Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Konfiguracije
Zvanično najskuplje, a u stvari najjeftinije komponente ?
STRANA 1 OD 2  
Slavuj Zvanično najskuplje, a u stvari najjeftinije komponente ? 02.11.2009. 23:10 T21499

status: user
broj poruka: 2236
Komponente kao što su Noctua ventilatori, Corsair HX i ona Enermax napajanja, skuplje 50-100% od drugih a sa 2-3 puta dužim garancijama i rokovima trajanja, pa kada se izračuna prosečan rok upotrebe i kvalitet, bez problema ispadnu toliko puta i jeftinije od ostalih.

Još na primer, SCSI HDD-ovi na 10k rpm, već 5 godina bez konkurencije, a garantovano
će i ostati bar još dve, dok normalnijim SSD-ovima ne opadne cena na planetarno prihvatljivu.

Pa, navedite još neke.

Supermarketi ``Čutura``
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
philaemos ... 02.11.2009. 23:31 #154520

broj poruka: 2743
Slazem se.

Demon to some. Angel to others.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic @Slavuj 02.11.2009. 23:34 #154521

broj poruka: 18996
slazem se , pod uslovom da stvarno budu 2-3 puta duze garancije proizvoda.
Slavuj Re: Zvanično najskuplje, a u stvari najjeftinije komponente ? 02.11.2009. 23:39 #154523

Pa, navedite još neke.

Supermarketi ``Čutura``

:: Pa, navedite još neke
::
:: Supermarketi ``Čutura``
Plamen re 02.11.2009. 23:40 #154524

broj poruka: 2836
A kad pogledash, sta ce ti 5god garancija, kad za 5god ce izaci 10x bolji proizvodi u istoj grupi. Kad si vec kod tih napajanja, imam kuci jedno (cini mi se) kinesko napajanje od 250W koje sljaka vec 6god (komp je upaljen dnevno oko 10-12h) i nisam imao nikakvih problema. I sto bi sad neko kupovao Enermax i Corsair ako moze za duplo manje pare da kupi neku komponentu koja ce mu obavljati posao bez problema. Nemam ja nista protiv toga (kupovina skupih komponenti), ali da su one najjeftinije, to su gluposti. Sta koga briga da li ce mu na izlazu grane od 12v biti stvarno 12v ili +- 0,5 / 1v.. Vazno je da sljaka masina i to je to.

philaemos Re: re 03.11.2009. 00:04 #154526

broj poruka: 2743
Ako tebi nije crkao kinez, ne znaci da drugima nije.
Slozices se da je manji procenat crknutih Corsair-a nego Kineza.
Kada vidim neku konfiguraciju od 500 eura bez monitora sa kineskiim napajanjem i kucistem od 2000 din, svarno mi se okrene zeludac.

Demon to some. Angel to others.

:: A kad pogledash, sta ce ti 5god garancija, kad za 5god ce izaci 10x bolji proizvodi u istoj grupi. Kad si vec kod tih napajanja, imam kuci jedno (cini mi se) kinesko napajanje od 250W koje sljaka vec 6god (komp je upaljen dnevno oko 10-12h) i nisam imao nikakvih problema. I sto bi sad neko kupovao Enermax i Corsair ako moze za duplo manje pare da kupi neku komponentu koja ce mu obavljati posao bez problema. Nemam ja nista protiv toga (kupovina skupih komponenti), ali da su one najjeftinije, to su gluposti. Sta koga briga da li ce mu na izlazu grane od 12v biti stvarno 12v ili +- 0,5 / 1v.. Vazno je da sljaka masina i to je to.
imarkovic @Plamen 03.11.2009. 00:28 #154528

broj poruka: 18996
nije fazon u tome, da li ces ga zadrzati 10 ili 5 godina, proizvodjac koji je spreman da da toliku garanciju, apsolutno OBECAVA, nije niko lud da ti da toliku garanciju, ako proizvod nije deklarisan na toliko godina, ili radnih sati, tako da, npr. sto se hard diskova tice, ranije je Seagate davao 5god, sto ni jedna firma nije praktikovala, a sada je spustio na 3, ali recimo WD ima pojedine diskove kojima daje 5god. ista je cena doduse, ali 5god je 5god.
ne znam koliko Enermax daje garanciju, ali ja sam uzeo Chieftec 750W CFT, platio ga 11.000 i dobio garanciju 3god., graficku 260GTX, 3 god., primera radi, ATi Sapphire Vaporx 4970, ili bilo koja Sapphire ima 1 god., ne znam zasto Sapphire daje 1 god, kada su im odlicne graficke...zato kazem da treba voditi racuna, garancija osigurava kupca i samim tim je izuzetno bitna, ja to uvek gledam, kada kupujem gotovo sve za komp, mis, Logi, mada on daje uglavno uvek 3-5god, ajde tastatura je nebitna, ali Monitor LCD, napajanje, ploca, HDD, CPU, a sve je relativno skupo da bi se zezao sa duzinom garancija, ne zaboravite da neke firme daju ponekad i krace garantne rokove od onih koje je proizvodjac deklarisao, to bi trebalo da je zabranjeno, ali....macku

DaSickSyst @Plamen 03.11.2009. 00:48 #154529

broj poruka: 2909
:: A kad pogledash, sta ce ti 5god garancija, kad za 5god ce izaci 10x bolji proizvodi u istoj grupi. Kad si vec kod tih napajanja, imam kuci jedno (cini mi se) kinesko napajanje od 250W koje sljaka vec 6god (komp je upaljen dnevno oko 10-12h) i nisam imao nikakvih problema. I sto bi sad neko kupovao Enermax i Corsair ako moze za duplo manje pare da kupi neku komponentu koja ce mu obavljati posao bez problema. Nemam ja nista protiv toga (kupovina skupih komponenti), ali da su one najjeftinije, to su gluposti. Sta koga briga da li ce mu na izlazu grane od 12v biti stvarno 12v ili +- 0,5 / 1v.. Vazno je da sljaka masina i to je to.

Zato sto ce dobro napajanje produziti zivotni vek komponenti.
Sistem ce biti stabilniji.
I naravno bolji OC potencijal.

I da...Napajanja i komponente sa petogodisnjom garancijom jesu najjeftinija...Da si video koliko problema moze da prouzrukuje lose napajanjae sad bi shvatio da li je to glupost...

Garantujem da je na ovom forumu makar 50% ljudi koji su se zalili na probleme sa racunarima ili im je crkla neka komponenta bilo prouzrokovano losim napajanjem,a da to nisu ni znali...

I za takve probleme su delimicno krivi likovi kao sto si ti...Jer navuku ljude koji traze savet da kupe dobru masinu i onda pocinje onaj stari dobro poznati sindrom na ovom forumu tako zvani `AKO DODAS JOS 20,30,50 EVRA` i uvek se prica da se doda jos 20 evra za plocu,jos 30 evra za procesor i jos 50 evra za graficku...A onda za napajanje stavimao okorelog kineza....Citao sam tvoje postove i to stalno radis...Ko je procitao jedan tvoj post procitao ih je sve...
Pitao bi te da ti moras da servisiras tom liku racunar naredne tri godine da li bi mu stavio kineza.

Ljudima koji kupuju `jake` racunare i u njih stavljaju kung fu napajanja bi davao garanciju mesec dana.

DaSickSystem
gman @slavuj 03.11.2009. 00:52 #154530

broj poruka: 1111
tako je
ja sam o tome pisao vise nego jednom
samo su bili drugi primeri

p.s. probacu i da nadjem temu, mada je to bilo davno

ulsi

Equinoxe Re: @Plamen 03.11.2009. 00:55 #154532

broj poruka: 12057

Mesec dana ?!?! Ne bi im dao garnaciju uopšte u kombinaciji tipa: Core 2 Quad Q9550, GTX260,...2 HDDa....i JNS/ANS/KME/REX/VITO/ZITO/Mercury....2 MILIONA W

:: Ljudima koji kupuju `jake` racunare i u njih stavljaju kung fu napajanja bi davao garanciju mesec dana
:: DaSickSystem
xendza O cemu ti razmishlah xaxaxax 03.11.2009. 05:21 #154545

broj poruka: 601

.I.

Alooo dete ti zivis u Srbiji ili Americi??? Ovde ljudi jedva prezivljavaju a ti tu kakish o kupovini duplo skupljih napajanja.......dajte ljudi stavite neku pametnu temu ovo je stvarno jadno......Kakav idiotizam......kupi skupo trajace ti dugo axa jeste mnogo si pametan xaxaxaxa smesan si ali i iritantan u isto vreme.
nenika Evo za naj.... 03.11.2009. 06:24 #154549

broj poruka: 1133
Termalright

Pa NOCTUE I TERMALRIGHT MOŽEŠ DA PRENESEŠ I NA SLEDEĆU GENERACIJU RAČUNARA

evo najnoviji proizvod NOCTUE

http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=33&lng=en
gilopile Re: Zvanično najskuplje, a u stvari najjeftinije komponente ? 03.11.2009. 06:36 #154550

broj poruka: 9459
Ma bre sve je skupo i precenjeno u compijuterskom vorldu,a sto je najgore proizvodnja tih govanceta je toliko jeftina da nema dalje.Tehnologija brale:)

P.S.Pa komsiji cu pre da prodam pIII za 200e,nego kruparu koja ne moze da pusti mp3...ali bukvalno je tako:(

PSS Idem malo da krupim i krunim kukuruz

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Komponente kao što su Noctua ventilatori, Corsair HX i ona Enermax napajanja, skuplje 50-100% od drugih a sa 2-3 puta dužim garancijama i rokovima trajanja, pa kada se izračuna prosečan rok upotrebe i kvalitet, bez problema ispadnu toliko puta i jeftinije od ostalih
:: Još na primer, SCSI HDD-ovi na 10k rpm, već 5 godina bez konkurencije, a garantovano
:: će i ostati bar još dve, dok normalnijim SSD-ovima ne opadne cena na planetarno prihvatljivu
:: Pa, navedite još neke
golfer re.gilopile 03.11.2009. 09:06 #154553

broj poruka: 317

Ja sam jos uvek u nedoumici a verujem da nisam jedini, gilopile, čučiš li ili stojiš dok piskiš??? Jednom si me navukao-la na tanak led pa ko velim da ne bude zabune!

Vaskev re 03.11.2009. 09:14 #154555

broj poruka: 1673
Dobro napajanje produzava vek trajanja komponenti, narocito elektrolita na plocama i to stoji. Ali gomila ljudi je menjala ploce koje su pocrkale ili su im menjali naduvane elektrolite a nikada nisu shvatili da je uzrok ne samo los kvalitet elektrolita vec lose filtriran napon iz jeftinog napajanja. Inace nije pravilo da je skupa roba i dobra roba a dokaz ove teorije je nekoliko napajanja serije Seasonic S12 (koliko sam ja ispratio ovde na forumu) od kojih jedno je izgorelo i spalilo skoro ceo racunar a umalo da covek ostane bez stana, drugo je skoro bilo na oglasima i prodavao se primerak koji je vracen sa reklamacije, treci slucaj se vuce na mom stolu i ceka popravku jer mu je otisao stendby stepen a sva su bila u garanciji. Jeste garancija 5 godina ali kod nasih uvoznika u kutiji sa napajanjem se dobija dodatni listic na kome pise da je garancija na proizvod 1 godina, ili kod novijih serija 2. Obratite paznju na taj podatak. Jedno napajanje za koje ja znam je doslo sa 5 godina garancije a unutra je bio listic od uvoznika na kome je naglaseno da je garancija 1 godina, firma koja ga je prodavala je u medjuvremenu zatvorena. Antec TP3 650W i Antec Thrue Power 650W su po ceni skoro jednaka napajanja (i po specifikaciji) ali je Thrue Power jedno 3x bolje odradjeno. Naravno ako bi se vodili tom logikom onda ispada da bi svi trebali da vozimo Mercedese i nista drugo ali zivot kaze drugacije. Zive ljudi srecno i sa kineskim napajanjima a onda jednog dana...

gman re xendza 03.11.2009. 09:27 #154559

broj poruka: 1111
koji je tebi
!?
i sto samo ponavljas: axa jeste mnogo si pametan xaxaxaxa smesan si ali i iritantan u isto vreme.

ulsi

MaliAbner Teorija relativiteta... 03.11.2009. 10:45 #154567

broj poruka: 7769
To sto je napajanje ili hdd sa recimo 5 godina garancije uopste ne znaci da nece da pukne za mesec dva, kao i sto garancija od 1 godine ne znaci da ce taj uredjaj da traje samo 12 meseci.

Jednostavno da kojim slucajem kontrolu u proizvodnom procesu vrse roboti a ne ljudi to bi bilo tako ovako su ljudi ko blesavi kupovali Corsair 520W a toliki procenat je vracen na reklamaciju. Jedno vreme je ta marka i bas model od 520W bio sinonim za napajanje a sad ga vise nasi trgovci skoro ni ne nude a ranije su porodali sve sto su uvezli.

Sve je to relativno i to sam shvatio odavno kad sam kupio prvi WD disk sa garancijom od tada velikih 3 godine i ustanovio da u startu ima lose sektore a dosao iz fabrike kao ispravan mislim sta reci na to...

Tomato Republic Of Serbia !!!

vfilipov @MaliAbner 03.11.2009. 11:27 #154570

broj poruka: 61
Corsair HX520W

Pa ja imam ovo napajanje vec 2 godine i radi kao i prvog dana, garancija 5 godina.

Kakve su to gluposti da crkavaju? A moguce da ih trgovci ne nude zato sto se u poslednjih godinu-dve tezi ka jacim napajanjima koja mogu da poteraju nove zverske grafike. Da li si razmisljao o tome?

poz

Slavuj ... 03.11.2009. 11:35 #154572

Xendžo, nema ko ne zna da si:

http://i37.tinypic.com/kcfi9f.jpg

Idi ga drkaj kada ti već nijedna ne da besplatno. Za to ti niko odavde nije ni kriv ni dužan.

Supermarketi ``Čutura``
Ognjeni Re: ... 03.11.2009. 12:32 #154579

broj poruka: 4518
ona jeste zensko..provereno, al dobra slidza slavuj svakako...:)...cuo sam je na mob, jednom kad je htela da mi uvali altec sluske godinu dana stare ko nove,bez garancije i jos se naljutila sto nisam hteo da uzmem haha..

p.s....sto se tice teme....lepo kazu englezi..a a i tako se ja rukovodim i kupujem....nisam dovoljno bogat da bi kupovao jeftino...ono sto ne platis na mostu platices kasnije na cupriji provereno, jer si kupio jeftino.....Naravno ne kupujem one najskuplje stvari, nego uvek onaj best buy...a to je u 99 % slucajeva ...najslabiji model iz najaceg i najskupljeg segmenta...obicno on ima najbolju cenu a perfomanse/kvalitet bliske najboljem.

Ajd uzdravlje

:: Xendžo, nema ko ne zna da si
:: http://i37.tinypic.com/kcfi9f.jp
:: Idi ga drkaj kada ti već nijedna ne da besplatno. Za to ti niko odavde nije ni kriv ni dužan
MaliAbner Re: @MaliAbner 03.11.2009. 12:40 #154581

broj poruka: 7769
I sta onda...

Jesi li ti pogledao koliko je ljudi pljuvaolo LC ali samo jedan od deset vlasnika je kukao ostali su ga hvalivli.
Isto tako znam trojicu kojima je pomenuti Corsair isao na reklamaciju iz raznih razloga, jednom (a i velikoj vecini) pisti, drugom je zaribao cincilator a trecem je ispustio dusu, ej pa to je samo 3 od 3 za koje ja znam.

Izuzetak ne potvrdjuje pravilo.

Jedino dobro sa duzom garancijom je to da i ako ti crkne u garantnom roku ne moras da kupis novo nego ga dobijes kao zamenu za staro pokvareno i to samo u slucaju da ne moze da se servisira a nikako ti ta garancija ne garantuje da se nece pokvariti u toku garantnog roka.

Kao sto ni garancija na HDD ne garantuje da ce ti proizvodjac platiti cupanje tebi bitnih podataka ako on gekne nego ce ti ga jednostavno zameniti novim istim ili adekvatnog kvaliteta tom donetenom na reklamaciju, pa sve i da ti je garancija na njega 10 godina.

Tom duzom garancijom proizvodjac naglasava da je siguran u svoj proizvod da bi on trebalo da izdrzi duzi rad bez problema ali to je samo verovatnoca i nista vise i zavisi samo od toga kako gledas na te stvari.

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: Corsair HX520
:: Pa ja imam ovo napajanje vec 2 godine i radi kao i prvog dana, garancija 5 godina.
:: Kakve su to gluposti da crkavaju? A moguce da ih trgovci ne nude zato sto se u poslednjih godinu-dve tezi ka jacim napajanjima koja mogu da poteraju nove zverske grafike. Da li si razmisljao o tome
:: po
gilopile Re: re.gilopile 03.11.2009. 13:20 #154595

broj poruka: 9459
Ja iskrunila kukuruz i malo cucnula u medjuvremenu,pa ti vidi

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Ja sam jos uvek u nedoumici a verujem da nisam jedini, gilopile, čučiš li ili stojiš dok piskiš??? Jednom si me navukao-la na tanak led pa ko velim da ne bude zabune
xendza aLOOO ognjeni ne lazi ljude 03.11.2009. 14:40 #154634

broj poruka: 601

.I.

NIJE isitna da sam prodavala Altec slushke VEC sennheiser. Prestani da lazes ljude i da se sprdas samnom mnogo si dosadan. Zvao si me u vezi slushki da BI mi se sprdao, e BAS si jadan. I daj odlepi se od mene, smaras me uzasno.
Ognjeni Re: aLOOO ognjeni ne lazi ljude 03.11.2009. 14:43 #154635

ti si mene zvala, stavicu posle sliku sa fona sa tvojim brojem da svi provere.

jos jedan dokaz koliko lazes....

Ajd uzdravlje

:: .I
:: NIJE isitna da sam prodavala Altec slushke VEC sennheiser. Prestani da lazes ljude i da se sprdas samnom mnogo si dosadan. Zvao si me u vezi slushki da BI mi se sprdao, e BAS si jadan. I daj odlepi se od mene, smaras me uzasno.
vfilipov @MaliAbner 2 03.11.2009. 15:32 #154645

broj poruka: 61
Slazem se sa tobom oko nekih stvari, ali bih proverio sta su ti ljudi kojima je crklo `terali` na 520W. Ako su ga opterecivali preko deklarisane snage naravno da ce da crkne. Kazem ti iz iskustva da HX520 radi savrseno ako ga optimalno opterecujes. Moje napajanje je necujno, jer imam E2200@3GHz i ATI4670.

poz

Ognjeni Re: @MaliAbner 2 03.11.2009. 15:44 #154649

jedno pitanje...koliko komada 520-ke corsaira si ti koristio ukupno ?

Bilo ko,nema nikakvko ali nikakvo pravo da ocrni neki brend ili ga nahvali jer je koristio jednom u zivotu bilo koji model, bilo cega.

Samo serviseri i svi oni koji imaju pc radnje ili su u kontaktu sa vecim brojem komponenti imaju pravo da iznesu svoj sud i da bude merodavan.

sve ostalo je licno iskustvo i koje u mom misljenju ne znaci skoro nista.

Ajd uzdravlje

:: Slazem se sa tobom oko nekih stvari, ali bih proverio sta su ti ljudi kojima je crklo `terali` na 520W. Ako su ga opterecivali preko deklarisane snage naravno da ce da crkne. Kazem ti iz iskustva da HX520 radi savrseno ako ga optimalno opterecujes. Moje napajanje je necujno, jer imam E2200@3GHz i ATI4670
:: po
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs