HDD(320,250,200gb sata II), graficka i ostalo mi nije potrebno jer vec imam od starok kuciste CHIFTEC midi tower 420 wait.
Interesujme jos jendo dali cu moci da zakacim na jednu IDE granu 2 rezaca i da istovremeno rezem na oba a da mi serve bez porblema radi posta varijanta za inteal ima samo jedan IDE prikljucak aja jos nisam video kod nas da ima sata DVD-R.
za data server ti nishta od toga bash nije "potrebno" potrebna ti je brza mreza (gigabit lan) i brz switch ( takodje gigabit) i dobri kablovi... hard diskovi shto veci ali brzina nije presudna ( tj svejedno je da li su sata2 ili sata1) jer si ogranichen brzinom mreze ( uz dobra setovanja vuci cesh oko 39-42MB/sec u proseku) sam rachunar za data server ne mora da bude jak jer on nema puno posla da obavlja (samo chita podatke sa diska i shalje preko mreze) tu nema puno rachunanja. Kod kuce imam dual PIII na 500MHz i limitiran sam brzinom mreze, isti diskovi, isti kablovi, iste kartice na PII na 350 i isti rezultati. ovo govori koliko je jachina procesora nebitna za data server. takodje iste brzine pisanja i chitanja sam dobijao za sata1 disk wd160GB 8Mb cash-a i sata2 wd 250gb 16mb cash-a ... ( oba diska su vezana preko dodatne pci->sata kartice) ... server i clijent su bili vezani direktno kablom (ne preko switcha, hub-a ili sl) tako da je usko grlo u brzini zaista samo mreza. Stoga nema potrebe da "bacash" pare na nove ploche, procesore i memoriju kada nece imati efekat na brzinu...radice isto kao i polovnjak od 60e :-) druga stvar, izbor operativnog sistema...ista konfiguracija, isti uslovi, isti kompovi windows server 6MB/s a linux suse 9.1 11.8Mb/s (za 100Mb mrezu) razlika je drastichna! isprobao sam od win98 pa do 2003 server-a i slichni su rezultati... ( meren je FTP prenos podataka) eto toliko, valjda sam pomogao :-)
Pozdrav, dragoljub ps ako cesh ovaj komp koristiti za josh neshto...onda je to sasvim druga pricha... :-)
::ista konfiguracija, isti uslovi, isti kompovi windows server 6MB/s a linux suse 9.1 11.8Mb/s (za 100Mb mrezu) razlika je drastichna! isprobao sam od win98 pa do 2003 server-a i slichni su rezultati... ( meren je FTP prenos podataka :: eto toliko, valjda sam pomogao :- ::
ovo 6MB/s i 11.8Mb/s??? 6MB/s i 1.5 MB/s ili samo jedna od oznaka pogreshno upisana??? ako je ova druga mera 11.8MB tek da se zna da nikada nisam video na standardnim svichevima korisnost preko 85%, a ovde bi trebala da je 94.4% ja kod kutje na windows XP pro vuchem oko 65% (prastari HUB) sto je oko 8.2MB/s (sto je opet daleko iznad tvojih rezultata).... u firmama sa svichevima imam protok do 85% sto je oko 10.6MB... napomena .. nisu neki preterano dobri svichevi .. nemaju veliki ram (male firme).... tako da ne razumem tvoje podatke mozda si ipak trebao da to radish na novijim rachunaraima :)))))))
i jedno pitanje... zar ne beshe da je data server... nesto potpuno drugachije od windows servera????
Pozdrav, ne, nisam loshe ukucao, zaista je dobijena brzina 11.8MB/s. nije mi to nishta chudno, znam da switchevi nisu brzi kao direktna vez kablom ali ne verujem da switch-evi usporavaju prenos za 15% ??? koristim jedan od najobichnijih switch-eva D-link DES-1008 (8-portni) i nikakve posebne kablove... ako je bitno kablovi mi nisu duzi od 5m... "od kutje na windows XP pro vuchem oko 65% (prastari HUB) sto je oko 8.2MB/s " to upravo i govorim!!!...chini mi se da je windows xp ( ne samo on, vec i 2k, 2kserver) po default-u sporiji od Linux-a (suse -razni od 9.1 do 10.0) na istom hardware-u!!! "mozda si ipak trebao da to radish na novijim rachunaraima" e pa i to sam probao :-) zamenio sam rachunarima uloge tj sad je PIII bio klijent a drugi komp (A64 3000+, 1GB ram, GAK8NS Ultra) server... vrlo slichni rezultati i isti odnos win/linux ...ovo mi govori da nije do harware-a vec do operativnog sistema... Naravno isprobao sam razne FTP servere, od onih koji se instaliraju kao aplikacije ( Serv-u, cerberus i razni) do onih koji dolaze kao sastavni deo windows-a u server verzijama ( win 2000 server, win2000 Advanced server, win 2003 server). Nadam se da ovo poslednje objashnjava razliku izmedju data servera i windows servera...ako ne, windows server je operativni sistem koji moze pruzati razne servise, izmedju ostalog da bude i "data server" (tj da pruza podatke klijentima) dok samo "data server" ne mora da bude windows server oper.sistem, ne mora ni windows da bude ... samim tim data server ne mora da bude win.server a winserver moze biti ,a ne mora, data server
josh jedna napomena: sva merenja su pravljena sa FTP protokolom, jer je on najbrzi za prenos...:-) ima mane ,ali je najbrzi Pozdrav, dragoljub
Sve je to uredu ako se nista ne radi na tom racuanrau!!!
17.11.2006. 16:35
status: user broj poruka: 486
Interesujme jos jendo dali cu moci da zakacim na jednu IDE granu 2 rezaca i da istovremeno rezem na oba a da mi serve bez porblema radi posta varijanta za inteal ima samo jedan IDE prikljucak aja jos nisam video kod nas da ima sata DVD-R.
Svi ste mi odogvorili na prvi deo pitanja oko potrebe za data servera ali niko na drugi deo pitanja. To nece biti server za podateke vec po potrebi da se neseto i nareze na njemu. A poneki put i po 10 njih vuce istovremeno sa njega (server za igraonicu). Pa da nebih gubio na brzini racuanra niti da bi njima kocilo to sto oni vuku korz mrezu. a da ni meni ovamo ne koci ako hocu da narezem nieki DVd ili CD da mi ne uspoti racuanra.
Sad imam trenutno 2.4 intel /800 478,512ddr,320+200gb hdd,Gigabyte GA-8I848P-G (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN) ali koristim d link 100mb mrezno PCI radmi manjeg usporavanja racuanra, DVD-R pioniir 111 i nec 3551. Kada neko korisit moja racuanra to jes nesto vuce sa njega (gleada spotvoe ili slusa neku muziku) i ja ovamo proebam nesto da narezm racuanar se toliko smrzne da je to katastrofalno da nemogu cak ni da ukljucim vreme preko antamedie maram da sacekam jedno 15 -60 sekundi kako kad da bih m,ogao da ukljucim coveku vreme da bi mogao da igara. Desi mi se eda mi se i komp resetuje cak kad ubacim ta j racuanra kao clinet radi extra. Do cegamoze to biti. A resio sam da kupim novi tako da bi mi trebal pomoc oko toga.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.