moze li mi neko pomoci savetom oko sklapanja konfiguracije do 900 evra? komp bi se koristio pretezno za video montazu, u cenu bi trebalo da stane i neki 19 tft monitor.
Kao što vidiš iz naslova, bolje je sada kupiti Inttelov procesor iz više razloga: pre svega, stabilniji je u radu, kod AMD procesora su u igri tri podnožja (754, 939 i AM2), a koje će od njih opstati, teško je predvideti. Intelovi Dual Core i Core 2 Duo procesori imaju 2x1 odn. 2x2 MB keša, dok najjači AMD Athlon 64 ima samo 512 Kb keša (više keša u procesoru mnogo znači kod video montaže). Treba ti i oko 1 GB RAM memorije i što veći hard disk. Najbolje je da kao uređaj preko koga ubacuješ video materijal kupiš neki jači TV tjuner - PCI slotovi će još dugo opstati na sceni, dok se platforme za grafiku često menjaju, tako da investicija u neku skupu grafičku kartu može da propadne. Idi na sajt https://www.plutos.co.yu i tamo ćeš naći jako povoljne cene komponenti, a imaš i sekciju Konfigurator gde sam biraš komponente koje želiš i kada sve završiš izađe ti konačna cena konfiguracije, pozdrav.
nije bitno da li je reklama, nemam nameru da odjurim u prvi hardware store i kupim komp. cinjenica jeste da intel ima vise kesa, na kraju si mi ga mrlja ti sam preporucio (radije cu iskopati jos 100e nego da moram menjati i plocu i procesor vec za 3 meseca). ono sto me vise interesuje je pouzdana ploca, do sad mi je gigabyte dobro sluzio (trebala bi da ima i firewire, nisam siguran koliko je to sad standard) i naravno preporuka za neki wide monitor 19". dalibor je pomenuo tv tuner, neke ideje? unapred hvala
Pa ako neces da montiras nesto sto si snimio sa tv-a (tj. tjunera), onda je nekako logicnije da uzmes posebnu kartu za video-capturing. Nisam upucen u kvalitet i razlike istih (nisam ih korisitio), ali ima ih u veoma velikom cenovnom rangu.
Ako imaš novca, onda je definitivno najbolje rešenje za video montažu pomenuta kartica, ali njihove cene su još uvek u rangu cene jednog solidnog PC računara, pa i više. Ako ti je budžet ograničen, onda ipak uzmi neki dobar TV tjuner - dobri tjuneri za tu namenu su ti Leadtek PVR 2000 koji košta oko 110 evra ili ATI teatrix 550 (oba imaju sopstveni čip za video encoding i rasterećuju centralni procesor). O tim tujnerima sam čitao u specijalnom dodatku časopisa PC Press koji je izašao u septembru, dodatak se zove "Sa VHS-a na DVD".
PS: mrlja, znam odlično kako se piše Intel, potkrala mi se greška u kucanju, a što se tiče AMD-a, nisam rekao da će on ispasti iz igre, nego to da se još ne zna koje od tri podnožja za AMD će ostati na sceni, a ako neko ima viška para za bacanje, onda neka se zeza sa tim. Ako si me već citirao, onda si prvo trebao dobro da pročitaš šta sam napisao, a ne odmah da lupetaš koješta. Bolje bi ti bilo da malo pripaziš kako se obraćaš ljudima na Forumu, otkud uopšte znaš ko sam i koliko poznajem hardver. Nisam imao nameru da se svađam, ali ne mogu da verujem koliko su ljudi na forumima istripovani - izgleda da je jedina želja većine na raznim forumima da drugima traže razne greške i da se svađaju, a ne da pomognu drugima - posećujem nekoliko foruma i na 90% njih se ljudi svađaju, pa sam neke forume prestao da posećujem. Nisam imoa nameru da reklamiram bilo koju firmu niti da se prvim pametan.
a što se tiče AMD-a, nisam rekao da će on ispasti iz igre, nego to da se još ne zna koje od tri podnožja za AMD će ostati na sceni, a ako neko ima viška para za bacanje, onda neka se zeza sa tim.
Sto se tice podnozja za AMD procesore, S754 i S939 ce polako da odu u proslost. A sto se tice AM2 soketa, on ce se odrzati dovoljno dugo. U ostalom relativno skoro je se i pojavio. Za S939 se i nekako mozda moze reci da je promasena investicija, ali AM2, sve je samo ne bacanje para. Dakle, ako covek ima dovoljno para, neka uzima Intela C2D i odgovarajucu plocu. Ako nema bas toliko za Intel konfu, neka uzme AMD, nece toliko lose proci.
Ni Intel po pitanju soketa nije sjajan, vec se shushka o novom soketu za nove procesore.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.