Pozdrav dobri ljudi, za pochetak par stvari koje smatram da su bitne prilikom odabira prave konfiguracije... komp bi koristio uglavnom za fax i to (znachi nishta spec) a u slobodno vreme bi se igrao koliko mi to vreme dozvoli... dakle neki komp koji bi mi trajao 2-3 godine da ne razmishljam... dvoumim se izmedju 2 procesora tj. quad vs. duo i frka mi je oko odabira napajanja i kutjishta, tj koliko W mi je dovoljno da se sve to pogura a da u bliskoj budutjnosti ukoliko bude bilo potrebno zviznem i neki oc itd itd (ako to uopshte ima veze sa napajanjem .. :) )
asus P5Q-E INTEL Core 2 Duo E8400 3.0GHz 6MB 1333MHz (139 eura) ili 8500? da li cu osetiti razliku? vs. INTEL Core 2 Quad Q9550 2.83GHz 1333MHz 12MB (180 eura) ASUS Radeon HD 4870 512MB GDDR5 EAH4870/HTDI/512M 2x OCZ TECHNOLOGY 2GB (2x1GB) 1066MHz DDR2 Titanium WESTERN DIGITAL Caviar Blue WD5000AAKS 500GB 7k 16MB SATA300 kutjishte + napajanje = molim za predlog, ne znam da li da uzmem kinesko kutjishte ili neko jeftinije recimo, ali da uzmem recimo 650w chiefteca ili je dosta bitno i kutjishte zbog samo hladjenja tj cirkulacije vazduha s obzirom da tje se tu dosta grejati proc i graf.. eto toliko od mene.. slusham vas :) pozz
Q9550 bolja kupovina u svakom slucaju, ako ces ici na duo idi na 8400 neces osetiti razliku (moze da se klokne lepo pa da je ni nema)! P5Q-E po meni za male pare savrsena ploca! Nemoj da se bakces sa 4870 i 260GTX vec pazari neki 4890 koji je lepim klokom za 24/7 par koraka od 285GTX! Sto se tice memare bolje pazari Blade 2x2GB (nije sigurno da ce ti na P5Q-E raditi sva cetiri slota za memoriju ume da brlja ploca kad su sva cetiri popunjena)! Sto se tice napajanja dovoljno ce biti i 600W ali ako planiras upgrade kasnije na CF sa jos jednom 4890 (posto P45 na P5Q-E podrzava samo CF!) onda zvekni 700! Kuciste nemoj kinu vec neko malo bolje zbog `promaje unutra prilikom kloka i same velicine kucista (zbog karte i verovatno kasnije kulera)!
Preporuka ti je firma NZXT - lepo i kvalitetno!
Edit: mislim da je sa jednim od BIOS-a novih ispravljeno to sa 4 stapica ubodena, ali nisam siguran (mislim da je to 1703)
Prvo da kazem, ne znas zasto svi toliko pretjerujete ? Momak je rekao da bi igrao igrice povremeno, tj. koliko mu vrijeme dozvoli... Za igre su bolji Core 2 Duo procesori, uzme opusteno E8400 ili E8500 (ne znam kolika je razlika u cijeni), malo ga OC-uje i ne moze mu nijedan C2Q pera odbiti...
Dalje, Za graficku se slazem da je bolje da uzme HD4890, novija je, bolje se OC-uje i daje veoma dobre performanse...
Sto se tice napajanja, 500W OCZ i Bog da te vidi, sve preko toga ti je OVERKILL... Ako i planiras CF 4890, onda ti je 600W neki maksimum (realno ni 550W ne treba da ne znam koliko OC-ujes i grafe i procesor), iako sumnjam da ces raditi CF jedne tako jake karte, jednostavno je nepotrebno...
Memoriju uzmi slobodno i Titanium i Platinum, a jos bolje Blade seriju (iako je to nesto poput Platinum-a) i uzmes 2x2GB @ 1066MHz (radi lakseg OC-a, tj. manje problema sa memorijom pri samom OC-u) i takodje nemas nista ne brines...
Sto se tice kucista, to vidi koliko ti ostane para, pa reci da vidimo do koliko para da gledamo kucista...
Slozhio bih se sa NMY-om da ne bi trebalo preterivati..ali hajde da nadjemo najbolju opciju.. poshto bih se ponekad igrao... kapiram mozhda da je bolja opcija c2duo, mozhe fino da se klokuje i sve to.. shto se tiche grafichkih, sad sam malo u sosu.. gledam gtx260 chini mi se josh i bolja od 4870 iako bi meni 4850-ka odradila poso bez ikakvih problema.. e sad 4890 je mozhda malo previshe.. ili ne ? ja gledam cene na It-svetu i tu se cene dosta razlikuju u odnosu na proizvodjacha (kojeg vi favorizujete? kolko ja znam asus, geinward su medju boljima)... recimo ima 4870ka za 127 eura (asus) dok su gtx260 180+ eura, a asusova 4890ka oko 210e.. mozhda bi bilo najbolje da zakljuchim prichu sa procesorom 8400 i 4890kom.. zar ne ? (iako je i to malo preterivanje :P ) kako 4890ka stoji sa grejanjem? poshto sam chitao da dosta sada ovih novih proc/graf ima problema sa istim.. 24/7 clock mi josh nije poznat pojam tako da tju se morati pozabaviti time (:
a za kutjishte i napajanje sam mislio izdvojiti nekih 70-80 eura ako bi bilo dovoljno.. smatram da mi u nekoj bliskoj budutjnosti netje biti potrebne dve grafichke tako da bi onda trebalo biti sasvim dovoljno 500w ?
E8400 je jedna izuzetno ozbiljan procesor,nije za bacanje,tako da ostavi njega Ploca je odlcna,ali ako ti zafale pare mozes i P5Q-Pro isto je odlicna,sto se tice karte ja licno preporucujem:
ATI 4870 XFX 1GB DDR5 bila u gigartronu za 13300 dinara,to je po meni Best Buy,moze jos da se i klokne da da bolje performanse i extra!!!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.