Nisam uspeo da nadjem temu u kojoj se raspravljalo o tome da li komp treba iskljucivati ili ga ostaviti da radi non stop..
Ja licno retko kada iskljucujem dok nisam kod kuce posto uglavnom skidam nesto sa torenta ili preko rapidshare-a i dodjoh na ideju da mozda kada se nista ne gleda treba malkice `odmoriti` komp..
Verovano svako ko se malo bolje razume u elektroniku cje ti recji da je bolje da je non stop ukljuchen. A evo i zashto.
Sam racunar kao i napajanje je dosta slozhen i kompleksan uredjaj i usled stalnog `punjena` i `praznjenja` svih komponenti vecje su shanse da ti neshto rikne. Ako imash kvalitetno napajanje i ako ti je napon stabilan(racunar kachish ako nishta drugo bar preko nekog kvalitetnijeg APC produzhnog) mislim da nema potrebe da ga gasish.Da napomenem da i racunar koji je non stop ukljuchen troshi dostra struje...tako da u ovim `kriznim` vremenima treba i na to da se vodi racuna.
P.S.
Secjan se pre par godina dok je program koji se zove UPTIME radio i belezhio koji racunar najduzhe radi bez reseta ja sam se zaludjivao non stop sa tim jedno 2-3 godine nisam nikad,ali bash nikad ugasio komp. Ali poshto je nasha mrezha sklona ispadima tako mi se racunar resetovao(gasio) samo kad mi je struja nestajala. Ali mislil da sam uspeo neshto preko 40dana da isteram stari XP u normalnom rezhimu rada(ne da mi stoji samo za ukras) i onda je naravno nestala struja i sjebala me totalno...
upaljenog non stop ako nemas potrebe za time ? Ja svoj iskljucim skoro uvek preko noci, a ceo dan je upaljen, a kad se skida nesto vazno onda je i nocu upaljen :)
ali moram da kazem da treba odmoriti i mashinu. Nije preporuchljivo paliti i gasiti svakih sat dva, na to se misli kada se kaze da ga treba pustiti da radi.
A sta je sa racionalnom potrosnjom energije i emisijom CO2 ,razumem kada neko skida nesto ili slicno ,ali po meni je skroz besmisleno da ti komp bude upaljen celu noc a ne radi nista,a da li ce se manje kvariti ako nebude ugasen nesto nevidim da neko ima dobre argumente i realne argumente...Mada to je nasa idividualna odluka ali mislim da je skroz sebicno da komp ostane upaljen non stop bez ikakve potrebe...A ko razume shvatice...
O kakvoj emisiji CO2 ti pričaš? Kada računar ne radi ništa on ode u stend baj mod u kome troši manje od 20W (zajedno sa monitorom koji u SB režimu troši 5W) što je 3-5 puta manje od 1 sijalice. U 95% slučajeva računar (ili neka komponenta) crkne pri UKLJUČENJU ili ISKLJUČENJU računara. Da li je iko video da sijalica crkne u toku rada?
Shit happens
:: A sta je sa racionalnom potrosnjom energije i emisijom CO2 ,razumem kada neko skida nesto ili slicno ,ali po meni je skroz besmisleno da ti komp bude upaljen celu noc a ne radi nista,a da li ce se manje kvariti ako nebude ugasen nesto nevidim da neko ima dobre argumente i realne argumente...Mada to je nasa idividualna odluka ali mislim da je skroz sebicno da komp ostane upaljen non stop bez ikakve potrebe...A ko razume shvatice... :: ::
Meni komp radi ceo dan a preko noci ga iskljucujem ukoliko nema potrebe za skidanjem nekih vecih fajlova sa nekog fajl servera...
Ne treba preterivati sa ukljucivanjima/iskljucivanjima jer pri svakom ukljucivanju komponente dozivljavaju elektrosok i tada je najveca verovatnoca da nesto crkne... **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Kod mene komp radi 24h , osim kad nisam kuci. Izgleda da gore niko od navedenih nije naveo koliki su rizici od izbijanja pozara. Pre nekoliko meseci sam gledao fotke tipa kome se zapalio nov komp od 1000 evrica ( konekcija na grafickoj je napravila spoj ) .Tip je imao srece sto je bio tu pored kompa , pa je ugasio pozar, inace mogao je da upali ceo stan . Razmislite da li gasiti ili ne.....
Tece 6ti mjesec kako ga ne gasim, a kako je od terabajta ostalo jos 120gb, ako ne kupim novi HDD izgleda da cu ga gasiti. I mene to brine, mogucnost da se zapali, s tim sto ja imam oskudnu konfu 7750 na biostar integrusi i dva hdd-a, sa 4 ventirlatora plus vent od napajanja.l
:: :: Tece 6ti mjesec kako ga ne gasim, a kako je od terabajta ostalo jos 120gb, ako ne kupim novi HDD izgleda da cu ga gasiti :: I mene to brine, mogucnost da se zapali, s tim sto ja imam oskudnu konfu 7750 na biostar integrusi i dva hdd-a, sa 4 ventirlatora plus vent od napajanja.
Najcesci razlog izbijanja pozara su upravo ventilatori. Obavezno ih treba 1 godisnje ocistiti i podmazati (ostecene zamjeniti)
Ja moj nisam ugasio vec 9 meseci, jedino gasenje koje je dozivljavao jeste bilo 2-3 puta do sada zbog ciscenja. Ventovi u kutjistu su mi smanjeni na 40%, za napajanje sam se izuo jos proslo leto, a pre napajanja je jedan veiki UPS, a pre upsa je APC-ov razvodni kabl.... Iskreno reci ne brinem se zbog padova i skokova napona, u ne zna se koliko navrata sam zatekao ups kako uskace u pomoc i pregla napon, jer je u mrezi varirao od 200-270 volti.... UPS ima 3 godine, a pre tacno 9 meseci sam mu zamenio akumulatore.... Imam jos jedan manji UPS da mi gura stampac , skener, modem, ruter i bezicni telefon.... Non stop mi je komp na netu zbog up-down odnosa na torentima, jer umem i po 60GB da skinem u cugu...
zbog tv kartice prvenstveno, non stop radi tv. a sto se tice emisije co2, soba mi je pocela da lici na staklenu bastu dok nisam izduv iz napajanja sproveo kroz prozor ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
Ja sam imao srecu u nesreci da mi se to dogodi, mislim da nije vredno rizika skidanja celog interneta na hard kad ionako prosecna tri zivota nisu dovoljna da se to sve odgleda-odigra.
Pozdrav i pustite kompjuter da se i ona malo odmori.
... programcic se zvao Ai Nap, kad sam koristio Vistu, taj program mi ``ugasi`` komp, ali bukvalno kao u windowsu da ides na sleep opciju, samo sto ne pogasi procese, odnosno, ostavim mi torent i jDownloader, i komp skida po ceo dan, a u low power state-u... I vise nema tog programa na Asusovom sajtu da se skine, a ovaj sa suport cd-a nece da mi instalira na Win7...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.