Komp. je radio ok sve do promene grafičke karte, da bude jasnije Asusova ploča N-force3 čipset, AMD Sempron 2600+ 64-bit i Radeon 9600pro 256mb/128bit i sve je to napajano kineskim (naravno) 400w napajanjem. Pojavljivali su se sitni predznaci tipa crkavanje integrisane 5.1 na ploči, modema itd..... Juče sam promenio grafičku sa 9600pro na 9800pro koja naravno vuče sopstveno napajanje a ne sa slota. Od tada komp se jedva diže (sistem)a i kad se XP podigne vuče se najstrašnije, Call Of Duty 2 se ne može ni igrati jer se ekran smrzava prilikom učitavanja igre.(i prilikom bilo kod opterećenja) Driveri su updat-ovani (6.6 ati catalyst) a grafička radi provereno. Sumnjam na kung - fu napajanje.....
1. pozajmi napajanje od nekog pa vidi sta se desava 2. proveri drajvere za VGA jer ATI cesto izbacuje novije revizije drajvera, samo zbog novih igrica, a cesto se desava da posle apdejta ne rade neke stare :) ili da se neke igre moraju igrati do pola sa jednim a od pola sa drugim drajverima (svojevremeno farcry) 3. nije iskljuceno da ti je ploca postala neupotrebljiva i sam si pomenuo da je pocela polako da otkazuje... opet za sveki slucaj proveri reviziju biosa i stavi najnoviji po potrebi 4. ako nista od ovoga ne uspe, reinstaliraj windows od pocetka bez i jedne PCI kartice, dakle sve ih izvadi napolje, sa jednim memorijskim modulom i jednim optickim uredjajem, dakle ono odnovno sta ti je potrebno za rad. ako tada radi kako treba, vracaj jednu po jednu PCI karticu na svoje mesto i instaliraj drajvere, pa vidi gde ce da zakoci ;)
::proveri drajvere za VGA jer ATI cesto izbacuje novije revizije drajvera, samo zbog novih igrica, a cesto se desava da posle apdejta ne rade neke stare :) ili da se neke igre moraju igrati do pola sa jednim a od pola sa drugim drajverima (svojevremeno farcry :: :: Ma ne lupaj gluposti. Imam ATI vec 3 godine i jos nije bilo nikakvih problema oko igrica. Jos nisam nasao igru koja nije htela da se pokrene na ATI-ju zbog drajvera a odigrao sam ih mali milion.
Problem je u napajanju 100%. ATI 9800pro trosi bar duplo vise nego sto ti je trosila 9600pro.
:: ::proveri drajvere za VGA jer ATI cesto izbacuje novije revizije drajvera, samo zbog novih igrica, a cesto se desava da posle apdejta ne rade neke stare :) ili da se neke igre moraju igrati do pola sa jednim a od pola sa drugim drajverima (svojevremeno farcry :: :: :: :: :: Ma ne lupaj gluposti. Imam ATI vec 3 godine i jos nije bilo nikakvih problema oko igrica. Jos nisam nasao igru koja nije htela da se pokrene na ATI-ju zbog drajvera a odigrao sam ih mali milion :: :: Problem je u napajanju 100%. ATI 9800pro trosi bar duplo vise nego sto ti je trosila 9600pro
A ja sam igrao farcry pre vise od 3 godine. BTW je servisiram racunare od 1996. god pa sledeci put kad budes hteo da kazes za nekog da lupa gluposti pazi da se ne opeces i ne ispadnes i sam glup. Pogledaj na ATIjevom sajtu revizije CATALYST drivera kao i OMEGA drajvera od pre VISE od 3 godine tamo ti je sve lepo objasnjeno. Sto se ostalog tice u pravu si verovatno i jeste napajanje ali sam coveku dao instrukcije u koliko slucajno NIJE napajanje jer ne tako retko kod servisiranja racunara 2 i 2 nije 4.
Eh da jel mozes tacno da mi odgovoris, molim te, koliku je minimalnu snagu napajanja ATI preporucio za svoje procesore Rv350 i Rv360 na kojima su bazirana oba modela. Koliko ja znam kod oba modela se brzina CPUa vrti negde do 400MHz a memorije do 350. Razlike su u broju pipelinova (4/8), memorijske magistrale (128/256bit) i broju tranzistora (75 000 000 / 110 000 000). Jedino mi nije jasno koliko to i cega duplo vise tosi 9800pro od 9600pro.
:: ::Pogledaj na ATIjevom sajtu revizije CATALYST drivera kao i OMEGA drajvera od pre VISE od 3 godine tamo ti je sve lepo objasnjeno :: : Mi pricamo o karticama 9600pro i 9800pro a ne o situaciji od pre 3 i vise godina. To sto ljudi izbacuju drajvere znaci da nesto rade i da se trude. Meni nikad nista nije odbilo da radi zbog drajvera a imam druga koji iz principa drzi drajvere sa originalnog diska i nikad se na nista nije pozalio. :: :: jer ne tako retko kod servisiranja racunara 2 i 2 nije 4 :: To znam, i ja se time bavim. :: :: Jedino mi nije jasno koliko to i cega duplo vise tosi 9800pro od 9600pro :: :: Pogledaj ovo. Ja sam lupio oko dva puta vise a ono ispalo tri puta vise.
:: ::proveri drajvere za VGA jer ATI cesto izbacuje novije revizije drajvera, samo zbog novih igrica, a cesto se desava da posle apdejta ne rade neke stare :) ili da se neke igre moraju igrati do pola sa jednim a od pola sa drugim drajverima (svojevremeno farcry :: :: :: :: :: Ma ne lupaj gluposti. Imam ATI vec 3 godine i jos nije bilo nikakvih problema oko igrica. Jos nisam nasao igru koja nije htela da se pokrene na ATI-ju zbog drajvera a odigrao sam ih mali milion :: :: Problem je u napajanju 100%. ATI 9800pro trosi bar duplo vise nego sto ti je trosila 9600pro
Ne mi ovde pricamo o tome da su revizije novih drajvera zarad novih igrica od strane ATIja gluposti, to ti tvrdis, na osnovu svog iskustva. Ja na osnovu svog iskustva tvrdim suprotno a kao argument sam ti i naveo Farcry, dok mi ti kao svoj argument navodis to kako tvoj(i) drug(ovi) ima(ju) i ti sam imas odredjeni vremenski period neku (nisi naveo koju) ATI kartu i kako ti(vam) sve radi. OK ja ti tvrdim da sam imao problem (konkretno ATI 9000pro) sa farcryem kada je igra izasla. Ne znam odakle ti ideja da onda tvrdis kako neko prica gluposti, da li na osnovu licnog i neopravdanog samouverenja ili jednostavnog (ne)vaspitanja koje nosis od kuce, ne znam alli poradi na tome, prijateljski savet. OK mlad si pa ti se moze oprostiti (pretpostavljam 84.god.)
Hvala za informaciju o karticama, odlicno obavljen posao, svaka pohvala i za tebe i svemocni nam google. :) Samo bih hteo da pridodam odgovor na ono za sta si mi ostao duzan a to je da je ati za svoje cipove koje nose ove dve karte preporucio napajanja od minimum 300W, tako da vodjen ovom logikom iako je 9800 3 puta veci potrosac u BURN modu na istom napajanju BI TREBALE da rade obe kartice. Naravno pricamo o pravih 300W koje isporucuje, recimo, chieftec a ne o kineskih "deklarisanih milion vati" koje na zalost mr. Praetorian poseduje.
Pozdrav i puno srece u daljem radu sa racunarima ;)
Poštujem što je nečije iskustvo sa drajverima pozitivno... ali, moje pokazuje da neke igrice nisu radile sa starim drajverima ATI-ja, a proradile su ili su brže radile sa novima, ali i obratno, neke starije igre su odbijale da rade ili sam imao neverovatne artefakte sa novijim drajverima... radilo se o 9000Pro, na kojem je, začudo, FarCry radio super sa verzijom drajvera (izgleda najnovijom tada) koja se zatekla... da bi pri promeni kartice na nVidiu, recimo, sa default-nim drajverima izgledala očajno, iako je sama kartica bar 2x brza od 9000Pro... Cela priča ima za cilj jednu stvar: noviji drajveri nekad poboljšaju a nekad upropaste mogućnost igranja (sa novim ili starim igrama), često su štetni za starije verzije kartica (čak i ako su iste na spisku podržanih) jer se odnose na ispravke uočenih bug-ova najnovijih, najskupljih i najređih kartica iz top ponude (svejedno ati ili nvidia)... pa treba biti realan, uočiti ima li poboljšanja ili je sve kao i pre, a ako se vidi da nastaju problemi... onda se treba vratiti na stariju verziju.
Zaboravio sam da napisem za karticu: 2 godine ima ATI 9600XT. Samo jos jedna sitnica: Ja sam proglasio tvoju izjavu za drajver glupom a ti si proglasio mene glupim. Te dve stvari jednostavno nisu iste.Posle ces ti meni o vaspitanju! Necu vise da se prepirem jer to ne vodi nikuda. Inace je poznato da starije verzije drajvera rade dobro na starijim karticama a noviji na novijim karticama. Tako je i kod ATI-ja i kod nVidie. Za seriju kartica 9xxx je najbolje staviti drajver 5.x a za seriju X kartica drajver 6.x.
Svakako je napajanje u pitanju jer samo graficka vuce skoro 50W.
:: Zaboravio sam da napisem za karticu: 2 godine ima ATI 9600XT :: Samo jos jedna sitnica: Ja sam proglasio tvoju izjavu za drajver glupom a ti si proglasio mene glupim. Te dve stvari jednostavno nisu iste.Posle ces ti meni o vaspitanju :: Necu vise da se prepirem jer to ne vodi nikuda :: Inace je poznato da starije verzije drajvera rade dobro na starijim karticama a noviji na novijim karticama. Tako je i kod ATI-ja i kod nVidie. Za seriju kartica 9xxx je najbolje staviti drajver 5.x a za seriju X kartica drajver 6.x :: :: Svakako je napajanje u pitanju jer samo graficka vuce skoro 50W :: :: Ovim stavljam tacku na ovu temu s moje strane
Nije tacno, ja te nisam nazvao glupim vec sam rekao pazi da NE ISPADNES glup, postoji razlika, kada cemo vec da se igramo kontekstima datih izjava. Sta se ispostavilo na kraju, mozes sam da zakljucis iz Piskovog odgovora kao i iz svoje kontradiktornosti gore napisanom odgovoru u tvrdnji citiram:"Inace je poznato da starije verzije drajvera rade dobro na starijim karticama a noviji na novijim karticama". Eto, recimo mozda je covek na 9800pro stavio najnovije OMEGA drivere i kartica nece da radi (ovo je jednostavan primer, nemoj se bas vezivati za njega, siguran sam da ti je jasno nasta sam mislio). Ovo nije prepiranje, pogresno si shvatio, ovo je moja dobra volja da ti ukazem na greske koje pravis, jer se vidi da si mlad i pametan, da poznajes materiju ali ishitrenim izjavama i pokazivanjem nepostovanja prema sagovorniku mogao bi da odas sasvim drugi utisak odnosno da slucajno ISPADNES glup a to de fakto nisi.
Ajde kuckamo se na nekoj drugoj temi, u nekom novom problemu. Ako ti zatreba nesto slobodno mi se obrati na mail, bicu slobodan da ucinim isto.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.