pozdrav! zanima me Vash izbor komponenti i mishljenje o sledetjoj konfiguraciji: i5..........................165e ga p55-ud3.............~100e vs. asus p7p55d......118e vs. vash predlog? hd 4870.................~130e (sapphire?) 2x2GB DDR3 Kingston PC1333........75e vs. 2x2GB DDR3 Kingston HyperX 1600....94e 500gb - 640gb ......... ~55e 550w chieftec.............60e coolermaster kuciste.....35e dvd rom....................18e
da li se na tu gygabite mogu montirati moduli od 1600mhz? i da li mi je uopshte vidljiva razlika izmedju 1333 i 1600 ? chini mi se da ne.. budzet nije ogranichen ...ali bi rekao nekih 600-650 eura... komp bi se prvenstveno koristio za blejanje po netu i po koji noviji naslov..
Zahvaljujem se unapred na vashem vremenu i savetima!
Moci cemo bolje da ti odgovorimo ako nam kazes sledece:
1. Koje ti je rezolucije monitor? 2. Da li nameravas da kupujes bolju graficku ili planiras druge upgrade-e u bliskoj buducnosti, recimo sledece godine? Da li ti treba CF/SLI? 3. Hoces li overklokovati u buducnosti (uz bolji kuler naravno)?
Par opstih napomena:
1. Ako se neces baviti overklokovanjem, i ne treba ti CF/SLI, nadji najjeftiniju P55 plocu koja ima konektore/slotove koji ti odgovaraju. Gigabyte i Asus su po meni ravnopravni kao proizvodjaci, dok ljudi hvale i MSI p55 ploce, mada sam ja u vezi njih neracionalno skeptican.
2. Preporuku za graficku ne mogu da dam bez rezolucije. U svakom slucaju, razmotri mozda i 5770, mada pogledaj malo review-eve, ja se nisam njom nesto bavio preterano.
3. Za HDD recimo WD640gb black, ili single platter Samsung 500gb F3, kada se pojavi kod nas (ako vec nije).
1. procesor izaberi spram kolicine raspolozivog zlata :) 2. obe ploce su ti odlicne, neces pogresiti bilo koju da uzmes 3. diskutabilna kupovina grafe u ovom trenutku... :S 4. HyperX 1600 definitivno (imam u jednoj masini 3x2GB i prezadovoljan) 5. WD 640 Black 6. Razmisli o CoolerMasteru 650W, dosta je bolje za buduce nadogradnje 7. OK 8. dvd rom za 18eura? mislis DVD RW za oko 15 eura?
________________________ Ja sam najpametniji... ...kaze moj desetogodisnji sin!
1. monitor za sad koristim 19` wide znachi nije neka rezolucija u pitanju...nije HD
2. nisam imao u planu da upgradujem u bliskoj budutjnosti, cf/sli nije potreban
3. sto se tiche procesora dizao bi ga na nekih 3.8-4.0 max mada nije ni to preko potrebno..
4. meni shto treba od ploche je neka 2 pci slota i shto vishe usb portova ... ostalo manje vishe ni ne koristim..ali naravno bi uzeo shto kvalitetniju plochu.. verovatno jednu od dve gore navedene.
5. shto se tiche grafike, sada sam gledao malo testove i vidim da se 5770 nalazi negde izmedju 4850 i 4870 s tim da malo vishe vuche na 4870. Moje mishljenje je da tje ta kartica kod nas biti bar 150 eura ... shto znachi da bi se isplatilo ulozhiti josh 50e i uzeti 5850 koja je pokazala dosta vishe toga...
6. shto se tiche memorije primetio sam da gygabite matichna ne podrzhava 1.65v nego samo 1.64v i 1.66v da li to ima neke veze sa ovim ? jasno mi je da mi govorish za Ram ali eto video sam to na matichnoj pa chisto da kazhem ..laik sam za to pa...
7. za napajanje mislim da bi 550w odradilo posao bez problema sem ako 5850 ne kazhe da treba vishe ?
naglasio bih da sa kupovinom ne zhurim, shto znachi da bi mogao sachekati mesec-dva do bozhitja-nove, pa ubosti neshto u silnim rasprodajama etc etc... nadam se da tje do tada i ove cene malo olabaviti...
1. I5+5850 je odlicna kombinacija, ali planiraj i novi monitor uskoro, da ne bacas pare za dzabe! :)
2. Sto se ploce tice, posto ne planiras multi GPU, Gigabyte UD3R je verovatno najjeftinija ploca za solidan OC, Asus p7p55 je takodje dobar izbor.
3. 550w je ok, mada je nemamime u pravu sto se tice buduce nadogradnje, na kraju krajeva razlika u ceni izmedju napajanja nije velika.
4. Sto se memorije tice uzmi neki od DDR3 1600mhz modula sa dobrim timinzima (CL7 ili 8), koji se nalaze na memory support listi sa sajta proizvodjaca ploce koju ces uzimati i uzivaj.
5. E sad sto se OCa tice, kao sto znas I5 vec ima solidan turbo. Ako se budes odlucio da ides na 3.8/4.0 u citavu ovu racunicu treba uracunati i dobar cooler (TRUE, Megahalem, Noctua U12P SE2 isl), kao i kvalitetnije kuciste, posto mi iskreno `CM kuciste od 35e` ne uliva bas poverenje.
Super masina, sve je OK. Razlike izmedju 1333MHz i 1600MHz u praksi i nema, cini mi se za je oko 2% brza ova na 1600MHz. GA ploca je super. Ako si vec gejmer, onda stavi noviju grafiku, npr ATI 5770... Sacekaj koji mesec, sve je to skoro izaslo i cene su velike, isplatiti se cekanje, sigurno bih ustekao oko 50e ako ne i 100e...
vidim da ova gygabite plocha ne podrzhava 1600 mhz? samo 1066 MHz, 1333 MHz, 2200 MHz... shto znachi ili da uzmem ddr3 hyperx 1333 ili asusovu plochu P7P55D?
dechko na itsvetu koji ima taj samsung f3 kazhe da je u poredjenju sa WD 650 black, f3 puno sporija ... da li je to mogutje? ili ko zna shta su njemu uvalili ili wtf ?
koji mi monitor preporuchujete u budutjnosti ?
i koje kutjishte u zamenu za CM? da ima neku razumnu cirkulaciju vazduha itd .. ? da li tje ovo Thermaltake soprano odraditi posao?
Ta GIGABYTE ploca sigurno podrzava ram na 1600MHz. Sto se tice HDD-a preporucujem ti WD Black seriju. Soprano je super kuciste tako da nema potrebe za necim skupljim. Monitor, Samsung 2233SN, 2233BW, 220T... Svi su poredjani po ceni, 2233SN imas za oko 13 500din, dok su 2233BW i 220T skupji...
I ja sam trenutno u tako nekoj fazi pa evo mojih `izbora` za sada: 1. i5-750 170 2. Gigabyte UD3R - Ako se kasnije odlucim za o.c. 114 3. Trenutno mislim da treba sacekati pa kasnije staviti neku 4890 ili nesto jace... 4. 2x1GB (kasnije lako uzeti jos) - Tu sam naisao na problem, jer sam dosta istrazivao pa video to za voltazu, ali nigde nisam nasao podatak da li mora biti na 1.65V ili moze i na visim?? PS. uglavnom ono sto je proslo testove na oficijalnim sajtovima Gigabyta i Asusa su paketi 2x2GB cena preko 150e kod nas... Zna li neko nesto vise o ovome?? 5. Samsung F3 1TB 32mb - video sam testove gde je potukao sve hard diskove ukljucujuci i WD black... 73 6. Antec Sonata III sa 500W napajanjem 136 Gledajuci po kalkulatoru sa ovog sajta http://www.antec.outervision.com/ ja nemam potrebe za vecim napajanjem od 550W (uz TDP na 100%, system load na 100% peek i capacitor aging na 25%). Jel ima neko neki savet za nesto kvalitetno (kuciste i napajanje) u tom cenovnom rangu?? 8. Dvd-RW ne bitno, sony-nec recimo... 21
PS. sad vidim da su tvoje cene nize od ovih koje sam ja naveo Gde si ti gledao te cene??
PPS. Upravo sam otisao ponovo na sajt gigabyta detaljno pogledao sve memorije koje su prosle verifikaciju.Za te frekvencije od 1600 i 1333 Mhz sa latencijama ispod 9, a cenom ispod 100e jedno sam naisao na: Geil - GV32GB1600C8DC 2GB(2x1GB) PC3 12800 1600MHz 8-8-8 49
za grafiku se apsolutno slazhem sa tobom, treba videti koliki tje popust biti za novu...ali sumnjam da tje se isplatiti uzimati 4890..chini mi se da tje 5850 biti bolja kupovina! a za ram mislim da ti je bolje da uzmesh 2gb (i posle josh 2gb) a ne 2x1gb...i chini mi se da se kingstone hyperX 1600mhz dobro pokazao, nisam nishta loshe chuo vezano za tu memoriju... shto se tiche napajanja...mislim da bi to bilo dovoljno (sachekaj odgovor iskusnijih), ali ja se opet drzhim toga da je bolje dodati josh 20-30e i uzeti kvalitetnije (jache) napajanje i biti miran.. cene ja gledam na itsvetu...znachi to ti je sve iz razlichitih prodavnica..koliko ja znam, bolje je uzeti sve u jednoj prodavnici ako je tako mala razlika u ceni jer ti na celu konfiguraciju morash dobiti popust od par % shto znachi da tje ti opet izatji jeftinije od mojih cena! shto se tiche prodavnica u srbiji ne znam jer ne boravim trenutno u srbiji ali nameravam i ja svoj komp uzeti tamo pa bi dobro doshao neki predlog?! pozdrav!
Da ali izgleda da je ipak bitno da mermorija za LGA 1156 socket bude max 1.65. Danas sam bas trazio nesto u vezi sa tim i nalazio da ljudi govore npr: `according to Intel spec, anything between 1.5v to 1.65v are perfectly fine to run 24/7. anything more would require very good cooling on the chips.` `I have seen posts on various forums suggesting that running ram at voltages above 1.65V in lga 1156 can actually cause damage to the CPU.` Tako da izgleda da ipak treba pripaziti na to... i to iz pouzdanih izvora kao intelovih specifikacija npr...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.