupe i odgraju Dotu 5v5 ili organizuju neku ligu,sto je u Nisu veoma popularno.. Recimo svake subote po jedno kolo... ulaz po ekipi 50eura... minimum 10 ekipa..
Na tastaturu nismo mislili, na mis jesmo :), ta tastatura kosta 20 evra, i po meni to je klasican plastikaner koliko mogu odoka da vidim. Za CS ne znam stvarno to moras da pitas nekoga, mozes da odradis pola kompova Logitech, pola Razer, pa nek ide ko gde hoce :). Za tastaturu vidi po netu sta koriste igraci i koja im se najvise svidja. G110 nije losa ali je preskupa, oko 70 evra, a to je previse, pogledaj po stranim forumima, pitaj na nekom jakom nasem gaming forumu. Licno mislim da ce neko tesko primetiti razliku izmedju Siberia V1 i Siberia V2, a i razlika je 3000 po jednom paru (8000 V1, V2 11 000), to ti je ipak 15 000 sto nije malo :), jedno vreme sam ih video u WinWin-u, po 5200.
Tu WoW opremu i vecinu opreme mozes da nadjes u game-s u u BG-u, mislim da imas i neki popust kada kupujes vise :). Ako sve kupis u Games-u mozes da dobijes dobar popust informisi se na njihovom sajtu, sve lepo sracunaj i vidi gde ti je sta najjeftinije.
Uzecu Siberiu V1 , perverzija su... Za drugu WoW tastaturu nisam cuo a ni video.. :)
Ima Games u Nisu,kao i WinWin. U Nisu je poznatija prodavnica Millhouse.. Uzeo sam mashinu kod njiih i zadovoljan sam,naravno pre svake kupovine momci te posavetuju sta kako,zasto itd.. tako da cu najverovatnije kod njih... H4 je kod njih 5500 dinara... dok su aderi malo skuplji.. :)
Prvo ako zelis dobru atmosferu, da ti bude cisto i oprema sacuvana koliko toliko i uredno mani se toga da ti rade klinci u igraonici pogotovo neko za sitne pare (to ti ne bih nikada savetovao) i varijante okupljanje drustva igranje na recku i sl. jer ces brzo zatvoriti, za vodjenje posla treba sigurna ruka. Pusenje u prostoru je mac sa dve ostrice, najbolje je imati prostor koji je odvojen na pusacki i nepusacki. A posto u tvom gradu vec ima igraonica varijanta sa jeftinom opremom ti nece proci, mora da imas koliko toliko kvalitetne periferije i kako rece da je veci grad u pitanju (mis, slusalice itd.) nikako one jeftine od 300 din nece proci. Moras da imas stalnu klijentelu koja redovno placa i koja se nece naljutiti ako mu ne das na recku itd, varijante `dodjem ti` (koje su ceste kada je drustvo u pitanju) brzo ce te odvesti u propast.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647002. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.