Sa kakvom konfiguracijom sastaviti Gainward 9600gt ?
STRANA 1 OD 2
milanml
Sa kakvom konfiguracijom sastaviti Gainward 9600gt ?
26.03.2009. 00:41
T16387
status: user broj poruka: 158
Poštovani forumski hardveraši Moj sin stasava u gejmerskim vodama i svaki dan mi kukumavči za novi komp. Ova stara naša konfiiguracija ne zadovoljava njegove gejmerske prohteve.Igrom slučaja smo dobili grafičku kartu `Gainward Blisss 9600gt-1024-hdmi-dd-dp-gs`. Mogao bih od starog kompa da zadržim solidno kućište `Neo` i HDD Maxtor sata I- 120gb. Ostalo je bezvredno za novu konfiiguraciju. Dakle , šta mi predlažete da bih obradovao ovog mog gejmera( 13 godina star). Za napajanje i procesor ne žalim kintu da bi ta mašina radila dobro. Ne bi bilo loše i da se poigramo malo sa overklokovanjem. Pozdrav i unapred hvala od tate koji priprema sinu iznenađenje.
PS. pokušao sam da dođem do nekih rešenja gledajući komponente na `pc berz` i `it svetu`i ali sam više sludeo od kombinacija i čitanja iskustava po forumima
Re: Sa kakvom konfiguracijom sastaviti Gainward 9600gt ?
26.03.2009. 00:52
status: user broj poruka: 18472
Ono sto je prvenstveno bitno je vas budzet.Evo nekih solidnih predloga:
Intel Core 2 Duo E 4700 2.6 Ghz 2 Mb Cache FSB 800 (Kao malo jeftinija varijanta a i malo losija)
Intel Core2Duo E7300 2.66GHz 3 Mb Cache FSB 1066
Ploca : Asus P5Q Pro Memorija : Geil Ultra Plus 1066 Mhz 2GB - 4GB ako imate lufta u budzetu!
Napajanje : Thermaltake Toughpower SP650W ili OCZ Technology ModXStream Pro OCZ600MXSP 600W
,bolje ovo prvo svakako.
P.S.Isao sam da bude sto jeftinije a sto kvalitetnije! Sta je sa monitorom?
Svaka cast tata na tako lepom gestu
I Want to believe - The truth is out there
:: :: Poštovani forumski hardveraš :: Moj sin stasava u gejmerskim vodama i svaki dan mi kukumavči za novi komp. Ova stara naša konfiiguracija ne zadovoljava njegove gejmerske prohteve.Igrom slučaja smo dobili grafičku kartu `Gainward Blisss 9600gt-1024-hdmi-dd-dp-gs`. Mogao bih od starog kompa da zadržim solidno kućište `Neo` i HDD Maxtor sata I- 120gb. Ostalo je bezvredno za novu konfiiguraciju :: Dakle , šta mi predlažete da bih obradovao ovog mog gejmera( 13 godina star). Za napajanje i procesor ne žalim kintu da bi ta mašina radila dobro. Ne bi bilo loše i da se poigramo malo sa overklokovanjem :: Pozdrav i unapred hvala od tate koji priprema sinu iznenađenje :: :: PS. pokušao sam da dođem do nekih rešenja gledajući komponente na `pc berz` i `it svetu`i ali sam više sludeo od kombinacija i čitanja iskustava po forumima
Sacekajmo malo da doticni ``tata`` navede koliki je budzet za tu masinu pa da onda sklapamo nesto...
@ skyfire : znam da je rekao da ne zali para, ali mu ne treba 600W druze... Bolje da tih 20-tak evra koje bi dao kao doplatu izmedju napajanja od 450 do 600 ulozi u nesto bitnije... 9600GT sa C2D 2,93GHz sve zajedno na FULL load-u ( kompletan sistem ) trose jedva 210W (ni toliko)...
Kako gresis.Cenim da tata nece sinu kupovati svaki 3-6 meseci komp!U medjuvremenu moze da se promene neke komponente pa nek je period i od 1 Godine.Napajanje je ono sto uvek ostaje i sto se uvek kupi u startu kvalitetno da se posle nebi gubilo na njemu i kupovalo novo.450w za danasnje uslove je jako malo.Svaki drugi upgrade tipa (mozda ce sinu kasnije da uzme GTX260 + malo OC-uje CPU kako je i zeleo da uradi i ta granica od 450w puca opusteno) .Nikad ne treba drzati kompa na ivici snage napajanja.Em sto se rizikuje da napajanje crkne em sto moze da unisti i ostale komponente!Druga stvar bitno je i stabilnost samog napajanja i kontinuitet napona bez preteranih padova..Sve ima svoje. U njegovom slucaju nema sta bitnije da bude a da to bude neka drasticna razlika u kvalitetu komponente u koju bi mogao da ulozi.
:: Sacekajmo malo da doticni ``tata`` navede koliki je budzet za tu masinu pa da onda sklapamo nesto.. :: :: @ skyfire : znam da je rekao da ne zali para, ali mu ne treba 600W druze... :: Bolje da tih 20-tak evra koje bi dao kao doplatu izmedju napajanja od 450 do 600 ulozi u nesto bitnije.. :: 9600GT sa C2D 2,93GHz sve zajedno na FULL load-u ( kompletan sistem ) trose jedva 210W (ni toliko).. :: :: :: SONY VAIO VGN-FW285 :: ::
Max E7200, Napajanje Cooler Master Pro 550w ili Corsair 520w, Ploca ASUS P5K Pro,ASUS p5Q Pro, J&W p 45 Pro Memorija Transend JetRAM 2+2 GB PC 800ili GEIL 2+2GB PC 800 Ultra ili OCZ 2+2 GB PC 1066 GOLD. To je to. Kingston DDR2(obicne),Kingmax - bilo kakve i Gigabyte ploce jeftinije od 120 eura zaobilaziti u sirokom luku. Sto se tice HDD-a taj prodaj i kupi Hitachi 500 GB ili 640 GB 16 MB cache, jer su najhladniji hardovi, trose najmanje struje, a i nema reklamacija na preporucene komponente, sto ti je bitno kao korisniku.
Vec 4 meseca radi sledeca konfiguracija: -Chieftec 360 w serversko 12V~24A( kupljeno 2001 godine u Londonu) -E8400 OC 3.6 GHz -ATI 4870 1 GB GDDR5 Wiev( Memara sa 3.6 dignuta na 4.0 GHz) -HDD 1 TB Hitachi 16 MB -Tv Kartica Leadtek XP2000 Expert -ASUS P5KC -2*2 GB DDR3 1600 Omicron Diamond -Pioneer 108 D i Omicron BDR-228 FE(DVD Rezac i BR rezac 4x star 2 godine) -Modem 56kv90 GOLD Hardverski
Jos jednom ponavljam. Kinezi Blueberry,ATOS,Frontier,Codegen,Linkworld,ANS i JNC su ku.ton napajanja od 420-500w. Zasto? 12V~14-18A max(18A za Frontier od 450w, a max 342w realno i vecna lovista nakon 4 minuta opterecenja sa gore navedenom konfiguracijom, ali je ipak radilo, dok su ostala crkla od momentalno do minut, ako su se uopste i digla sa OS-om ili je sistem bio nestabilan). Danas Chieftec od 550 ili 560w je ku.ac napajanje uodnosu na staro od 360w i to garantujem ! Radila je i x260 sa 360w, ali se previse greje pa je letila van iz kucista, a napajanje je bilo hladnije nego sa ATI 4870. Napomena: Chieftec 360w se manje greje pod opterecenjem od CoolerMaster-a 620w Pro, koje sam i sam uzeo za slicnu konfiguraciju i ima vise grana i prikljucaka 12v~22A, na jednoj grani i zadovoljan sam. Ali mi je neverovatno, sto Chieftec,Gigabyte i Cooler Master(po redosledu 550,460,550)CRKNU pod navedenim overklokom nakon 10-24 sata stalnog igranja( sprzio po 2 komada od sva tri), a ovo je.eno napajanje od 360w iz 2001 godine radi cak i sa OC-nom masinom i ukljuceno je 0-24 sata i pokrecem Operu,Mozilu,Starcraft,Skype,WinLiveMess,DC,APEX, a GTAIV(na drugom monitoru) i to radi, bree, a nije se ugasio 4 meseca!!! I jos nesto ! Napajanje od 560w iz Engleske i nase od 560w (Chieftec) su TOTALNO drugi svet da ne pametujem o koristenim komponentama za sklapanje, ali moram reci i da je to napajanje od 360w bilo 320 funti, kad sam ga uzeo, pa sad da li je logicno da napajanje jeftinije od cca.~50 eura radi bez problema sa gore navedenom konfiguracijom ? Da, al kad bi se za.ebavali !
OPERATOR - aj ako nekad budes otvarao tu 360-ku cisto da je izduvas isl..a pri ruci ti bude kakav digitalac .. da islikash to iznutra kako stoje stvari ... i bacis slike ovde ...zivo me interesuje sta je unutra .. kinez se nestavlja u gejmersku makinu .. oni su odlicni za kancelarijske flinje ..
Poštovani hardverski majstori, prvo da se zahvalim `OCz-u, SkyFire-u, NMY-u`,Plamen-u Codeus-u i Operatoru na predloženim konfiguracijama i diskusijama koje su mi otvorile oči u nekim mojim zabludama o Gigabyte-ovim pločama i napajanjima Chieftec novije proizvodnje i `deklarisane snage`.Naime jednom sam zbog lošeg napajanja platio ceh neznanju kupivši Frontier napajanje od kobajagi 500W. Tom glupošću je platio glavom hard disk Maxtor 160GB PATA koji je prvo počeo da cakće a zatim da nestaje sa ploče. Sada trenutno imam Chieftec 350W-101-A i čini mi se da može da nosi kuću. Zato sam i naveo da za napajanje ne žalim kintu. E a sad nešto o budžetu: Obzirom da je moja finansijska konstrukcija za ovu priliku negde oko 40-45 hiljada dinara, ostavio bih za kasnije kupovinu monitora i HDD-a. Za sada će me zadovoljiti postojeći CRT LG Flatron T710B i HDD Maxtor 120GB SATA-1. Ali svakako da nišanim gore pomenuti Hitachi. Dakle u ovom krugu ispružio bih se 45 hiljada dinara za ploču, procesor, memoriju i napajanje. Kako vidim u vašim predlozima konfiguracija mom gameru se smeši nešto na bazi Intela E8400. Možda Vas interesuje koju trenutnu konfiguraciju posedujemo: MB Gigabyte K8U S939 Triton, AMD Athlon 3000+ dignut na 2.0 GHz (ne može dalje na ovoj ploči, pa da ga škakoljiš po tabanima), GeForce4 MX 440 64 MB, HDD Maxtor 120GB SATA-1, 2x 1GB DDR 400 MHz Transcend i Leadtek Tuner 2000 XP Expert. Za moju dušu tu su još i zvučnici MicroLab SOLO 5C, i meni je ovo sasvim dovoljno za muziku, filmove i internet. No naravno ovo je preslabo za gamerove igrice kao što su Crysis, Assassin`s Creed, Spiderman Web of Shadows, Prince of Persia 4 itd. Hvala Vam na stručnoj pomoći, pa pošto sada imate podatke o budžetu, još neki predlog nije na odmet, pomno ću pratiti na ovom forumu. Odmah sam osetio da ste izuzetno potkovani Hardveraši pa stoga sam zaseo na komp da Vam ovu sitnu knjigu pišem. POZDRAV ZA SVE!!!!!!!
PS. Može li Plamen da mi kaže u kojim radnjama su ove cene, pošto na ovom sajtu a i na IT Svetu nije baš ovako kao što ste naveli, hvala
Mnogo kinte.... 45.000 za maticnu, napajanje, i ram....
26.03.2009. 19:46
status: user broj poruka: 2836
Ja sam moju celu masinu platio 40000din (E7300, 9600GT, 2x320GB HDD, 2GB rama, LC POWER 550W). Pa ti covece za te pare skoro pa mozesh da kupis Corei7. Gledaj ovako, ako sam najbolje razumeo ti hoces da kupis ove delove i da te sve to izadje max 45000din. Uzmi ovako:
AMD Phenom II 940 - 16300din DFI LanParty 790FXB - 12500din 4GB GEIL Black Dragon - 4500din OCZ StealthXStream Gamers 600W - 7000din + neki dobar kuler za CPU
Posto sam ja vise pristalica INTEL-a moze i sledece:
NTEL Core2Quad Q9400 2,66GHz,1333,6MB BOX 64bit Quad 45nm - 18,961.64 ASUS P5Q-E,ExpressGate,P45/1600,DDR2 1200,3xPCIe CrossFireX - 12,544.20 4GB GEIL Black Dragon - 4500din OCZ StealthXStream Gamers 600W - 7000din + neki dobar kuler za CPU
Mada posto ovi procesori idu uglavnom sa nekom boljom grafickom tipa GTX260, Ati 4870.... Tebi bi sasvim bilo dovoljno nesto ovako:
Ako si iz BG-a mozesh sve ovo da nadjes i jeftinije. Ovo bi izvuklo maksimum iz tvoje graficke. Kasnije mozesh da overklokujesh taj procesor na 4GHz i da stavish neku od boljih grafickih kartica. pozdrav
INTEL Core2Duo E8400 3.0GHz,1333,6MB BOX 64bit 45nm 14,225.80 Asus P5Q Pro 11.250 Geil Ultra Plus GX24GB8500C5UDC 4GB(2x2GB) PC2 8500 1066 Plus 5-5-5-15 5.516 ThermalTake Toughpower 650W 14cm fan/PFC/W0104 8.487 Cooler Master Hyper 212 (kuler za CPU) 2.940
Sve ukupno izadje : 42218 din!!!
Da se ja pitam ispod ovog kvaliteta nebih isao!Ovo je to sto se uklapa u vas budzet a daje najbolje performanse!
P.S.Moram priznati da je ok i AMD konfiguracija samo sto kod njega ne mozete ocekivati velik OC potencijal!Intel E8400 uz neciju pomoc mozete da stabilizujete za svaki dan na 4.0 Ghz i to je fenomenalno brzo za igre!
Sto se tice cene, tih 42000din za to je mnogo. Kao sto sam mu ja napisao (gore navedeno) izlazi 37000din, sto je sasvim pristojna cena. On za te pare moze da uzme Q9400 + ASUS P5Q + 4GB RAM + OCZ 600W.
Zaboravih da pitam za zvučne integruše na predloženim pločama?
26.03.2009. 20:14
status: user broj poruka: 158
Momci `hardverskih nebeskih visina`, a šta kažete za integruše za zvuk na ovim pločama koje ste mi predložili-ASUS P5Ql PRO i J&W p 45. Jesu li dostojne onog Microlaba SOLO 5C da bi se uživalo u mjuzi ili da sepripremam za neki interni SAUND BLASTER XFi
Mogu ti reci da su ok. Na jednom kompu imam MS 5.1 (70W) a na drugom Logitech X540 i normlan je zvuk. Nisam ima prilike da se susrecem sa nekim boljim zvucnim karticama tako da ne znam kakve su ove integrisane u odnosu na njih.
Komp kupuje sinu za Igre!Sta da radi sa tim Q9400???!
Nisu toliko lose integruse..Mogu da prodju kao privremeno resenje za sledeci korak!
:: Sto se tice cene, tih 42000din za to je mnogo. Kao sto sam mu ja napisao (gore navedeno) izlazi 37000din, sto je sasvim pristojna cena. On za te pare moze da uzme Q9400 + ASUS P5Q + 4GB RAM + OCZ 600W.
Hvala svima, upravo sam pročitao i ponovo se potkivam novim kombinacijama i saznanjima, šta je stvarno najmanji zajednički sadržalac da bi nešto radilo valjano. `Plamen` mi nekako najviše pomaže jer su mu predlozi najracionalniji. A ako u racionalnoj odluci se odlučimo za nešto što valja sve smo bliži tome da ostatak preusmerimo u nadolazeći HDD i Neki LCD HD od 22`. POZDRAV HARDVERAŠIMA
Još da kažem da sam iz Mladenovca i nije mi preko Sveta da skoknem u BG i pronadjem radnje koje mi predložite
Nisam imao puno prilika da citam o Q9400, mada mislim da je bolji procesor. Ima 4 jezgra, dobro se klokuje, hladan je. Ako uzmesh njega nista neces da izgubish u odnosu na E8400. Kloknes ga odma u startu na 3GHz i onda je isti kao i E8400 (sto se tice igrica) . U normalnom radu i nekim drugim stvarima Quad je osetno brzi. Kako sam cuo sve dolazece igrice su optimizovane za Quad procesore... Na tebi je sve. Ni sa jednim ni sa drugim nista ne mozesh da izgubish. Ja sam za Quad kad vec dajesh tolike pare. A sto se tice BG-a, preporucio bih ti da pogledas kako se krecu cene po Mladenovcu, stavi na forum pa cemo videti da li su velike. Kazem ti zato, da se ne bi cimao kasnije oko garancije....
Koliko sam do sada razgledao po Mladenovcu i poredio sa IT svetom i PC berzom, mladenovacki dileri su skuplji najmanje 20-25% od Lithium OC House-a, Gigatron-a i QBit Centra. U stvari šta sam provalio kod nekih .Oni kad ih upitam šta me interesuje odmaah pogledaju na net-u koliko to košta, pa zaračunaju otprilke kolko im treba kinte za put da to donesu i onda mi kažu cenu. I što sam blesav da plaćam njima kada mogu sam da dodjem u BG i kupim robu. A za servis, pa šta ćemo, ako baš budem baksuz u garantnom roku sešćemo u našeg kečića koji vozim na gas, pa šta košta nek košta.
Pa ja u Krusevcu sam platio moj komp 10% skuplje nego u BG-u ali jbg. Ja bih ti ipak preporucio da ti pogledas cene pa da stavish na forum, tako ces najbolje znati. Ja sam isto tako gledao cene preko neta (Gigatron, Atom...) i taman nadjem nesto povoljno kad ja pozovem ono cena za 10-20e veca. Naso sam bio 8800GT u Gigatronu i kad pozovem cena sa 100e se popne na 125e... nemam reci....
To sto ti nagadjas kako radi kroz moje ruke je davno proslo.. Q9450,Q9550,Q9650 isl..Taj Q9400 osakacena verzija Q9450 nema sanse da se izgura vise od 3.6 Ghz i za njega treba jako dobra ploca jer mu je defaultni mnozilac jako mali 8x!!!3.6 Ghz bi bilo nesto realno a to moze da dobije i sa Q6600 CPU-om koji je skoro 50 Eur jeftiniji a ima i vise mb cache!Ako vec gledamo odnos ulozen novac i performanse razlika je velika! Ako nesto predlazes coveku nemoj nagadjati vec reci ono sto tacno znas iz licnog iskustva!Nadam se da me pratis? Quad Core mu za Gaming uopste ne treba a siguran sam da se nece baviti nekim renderingom jer je covek sam naveo da komp ide za njegovo dete koje zeli da obraduje! Intel Q9400 se daleko losije pokazao od E8400 i nije istina da kad su na istim frkfencijama to dodje jedno te isto!Kad budes probao live gaming na Quad-u uz live monitoring shvatices kako se jezgra ponasaju i koliko su iskoristiva u igrama.Totalno dugacije se ponasa Core 2 Duo u odnosu na Quad.Ja ovde samo skrecem paznju.Meni je sve jedno sta ce covek da kupi.Ali ako ima prvenstven cilj da je to komp za Gaming onda mu Quad ne treba ni zasta na svetu a pogotovu ne sa tako malim defaultnim clockom i mnoziocem!Ono sto je minimum za ovakve namene je Q9550 i prema tome treba naci alternativu i napraviti kompromis.
Dragi moji momci, na početku priče ste mi obojica dali pregršt dobrih saveta i podelili samnom značajna iskustva. Zašto batice sada ti nervozni tonovi i neko nadgovaranje u diskusiji. Hajde nastavimo sa opuštenom žvakom, šta je danas dobra kupovina, da Milošu zanovim kompić. Izvinjavam se svima što pomenuh da mi Plamenovi saveti nekako daju najpotpuniju sliku u ovoj priči plus (cene). Nema potrebe da sada razvijamo polemiku.
Hehehehee.Nemate razlog za brigu.Ja samo ovim mladjim clanovima pokusavam da ukazem na gresku jer na forum dolaze i ljudi manje upuceni kao sto ste vi pa nebi trebalo da se neke informacije ne proverene tvrde i iznose bez razloga.Tako nekoga mozemo da navedemo na los put.To je jednostavno poenta.Vi sto se mene tice mozete uzeti sta je vama volja dal Core 2 Duo,Core 2 Quad ili AMD PhenomII.Na vama je da donesete zakljucak ali na ispravnim tvrdnjama i cinjenicama koje stoje.Moja reakcija je takva ,kakva je i ovde me vec dugo svi znaju i ja se prvenstveno na jedno opozivam a to je licno iskustvo,znanje i praksa. Mislim da je nas dragi Plamen malo skrenuo sa puta u zelji da pomogne ali eto ja sam tu da ukazem na sitan propust.Nema nervoze svi smo tu da pomognemo.
Kako god,nadam se da ce sincic biti sretan
:: :: Dragi moji momci, na početku priče ste mi obojica dali pregršt dobrih saveta i podelili samnom značajna iskustva. Zašto batice sada ti nervozni tonovi i neko nadgovaranje u diskusiji. Hajde nastavimo sa opuštenom žvakom, šta je danas dobra kupovina, da Milošu zanovim kompić. Izvinjavam se svima što pomenuh da mi Plamenovi saveti nekako daju najpotpuniju sliku u ovoj priči plus (cene). Nema potrebe da sada razvijamo polemiku :: :: Izvinite i Hval :: ::
Ok, cenim sve što ste rekli, apsolutno je sve tako i vidim naravno da je dobronamerno. Fantastično ste mi svi prosvetlili male hardverske tajne velikih majstora kuhinje, nego mi se učini u trenutku da je zaiskrila neka varnica pa rekoh sebi: peace brothers! U stvari, sad kapiram da su takva pravila razgovora na ovom forumu i da to donosi napredak u ispravnoj odluci (npr. za mene).
Znaci gledaj nema nikakve frke. Uzmi E8400 i nema da brines. Ali meni nesto nije jasno, kako koja tema ide ja sve vise gresim. Dodje tema tako masina za $$$$ za igrice. Ja stavim da covek uzme E8400 i onda svi odjednom Phenom II bolji... ne znam ni ja sta vec pisu.... Dodje druga tema ja stavim Phenom II 920... oni svi aaaaa ne valja, odma vika i dreka.... ne znam vise ni ja sta da kazem ljudima. Ja sam se dvoumio izmedju E7300 i Phenom X4 9550 (komp za igrice) i svi ono INTEL uzmi neces da pogresis. Uzmem ja lepo Intela i onda dodje tema i covek me otera u k**** i ubedjuje me kako je taj Phenom bolji za igrice od E7300. Pogledam po netu E7300 ostavlja taj Phenom u prasini (sto se tice igrica)....
Sto se tice AMD vs Intel tu ces uvek da budes izuven i bespotrebno je da ulazis u raspravu jer neces izaci kao pobednik a niko te nece shvatiti za ozbiljno.Dzabe sebe nerviras.A sto se tice ovako nekih drugih stvari samo se malo bolje informisi i to je to.
:: Znaci gledaj nema nikakve frke. Uzmi E8400 i nema da brines. Ali meni nesto nije jasno, kako koja tema ide ja sve vise gresim. Dodje tema tako masina za $$$$ za igrice. Ja stavim da covek uzme E8400 i onda svi odjednom Phenom II bolji... ne znam ni ja sta vec pisu.... Dodje druga tema ja stavim Phenom II 920... oni svi aaaaa ne valja, odma vika i dreka.... ne znam vise ni ja sta da kazem ljudima. Ja sam se dvoumio izmedju E7300 i Phenom X4 9550 (komp za igrice) i svi ono INTEL uzmi neces da pogresis. Uzmem ja lepo Intela i onda dodje tema i covek me otera u k**** i ubedjuje me kako je taj Phenom bolji za igrice od E7300. Pogledam po netu E7300 ostavlja taj Phenom u prasini (sto se tice igrica)....
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.