Ovako imam sledecu konfiguraciju: e6420 @ 8x400 4x 1GB Geil ultra 800Mhz 2x WD5000AAKS Nvidia 8800GTS 320MB CM 650w (ne znam da li je real ili green power) GA P35-DQ6
E sad sta bih ja tu mogao da promenim (ne sad nego u sledecih godinu-dve), kako bi komp bio u `trendu`? Kupio bih jedan SSD, ali cekam da im padne cena. Takodje cekam nvidiinu novu seriju, ali i kad izadje sacekacu otprilike dva meseca da se malo slegnu cene. Sta za CPU? Koliko jos ce da se proizvode ovi quadovi? Komp koristim za sve i svasta, najvise za igre.
Hm... SSD ne znam koliko ce biti isplativi u doglednoj buducnosti, za sada je odnos cena/performanse na strani RAID-a sa klasicnim HDD-ovima. CPU quad ce se tek proizvoditi, kada se pogleda dve godine unazad, jeziv je napredak na CPU polju a i menjaju se socket-i... DDR3 memorija ce verovatno za godinu-dve biti standard ako ne smisle nesto jos brze, tako da vozi to sto vozis i stekaj pare, eventualno neki sitniji upgrade postojece masine, tipa zamena CPU-a i grafike da izvuce prelazni period.
Memorije imas dovoljno, varijanta da prodas CPU+grafa+ploca, dodas i uzmes nesto jace da premosti dve godine mi se cini najisplativijom.
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Najvise sto ces na tu plocu moci da stavis je neki qvad tipa Q9550 a sto se tice njegove dugovecnosti to se kod Intela nikad nezna.Neke procesore povlace posle skoro pola godine kao sto je slucaj sa i7 965 i 940 koji su zamenjeni a cestito do nas nisu ni stigli.Core i 5 samo sto nisu ,tako da ..... a ko ce ih znati , radi kako sam mislis da je najbolje.
Ne treba ti nista, narocito ako te sluzi vec bar 6 meseci ili duze. Ne menjaj dobrog konja za trku. CPU trziste se ne menja nista posebno (osim gluposti), a cene su druga prica. Ne zuri se. Ako ti sve radi kako treba, ne menjaj nista. Mozda sredinom sledece godine...
p.s. ako si bas fan za igre, mozda za 5-6 meseci da zamenis graficku, ali mozda...
Pa napisao sam i u prvom postu, ne razmisljam nista sad da promenim, nego za pola godine-godinu-dve... Graficku obavezno menjam, znaci cim izadju nove nvidie i malo se slegnu cene, a ne znam sta cu za CPU. Bas mi se i ne menja cpu+maticna+graficka+memorija... Bilo bi skuplje, pa se zato razmisljam da npr uzmem zajedno sa grafom q9550 ili e8500, ili tako nesto, overklokujem i furam jos 2-3 godine.... HDD performanse su mi ok sada, mada planiram da uzmem jedan ssd od 128GB cim bude bio oko 100-150e i da ga stavim za sistemski....
Stvarno ne znam sta da radim za procesor. Plasim se da se tada (otprilike mart sledece godine), nece vise prodavati q9650 ili q9550, a posto su retki bice ih tesko naci kao polovne. Prodaja CPU+maticne tada bi mi donela 60e MAX, a novi i7 cpu + maticna, bi bili oko 350e, pa plus pare koje bih dao na grafu... A opet neki dvojezgras...
E, pa ja već nekih 10-tak godina, imam Excell fajl, tabelu, u kojoj su napisane komponente i konfiguracije kako sam ih čačkao, menjao itd. Nije sve najažurnije, nedostaju datumi, nekad sam mogao da se setim kad je šta bilo, a onda sam shvatio da to više nije moguće, ali su datumi otišli u nepovrat. Tabela je `kolonska`, npr. prva konfa je u prvoj koloni, obojena u žuto, sledeći upgrade je u koloni pored nje pri čemu su kopirane stavke koje su ostale iste (i u istoj boji su) a drugom bojom označene nove, pa sledeća pored i tako.... Shvataš šta hoću da kažem. Poslednja kolona nije trenutna konfa nego, ono što mislim da bi trebalo da `nabavim` za sledeći upgrade, komponentu po komponentu.... na nesreću, nisam ih sačuvao, uvek postoji samo zadnja varijanta.... e, kako sam se tome nasmejao nebrojeno puta! Kakav konj čovek može da bude.... i kako ga reklame i plaćeni prikazi navuku na svašta, iako se bori svim silama da ne bude tako i da bude informisan.... tako su se tu nalazile razne - sada gluposti - procesori brži za 100-200MHz, smešne veličine hdd-a, CDRW od celih 16x... umesto dotadašnjeg (i danas ispravnog! Teac-a 8x8x32),... Nije da te odgovaram, lepo je to, ako ništa, radi mašta, ali, teško je ili nemoguće reći šta će biti najbolje za godinu-dve: npr. možda će cene blue-ray-a pasti kao i što treba, na 20-30€, memara od 4Gb po modulu pasti na 10€.... procesori od 6-8 jezgara.... itd. To ne znaš. Uvek će ti trebati nova grafulja, ona definitivno zastareva prebrzo, zatim hdd, pa onda i cela platforma. Pošto si na Intelu, ništa od upgrade-a, i u prošlosti a i sada, samo AMD ima neke mogućnosti za upgrade procesora, npr. sad da se uglave ovi novi II modeli, gde može... pre sa durončine na bartona i tako, to se isplatilo i videlo... Ukratko: štekaj pare, pa kad ti pukne mehur, uzmi šta je u tom trenutku best-buy-do-yay. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Nisam ja siguran da dvojezgrasi nece sluziti bar jos 5-6 godina. Ja ne znam tvoj CPU jer do skora sam milion godina imao samo AMD. Ako je slab taj CPU, sto ne bi ostavio plocu i memoriju i uzeo samo bolji CPU koga podrzava ta ploca? A na benchu uvek imas xtra ponuda. Ja bi to uradio. Uzmes lepo C2D Exxx i uzivas...
Sto se tice i7 i i5 itd porodica, hm, ne bi se bas kladio u to. Jesu xtra, ali previse neke cudne vesti oko njih, kao neki veo tipa `negde smo pogresili`. Bice nove generacije C2Duo i Quad. Ali, kao sto si i sam rekao, tada ces sigurno morati da menjas sve. Ali ja stojim iza mog prvog saveta, a mozes da me poslusas i za drugi (nov CPU a plocu ne menjas). S obzirom na to da svi kazu da je 9800 prekapovani 8800, onda ti ne bi savetovao da trcis u zamenu za bolju graficku (ja imam 9800 i radi xtra).
A sto se tice novih modela nvidije, brate oni su u krizi i izbacuju sta stignu i sta im padne na pamet da pakuju jer moraju da se vade iz govana. A niko ni ne razmislja da ubaci njihove nove tehnologije u softver. A i sto bi? Ne isplati se. A za bolje graficke nam ipak treba sledeca generacija igara, a nesto ih ne vidim
life`s a bitch...and then you die.
:: :: :: Stvarno ne znam sta da radim za procesor. Plasim se da se tada (otprilike mart sledece godine), nece vise prodavati q9650 ili q9550, a posto su retki bice ih tesko naci kao polovne. Prodaja CPU+maticne tada bi mi donela 60e MAX, a novi i7 cpu + maticna, bi bili oko 350e, pa plus pare koje bih dao na grafu.. :: A opet neki dvojezgras...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.