Koliko bi potrosio comp. Phenom II 955 3,2, 4gb 800mhz, ud3 gigabyte, ati 4870 512mb, 500gb hdd, dvdrw, 19`` lcd, 650w.... da radi svaki dan oko 10 sati, koliko bi odprilike potrosio za mesec dana u dinarima? :-) Novi hardver ima manju potrosnju ako se ne varam?
Nov hardware uglavnom ima vecu potosnju. A sto se tice potrosnje, to je tesko izracunati, bas kao sto su i pre mene rekli, zavisi od mnogo stvari. Npr. tarifne zone, pa koriscenje racunara (tipa: kad je u idle rezimu ne bi trbalo da trosi vise od 200-250 w, a kada se max koristi - oko 400 w. Ali uglavnom cena za mesec dana ne bi ni pod razno trebala da predje 900 din. ali racunaj u proseku oko 400-500 din.
ako ti je od pomoci kad ne igras igre obori clock karti, ukljuci u biosu cool&quiet pa ce ti CPU u idle i blagom opterecenju biti na 800MHz i 0.9v, CPU 125w pod opterecenjem karta nekih 160w to ti je najveci potrosac
Zelena viša tarifa je 3,936 dinara/kWh Zelena niža tarifa je 0,984
Plava viša tarifa je 5,904 Plava niža tarifa je 1,476 dinara za 1kWh.
Sad kreće zanimacija.
Tarifna zona ne zavisi od doba dana, već od ukupne količine utrošene energije, pa da bi znao po kojoj ti se tarifi obračunava 1 kWh,
moraš prethodno da znaš šta je još i koliko dugo u proseku uključeno od nekih mašina za sudove, mikrotalasnih pećnica, ringli, rerni, frižidera, zamrzivača, bojlera, klima uređaja, grejalica, televizora, sijalica...
Zelena tarifa traje do 352 kWh.
Plava je od 352 - 1600.
Crvena je sve preko 1600.(cenu za ovu ćeš morati da saznaš od nekoga drugog)
Tek kada za sve od uređaja koji NISU PC izračunaš i posebno i zajedno koliko te dnevno, odnosno mesečno koštaju, možeš da saznaš koliko ti troši PC, tako što ćeš uporediti sa konačnim računom i izvući razliku.
A onda, kada saznaš za određeni mesec koliko ti je svaki od uređaja potrošio,
možeš da počneš da se zapitkuješ o razlici u potrošnji između potpunog opterećenja PC-a i nikakvog(surf po internetu, muzika...), količina intervala, srednja vrednost...
Sumnjam da ćeš baš ovde naći raspoloženog/raspoložene za takvu vrstu gimnastike.
Gde ja zivim...nisam znao da su tolike cene ..a i sada kada sagledam stvari, lupio sam za poredjenje sa TA peci.
Po tim cenama mu dodje otprilike ono sto je bocilius rekao, ~400din. za 10h po danu i da si u plavoj visoj zoni 90% vremena (da gledamo da je potrosnja ~200W u proseku, kombinovano idle-load).
Heh, pa merio sam ja sebi potrosnnju svojevremeno, pa znam odokativno koliko moze da kosta. Ali evo jos jednostavnije kalkulacije. Racunaj da ti `priblizno 3 sata` igranja neke `zahtevnije` igre kosta 4 dinara u zelenoj tarifi, 6 dinara u plavoj i 10 dinara u crvenoj.
Zavisi gde zivis! Npr. ovde u Novom Sadu od 1-7 je niza tarifa, a ostatak dana visa! Znaci odredjeno vremenom! u Beocinu gde sam ziveo bilo je podeljeno po zonama *bas to sto si naveo plava, zelena i oni najgori sa crvenim racunom :D!) A racunanje ide tipa trosi 250 konstanto jedan sat znaci za 1KW mu treba 4 sata i onda si potrosio recimo ako si u zelenoj visoj 3.93 dinara!
:: Gledam sad baš poslednji račun.. :: :: Zelena viša tarifa je 3,936 dinara/kW :: Zelena niža tarifa je 0,98 :: :: Plava viša tarifa je 5,90 :: Plava niža tarifa je 1,476 dinara za 1kWh :: :: Sad kreće zanimacija :: :: Tarifna zona ne zavisi od doba dana, već od ukupne količine utrošene energije, pa da bi znao po kojoj ti se tarifi obračunava 1 kWh, :: :: moraš prethodno da znaš šta je još i koliko dugo u proseku uključeno od nekih mašina za sudove, mikrotalasnih pećnica, ringli, rerni, frižidera, zamrzivača, bojlera, klima uređaja, grejalica, televizora, sijalica.. :: :: :: Zelena tarifa traje do 352 kWh. :: :: Plava je od 352 - 1600. :: :: Crvena je sve preko 1600.(cenu za ovu ćeš morati da saznaš od nekoga drugog :: :: :: Tek kada za sve od uređaja koji NISU PC izračunaš i posebno i zajedno koliko te dnevno, odnosno mesečno koštaju, možeš da saznaš koliko ti troši PC, tako što ćeš uporediti sa konačnim računom i izvući razliku :: :: :: A onda, kada saznaš za određeni mesec koliko ti je svaki od uređaja potrošio :: :: možeš da počneš da se zapitkuješ o razlici u potrošnji između potpunog opterećenja PC-a i nikakvog(surf po internetu, muzika...), količina intervala, srednja vrednost.. :: :: Sumnjam da ćeš baš ovde naći raspoloženog/raspoložene za takvu vrstu gimnastike :: :: :: http://www.eps.rs/zaposetioce/tarifnisistem.ht :: :: :: :: :: :: Jači su ovi što dižu trupce.
pa to ti kazem koleza... mislim da ovde u gradu nema tarifnih zona vec samo tarife! Mozda gresim... (mozda nisam samo primetio na racunu .)! ) http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=599722
:: Tarifa jeste ograničena vremenom, ali tarifna zona nije :: :: Tarifa = viša, niž :: :: Tarifna zona = zelena, plava, crvena :: :: Pogrešno sam napisao u prethodnoj poruci, dakle, nije zelena tarifa, nego zelena tarifna zona. :: :: Jači su ovi što dižu trupce.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.