Imam na raspolaganju oko 50000 din za konfiguraciju bez monitora, tastature, misa i zvucnika. Racunar mi je potreban za rad u firmi pa ne mogu bas mnogo da se izmisljam. Ovo je nesto sto sam ja ispametovao pa bih voleo da mi neko ko nesto zna kaza sta valja a sta ne. Unapred zahvalan.
Intel Core2Quad Q8200 2,33GHz Asus P5Q Pro Turbo 2x2GB DDR2 Kingston HyperX PC1066 Asus Ati EAH4850 1G WD 500GB SATA2 16MB DVD+-RW CoolerMaster Elite 332 420W
P.S. Racunar je za rad u Autodesk Inventoru a i za poneku igricu u pauzi :)
:: AMD Phenom II X4 945 Black Edition 3.0GHz 8MB Cache 14.38 :: Asus M4A79XTD EVO 9.80 :: Asus EAH4850 TOP 512MB 9.94 :: Kingston HyperX DDR3 4GB (2x2GB) 1600Mhz, CL9 9.21 :: CoolerMaster Elite 332 420W 4.70 :: WD 640AAKS 4.98 :: Pioner 216D Black 1.80 :: :: Sve to 54.812... mislim da je mnogo bolje al precerah pa ako nije frka.. ::
Mislim da on nema potrebe za DDR3 memorijom, to je bacanje para u njegovom slucaju, a i ova ATI 4850 TOP ce biti previse, posto igra igrice povremeno, tako da mu je dovoljna i neka 9600GT a kamoli ATI 4850... Trebalo bi tu jace napajanje, tj kvalitetnije, ta masina vuce dosta struje, a to napajanje koje dolazi uz CM Elite je u rangu sa nekim kineskim... mozda za nijansu bolje...
Vidim da dosta ljudi zagovara bolje napajanje. Ne znam da li to ima veze sa OC posto ja i nemam neku nameru da gonim masinu vise od defaulta. Takodje sam primetio da masovno izbegavate Kingston pa bih voleo da znam razlog. Jos jedan problem mi je sto te cene koje su date uz vase komponente vaze za Beograd a ovde kod nas u unutrasnjosti, narocito u malom gradu kao sto je moj, shishaju nas kako ko stigne. Da i posto racunar kupuje firma (drzavna) ja to moram da nadjem sve na istom mestu po sto nizim cenama pa moze i neka preporuka dilera.
BerettaxX ima Q6600, 9600Gt i par HDD-ova na `Zitarici` kineskoj od 400W i sve to radi vec godinu dana... sad ti meni tvrdis da za tu konfiguraciju taj CM MNOGO Bolji od Zito napajanja nece moci da izdrzi?
:: :: :: AMD Phenom II X4 945 Black Edition 3.0GHz 8MB Cache 14.38 :: :: Asus M4A79XTD EVO 9.80 :: :: Asus EAH4850 TOP 512MB 9.94 :: :: Kingston HyperX DDR3 4GB (2x2GB) 1600Mhz, CL9 9.21 :: :: CoolerMaster Elite 332 420W 4.70 :: :: WD 640AAKS 4.98 :: :: Pioner 216D Black 1.80 :: :: :: :: Sve to 54.812... mislim da je mnogo bolje al precerah pa ako nije frka.. :: :: :: :: Mislim da on nema potrebe za DDR3 memorijom, to je bacanje para u njegovom slucaju, a i ova ATI 4850 TOP ce biti previse, posto igra igrice povremeno, tako da mu je dovoljna i neka 9600GT a kamoli ATI 4850... Trebalo bi tu jace napajanje, tj kvalitetnije, ta masina vuce dosta struje, a to napajanje koje dolazi uz CM Elite je u rangu sa nekim kineskim... mozda za nijansu bolje...
Samo da napomenem da je meni Codegen 350W ranije gurao sledecu konfu: Asus P5QL-E E7200 @3,16 GHz Geil Ultra 2x1 GB 800 MHz @CL 4-4-4-12 (2.0V) Palit 9600 GT 512 MB GDDR3 @700/1900 MHz WD 250 GB AAJS Pioneer 212D 2x ventilatora za kuciste CM 12 mm.
Gurao je 6 meseci bez problema.Zamenio sam ga sa OCz-om SXS 500W ne zato sto je riknuo,vec zato sto sam ga stavio na drugoj dosta slabijoj masini.I dan danas radi bez problema.Mora da sam ubo mnogo dobar primerak.
Bice dovoljno i to CM od 420W, ali opet preporucljivo je uzeti malo jace (recimo 500W) da ne bi slucajno dolazilo do padova napona pod opterecenjem i slicno...
Cenim da taj CM moze isporuciti tih 420W, a za LC (Biturbo Nitro Ultra Mega Giga) Power od 600W garantujem da ni 500W ne moze da isporuci...
Drugo, prvo uzmite kalkulator i sracunajte koliko vam realno vuku sve komponente, kod mene je to 250W (Q6600 @ 3.0GHz, Gainward 4850GS, Sata DVD/RW & HDD, WiFi kartica te sitnice i ventilatori), i moje napajanje ASUS 550W (isto kao i Chieftec 550W kome je Delta OEM kao i ovom) se odlicno snalazi sa njim, ali ne znam sta bi bilo da ga maksimalno opteretim, da li bi izdrzalo...
I dalje tvrdim da nije u redu da hvalite napajanja koja niste testirali na maksimalnom opterecenju, svako (pa i kinesko KME, Zito) napajanje od 400W ce tjerati bilo koju konfiguraciju, cak i one bolje sa Quad procesorima i jacim grafickim kartama...
Ili, ako vec niste u prilici da testirate sami, nadjite na internetu vjerodostojan test da bi prikazali dobre (ili lose) strane preporucenog napajanja...
Ja bi isto preporucijo da kupis napajanje sa certifikaciom od 80PLUS, evo informacije na ovom sajtu...Ne samo zatosto su kvalitetni, nego zatosto su efikasniji... http://www.80plus.org/80what.htm
Nisam mislio na extreme power supply calculator, nego da stavis na papir sta imas i da saberes... (npr. C2Q6600 95W + OC @ 3.0 120W. dalje graficka 4850 110W + OC 120W i tako dalje...)
Meni izbaci 350W na netu, ali to je preporuceno, sto znaci da masina trosi mnogo manje...
`Ajd jos ovo pa necu vise da vas davim. Ima li neko iskustva sa ovom Asus P5Q Pro Turbo plochom. Poznanik mi je rekao da je ima i da je zadovoljan ali on mi nije merodavan jer mu comp sluzi samo za Office i net. Ima li za te pare nesto bolje ili da uzimam nju?
A sto se napajanja tice to cu naknadno da ih izmuzem sledeceg meseca samo da mi prodje konfiguracija na upravnom odboru.
Hvala svima sto ste odvojili vremena da mi pomognete. Dao sam im obe konfiguracije (sa X4 955 i sa C2Q 9550) kao predlog pa sad ako prodje prodje. Hvala jos jednom.
Ni jedno ni drugo ni trece nego I5 da uzmes, eventualno neki AMD 775 socket batali posto ako hoces da upgradujes procesor neces moci jer ako uzmes Q9550 koji je jedan od najbrzih procesora za 775 socket, dok na AM3 i 1156 ces sigurno izaci dosta jacih procesora. Ako igras igricu u pauzi i na nekoj 1280X1024 rezoluciji 4850 odlicno odradjuje posao (ne treba ti 1GB model). Sto Q8200 ne valja proc je malo slabiji od Q6600 ?
NMY,ovaj put nisi u pravu...U CM Elite kuciste se NE ugradjuju Cooler Master napajanja od 420w!!! To je najveca prevara CM-a ikada.Ugradjuje se Thermal Master,koji je za nijansu bolji od obicnog kineskog napajanja za 1000dinara... Taj LC Power kojeg toliko kudis je pojam kvaliteta za taj Thermal Master...
KO NORA NIRA,IL` JE KARPE,IL` JENI LANNORMA!!!
:: Bice dovoljno i to CM od 420W, ali opet preporucljivo je uzeti malo jace (recimo 500W) da ne bi slucajno dolazilo do padova napona pod opterecenjem i slicno.. :: :: Cenim da taj CM moze isporuciti tih 420W, a za LC (Biturbo Nitro Ultra Mega Giga) Power od 600W garantujem da ni 500W ne moze da isporuci.. :: :: Drugo, prvo uzmite kalkulator i sracunajte koliko vam realno vuku sve komponente, kod mene je to 250W (Q6600 @ 3.0GHz, Gainward 4850GS, Sata DVD/RW & HDD, WiFi kartica te sitnice i ventilatori), i moje napajanje ASUS 550W (isto kao i Chieftec 550W kome je Delta OEM kao i ovom) se odlicno snalazi sa njim, ali ne znam sta bi bilo da ga maksimalno opteretim, da li bi izdrzalo.. :: :: I dalje tvrdim da nije u redu da hvalite napajanja koja niste testirali na maksimalnom opterecenju, svako (pa i kinesko KME, Zito) napajanje od 400W ce tjerati bilo koju konfiguraciju, cak i one bolje sa Quad procesorima i jacim grafickim kartama.. :: :: :: Ili, ako vec niste u prilici da testirate sami, nadjite na internetu vjerodostojan test da bi prikazali dobre (ili lose) strane preporucenog napajanja.. :: :: :: Pozdrav svima.. :: :: SONY VAIO VGN-FW285 :: ::
:: Imam na raspolaganju oko 50000 din za konfiguraciju bez monitora, tastature, misa i zvucnika. Racunar mi je potreban za rad u firmi pa ne mogu bas mnogo da se izmisljam. Ovo je nesto sto sam ja ispametovao pa bih voleo da mi neko ko nesto zna kaza sta valja a sta ne. Unapred zahvalan :: :: Intel Core2Quad Q8200 2,33GH :: Asus P5Q Pro Turb :: 2x2GB DDR2 Kingston HyperX PC106 :: Asus Ati EAH4850 1 :: WD 500GB SATA2 16M :: DVD+-R :: CoolerMaster Elite 332 420 :: :: P.S. Racunar je za rad u Autodesk Inventoru a i za poneku igricu u pauzi :) Sve je ovo OK....Ali za Autodesk programe ti je apsolutno bacanje para 4850 kartica...Koj ce ti moj to...Da neces mozda u pauzi da igras Crysis ili FarCry...
Od ove kartice ce ti se racunar vise grejati,naravno trositi vise struje i verovatno ce ti malo usporiti aplikacije i sigurno ce te iritirati posto su gejmerske karte bucne...Mene licno uzasno iritira zujenje dok radim u CADu...Naravno neces dobiti apsolutno nikakvo ubrzanje u Inventoru ali ces platiti nesto sto ti nicemu nece koristiti...Za igre koje se igraju na pauzi ti SIGURNO ne treba ni jedna 4800 ili 4700.... Moj savet ti je da uzmes jaci procesor (Q9450 ili 9550) i najobicniju 128 bitnu karticu sa 512 ili 1024MB memorije neku nvidia 9500 ili ATI 4650...Za performanse u aplikacijama se uzima jak procesor i dosta rama,a izbegavaju jake karte koje ce ti samo dodatno grejati ostale komponente... Takodje ti preporucujem da uzmes jace napajanje,recimo neko od 500W,cak i ako stavis slabiju kartu...A ako se odlucis 4850 devinitivno minimum 500W ili vise...Jedno je da ti se racunar zbog nedovoljno jakog napajanja restartuje dok igras neku igru,a savim drugo ako se to desi dok crtas i zaboravio si da snimis polasata rada... Opet da kazem da sam vidjao da crkavaju napajanja od 400 i 450W sa 4850 i 4870 karticama...A svakako sami proizvodjaci preporucuju za tu karticu MINIMUM 450W brendiranog napajanja,a njima je u interesu da im kartica trosi sto manje jer je smanjenje potrosnje veliki plus za proizvodjaca...
Takodje ti preporucujem da uzmes neki solidan kuler za taj procesor posto ce sve sto si naveo raditi samo CPU i RAM memorija...Npr. CoolerMaster Hyper TX2 naglasio sam 2 zato sto je ima HyperTX3 koji isto hladi,priblizno je ista cena,ali je bucniji od ovoga...Veoma tih i sasvim solidno hladi...
Ova masina je sasvim Ok ta karta je extra klokuje se i na 750/2200MHz za svaku pohvalu,ploca je takodje extra,jos jedan glas za ovu masinu
E8400 4.4GHZ E0/TITAN FENRIR/P5Q-E/4GB HyperX/1TB/GTX280 1GB/CHIEFTEC 650W/226BW 22` DVI
:: AMD Phenom II X4 945 Black Edition 3.0GHz 8MB Cache 14.38 :: Asus M4A79XTD EVO 9.80 :: Asus EAH4850 TOP 512MB 9.94 :: Kingston HyperX DDR3 4GB (2x2GB) 1600Mhz, CL9 9.21 :: CoolerMaster Elite 332 420W 4.70 :: WD 640AAKS 4.98 :: Pioner 216D Black 1.80 :: :: Sve to 54.812... mislim da je mnogo bolje al precerah pa ako nije frka.. :: :: :: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=599722 :: ::
61402 dinara, ali ovo ti je za CAD programe ubica svaku od pomenutih konfiguracija ce da ostavi daleko iza sebe, naravno mozes da uzmes jeftiniji ram, slabiji hard i tako bi ustedeo 2000 dinara max, ali ovo ti je za CS i tako neke moze da pokrene novije ali ne mozes ocekivati odlicne performanse. I da ako OC masinu za rad pa kad ti zabode u sred rendera pa ti nisi snimio,... I naravno za one gore pomenute konfiguracije ako hoces sa jacom grafom ubaci nVidia-ju.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.