Pazario sam sebi 42ku plazmicu i hoću da preko nekog malog komjutera naoravim home media center, da ga montiran istod tv-a i da preko HDMI spojim na graficku i uživam u tome.
E sad treba mi nešto da sklopim tu mašinu , šta bi preporučili za ploču, procesor i grafičku bilo sta pošto nabavljam preko ebay-a ,da izvršava traženi zadatak. (full hD da tera bez seckanja, nema igrica i sličnog)
Za te potrebe ne treba čak ni srednja konf. jer grafička kartica može sama da dekodira H264 kodek kroz DXVA akcerelaciju i plejer koji to ume da iskoristi (MPC-HC). Pročitaj ovde: http://forums.techarena.in/guides-tutorials/1192826.htm
Znači, treba ti neki jeftini sempron, osrednja ali pouzdana ploča (npr biostar ta770) i neka jeftina grafa npr. radeon 3450 i 2GB rama za XP, odnosno 3GB za win7. Zaista nema potrebe da ovo naručuješ sa Ebaya.
EDIT: verovatno i integrisane VGA (npr iz 3xxx serije) mogu to da odrade.
Naravno, poslužiće odlično - to je značajno jače od potrebnog. Obrati pažnju i na PSU - minimum LC420 što je oko 20e. Sad videh: ako ideš na Nvidia kartu, onda ne može nijedna sa G80 čipom (8800GTX, 8800GTS 320, itd).
Full HD ce ti terati integrisana grafika na 780G ili 785G plocama, nemas nikakvu potrebu da kupujes dodatnu graficku karticu za te potrebe. Za pravu HTPC konfiguraciju i potpuno uzivanje u njoj ti treba HTPC kuciste, mini ATX ploca, solidna TV karta sa daljincem, sto veci i hladniji HDD, bezicna tastatura i mis. Sa ovim HD3200 i HD4200 integirsanim grafikama mozes i dosta igrica opusteno da odigras, tipa FIFA, PES, NBA LIVE, Need For Speed... Moja preporuka bi ti bila neka od Asusovih ploca sa 780G ili 785G chipsetom i neki CPU sa kojim ces se novcano uklopiti u ostatak konfe, ipak mala, lepa i funkcionalna HTPC kucista kostaju solidnu svotu novca. Preporucujem ti Asus iz razloga sto sam sastavljo konfiguraciju na osnovu 780G ploce i north bridge je na njoj bio daleko hladniji nego na Gigabyte-ovoj ploci sa istim chipsetom, sto je u malom HTPC kucistu velika prednost.
Sto imas Intel platformu koju bi da iskoristis,a uz to nf plocu koja nikako nije pametan izbor za HTC.Medjutim ako vec hoces da ides na te komponente,trebalo bi ti neko jeftino LC napajanje(kao sto je vec receno)i neki 4350 radeon.Najskuplje ce ti biti kuciste za tu namenu,ali i tu imas mogucnost da nadjes PIII/PIV kuciste za male pare i da uzivas.HDD i nije toliko bitan,jer za tvoje potrebe(no games/render..etc)ce bilo koji zadovoljiti(tj,neces trebati dodatno da ga hladis).
AMD Athlon LE1640 512MB RAM Asus M3N78 HDMI sa integrisanom GF8200 500Gb Hitachi DVDRW WLAN Desktop kućište Eurocase sa napajanjem od 250W
Tako da ti sta god zamislis, a da ima HDMI, jednostavno mora da radi. I da, navaznija stvar je da računar bude tih. Ja za ovaj moj ne znam da li je upaljen, dok ne vidim slabasni led indikator na kućištu.
4350 ali nadji silent varijantu jer ostale hoce da vriste posle godinicu,dodaj 2 gb rama i hdd OBavezno green od WD-a,a napajanje Codegen 500W gledao sam mnogo jace konfiguracije kako rade na istom.
Broj postavljenih tema: 60356. Broj poslatih odgovora: 647021. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.