Bezveze je kupovati Athlon II X2 procesor, kada Athlon II X3 ima mal`ne za iste pare, i iste generacije. X4 je već oko 2000din skuplji, ali, ovaj je skoro iste cene, ili 200 din skuplji...
phenom2 710 oko 80e msi 770 c45 (ddr3,am3 ploca) 55e ati 4770 oko 80e 2x1gb ddr3 na 1333 za oko 45e hdd 320gb 35e to je oko 300e i ostane ti 50e za neko kuciste i napajanje
Obicno ne ostavljam predloge ljudima koji traze da im se skolpi konfiguracija,a pri tom ne kazu koja treba da bude namena njihovog buduceg racunara...Pa necu ni sada...Ipak je neozbiljno nagadjati cemu nekome treba da sluzi taj racunar. Samo da primetim da niko od vas nije dao coveku predlog za kuciste,tastaturu,misa,DVD-RW,(osima Dragga svaka cast tebi)...Sto ce na kraju ispasti jos jedno 50-70 evra preko svake navedene cene...
Za sad ti je jedino Dragg dao predlog koji ima sve sto jedan racunar treba da ima,ok ostavio ti je luft u ceni za kuciste,tastaruru i misa...A nije prekoracio budzet...Svaka pohvala za logicno razmisljanje.
Risto97, ostale kofiguracije ces morati da drzis rasturene na stolu (ili podu) i da instaliras OS i sve programe i igre preko fles memorije(Koja takodje nije uracunata u cenu)...Malo neprakricno zar ne?
Na Plamenovu kofiguraciju dodaj jos 20 evra za DVD,makar 30 za kuciste,10-20 evra za tastaturu i misa...Sto dodje jos nekih 60-70 evra preko vec prekoracenih 350 tj 380+70=450 evra...Samo 100 evra preko tvog vec skromnog budzeta.
Posto si rekao da imas samo monitor pretpostavlja se da ti treba i sve ostalo.
EDIT: pre nego sto neko kaze da mozes da kupis kuciste za 10 evra neka razlisli da li 4850 moze stati u takvog kineza i koliko je to `zdravo` za ostale komponente posto se ta kartica prilicno greje....Znaci da ti treba neko kuciste koje ima makar 2 ventilatora(jedan da uvlaci hladan vazduh,drugi da izbacuje topao).
- pa ako kaze da ima monitor trebalo bi da ima i tastaturu i mis, kao i DVD-RW... po meni je to logicno, ako je vec imao stari komp trebalo bi da je imao i dvd-rw...
- moze da uzme kinesko kuciste za 10e, bolja kucista su preko 50e... Ta ati 4850 moze da stane 100% u to kuciste, provereno... naravno ako uzme klasicno... te price o grejanju su gluposti, evo kod mene i druga sljaka masina u kinesko kuciste vec godinu dana bez problema, moj e7300 (max temp 50c) 9600gt (max temp 60c), kod njega Phenom 920 (max 45c) ati 4850 (max 65-70c) sto je i vise nego dobro... to je bez ijednog dodatnog kulera...
- ako vec nema dvd-rw, mis i tastaturu, kuciste za to sve mu treba 50e, a ne 70... (dvd-rw 20e , mis 10e, tastatura 10e)
:: - pa ako kaze da ima monitor trebalo bi da ima i tastaturu i mis, kao i DVD-RW... po meni je to logicno, ako je vec imao stari komp trebalo bi da je imao i dvd-rw.. Zasto je to logicno kad nije napisao da ima? Mozda ima,ali zasto onda ne bi rekao da ima? :: - moze da uzme kinesko kuciste za 10e, bolja kucista su preko 50e... Ta ati 4850 moze da stane 100% u to kuciste, provereno... naravno ako uzme klasicno... te price o grejanju su gluposti, evo kod mene i druga sljaka masina u kinesko kuciste vec godinu dana bez problema, moj e7300 (max temp 50c) 9600gt (max temp 60c), kod njega Phenom 920 (max 45c) ati 4850 (max 65-70c) sto je i vise nego dobro... to je bez ijednog dodatnog kulera.. PhenomII X4 920 ce raditi na max temperaturamam 45 stepeni,ali samo ako doda i kuler od nekih 30+ evra...A to jos podize cenu tvoje konfiguracije...Sa box kulerom ce mu temperature sigurno bitii 55 stepenu u full loadu,ako ne i vise...To je Quad Core procesor koji ima 125W TDP,a ne Dual Core koji ima teperature koje si naveo i znatno manju potrosnju...PhenomII X2 mozda moze imati te temperature jer ima 80W TDP...Tako da i ta tvoja prica pada u vodu...
Da li si ikad dotakao gornju povrsinu npr referentne 4850...Ocigledno da nisi... Temerature 4850 prelaze 80 stepeni i prilicno je veca karta od 9600...A 9600 je uz sve to i dosta hladnija karta tako da razmisli jos jednom o tome sto pricas pre nego sto lupis tako nesto.
Jos jedna od nebuloza u tvom postu (pored poredjenja temperatura 9600GT i 4850) je i izjava da ce se Quad procesor sa potrosnjom od 125W grejati manje od tvog Dual(e7300) koji vuce 65W...Stvarno ne znam gde ti ovde vidis bilo kakvu logiku...Zato kazem poredis babe i zabe...
:: - ako vec nema dvd-rw, mis i tastaturu, kuciste za to sve mu treba 50e, a ne 70... (dvd-rw 20e , mis 10e, tastatura 10e Procitaj jos jednom moj prethodni post...Napisao sam 50-70 (ili najverovatnije 60-70)evra...I coveku ne treba pricati sarene laze vec mu dati neko realno stanje stvari...Uostalom neka stavi 4850 u kinesko hermeticki zatvoreno kuciste od 10 evra(mada bih bas voleo da vidim kako ce je uglaviti unutra),pa neka vidi i sam ko je u pravu...Od racunara koje sam sklapao sklopio sam najvise konfiguracija sa 4850 i znam sta pricam.
Od kucista za 4850 je minimum minimuma Codegen Briza koje ima 2x8cm ventilatore i kosta oko 25-30 evra bez napajanja...Normalno ako hoce da mu racunar radi normalno,a ne da pocne da `stuca` posle pola sata-sat igranja zato sto mu je grafika napravila saunu unutar kucista.
heheh... Pa pogledaj malo srcreen shotove po netu, phenom II se duplo manje greje (box kuler) nego C2D procesor, npr moj E7300 iddle temperatura 40c, load 53c... dok ljudima Phenom II 920 / 955 ima iddle temperaturu oko 22-25c a u load oko 45c... E sad tu ide pitanje, kakvo je kuciste, pa da li ima ventilatora... itd, ali siguran sam ce imati manje temperature pod istim uslovima sa phenom II nego sa intel c2d...
ATI 4850 nije mnogo vec od 9600GT, kod mog druga staje laganica u kuciste (kinesko), a to sto se tice temperatura, ako mi ne verujes icicu kod njega da slikam pa ces viditi... imam cini mi se Gainward dual slot...
A sa tom pricom o stucanju si me zesce nasmejao... ok, racunar ce da stuca... da, da... pa 80% teraju racunare sa kineskim kucistem i nemaju problem, mislim, da ce to da stuca i da se pregreva, pa niko ne bi sklapao masine sa tim...
Pusti ti wate, i ja sam gledao tako pa sam se preshao... Inte c2d linija je mnogo starija nego Phenom II... tako da se i to gleda...
:: heheh... Pa pogledaj malo srcreen shotove po netu, phenom II se duplo manje greje (box kuler) nego C2D procesor, npr moj E7300 iddle temperatura 40c, load 53c... dok ljudima Phenom II 920 / 955 ima iddle temperaturu oko 22-25c a u load oko 45c... E sad tu ide pitanje, kakvo je kuciste, pa da li ima ventilatora... itd, ali siguran sam ce imati manje temperature pod istim uslovima sa phenom II nego sa intel c2d.. 22 stepena moze da bude jedino ako je u sobi 10 stepeni...Posto ako je u sobi 24 i temperatura tog procesora ce ne moze biti manja,cak ni ako je racunar iskljucen,a ako radi mora biti veca...Osnovna pravila fizike koja se uce u osnovnoj skoli. Vec sam ti jednom rekao da to sto kad nemas sta pametno da kazes ti na kraju recenice stavis:``Hahah ili Muahaha``...Malo bez veze po meni.
Stvarno bih voleo da vidim procesor koji radi na manjoj temperaturi od sobne...A verujem da bi voleli i svi proizvodjaci to da bilo kakve tehnike to da vide,ali nazalost kao sto rekoh najosnovinji zakoni fizike i termodinamike to ne dozvoljavaju...Mada vidim da je kod tebe sve moguce...
:: ATI 4850 nije mnogo vec od 9600GT, kod mog druga staje laganica u kuciste (kinesko), a to sto se tice temperatura, ako mi ne verujes icicu kod njega da slikam pa ces viditi... imam cini mi se Gainward dual slot... Nema sta da to verijem ili ne...Ugradjivao sam tu kartu i znam kakva je. :: A sa tom pricom o stucanju si me zesce nasmejao... ok, racunar ce da stuca... da, da... pa 80% teraju racunare sa kineskim kucistem i nemaju problem, mislim, da ce to da stuca i da se pregreva, pa niko ne bi sklapao masine sa tim... Niko i ne sklapa masine sa jakim kartama u kineskim kucistima(od 10 evra),osim tebe... :: Pusti ti wate, i ja sam gledao tako pa sam se preshao... Inte c2d linija je mnogo starija nego Phenom II... tako da se i to gleda.. Intel c2d linija jeste starija,ali intel c2d ima i 65nm i 45nm tehnologiju...Radio sam i na jednim i na drugima i znam kako se ponasaju,tako da nemoj da se trudis da mi objasnjavas nesto to nisi video... Imao sam C2D 65nm,a u firmi imam par 45nm,a uz to sam imao prilike da se poigram i sa Phemomima i 1 i 2. Phenom 2 je 45nm tehnologija i to smanjuje potrosnju i temperaturu,ali stavi cetiri jezgra i ne mozes dobiti temperature koje si ti zamislio...
Nadam se da ce te poslusati,ali da nam obavezno javi ko je bio u pravu...Cisto bih voleo da vidim coveka koji ce da uglavi te komponente u kuciste od 10 evra,posto za svo ovo vreme bavljenja racunarima jos nikad nisam video nekog da je uradio takvu glupost.
Da, da... pusti ti tvoju fiziku... Da pratish teme na forumu video bih i sam, bila je pre neki dan tema gde je stojao shot sa Phenom II 920 i temperatura 22c... Sutra cu da odem do druga da uradim par shotova da vidish, kod mene je temperatura u iddle 40c a kod druga 25c, stim da obijica imamo box kulere i ista kucista... Pa ja ti lepo kazem, prelistaj malo po forumu pa ces se sam uveriti... uostalom sta mi briga sta ti mislis, ja sam se uverio u to... a on nek kupi sta hoce...
:: Da, da... pusti ti tvoju fiziku... Da pratish teme na forumu video bih i sam, bila je pre neki dan tema gde je stojao shot sa Phenom II 920 i temperatura 22c... Sutra cu da odem do druga da uradim par shotova da vidish, kod mene je temperatura u iddle 40c a kod druga 25c, stim da obijica imamo box kulere i ista kucista... Pa ja ti lepo kazem, prelistaj malo po forumu pa ces se sam uveriti... uostalom sta mi briga sta ti mislis, ja sam se uverio u to... a on nek kupi sta hoce.. Fiziku ne mozes da zaobidjes to su zakoni koji su nepromenjivi hteli mi tako ili ne i nije moja vec su to zakoni koji vaze za sve...Sve na ovome svetu mora njima da se prilagodi svako telo pa i taj cudotvorni procesor... Molim te da kad budes radio testove kazes i koja je sobna temperatura....Naravno za testove u full loadu ces koristiti LinX ili makar pusti neki render i uradi jedan screen shot...Tada cu ti verovati...
Mislim znam da nema apsolutno nisata od toga da su tvoje reci tacne i da neces uraditi ni jedan test koji sam ti naveo,ali ajde makar lepo zvuci kad kazes da ces uraditi testove...Ispadas iskusniji u ocima drugih...Dokazi mi da gresim...
Znaci test temperatura u fullu za vreme Linx-a ili nekog rendra i obavezno sobna temperatura.
Pustiti... To su osnovne stvari, i to su cinjenice, ne nagadjanja i slicno...
Sto ce reci, ako je TDP PII 120W a TDP C2D 65W to dovoljno govori koji ce se vise grijati... (u istim uslovima rada, sa istim kulerom)
Sto se tice Plamenovog generalisanja oko temperatura, tu postoji gro razloga kako i zasto... 1. Ostatak konfiguracije 2. Sobna temperatura 3. Takt i napon procesora (ukljucen ili iskljucen C1E odnosno C&Q i ostalo vezano za navedene) 4. Efikasnost STOCK kulera ? Kladim se da kuler na Phenom II procesoru nije isti kao onaj na C2Q procesoru... I Plamene, ako je kod tebe C2D u IDLE 40 stepeni promijeni/ocisti kuler, kod mene Q6600 na 3.2GHz nema tolike temperature u IDLE... 5. Je l` treba dalje ?
:: Pustiti... To su osnovne stvari, i to su cinjenice, ne nagadjanja i slicno.. :: :: Sto ce reci, ako je TDP PII 120W a TDP C2D 65W to dovoljno govori koji ce se vise grijati.. :: (u istim uslovima rada, sa istim kulerom :: :: Sto se tice Plamenovog generalisanja oko temperatura, tu postoji gro razloga kako i zasto.. :: 1. Ostatak konfiguracij :: 2. Sobna temperatur :: 3. Takt i napon procesora (ukljucen ili iskljucen C1E odnosno C&Q i ostalo vezano za navedene :: 4. Efikasnost STOCK kulera ? Kladim se da kuler na Phenom II procesoru nije isti kao onaj na C2Q procesoru... :: I Plamene, ako je kod tebe C2D u IDLE 40 stepeni promijeni/ocisti kuler, kod mene Q6600 na 3.2GHz nema tolike temperature u IDLE.. :: 5. Je l` treba dalje ? Sad treba da mu razjasnis sta su C1E,EIST CPU Halt,Thermal monitor i ostale funkcije da bi razumeo bilo sta od toga sto si rekao i zasto su temperature nize u IDLE modu ako su te funkcije ukljucene....A to ce siguno potrajati...Ja nemam strpljenja,a i izlazim sad iz kuce...
Poz NMY i srecno ako se upustis u drzanje osnovnih lekcija iz hardvera....Narocito ako je taj neko Plamen. Trebace ti puno strpljenja.
@Plamen: Da te podsetim da si reako da ces uraditi testove tog Phenoma 920 sto radi na 22 ili 25*C... Rekao sam ti da cu te podsetiti,ali sam zaboravio...Bolje ikad nego nikad...Pa ako nije problem daj da vidimo te testove... Nemoj da propustis ovu priliku,jer ove zime se predvidjaju najnize temperature danas sutra i prekosutra,a posle srede nam dolazi nesto toplije vreme...Pa cisto da ti javim da iskoristis to sto pametnije.
Kad vidoh onu tvoju izjavu za GA 790-UD4 plocu koja podrzava DDR4 odmah sam se setio ove teme...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.