Operativni sistem: dual boot - Windows 7 (RTM) i Windows Vista (Sp1)
Problemi:
Racunar je kupljen bez operativnog sistema, posle podele HDD na particije i podesavanja boot sequence u biosu na cd/dvd first, krenuo sam instalaciju Windows 7 sa butabilnog diska. Instalacioni diskovi su provereni i prethodno je sa njih instalirano vise sistema koji rade odlicno. Sama instalacija je pocela prilicno sporo (i kod Viste i kod W7), oko 15-20 minuta je bukvalno sve stajalo a tek potom je krenulo uobicajeno kopiranje podataka i sve dalje po redosledu bez ikakvih zastoja. Malo mi je cudno za ovih 15-20 minuta mirovanja. Nijednom u toku instalacije nije prijavljivao bilo kakvu gresku. Windows 7 je odmah instalirao drajvere za graficku, zvucnu, lan, dok Vista nije drajvere za graficku. Kako Vista nije instalirala drajvere za graficku, skinuo sam ih sa zvanicnog sajta proizvodjaca i instalirao. Posle restarta sistem je pokusao da se podigne a onda se ekran zamrznuo pojavile silne kockice kao na sah tabli, potom plavi ekran i sistem je pao. Nakon toga sam usao u safe mod i deinstalirao pomenute drajvere, a onda iz safe moda sam instalirao drajvere za graficku sa diska koji sam dobio uz kartu i ishod je bio isti.
Windows 7 - dva puta sam ga instalirao, prvog puta sam pokusao da mu stavim Vistine drajvere za graficku i dogodilo se isto kao na Visti, sto je gore opisano. potom sam ponovo instalirao Win7 i shvatio da je on sve drajvere sam instalirao ukljucujuci i za graficku i sada ovaj sistem radi odlicno. Ali postoje izvesni problemi prilikom starta racunara sto cu ilustrovati prilozima:
Windows 7 radi bez bilo kakvih problema brz je i stabilan. Postoje poteskoce sa instaliranjem perifernog hardvera, mis, stampac (HP 1005). Jednostavno ne uspeva, ali sve aplikacije prosto lete.
Ono sto je u ovom trenutku najvise zanima jeste: da li mozda postoji problem hardverske prirode imajuci u vidu probleme kod Visti, kao i probleme sa izlazenjem iz okvira ekrana kako se vidi gore u prilozima, koji se ispoljavaju prilikom starta racunara i pre pocetka podizanja sistema? Da li je mozda u pitanju neki softverski problem?
Nadam se da sam jasno izlozio probleme i molim za pomoc u savetima i misljenjima.
Posto je u pitanju nova konfiguracija imas garanciju. Ne razbijaj glavu, odnesi tamo gde si kupio i trazi da ti rese problem. Ako budu bilo sta pokusali da izvrdaju, samo ih pitaj da li treba da odes u trzisnu inspekciju ili sa oni rese problem.
________________________ Ja sam najpametniji... ...kaze moj desetogodisnji sin!
pfff...čoveče...pa mogu odmah da ti navedem dva razloga zbog kojih imaš sreće što se uopšte računar upalio, a ne nešto drugo... 1. ploča je MSI najjeftiniji krš od 3000dinara sa nForse 6100 čipsetom koji uopšte nije predviđen za te procesore, a ti si na nju stavio ni manje ni više nego Quad koji cepa 140W struje...gasi dok nije sve izgorelo... 2. napajanje ti je verovatno neko kinesko sa ukupno 15A na 12V grani, a to jedva da je dovoljno samo za procesor, a kamoli za grafičku koja vuče još 110W... i treće, prilično sam siguran da ti na tom čipsetu Radeon 4850 neće raditi sa windowsom 7, jer sam pokušavao i nikako nisam uspevao da ih nateram da rade zajedno, dok su nVidija karte sasvim lepo radile... Dakle, ploča ti je totalno nekompatibilna sa procesorom i nikako ne može da podnese 140W snage kolko njemu treba...to menjaj pod hitno...I napajanje takođe...za to uzmi bar OCZ stealth extreme od 500w ili bilo koje drugo firmirano od 500+ W...
e ote mi reci iz prsta...Potpuno se slazem sa tobom...
KLIN(KA) SE KLIN(K)OM IZBIJA
:: pfff...čoveče...pa mogu odmah da ti navedem dva razloga zbog kojih imaš sreće što se uopšte računar upalio, a ne nešto drugo.. :: 1. ploča je MSI najjeftiniji krš od 3000dinara sa nForse 6100 čipsetom koji uopšte nije predviđen za te procesore, a ti si na nju stavio ni manje ni više nego Quad koji cepa 140W struje...gasi dok nije sve izgorelo.. :: 2. napajanje ti je verovatno neko kinesko sa ukupno 15A na 12V grani, a to jedva da je dovoljno samo za procesor, a kamoli za grafičku koja vuče još 110W.. :: i treće, prilično sam siguran da ti na tom čipsetu Radeon 4850 neće raditi sa windowsom 7, jer sam pokušavao i nikako nisam uspevao da ih nateram da rade zajedno, dok su nVidija karte sasvim lepo radile.. :: Dakle, ploča ti je totalno nekompatibilna sa procesorom i nikako ne može da podnese 140W snage kolko njemu treba...to menjaj pod hitno...I napajanje takođe...za to uzmi bar OCZ stealth extreme od 500w ili bilo koje drugo firmirano od 500+ W.. :: :: Overclocking is the way of life!!! :: ::
Samo jedno pitanje, dal si mogao goru maticnu i bolji procesor da uzmesh... Pa gde se stavlja taj CPU na taj krsh. Budi srecan sto ti radi racunar. Sve je OK, ali maticna u napajanje, krsh! CPU ti kosta oko 12-13k a ploca 3k, pa ti sad vidi. Kad uzimash racunar, prvo stavljaj dobru plocu i napajanje, pa sve ostalo. Trebao si prvo da pitash ovde na forumu za misljenje pa tek onda da kupush.
taj procesor na toj maticnoj ploci nikad...dobro se drzi to kinesko napajanje sa 4850 i p2 940
ja sam imao isto kinesko napajanje frontier 550w i smucilo mi se vise da nosim u servis da mi menjaju(imam garanciju) i otiso sam i kupio Chieftec CFT-750-14C, 750W, Cable management za 5000din covek ga je koristio mesec dana i radi ko zmaj
Ja imam tu plocu i na njoj AMD Athlon™ X2 7750 2.7GHz Black Edition, nemam nikakvih problema, radi dobro :) Jedino sto sranje od ploce ima samo 2 sata konektora sto mi je pokvarilo plan o ubacivanju vise hard diskova :(
:: :: :: Ja imam tu plocu i na njoj AMD Athlon™ X2 7750 2.7GHz Black Edition, nemam nikakvih problema, radi dobro : :: Jedino sto sranje od ploce ima samo 2 sata konektora sto mi je pokvarilo plan o ubacivanju vise hard diskova : ::
Ta ploca je jedna od najboljih micro aTx ali svakako nije za x4 940 :) kao i ostale micro...
`Molim vas, gospodine, znate li koliko smo mi do sada prodali takvih konfiguracija?!? Eto, vi ste prvi koji se žali na loš rad. Jeste li kupili od nas produžni kabl i UPS? Niste?!? Ccc`
P.S. Dijalog je izmišljen i nikad ga nijedan prodavac nije izrekao.
Pozdrav!
Vlada
:: To je ova konfiguracija :: :: http://www.gigatronshop.com/products/show_product/16589/ :: :: Mislim ono, taj sto je u Gigatronu predlozio da ova konfa ima krs napajanje i krs plocu je stvarno kreten. :: :: 1. Nista ispod Gigabyte GA-MA770-UD3 ne dolazi u obrzir :: :: 2. Nista ispod OCZ StelthXtream 500W ili LC Power LC6550GP2 ne dolazi u obzir :: :: hocukuci :: Reklamiraj da komp ne radi dobro i istakni ove gore dve cinjenice (losa ploca i lose napajanje) :: :: ___________________________________ :: :: Kod Kalču nema lganje. :: ::
Ja imam isti problem, sa istom konfiguracijom, i vec sam potpuno poludela. Resila sam da im vratim njihov racunar i da uzmem svoj novac. Uz to cu da zovem i trzisnu inspekciju, jer su mi dva instalatera rekla da je ovo obicna prevara. Nisu hteli ni da probaju da mi instaliraju sistem!!! Tek je treci pristao, mucio se covek ceo dan, i na kraju rekao VRACAJ BRE OVAJ KRS.
P.s. Ma nemaju pojma ti instalateri :D zovi mene da ti sredim komp ima da radi sve ko podmazano :-)
:: :: Ja imam isti problem, sa istom konfiguracijom, i vec sam potpuno poludela. Resila sam da im vratim njihov racunar i da uzmem svoj novac. Uz to cu da zovem i trzisnu inspekciju, jer su mi dva instalatera rekla da je ovo obicna prevara. Nisu hteli ni da probaju da mi instaliraju sistem!!! Tek je treci pristao, mucio se covek ceo dan, i na kraju rekao VRACAJ BRE OVAJ KRS :: ::
Znam da su pare kod većine u pitanju, i da gotove konfiguracije mogu da se kupe na kredit i na neke slične načine, povoljnije od solarnog plaćenja odjednom, ali onda uvek budemo prevareni, jer je 99% gotovih konfiguracija krš, ili kao u ovom slučaju neke ključne komponente kao što su matična i napajanje. Pa dokle će ovi naši IT lopovi da uvaljuju nForce ploče. Nemam ja ništa protiv nVidije, ali je stvar u tome što oni uvaljuju najgore modele, a ne neke čestite, a i toga valjda ima. Sad ću malo da skrenem sa teme, ali ovo što sam danas čuo prosto moram da podelim sa vama. Kupuju mama, sin i ćerka mašinu u Merkatoru u Sr. Mitrovici (pri tom su deca sigurno punoletna) i tupadžija od prodavca im priča kako neki dual kor Celeron sa 3200 oznakom u radi na 6400MHz. Da ne poveruješ. Potom im reče kako ako pojačavaš mašinu, napajanje vremenom slabi pa može da rikne. Naravno, radi se o tipičnoj krš knfiguraciji iz Komtrejda. I šta će oni jadni, kad dođu kući i vode da im procesor radi na nekih 2,5GHz, a ne na jebitačnih 6,4.
Ove bih iz fundamenta tuzio inspekciji, cisto dovodjenje potrosaca u zabludu da kupuju kvalitetan proizvod, za ovakve slucajeve je vestacenje najmanji problem.
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada! Intel PIII 933MHz/FS Intel 815i/512MB SDRAM/GF2MX400 32MB DDR
Meni samo nije jasno da ovde niko nema * test drive* u prodavnici. Svi prodaju macku u dzaku i posle se prave nevesti i iznenadjen kad se zalite na njihove nevesto sklopljene skalameerijei. U normalnim drzavama sve moze da se proba na licu mesta. Ja sam u Italiji kupila sivacu masinu tako sto sam 3 sata isprobavala masine u radnji, pa tek onda izabrala! Masina je kostala samo 60 evra, aovaj komp skoro 500.
Ma jeste sad zamisli 100000 kretena od njih 10 mozda kupe taj komp a ostali kao `TESTIRAJU NESTO` jednostavno onaj ko se ne razume u komponente neka ne kupuje nek se posavetuje sa strucnim licem i cao! a ne naprave se pameti oni hoce da kupe komp i naravno lopovska drzava , oderu te uzmu ti 200e vise od vrednosti tog kompa i posle kuku lele? Ja ako se ne razumem u nesto ili cu da se zainteresujem da naucim nesto o tome ako ne pitacu nekog ko zna i to je to...
Koje varijante imash, vrati im komp uzmi pare ili da ti stave processor koji je kompaktibilan za tu plocu a ako su bezobrazni zovi inspekciju, u svakom slucaju si ispao budala sto si uzeo taj komp.
Za sve koji su kupili racunare sa neadekvatnim napajanjem za slucaj havarije na racunaru zbog neadekvatnog napajanja:
Član 34. Potrošač ima pravo prigovora na kupljeni proizvod ili pruženu uslugu, za koje se ne izdaje garantni list, zbog nedostataka koji su nastali u roku od šest meseci od dana kupovine, odnosno izvršene usluge. Uz prigovor iz stava 1. ovog člana podnosi se račun o kupljenom proizvodu, odnosno izvršenoj usluzi. Prigovor se podnosi u prodajnom objektu u kome je proizvod kupljen, odnosno usluga izvršena, a uz saglasnost potrošača i na drugom mestu koje je za to određeno, licu ovlašćenom za prijem prigovora koje mora biti prisutno na tom mestu tokom radnog vremena. Ovlašćeno lice odlučuje o prigovoru istog dana kada je prigovor podnet, a najkasnije u roku od osam dana od dana podnošenja prigovora. Prodavac, odnosno davalac usluge je dužan da svojim aktom bliže utvrdi način i uslove rešavanja prigovora. Član 35. Ako je prigovor iz člana 34. ovog zakona osnovan zbog nedostatka na proizvodu, potrošač ima pravo na: 1) zamenu kupljenog proizvoda za nov proizvod, odnosno proizvod odgovarajuće marke (modela, tipa) ili 2) da mu se vrati iznos plaćen za taj proizvod u visini maloprodajne cene tog proizvoda na dan vraćanja ili 3) otklanjanje nedostatka na proizvodu. Ako je prigovor iz člana 34. ovog zakona osnovan zbog nedostatka u izvršenju usluge, potrošač ima pravo na: 1) otklanjanje nedostatka ili 2) vraćanje plaćenog iznosa ili na smanjenje cene srazmerno nedostatku izvršene usluge. Ako potrošač pretrpi štetu prouzrokovanu proizvodom sa nedostatkom, odnosno neizvršenjem usluge ili izvršenjem usluge sa nedostatkom može da zahteva naknadu štete. Prava iz stava 1 do 3. ovog člana potrošač može da ostvari pod uslovom da nedostatak nije nastao njegovom krivicom.
Pa ako ce svako od nas da bude ekspert za sve sto mu u zivotu treba, onda bi trebalo znaci kad kupujemo papriku na pijaci da pre toga proucimo dobro sortu paprike koju kupujemo, njenu biolosku strukturu, podrucje u kojem je gajena... pa tek onda da je kupimo?! E, pa stvarno! Sto bre onda placamo porez?
*
Ma jeste sad zamisli 100000 kretena od njih 10 mozda kupe taj komp a ostali kao `TESTIRAJU NESTO` jednostavno onaj ko se ne razume u komponente neka ne kupuje nek se posavetuje sa strucnim licem i cao! a ne naprave se pameti oni hoce da kupe komp i naravno lopovska drzava , oderu te uzmu ti 200e vise od vrednosti tog kompa i posle kuku lele? Ja ako se ne razumem u nesto ili cu da se zainteresujem da naucim nesto o tome ako ne pitacu nekog ko zna i to je to...
Lako bi bilo testirati racunar na licu mesta da ima instaliran OS. Vecina racunara u nasim prodavnicama je gola - bez ikakvig operativnog sistema. Ono malo racunara koji se nadju sa instaliranim Windowsom, mora da se prvo aktivira. Zato se treba prvo dobro raspitati sta se kupuje. Udjes u prodavnicu i trazis sastavnicu racunara i ako se ne razumes u komponente odes kod nekoga ko se razume. Mozes da pitas i ovde. Ima dosta ljudi koji ce ti odmah reci sta kupujes. Da su prodavci po svim prodavnicama tehnicke robe ne obrazovani, pa to valjde znaju i vrapci. Sve sto vam oni kazu treba uzeti sa ogromnom dozom neverice, pa prvo kuci ili kod prijatelja i proveriti sta su vam ispricali. Za mnoge njihove `bisere` kada ukapirate sta su vam rekli uhvatice te se za stomak i umreti od smeha zboh izrecenih gluposti.
Pa dobro, nek mi neko molim vas, predlozi neku stvarno dobru konfiguraciju. Bavim se grafickim dizajnom, znaci treba mi super brz procesor, i mnogo dobra maticna ploca, plus vektorski formati gutaju memoriju. Unapred hvala.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.