(U)pomoć oko konfiguracije cca 1200-1300eur!! Pitanja o memoriji, grafici i MB...
STRANA 1 OD 1
nemanja09
(U)pomoć oko konfiguracije cca 1200-1300eur!! Pitanja o memoriji, grafici i MB...
04.03.2010. 04:26
T25012
status: user broj poruka: 43
Pozdrav,
pokušavam da uklopim konfiguarciju koja bi mi odgovarala za poslove kojima se bavim - mnooogo Photoshop-a, Illustratora i ostalih CS zezancija, lakša 3D obrada i raytracing, nešto igranja (a to `nešto` hoću da bude dobro u HDu) i ostalo standardno - net, multimedija, HD filmovi...
Moja neka ideja koja se uklapa u finansije je sledeće:
CPU: Intel i7 920 (ili 860) HDD: Seagate Barracuda ST31500341AS 1.5TB 7k 32MB SATA300 Case: Chieftec u rangu 70ak eura Monitor: Samsung P2470HD sad me zanimaju neki predlozi za MB - šta uzeti, ja razmišljam o Gigabyte P55 pločama, ali nisam siguran koja bi bila dobar izbor... Memorija bi bila Gail ili nešto tog ranga, 4gb za početak, ali tu tek pojma nemam šta odabrati... godinama ne pratim preterano hardware. I konačno - grafika! :) 5850 Radeoni mi se čine odgovarajućim, samo nisam siguran koji proizvođač... Ovde su predlozi veoma dobrodošli. Postoji opcija i da uzmem neki krš od grafike samo da gura sliku na ekran dok ne stigne taj jbni Fermi da vidim šta će se desiti na tržištu, nije mi frka toliko da sačekam....
Nisam ni ATI ni nVidia fan pa mi nije bitna boja grafike već performanse, što se procesora tiče - Intel za mene uvek.
Nadam se da će neko moći i želeti da mi pomogne oko dilema koje sam naveo... Da ne dužim više, hvala unapred.
Ovako,ako neces klokovati nista mozes da uzmes ovu maticnu,skroz je ok
GA-P55-UD3L oko 100e inace,920 ne mozes na p55,znaci taj 860 bi legao
sto se tice rama 2 x 2GB DDR3 Geil PC2000 na 2000 mhz oko 120e
za graficku ako hoces da cekas fermi,kazu u martu znaci sad,ali dodaj jos mesec da dodje kod nas,s tim sto 470 ne bi trebalo da bude vise od 100-150e skuplji od 5850 (taman da ustekas tolko jos dok ne izadje)
Intel i7 920 230 Eur ASUS P6TD Deluxe 240 Eur PATRIOT 6GB (3x2GB) 1600MHz Viper PVT36G1600LLK 144 Eur SAMSUNG SpinPoint F1 HD103UJ 1TB 7k 32MB SATA300 66 Eur CORSAIR 850HX 850W 160 Eur SAMSUNG P2470HD 303 Eur - Proveriti cenu ovog monitora : http://www.itsvet.com/proizvod/samsung-t260/comp_comp_monitor/1/1015 Ipak 26` prednost i preglednost..
Jeftinija varijanta :
INTEL i7-860 2.8GHz 230 Eur ASUS P7P55D Deluxe 175 Eur ili ako bas insistiras da bude jeftinije i da bude Gigabyte onda nesto najblaze sto moze da prodje je : GIGABYTE GA-P55-UD4 135 Eur PATRIOT 4GB (2x2GB) 1600MHz DDR3 Extreme PGS34G1600ELK 110 eur ili jos bolje GEIL Ultra 4GB (2x2GB) 2000MHz DDR3 GU34GB2000C9DC 115 Eur
Graficku kartu sacekaj,stavi nesto za izlaz cisto da imas.. Mislim da trenutno za 250 eur dati na HD5850 nije isplatljivo jer joj cena ne pada i cenim da ces za te pare imati dosta brzu grafiku kasnije da kupis..
Presaberi se ti ponovo pa vidi sta i kako.. Ovo je neka najrealnija konfiguracija koja ide u skladu sa komponentama.. Ne ide da i7 stavljas na neku losiju plocu kako i zbog same naponske sekcije tako i zbog ostalih komponenti (u kvalitetu) kao i do samih performansi. Na tebi je sta ces i kako da odlucis.. Sto se tice HDD-a,taj Seagate nema sta da trazi pored Samsunga a pogotovu sto se vec odlicno pokazao a jos je i jeftiniji..
Predpostyavljam da ces imati jos dosta predloga jeftinije varijante,iskreno nebi isao na to.. Generalno i7 nije platforma za svakog i tesko je iskombinovati da se prodje bas povoljno a da to bude kvalitetno..
Pregledaj svaku komponentu na berzi,mozda nadjes i jeftinije nesto..
P.S.Mislim da ti odabrana cifra nece poklopiti sve ovo kako god da okrenes..
Sta mislis o monitoru Samsung XL 2370 + jos jedan monitor, ako radis sa vecim rezolucijama mozda bi ti trebalo i vise od 6GB rama, ja bih isao na 12GB da budes siguran, i vidim niko ti ovde nije preporucio hladnjak za procesor, @sky sta ce njemu za takvu konfiguraciju Corsair od 850W, mogao bi da prodje mnogo jeftinije i da taj novac ulozi u drugi monitor ili u vise memorije ?
imas pravo za CPU cooler ali ne tera PS i ostali CSovci CPU do daske, a render vidim da nije nista spektaularno tako da ce mu stock biti dobar za pocetak ( da malo ustedi) a posle jos 6GB rama hladnjak i mozda neki SSD ako bude bilo nesto jako kvalitetno ( ovi trenutni mi se ne dopadaju), mislim da je ovo nas covek, mozda gresim ali sve mi na to lici
Ploca: Ako se odlucis za Core i7 920 preporucujem ti GA-EX58-UD4P plocu. Ima apsolutno sve sto tebi treba i vise od toga. Ako planiras ekstemni OC onda GA EX58-UD7
Memorija:
Na GA-EX58-UD4P sam probao Pariot Viper 1600MHz/CL8,Kingston HyperX/1600MHz/CL9,OCZ Platinum 1600MHz/CL7 i Platinum 1333MHz/CL7(koju trenutno imam u racunaru)...U principu GA ploce nisu toliko probirljive sto se tice memorija i vecina memorija ce ti dobro raditi. 1366 platforma podrzava triple channel memorije znacu uzmi 3x2GB...Neku od gore navedenih.
HDD: Moja preporuka za HDD ide WD Black seriji. Sporija je od Seagate i Samsunga,ali definitivno pouzdanija...Ipak ne igras samo vec ti je racunar porteban da skladistis bitne podatke.
Monitor: Samsung po meni nije dobar izbor za PS i uoopste graficke programe....Ako se zelis monitor koji ce ti sluziti u profesionalne svrhe treba gledati:HP,Nec,Dell...Za neku budzet varijantu monitora koji mogu da posluze za profi rad treba gledati Philips Brilliance klasu ili Viewsonic VX ili VP klasu...Nesto su jeftiniji od HPa,NECa i DELLa,ali nude odlicne performanse. Takodje treba obratiti paznju na to da veliki kontrast nije pozeljan kod monitora koji sluze za graficki dizajn...Ne treba uzimati monitor koji ima veci kontrast od 1000:1.
Sto se tice kucista mogu ti samo reci da uzmes obavezno dobro provetreno kuciste i neki dodatni CPU kuler jer se Core i7 procesori mnogo greju,a programi koje si naveo za vreme rendera muce svih 8 threadova na 100%...Tj maksimalno mucenje procesora. Preporuka za kuler: Za tisinu i dobro hladjenje Noctua HN U12P. Jeftiniji kuler koji solidno hladi CM Hyper212.
Grafika: Po prvi put u istoriji covecansva ATI ima bolji OpenGL od Nvidie...ATI 58x0 serija je mnooogo popravila OpenGL u odnosu na prethodne kartice i do sada je tu neprikosnoveno dominirala Nvidia...Kao sto znas PS CS4 ima podrsku za OpenGL render i to ti mnooogo moze pomoci... Da li vredi cekati Fermi? Moje licno misljenje je da ce Fermi morati da ima bolju OpenGL podrsu jer je Nvidiu pokidao ATI sa serijom 5000 i mislim da se morati da dozvole malo bolju OpenGL podrsku jer su je ranije samo namerno ogranicavali gejmerskim kartama...Sada Nvidia mora da se dokaze,a ako ne isporuce gejmerske performanse mislim da ce morati da dozvole malo bolju OpenGL podrsku jer ce svakako hteti da prestignu ATI a tom polju...Takodje obecavaju da ce Fermi moci da radi riltajmm rejtrejsing u mnogim aplikacijama...Koliko je to tacno videcemo,ali ne vidim kako ce CUDA to moci da uradi i mislim da ce tu morati da se oslone na stari dobri OpenGL. Tvoje je da li ces cekati...Ja hocu...Mada mi to sto Nvidia obecava po pitanu preformansu u aplikacijama ipak deluje previse dobro da bi bilo istinito...Ali mozda svarnio iznenade korisnike kojima racunar ne sluzi samo za igre.
Ako se odlucis za 1156 platformu (Core i7 860)
Od ploce ti preprucujem GA-P55A-UD3R...Ovi je ustvari GA-P55-UD3R ploca koja se meni mnooogo dopala samo sto ima podrsku za SATA3 i USB3...To ustvari znaci to A...Da sad uzimam 1156 platformu za sebe uzeo bih ovu plocu.
Memorija: 1156 ploce ne podrzvaju triple chanel memorije tako da ti preproucijem da uzmes minimum 2x2GB OCZ,Kingston,Patriot...
HDD,gtafika,monitor,kucise i hladjenje isto.
Ako ne filuijes sve slotove memorijom uzmi 1156 platformu(Core i7 860) jer je jeftinija,a radfice ti isto kao i Core i7 920,ako ne i bolje...Jedina razlika je u tome sto X58 ploce podrzavaju triple channel RAM i to sto ce ta platforma podrzavati dolazece Core i9 procesore.
Nije samsung los za photoshop uopste, ali posto je za dobar prikaz boja potreban PVA ili iPS panel, u tom cenovnom rangu nije ni bitno koji monitor bi uzeo...
Sem naravno, ako ne radis sa stampom... __________________ Scourge of PCBerza
Slazem se sa DaSick-om u vezi ploce, nekako se vidim i u svetu i kod nas vise uzimaju Gigabyte ploce za 1366 platformu. Dalje PS CS4 ako ostanes bez rama koristi hard disk i na njega skladisti te podatke koje trenutno obradjujes i samim tim mu smanjuje performanse, zato sam pristalica sto vise memorije (12GB). Sto se tice OpenGL-a ne treba ti neka super kartica, ja imam ATI 4850 i sasvim solidno se ponasa, animirani zum i tako te stvarcice koje omogucuje OpenGL koliko vidim samo ih ima u Photoshop-u ?
Dalje ja mislim da je za Web dizajn IPS panel glupost, ogroman broj internet korisnika ne koristi monitor sa IPS panelom, nego neke krseve od 100-200 evra, pa ti ces naravno raditi na tom nekom krsu da vidis kako ce se to ponasati na takvom monitoru i kako ce to videti korisnik, a ne na nekom monitoru od 1000+ evra, zar ne ? Sada ide malo vise LED tehnologija ali procice sigurno godinu dana dok se to ne omasovi, jer ipak ti monitori i dalje imaju cenu :), o LED TV-ovima bolje i da ne pricam :). Naravno zavisi za sta koristi ovaj racunar, adobe paket koji ce monitor uzeti.
A sto se tice 3D-a ja koliko znam u Illustratoru CS4 nije nista ozbiljno, moj E8400 solidno odradjuje posao za neke srednje stvari, znaci klasican extrude teksta davanje nekih efekata itd. licno bih ti preporucio da sad uzmes neki kuler za procesor kad vec uzimas racunar.
Xd :). Lose ovo vreme pa ne mozemo da se prikazemo u punom svetlu :).
I da dodam na moj prethodni post, nemas render da radis 3h, ali ima da lupis render da se slogira procesor, tako je meni nesto sibao 15 min, promenis malo efekat dobijes drugi rezultat pa opet render 15 minuta, i povecas recimo u illustratoru rezoluciju sa 72 PPI na 300 PPI, to uspori mnogo render (verovatno si radio), mada odradis celu sliku u 72 PPI i na kraju samo lupis 300 PPI i kraj price :).
Zaboravio sam da pomenem u prethodnoj poruci da me ne zanima OC preterano (ili uopšte), već stabilnost i dugotrajan rad... Definitivno sam odlučio da čekam koji mesec na grafiku pa će za sad da se gura sa 4550. Ceo dan već gledam i razgledam i došao sam (uz vašu nesebičnu) pomoć do ovakve konfiguracije:
Gile citaj malo. Ako ces da se bavis web design-om nije potreban IPS naravno, ali za sve sto ide na stampu je itekako potreban barem S-PVA... __________________ Scourge of PCBerza
To sam hteo odmah da mu kazem i preporucim ali brat limit je novac! @nemanja09
To sto si naveo moglo bi da prodje ako ti nisu pritoritet druge stvari.. Inace zaboravio sa na cooler..Ne sme se Nehalem drzati na stock cooleru.. Moras se isprsiti bar za Megahalems!
Green,Green,Grass Of Home
:: Nije samsung los za photoshop uopste, ali posto je za dobar prikaz boja potreban PVA ili iPS panel, u tom cenovnom rangu nije ni bitno koji monitor bi uzeo.. :: :: Sem naravno, ako ne radis sa stampom.. :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: ::
Ok je sve to sto si rekao :), nije naveo cime se bavi u PS-u :). I jos jedna stvar, isprsi se za 5450 1000 dinara vise, ima DX11 i nove tehnologije koje je ATI ubacio u 5xxx seriju i trosi malo struje licno mislim da ce ti ova 5450 biti mnogo korisnija od 4550, razliga u ceni je 1100 dinara, 5450 je skuplja 1100 dinara :).
Pozdrav!
:: Gile citaj malo. Ako ces da se bavis web design-om nije potreban IPS naravno, ali za sve sto ide na stampu je itekako potreban barem S-PVA.. :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.