Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Konfiguracije
ubicu se
STRANA 1 OD 1
emanuel ubicu se 06.04.2006. 09:51 T1628

status: user
broj poruka: 31
Skoro sam uzeo 512 ddr , tv karticu, audygy zvucnu, 9600 xt, maticna je neka starija ms, athlon 1700+, 2 X 40 giga maxtor ...
Prvo mi se racunar restartovao umesto da ode na shut down, zatim jedno jutro nije hteo da se startuje, ja sam prvo pomislio da je dugme na napajanju za struju iskljuceno tako da kad sam ga ukljucio nesto je sevnulo u kucistu. Svi mi kazu da je otislo napajanje ali mene interesuje dali moze da mi otkaze ceo racunar ukljucujuci i ove komponente koje sam nabrojao.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
zeljkoa Problematično 06.04.2006. 10:52 #5345

status: admin
broj poruka: 713
Naravno da može da odtaže ceo računar. Loše napajanje može bukvalno da sprži sve komponente, počev od matične ploče pa na dalje.

Međutim, nešto mi tu nije jasno: kažeš da si pomislio da je taster na napajanju isključen. Pa ko ga je isključio, to si jedino ti mogao da uradiš, neće to samo od sebe da se isključi !?! Valjda se sećaš šta si radio prethodnog dana.

Brine me mogućnost da si uradio nešto mnogo crnje: neka napajanja od pozadi imaju preklopnik za 220V/110V pa me zanima da ga nisi "roknuo" na 110V i tako spržio sve što može da se sprži?

-----------------------------------
Željko Arnautovic,
PC Berza

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko JNC 06.04.2006. 18:24 #5346

broj poruka: 6645
Sve su kombinacije moguće, pa i ta da ti je skiknuo samo osigurač ("brzo" topivi, nalazi se u samom napajanju, odmah nakon ulaza za 220V). Ako si imao sreće, nije ti skiknulo ništa više... a ako nisi... znam slučaj da je preživela limarija kućišta, miš i tastatura, i flopi, mislim (dakle, sve što je najjeftinije). Ipak, ovo se dešava u slučajevima kada je strujni udar prouzrokovan između nikakvog uzemljenja ili mešanja nule i uzemljenja, pa još kad se doda telefonska linija koja malo ide po banderama....
Najjednostavnije je da odneseš sokoćalo kod drugara a onda probaš komponenentu po komponentu, pri čemu će matična biti stvar koju ćeš da probaš sa njegovim napajanjem. Ako si uspeo da prebaciš na slepo sa 220 na 110, svaka ti čast, to je teško i kad se gleda... ali i tragično. Mada, ipak mislim da je najveća šteta što ti je crklo kung-fu napajanje, a to i nije šteta, bar ako kupiš nešto normalno.
Equinoxe Napajanja 07.04.2006. 07:10 #5356

broj poruka: 12057
Nemojte ljudi da se ubijate, nego ako planirate da sklapate sebi mašine koje vam znače za posao ili sadrže više komponenata koje vuku puno struje ne štekarite i izbegavajte napajanja po pravilu tri slova: ANS, JNC, KME, a naročito bežite od REX POWER. Kupite kućište ili bar ispravljač koji valja čemu, neki Chieftec 360W, 410W ili 420W, a može i neki ThermalTake recimo onaj od 430W, nisu loši.
emanuel Re: Problematično 07.04.2006. 13:02 #5362

Ne zivim sam. Negoimam i brata koji radi na istom racunaru...!
shkomi Resetuj brata onda 07.04.2006. 15:03 #5364

broj poruka: 852
Onda resetuj brata sa 2 shamara

Devize devize bonda elema

gasho Moj predlog za tebe 07.04.2006. 15:50 #5365

broj poruka: 24
Moj predlog za tebe je da prvo sto uradis jeste staviti novo napajanje. Ili neko ko znas da je ispravno. Pre nego sto pocnes da cackas sa ovim a da ti sprzi celu masinu. Mom drugu je zviznulo isto tako napajanje. Medutim on to nije ozbiljno shvatio pa je probao ponovo da startuje masinu. ovim postupkom je sprzio sve skupe delove procesor, memoriju, graficku i normalno plocu.
emanuel re: resetuj brata onda 10.04.2006. 08:09 #5376

to cu prvo da uradim kada dodjem kuci!
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs