Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Konfiguracije
Intel Core i5 Konfiguracija!
STRANA 1 OD 1
SkyFire Intel Core i5 Konfiguracija! 15.11.2009. 17:23 T21920

status: user
broj poruka: 18472
Kao sto sam do sad par puta nagovestio drugaru sam sastavio jednu konfiguraciju baziranu na i5 platformi.
Komponente su sledece :

Intel Core i5 750
Asus P7P55D Deluxe
Patriot Viper II

E sad.Po listi podrske za memoriju ova ploca podrzava sledece Patriot memorije :

Patriot Viper DDR3 1600 (PVS34G1600ELK) 4GB

Patriot Extreme (PVS34G1600LLKN) 4GB

Uglavnom sam ostavio ovu poslednju radi sigurnosti.Znaci Extreme.

E sad imam jednu dilemu mada ne toliko veliku.Postoji mogucnost da plocu zameni za eVGA P55 SLI model :

http://www.evga.com/products/moreinfo.asp?pn=132-LF-E655-KR&pwindow=support&family=Motherboard%20Family

http://www.evga.com/products/enlarge.asp?PN=132-LF-E655-KR&I=4

Ova ploca em sto je bolja od Asus-a ,em sto je cak i jeftinija a zeleo bih da mu omogucim sto povoljniju kupovinu za ulozen novac.
Treba mi strucan savet,jel neko probao ovu eVGA u koju uopste ne sumnjam ali eto zelim neku vrstu potvrde.Isto tako me interesuje za Asus-ov model.

Da se pravilno izrazim.Generalno me interesuju razlike izmedju ove dve ploce.Takvo iskustvo me zanima!

Green Green Grass Of Home
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Ishmerish Buraz malo su ti velika ocekivanja 15.11.2009. 17:38 #158716

broj poruka: 7285
Verujem da je niko ovde nije ni video(uzivo)a kamoli probao.A s`obzirom da je EVGA u pitanju,pa jos kad ovako pakleno izgleda :))

Ja se nebih dvoumio

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

B011 ... 15.11.2009. 17:44 #158717

broj poruka: 280
Ja sam u slicnoj dilemi.

EVGA P55 kod mene ima plus zato sto za manje pare poseduje sve one bitne sitnice (tipa on-board power i reset taster, kao i clr CMOS taster na samoj ploci, kao i back plate-u, error code display itd), a opet nema nepotrebnih delova kao sto je onaj `daljinski` kod Asusa.

Uz to, ako te brinu one price oko OC-a i problema sa Foxconn socketima, kod EVGA-e imas solidnu sansu da dobijes LOTES socket. Plus, prilicno dobro izgleda onako sva crna :))

Sto se EVGA-e tice, pored toga sto bi PCIE16 slotovi mogli da budu vise odvojeni, problem moze da predstavlja i najglupa moguca pozicija audio headera (za povezivanje na prednje audio konektore na kucistu) koji je skroz levo, odmah ispod drugog PCIE16 slota, sto je doduse problem jedino u CF/SLI slucaju.

Kod Asus-a mi se vise svidja sto su posteno odvojili dva PCIE x16 slota, cisto da kartice u SLI/CF varijanti ne budu preblizu.

Ja doduse razmatram i Gigabyte-ove P55A ploce, samo ne znam koliko ce im trebati da se pojave kod nas.

LonleyMax Re: Intel Core i5 Konfiguracija! 15.11.2009. 17:47 #158718

broj poruka: 1475
Mislim da ti je http://www.hwgurus.com/forum/ pravo mesto za to pitanje... kod nas EVGA nije ni zastupljena bas, ali ovi od preko imaju dosta iskustva sa njom cak sta vise mislim da je neko i poseduje (osim Nikolas-a)!

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=599722

:: Kao sto sam do sad par puta nagovestio drugaru sam sastavio jednu konfiguraciju baziranu na i5 platformi
:: Komponente su sledece
::
:: Intel Core i5 75
:: Asus P7P55D Delux
:: Patriot Viper I
:: E sad.Po listi podrske za memoriju ova ploca podrzava sledece Patriot memorije
:: Patriot Viper DDR3 1600 (PVS34G1600ELK) 4G
:: Patriot Extreme (PVS34G1600LLKN) 4G
:: Uglavnom sam ostavio ovu poslednju radi sigurnosti.Znaci Extreme
:: E sad imam jednu dilemu mada ne toliko veliku.Postoji mogucnost da plocu zameni za eVGA P55 SLI model
:: http://www.evga.com/products/moreinfo.asp?pn=132-LF-E655-KR&pwindow=support&family=Motherboard%20Famil
:: http://www.evga.com/products/enlarge.asp?PN=132-LF-E655-KR&I=
:: Ova ploca em sto je bolja od Asus-a ,em sto je cak i jeftinija a zeleo bih da mu omogucim sto povoljniju kupovinu za ulozen novac
:: Treba mi strucan savet,jel neko probao ovu eVGA u koju uopste ne sumnjam ali eto zelim neku vrstu potvrde.Isto tako me interesuje za Asus-ov model
:: Da se pravilno izrazim.Generalno me interesuju razlike izmedju ove dve ploce.Takvo iskustvo me zanima
:: Green Green Grass Of Home
B011 ... 15.11.2009. 17:52 #158719

Jos nesto, ne znam u kojoj meri ce tvoj drugar da se `igra` sa plocom, ali ako mu one gore sitnice (tasteri na ploci i sl) nisu bitne, Asus P55 PRO i GA P55 UD4 su takodje solidan, a jefitiniji izbor.

SkyFire Re: Re: Intel Core i5 Konfiguracija! 15.11.2009. 17:53 #158720

Ova stize kod jednog mog drugara uskoro :

http://www.evga.com/products/moreInfo.asp?pn=170-BL-E762-A1&family=Motherboard%20Family

tako da Nidzo nece biti jedini.
Da nisam u problemima i nestabilnom finansijskom stanju verovatno bi do sad presao na i7 mada meni to ne treba ni najmanje jer ono za sta koristim komp mi zavrsava i Q9650 sve potrebe.Ali da je situacija drugacija siguran sam da bi eVGA uzeo bez razmisljanja i i7 960 recimo mada mi se svidj i onaj i9 na 3.0 Ghz default.Bruka.Gulftown ce da postavi visok standard ,nedostizan konkurenciji.

Nego da se vratimo na temu.Ovu masinu ce drugar da vozi i covek nece menjati sigurno bar jedno 2 godine nista.

Po meni je evga bolji izbor mada cekam jos jedan potvrdan odgovor od jednog strucnjaka pa cu da podvucem crtu.

Masinu cu da mu OC-ujem to je neminovno.
Kartu ceka nVidia GTS350 .Tako je odlucio sam.

:: Mislim da ti je http://www.hwgurus.com/forum/ pravo mesto za to pitanje... kod nas EVGA nije ni zastupljena bas, ali ovi od preko imaju dosta iskustva sa njom cak sta vise mislim da je neko i poseduje (osim Nikolas-a)
:: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=599722
:: :: Kao sto sam do sad par puta nagovestio drugaru sam sastavio jednu konfiguraciju baziranu na i5 platformi
:: :: Komponente su sledece
:: ::
:: :: Intel Core i5 75
:: :: Asus P7P55D Delux
:: :: Patriot Viper I
:: :: E sad.Po listi podrske za memoriju ova ploca podrzava sledece Patriot memorije
:: :: Patriot Viper DDR3 1600 (PVS34G1600ELK) 4G
:: :: Patriot Extreme (PVS34G1600LLKN) 4G
:: :: Uglavnom sam ostavio ovu poslednju radi sigurnosti.Znaci Extreme
:: :: E sad imam jednu dilemu mada ne toliko veliku.Postoji mogucnost da plocu zameni za eVGA P55 SLI model
:: :: http://www.evga.com/products/moreinfo.asp?pn=132-LF-E655-KR&pwindow=support&family=Motherboard%20Famil
:: :: http://www.evga.com/products/enlarge.asp?PN=132-LF-E655-KR&I=
:: :: Ova ploca em sto je bolja od Asus-a ,em sto je cak i jeftinija a zeleo bih da mu omogucim sto povoljniju kupovinu za ulozen novac
:: :: Treba mi strucan savet,jel neko probao ovu eVGA u koju uopste ne sumnjam ali eto zelim neku vrstu potvrde.Isto tako me interesuje za Asus-ov model
:: :: Da se pravilno izrazim.Generalno me interesuju razlike izmedju ove dve ploce.Takvo iskustvo me zanima
:: :: Green Green Grass Of Home
imarkovic .. 15.11.2009. 17:59 #158721

broj poruka: 18996
kakve zveri!

Zajebani76 @SkyFire 15.11.2009. 18:05 #158723

broj poruka: 538
Pogodio si gde ces da postavis to pitanje.
Asus P7P55D Deluxe je bolji izbor za 24/7. Sve evga ploce imaju mogucnost klokovanja bclk-a za 10-20mhz vecu nego konkurencija, sad bi neko rekao pa to je prednost, jeste ali kada je u pitanju extremni overklok ali kada je koriscenje ploce za 24/7 i tu vrstu klokova ASUS je najbolje resenje a prvo posle evga ploca kada je extremni klok u pitanju.

Objasnjenje zasto je Asus P7P55D Deluxe bolji izbor: Veci bclk klok kod evga ploca omogucavaju opustenije latencije koje se ne vide u biosu, to je produkt njihovih inzinjera i odstupa od specifikacija koje je intel propisao. Takav pristup je omogucio bolje extremne klokove uz minimalni gubitak u performansama kada je klok 24/7 u pitanju ali posto ga ipak ima iz tog razloga je Asus P7P55D Deluxe bolje resenje, pritom je jednostavnije postignuti stabilan 24/7 klok sa Asus P7P55D Deluxe nego sa evga plocama, gledano kroz bios i podesavanja. Svako parce hardvera na trzistu ima svoju namenu i ciljnu grupu, evga gadja high end korisnke posvecene extremnom klokovanju i kroz tu dobru pricu prodaje svoja proizvode i onima koji ne znaju nista o extremnom klokovanju, da bi potencijalni kupaca pored odusevljenja kada vidi rezultate na raznim forumima bio upecan do kraja, tu je i besprekoran dizajn od ambalaze do finalnog proizvoda.

Prosto receno nece pogresiti ako kupi bilo koju od ove dve ploce ali ako je vec pitanje sta je bolje i koje su razlike mozda ce moj odgovor ako su razlike dovoljno velike i objasnjenje dovoljno jasno pomoci u odluci.
SkyFire @Zajebani76 15.11.2009. 18:13 #158724

Uzmi u obzir da pored performansi evga koristi i kvalitetnije komponente u izradi svojih ploca.
Jos jedna bitna stvar je sledeca.Taj CPU cu da mu dignem maximalno moguce za svaki dan.Sledeca prednost ove ploce sto vecina mozda i ne zna ili nije obratila paznju jeste da ona ima leziste i za LGA 775 socket tj tacnije da ce cooler za LGA 775 da legne i na ovu plocu.Stim je resen jedan deo potrage za dobrim vazdusnim cooler-om a planiram da ga nagovorim da uzme Thermalright IFX14.
Meni je sasvim sve jedno zaista sta ce da uzme.Obe ploce su besprekorne.Ali obzirom da cu ja najverovatnije da mu odrzavam tu masinu sva problematika ce da spadne na mene sto i nije neki izazov niti problem.On sa tim nece ni imati bilo kakvog dodira.
E sad.Posto sam pratio nvidia razvoj GT300 kartica i snage samog chipa cenim da ce defaultni takt od 2.6 Ghz biti mali za ovu kartu zbog potraznje procesorske snage.Ovo je samo moje zapazanja na osnovu spekulacija koje se vode na netu.Mozda cu biti upravu a mozda ne.Svakako bez obzira na sve radi sigurnosti i boljih performansi cu taj i5 750 da podignem na najvisi ,bezbedan klok za svaki dan.Masina ce da se protestira itd.

E sad.Razlog sto sam ovde postavio temu jeste zato sto berzu uglvnom samo i posecujem a na ostalim forumimam nisam redovan pa mi je iskreno i mrsko da se presaltavam tamo ovamo.

B011 ... 15.11.2009. 18:27 #158727

Proveri samo dimenzije za Thermalright IFX14. Kod P55 ploca su ram slotovi blizu socketa, tako da memorije sa visokim heatspreaderima mogu da imaju problem sa velikim kulerima (plus ventilator), bez obzira sto ti za 4gb prakticno trebaju samo drugi i cetvrti slot.

SkyFire Re: ... 15.11.2009. 18:36 #158729

Da to si upravu.Za sad je stock cooler.Kasnije ce da uzme aftermarket cooler.
Obraticu paznju naravno.

:: Proveri samo dimenzije za Thermalright IFX14. Kod P55 ploca su ram slotovi blizu socketa, tako da memorije sa visokim heatspreaderima mogu da imaju problem sa velikim kulerima (plus ventilator), bez obzira sto ti za 4gb prakticno trebaju samo drugi i cetvrti slot
Zajebani76 @SkyFire 15.11.2009. 18:41 #158732

broj poruka: 538
Moj odgovor se nije odnosio na ocigledne razlike vec na nesto ne moze da se vidi u specifikacijam ili golim okom. Sve navdeno a vezano za kvalitet socketa itd se moze procitati na sajtovima i forumima, nema tu tajni koje su ne dokucive i prosecnom korisniku ali zasto nesto moze da bude gore a po spscifikacijama je bolje to je najteze utvrditi. Narocito je tesko naci razliku medju plocam slicnog cenovnog ranga u odnosu na rezultate testiranja koji su +/-1% isti.

Ja govorim pre svega o performansam i mogucim razlozima zasto bi recimo ASUS u svakodnevnom radu bio nesto bolje resenje. Ovde se realno radi o mizernim razlikama zato sto je evga odradila dobar posao odstupajuci od referentnih resenja koje propisao intel, jedino moze da bude problem kako ta nereferentna resenja mogu da uticu na rad kroz godine koriscenja, proizvod je jako kratko prisutan na trzistu da bi smo to znali, ali treba znati da su na plocama primenjena drugacija resenja nego po specifikacijam intela a koliko su dobra na duze staze to cemo tek videti. Iskreno mislim da nema razloga za brigu, evga je ipak renomirani proizvodjac prepoznatljiv po kvalitetu sto znaci da strucna ekipa stoji iza bilo kog nereferentnog proizvoda sto je po meni pravo osvezenja na copy paste trzistu.

Ako je odlucujuce sve ono sto si i naveo kao razlog zasto bi kupio evgu ne razumem zasto si postavio ovo pitanje ? Sta si ocekivao da neko moze da ti kaze van onoga sto si sam mogao da procitas na netu, ja sam ti dao odgovor koji uopsteno opisuje u jednom segmentu evga x58/p55 koji se malo teze nalazi na netu, sajtovim i forumima koji se pre svega bave marketingom, kakvih je najvise.
SkyFire Strucnjak se javio upravo.. 15.11.2009. 19:15 #158742

Odgovor koji sam cekao sam dobio tj potvrdu..
Ipak zbog kvalitta komponenti i nesto pristupacnijem biosu cu ostati pri tom da Asus bude pod brojem 1.Ima tu jos nekih sitnica ali za sad je situacija takva.
Drugar mi je potvrdio neke stvari koje su me interesovale tako da je sud donesen i na osnovu toga.

B011 Re: Strucnjak se javio upravo.. 15.11.2009. 19:29 #158744

:: Odgovor koji sam cekao sam dobio tj potvrdu.
:: Ipak zbog kvalitta komponenti i nesto pristupacnijem biosu cu ostati pri tom da Asus bude pod brojem 1.Ima tu jos nekih sitnica ali za sad je situacija takva
:: Drugar mi je potvrdio neke stvari koje su me interesovale tako da je sud donesen i na osnovu toga
:: Green Green Grass Of Home

Pa ako znas neke interesantne stvari, podeli i sa nama ostalima koji smo u dilemi! :)
SkyFire Razlike : 15.11.2009. 20:09 #158758

ASUS:

Po malo ruzan dizajn u odnosu na EVGA
19 faza za CPU
+2 na EPS12V
+4 chipset-mem
Najnovija generacija SolidState Elkonda
Najnovija Generacija Ferrite Coil Chokes kalemovi,prigusnice,zavojnice

Evga :

Ima lepsi dizajn
prethodnu generaciju Elkonda,zavojnica
10 faza za CPU
3 + 2 faze za memoriju i chipset
Led displey,mikroprekidace itd..

Dodje na sledece da je mozda evga malo funkcionlinija i bolja za OC ali je Asus izgleda malo kvalitetniji.Stoga ne pije vodu generalizacija koju sam izveo da evga pravi ploce sa kvalitetnijim komponentama.U ovom segmentu ne ako se porede ove ploce sto se moze videti iz primera.

Znaci Asus.

philaemos ... 15.11.2009. 22:17 #158794

broj poruka: 2743
Zagledanjem slika obe ploce meni bolje deluje Asus, cak mi je i lepsa od eVGA.
Verovatno su obe ploce dobre, ali bih pre uzeo Asus, sumnjam da ces ga klokovati ista losije nego tu eVGA, a sto kaze zajebani, to ipak treba da radi pouzdano svaki dan, bar 1-2 god (ne znam kada ce taj lika da promeni konfiguraciju)

Srecno sa kupovinom.

Demon to some. Angel to others.

repsi pitanje 15.11.2009. 22:19 #158795

broj poruka: 1276
okej, poshto reshenje za ovu temu postoji... i ja bi se ubacio sa par pitanja..
Sky ne znam da li si primetio ali ta memorija koju si ti ubacio u konfu radi na 1.9V

http://www.patriotmemory.com/products/groupdetailp.jsp?prodgroupid=126&prodline=5&group=PC3-12800%20-%201600MHz%20Memory%20Module&catid=45

Tested on Intel® P35, P45, X38 and X48 chipsets
Pitanje: ako se smanji na 1.65V kakve tje latencije biti ? i da li tje uopshte motji raditi ta memorija na 1.65V ?
Pitanje2: vidim da preferirate Asusove proizvode.. da li to znachi da bi trebao uzeti P7P55 umesto GA P55 ud3r? svugde gde sam gledao ljudi clockuju na GA plochi...
hvala!
pozdrav
baxter ja bih ti predlozio ovu plocu 15.11.2009. 22:27 #158798

broj poruka: 730

http://www.guru3d.com/article/msi-p55-gd80-review-test/22

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=777641

The universe of possibility

SkyFire Re: pitanje 16.11.2009. 02:43 #158879

Vidis dobro si primetio ali zanimljiva stvar je da u listi podrske za memorije pise da su kompatibilne sa Asus modelom koji sam naveo.Inace u svakom slucaju ima ova memorija :

http://www.patriotmemory.com/products/detailp.jsp?prodline=5&catid=60&prodgroupid=126&id=884&type=1

@philaemos

Hvala u ime mog drugara.
Eh da je srece da je za mene

:: okej, poshto reshenje za ovu temu postoji... i ja bi se ubacio sa par pitanja.
:: Sky ne znam da li si primetio ali ta memorija koju si ti ubacio u konfu radi na 1.9
:: http://www.patriotmemory.com/products/groupdetailp.jsp?prodgroupid=126&prodline=5&group=PC3-12800%20-%201600MHz%20Memory%20Module&catid=4
:: Tested on Intel® P35, P45, X38 and X48 chipsets
:: Pitanje: ako se smanji na 1.65V kakve tje latencije biti ? i da li tje uopshte motji raditi ta memorija na 1.65V
:: Pitanje2: vidim da preferirate Asusove proizvode.. da li to znachi da bi trebao uzeti P7P55 umesto GA P55 ud3r? svugde gde sam gledao ljudi clockuju na GA plochi..
:: hvala
:: pozdrav
Stefan87NS Patriot memorija 17.11.2009. 14:25 #159330

broj poruka: 17
@Skyfire a gde ima ta memorija sto si dao link (PVV34G1600LLKB) ???

Jer ja imam problem da nadjem ddr3 na bar 1600MHz u prodaji bilo gde (po nekoj razumnoj ceni naravno), a sve ostale komponente sam uzeo (i5, GA-UD3R, ...)
SkyFire Nema,bilo je.. 17.11.2009. 14:54 #159336

Ima samo na 2000 Mhz i to po ceni od 180 Eur.Ali to je sertifikat za i5 procesore.Preostaje samo ta vairjanta.

Stefan87NS Ma daj... 17.11.2009. 15:09 #159343

broj poruka: 17
...po meni je to sad vec bahacenje! :S
Pa iz principa ne dam vise od 100e za memoriju.... onda cu radije za sad uzeti 2x1 geil value serije i raditi manje vise isto kao i sa 4 GB dok ovim ne opadne cena...
Jel zna mozda jos neko za neku varijantu, ali da provereno ima u radnjama? :)

repsi re 11.12.2009. 22:24 #169192

broj poruka: 1276
@sky
shta ti je drug na kraju uzeo koju memoriju ?

dajte neki predlog 2x2 1600 1.5-1.65 da bude i5 sertifikat i to .. gde ima da se uzme i kolko para? da li je mogutje da se kod nas ne mozhe natji za ispod 100e ? 0_o

Pozdrav!

mikac962 Re: 11.12.2009. 22:53 #169207

broj poruka: 555
Na zalost DDR 3 memorije su i dalje preko 100 Evra za 2x2GB. Ono sto sigurno radi sa P55 chipsetom je recimo Gail GU34GB2133C9DC i kit kosta (kostao pre 15 dana) 12179,00 Dinara, sto je vec oko 120+ Evra.
Memorija je isprobana na Gigabyte GA-P55-UD6 ploci i radi bez problema na 2133MHz. BIOS doduse pokazuje 2136MHz, ali to je normalno zbog mnozioca i osnovnog takta. Mozda ce nekog neprijatno iznenaditi to sto ce takt procesora biti downclock-ovan ako se podesi samo memorija da radi na ovom taktu, ali se lako promenom mnozioca procesor bez problema dize na zeljeni takt. Isprobano sa i7 860 koji je dignut do 3.9GHz.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs