Odustao sam od modernizacije postojece masine, ona ide u prodaju. Ostaje mi sad nekoliko varijanti. MOji prioriteti su da je racunar stabilan,brz, i da podrzava procesore, koji sad kostaju 150evra, a koji ce za 2godine kostati 50evra. Takodje bi volio da mi pojasnite razliku izmedju komponenti koje predlazem, sta sa svakom od njih dobijam a sta gubim.
Intel varijanta je
MB GigaByte GA-G31M ili Biostar P35D2-A7,,GigaByte GA-P35-S3G ili mozda ove dvije asusove za koje me interesuje da li je cjena opravdana. a to su Asus P5QL SE i pro varijanta. Sta od ovih ploca je bestbuy.
CPU tu imama samo jednu ideju a to je e5200 koji je za tu cifru ubjedljivo najbolji cak i odnosu na AMD pulene, jer je core2duo, a amd je core duo.
AMD varijanta je
ploca Biostar TA780G M2+ ili nesto trece povoljno mozda Biostar TA790GXB AM2+
CPU 5200+, 5400+ ili 7750+ koji je bestbuy
Sa cime od ovih komponetni dobijem najvise u odnosu na ulozeno.
Sta bi ste vi sklopili..
OD ostalih stvari mi trebaju 2x1gb ram, samo ne znam da li na 800MHz ili 1066MHz.
Takodje prepourucite i napajanje do 30tak evra.. Ostale stvari imam. Potrebe su net, ofice,filmovi, i da bude stabilan dok ne kupim grafiku.. Koja kombinacija bi bila najbolja za igre, intel ili amd.
jer ti je izbor Intel procesora samo E 5200, a trebalo bi da je 7750 bolji proc josh uz plochu 790 je pravi izbor. Memorija moze na 1066mhz poshto kasnije planirash da stavish Phenom, a nishta ne fali ni 800 mhz jer mozesh uzeti 3 gb umesto 2 gb na 1066 mhz. Napajanje za te pare bi bio neki TT, Lc, Gigabyte Superb od 400w...
Svakako ako hoces kasnije da stavish neki Quad malo bolji onda je AMD prava stvar za tebe. Od AMD-a moze BIOSTAR TA790GXB AM2+ + AMD 7750+. A od INTEL-a moze ASUS P5QL Pro + E5200
pa da e5200, jer to je najjeftinijij core2duo, a prvi sljedeci je e7400 ali kosta deset i nesto hiljada dinara. Ako je e5200 core2duo tehnologija, zar on ne bi trebao biti bolji i od novijih dual core proceosra tipa 7750 a o 5200+ da i ne govorim. Da li sam u pravu.
Pitaj Pufija, on tvrdi da E5200 nije Core2Duo procesor. Pa ako bi `strucnjak` izvoleo da dodje da nam razjasni :)
Pufi `strucnjak`: Sve sto sa ja govorio je istina,e5200 je dualcore a 4400 core2duo
:: :: :: :: pa da e5200, jer to je najjeftinijij core2duo, a prvi sljedeci je e7400 ali kosta deset i nesto hiljada dinara :: Ako je e5200 core2duo tehnologija, zar on ne bi trebao biti bolji i od novijih dual core proceosra tipa 7750 a o 5200+ da i ne govorim. Da li sam u pravu.
mihro. citao sam pufijevo izlaganje, ali bi volio i tebe da cujem. malo mi je neobicna ta cijena e5200, i to da je core2duo tehnlogija a prodaje se kao core duo.
Slusaj starije i iskusnije,ako je bitna stabilnost to znaci BEZ overklokinga,onda je AMD varijanta za tebe-7750,Biostar TA780G(ako imas para onda 790),Kingston Hyper 1066mhz,Lcpower napajanje 450w. Ako ostane para moja preporuka je lCPower 550w zbog buduceg upgrade-a(graficka i Phenom).Samo nemoj mi reci da ce ti ostati stari hard i to onaj ATA??? Al ces ti plakati za podacima u sledecih godinu dve ako to uradis... Sa ovim dobijas najvise u odnosu na ulozeno i na duze staze gledano...
KO RANO RANI,IL` JE PEKAR,IL` NIJE NORMALAN!!!
:: :: Odustao sam od modernizacije postojece masine, ona ide u prodaju :: Ostaje mi sad nekoliko varijanti :: MOji prioriteti su da je racunar stabilan,brz, i da podrzava procesore, koji sad kostaju 150evra, a koji ce za 2godine kostati 50evra :: Takodje bi volio da mi pojasnite razliku izmedju komponenti koje predlazem, sta sa svakom od njih dobijam a sta gubim :: :: Intel varijanta je :: :: M :: GigaByte GA-G31M ili Biostar P35D2-A7,,GigaByte GA-P35-S3G ili mozda ove dvije asusove za koje me interesuje da li je cjena opravdana. a to su Asus P5QL SE i pro varijanta :: Sta od ovih ploca je bestbuy :: :: CPU tu imama samo jednu ideju a to je e5200 koji je za tu cifru ubjedljivo najbolji cak i odnosu na AMD pulene, jer je core2duo, a amd je core duo :: :: AMD varijanta je :: :: ploca Biostar TA780G M2+ ili nesto trece povoljno mozda Biostar TA790GXB AM2 :: :: CPU :: 5200+, 5400+ ili 7750+ koji je bestbu :: :: Sa cime od ovih komponetni dobijem najvise u odnosu na ulozeno :: :: Sta bi ste vi sklopili. :: :: OD ostalih stvari mi trebaju 2x1gb ram, samo ne znam da li na 800MHz ili 1066MHz :: :: Takodje prepourucite i napajanje do 30tak evra. :: Ostale stvari imam :: Potrebe su net, ofice,filmovi, i da bude stabilan dok ne kupim grafiku. :: Koja kombinacija bi bila najbolja za igre, intel ili amd.
Biostar 790GXB A2+, odlicna ploca za te pare. AMD 7750+ BE, super procesor, lako se i overklokuje ako to budes pozeleo. LC Power 5450 450W tiho napajanje, odlicno, a moze i LC 420W. I uzmes 2GB Ram-a na 800Mhz, moze i na 1066 ako ti nije zao para mada nije neophodno. Kasnije dokupis neku 9800GT ili Ati 4830 i igras sve...
a da li sa tom 7750 gubim s obzirom na to da je core duo a e5200 je core2duo, sto je po Vasim pojasnjenjima nova generacija.. Molio bih da mi i mihro odgovori na pitanje, tj. da svoje misljenje.
Da gubis jako puno,ali mi ovde na berzi ipak volimo da preporucujemo ljudima lose stvari...Znaci od svih ponudjenih stvari,mi koji smo na forumu duze vreme,nakon sto duze vreme posmatramo,testiramo,uporedjujemo komponente,njihov rad,snagu...volimo da preporucimo staru i slabiju stvar u odnosu na novu i jacu i tvrdimo suprotno. E jbg,morao sam da kazem istinu
KO RANO RANI,IL` JE PEKAR,IL` NIJE NORMALAN!!!
:: :: a da li sa tom 7750 gubim s obzirom na to da je core duo a e5200 je core2duo, sto je po Vasim pojasnjenjima nova generacija. :: Molio bih da mi i mihro odgovori na pitanje, tj. da svoje misljenje :: ::
Polako. E5200 JESTE Core2Duo procesor, bez obzira sta Pufi pricao. Najjeftiniji od svoje bratije, iznad njega su serija E7000 i E8000 Dalje 7750 je AMD-ov procesor. To je potpuno drugacija arhitektura i sa C2D procesorima ces je uporedjivati putem raznoraznih bencmarka, a tu je pitanje za sta ti procesor treba i koliko je tebi dovoljno. Tu ce ti priskociti u pomoc neki od kolega forumasa koji se bas pasionirano bave bencmarcima. Kazi sta te konkretno zanima i siguran sam da ce ti poslati ili linkove da pogledas sam ili sopstvene rezultate. Ovakve stvari se obicno uvek svedu na licnu preferencu Intel-AMD, cena, sta ti je jos bitno, temperatura, itd...
P.S. Nemoj 7750 nazivati core duo procesorom to ti dodatno mrsi sve u glavi. AMD je AMD. :: :: a da li sa tom 7750 gubim s obzirom na to da je core duo a e5200 je core2duo, sto je po Vasim pojasnjenjima nova generacija. :: Molio bih da mi i mihro odgovori na pitanje, tj. da svoje misljenje :: ::
mozda meni moze da radi posao i core duo, ali me fascinirala core2duo tehnologija po toj cijeni. Ja ne igram igre, a mozda bi i igrao, ali kako na 64mb grafici i duronu. Ne bih se ubijao i gubio veliko vrijeme ,ali bih probao. Ozbiljni programi mislim da nece biti koristeni mozda kroz godinu dana nesto od 3d grafika i animacija, od strane mog brata koji je inace vazduhoplovna skola, pa ce mu to trebati, ali ne i meni, moja vokacija je sasvim suprotna. Kako se mjere benchmark rezultati, jel to u principu, sto je veca cifra to je bolje..
Molim te da se otarasimo tog `core duo` naziva. Znaci zaboravimo ga kao da ne postoji. Ono sto je sada najaktuelnije od Intelovih procesora su Core2Duo i Core2Quad procesori. Recimo da AMD ima potpuno drugacije nazive za svoje procesore. Najbolje je da Intelove i AMDove procesore zamislis kao razlicite stvari koje rade isti posao. Stvar dodatno komplikuju razliciti tipovi procesora koje svaki proizvodjac nudi, tako da ih na kraju ispadne sve zajedno `mali milion` E sad jedan ce ti dati 100 slika u sekundi u nekoj igri, a drugi 110. I tako mozes u direktnom poredjenju da vidis koji ti je bolji za igre recimo. To ti je bencmark po sistemu sto vise to bolje. Onda imas neki ozbiljan posao koji jedan procesor odradi za 10 sekundi a drugi za 11. U tom slucaju je manje bolje, jer zelis da ti brze zavrsi posao. E sad nije sve tako crno-belo zato sto su neki procesori bolji za igre, neki za posao, neki su 10% brzi u necemu a 50% skuplji, zato je pronalazenje onoga sto pojedincu treba prilicno pipav posao.
Sve u svemu, iz tvog izlaganja mi se cini da je tebi dovoljna neka ok masina srednje klase, koja moze sve da radi onako i da moze da se nadogradi u buducnosti. U principu ti je svejedno da li ces komp praviti na Intel ili na AMD platformi. Iskreno, svejedno ti je. U nekoj masini srednje klase ti nikakve razlike neces osetiti. Ono sto tebi treba da pomogne da odlucis je da li imas nekog prijatelja koji se razume u kompjutere ? Ako imas i taj je recimo fan AMD platformi, sebi sklapa, razume se, onda idi na AMD komp. I obratno, ako imas Intelovca idi na Intel. Jer ce ti se taj prvi naci da pomogne, zameni ti neki deo itd. Ovde na forumu mogu svi da ti kazu sta bi oni uzeli, ali nece ti niko od nas doci u kucu da ti pomaze kad ti bude trebalo. A ako bas nemas nikog ko se razume u kompjutere onda jednostavno preseci, odluci se za jednu varijantu i nju pazari. I nemoj nista da se brines i sekiras neces pogresiti ni u jednom slucaju. Nadam se da sam ti pomogao na jedan drugaciji nacin.
:: :: :: mozda meni moze da radi posao i core duo, ali me fascinirala core2duo tehnologija po toj cijeni :: Ja ne igram igre, a mozda bi i igrao, ali kako na 64mb grafici i duronu :: Ne bih se ubijao i gubio veliko vrijeme ,ali bih probao :: Ozbiljni programi mislim da nece biti koristeni mozda kroz godinu dana nesto od 3d grafika i animacija, od strane mog brata koji je inace vazduhoplovna skola, pa ce mu to trebati, ali ne i meni, moja vokacija je sasvim suprotna :: Kako se mjere benchmark rezultati, jel to u principu, sto je veca cifra to je bolje. ::
mihro, hvala, bilo je od pomoci.. Ja ipak treba sam da prelomim. Samo bih jos jednu stvar zamolio, mimo tih benchmark testova koje ocekujem da bih moga da presudim e5200 vs. 5200+ ili 7750+ A to je koja je ploca intel po specifikaciji koju ploca inace ima, pandam amd ploci biostar 780chipset.
znaci te dvije stvari , i onda donosim sam odluku. Inace sam odlucio da kupim u atomu sve i tamo cu i skolopiti, samo nije mi bas najjasnije da li je normalno da to platim ako kupujem sve stavke kod njih.
Ja bih rekao da je pandan tome neka P35 ploca. Mozes da biras marku, svi proizvodjaci ih imaju u ponudi. Ako postoji neka bitna stavka koja fali P35 cipsetu u odnosu na AMD780 neka neko prijavi, da ne zeznemo coveka. Atom je super, sve preporuke za njih. Ako mislis da li treba da platis sklapanje, pa trebalo bi, ipak oni prodaju samo komponente, a sklapanje bi ti bilo extra usluga. Kao sto platis za ruke majstoru, a ne samo cenu dela za kola recimo. Mozda stvarno najbolje da pitas njih za obe varijante, pa ako jedna ispada osetno jeftinije recimo, idi na nju.
:: :: mihro, hvala, bilo je od pomoci. :: Ja ipak treba sam da prelomim :: Samo bih jos jednu stvar zamolio, mimo tih benchmark testova koje ocekujem da bih moga da presudim e5200 vs. 5200+ ili 7750 :: A to je koja je ploca intel po specifikaciji koju ploca inace ima, pandam amd ploci biostar 780chipset :: :: znaci te dvije stvari , i onda donosim sam odluku :: Inace sam odlucio da kupim u atomu sve i tamo cu i skolopiti, samo nije mi bas najjasnije da li je normalno da to platim ako kupujem sve stavke kod njih ::
nije normalno da platis sklapanje ako si komp pazario kod njih... uzmi ti lepo onu biostar 790, proc 7750 i uzivaj, ne treba ti nista vise a lako ces kasnije preci na phenom-a!
:: :: mihro, hvala, bilo je od pomoci. :: Ja ipak treba sam da prelomim :: Samo bih jos jednu stvar zamolio, mimo tih benchmark testova koje ocekujem da bih moga da presudim e5200 vs. 5200+ ili 7750 :: A to je koja je ploca intel po specifikaciji koju ploca inace ima, pandam amd ploci biostar 780chipset :: :: znaci te dvije stvari , i onda donosim sam odluku :: Inace sam odlucio da kupim u atomu sve i tamo cu i skolopiti, samo nije mi bas najjasnije da li je normalno da to platim ako kupujem sve stavke kod njih ::
Nisam bas siguran kako to ide posto ne kupujem gotove konfe, ali cini mi se da nigde nije cena konfiguracije prost zbir komponenti. Uvek se firma ugradi nesto za sklapanje. Ako je u Atomu drugacije pa ne naplacuju onda super, pazari i pevaj
EDIT: aha evo objasnio Kefalo da nije ceo komp...
:: nije normalno da platis sklapanje ako si komp pazario kod njih.. :: uzmi ti lepo onu biostar 790, proc 7750 i uzivaj, ne treba ti nista vise a lako ces kasnije preci na phenom-a :: ::
NE POSTOJI pandan maticne ploce Intel/AMD i to NIJE MOGUCE porediti.
1. Intel-ove ploce sa integrisanom grafikom su prosto smesne u poredjenju sa AMD 780g ili 790g cipsetovima. 2. Nisam video Intel plocu sa integrisanom grafikom i podrskom za CF (dva PCIE slota za grafiku). 3. Sasvim je drugi princip rada dvojezgarnih procesora iz Intel-a i AMD-a, pa samim tim i maticne ploce se prave na razlicitim principima.
Dalje: 4. Athlon X2 7750 ne moze nikako da bude slabiji, vec osetno bolji od Intel E5200. Kako to ne razumes ? Cene su im priblizne jer AMD vec godinama nudi iste performanse za manje para, to je njihov nacin da dodju do kupaca. 5. AMD cetvorojezgarni procesori Phenom II daju dosta vise za ulozene pare nego Intel (opet je u pitanju politika cena AMD-a). 6. Prekini da poredis tehnologiju. Poredi sta dobijas za ulozene pare. Tebi treba dobar auto u skladu sa budzetom, a ne Rols Rojs jer kazu da je najbolji.
I covece, prestani da ponavljas ista pitanja na deset razlicitih nacina.
У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.
Nemojte djonom na coveka koji se ne razume Taman smo se kolko-tolko objasnili. Kakav crni CF za njega ? Vazno je da ima neke dve varijante u glavi, pa neka pita, na licu mesta ce mu objasniti sta moze da dobije, verovatno ce AMD varijanta biti jeftinija i primamljivija i to je to.
:: NE POSTOJI pandan maticne ploce Intel/AMD i to NIJE MOGUCE porediti :: :: 1. Intel-ove ploce sa integrisanom grafikom su prosto smesne u poredjenju sa AMD 780g ili 790g cipsetovima :: 2. Nisam video Intel plocu sa integrisanom grafikom i podrskom za CF (dva PCIE slota za grafiku) :: 3. Sasvim je drugi princip rada dvojezgarnih procesora iz Intel-a i AMD-a, pa samim tim i maticne ploce se prave na razlicitim principima :: :: Dalje :: 4. Athlon X2 7750 ne moze nikako da bude slabiji, vec osetno bolji od Intel E5200. Kako to ne razumes ? Cene su im priblizne jer AMD vec godinama nudi iste performanse za manje para, to je njihov nacin da dodju do kupaca :: 5. AMD cetvorojezgarni procesori Phenom II daju dosta vise za ulozene pare nego Intel (opet je u pitanju politika cena AMD-a) :: 6. Prekini da poredis tehnologiju. Poredi sta dobijas za ulozene pare. Tebi treba dobar auto u skladu sa budzetom, a ne Rols Rojs jer kazu da je najbolji :: :: I covece, prestani da ponavljas ista pitanja na deset razlicitih nacina :: :: :: У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих. :: ::
Intel 5200 je DUAL CORE cpu i jako sam zadovoljan njime, kao i većina ljudi koji su došli u njegov posed, vrlo elastičan cpu, kod mene na DFI Blood Iron P35 radi 24/7 @3.75GHz na vazduhu (default je @2.5GHz). Može on i više, odnosno stabilno preko 4GHz. Za njega imam samo reči hvale, odavno nisam video tako hladan i elastičan cpu za te novce.
AMD 7750 je nisam još podigao, nalazi se na ploči DFI DK FX790 T2RS Turbo, ali je black edition, što će reći da će promenom množioca ići gore nekih 20-30%... Arhitektura mu je DANEB, odnosno, to je PHENOM II K10 cpu ali sa 2 jezgra, napravljen je u istom proizvodnom procesu kao i najjači PHENOM II serije 9xx - ali ga AMD zbog klase kojoj je namenjen svrstava kao K8 cpu, sa niskom cenom i više nego solidnim performansama.
Nemoj dakle da te zbunjuje numeracija kao ni marketinški brand ovi procesora... to je urađeno kako bi se zaključalo neko jezgro, smanjio keš cpu i da bi se prodavao kao nešto što je budžetski entry level cpu. U većini slučajeva to nisu cpu kojima u procesu proizvodnje neko jezgro nije ispravno pa je zaključano, već je potpuno ispravan cpu, sa vrlo namernim zaključavanjem, kako bi se dobio cpu niže klase.
Šta god da izabereš, ne možeš pogrešiti, samo kupi neki bolji kuler...
Evo ga jos jedan Pufi. Znas li ti sta uopste znaci `dual core` ? Nemojte se ljudi tek tako frljati pojmovima. Trk na ovu temu u kojoj se vodi rasprava o tome da se informises:
:: Intel 5200 je DUAL CORE cpu i jako sam zadovoljan njime, kao i većina ljudi koji su došli u njegov posed, vrlo elastičan cpu, kod mene na DFI Blood Iron P35 radi 24/7 @3.75GHz na vazduhu (default je @2.5GHz). Može on i više, odnosno stabilno preko 4GHz :: Za njega imam samo reči hvale, odavno nisam video tako hladan i elastičan cpu za te novce :: :: AMD 7750 je nisam još podigao, nalazi se na ploči DFI DK FX790 T2RS Turbo, ali je black edition, što će reći da će promenom množioca ići gore nekih 20-30%.. :: Arhitektura mu je DANEB, odnosno, to je PHENOM II K10 cpu ali sa 2 jezgra, napravljen je u istom proizvodnom procesu kao i najjači PHENOM II serije 9xx - ali ga AMD zbog klase kojoj je namenjen svrstava kao K8 cpu, sa niskom cenom i više nego solidnim performansama :: :: Nemoj dakle da te zbunjuje numeracija kao ni marketinški brand ovi procesora... to je urađeno kako bi se zaključalo neko jezgro, smanjio keš cpu i da bi se prodavao kao nešto što je budžetski entry level cpu :: U većini slučajeva to nisu cpu kojima u procesu proizvodnje neko jezgro nije ispravno pa je zaključano, već je potpuno ispravan cpu, sa vrlo namernim zaključavanjem, kako bi se dobio cpu niže klase :: :: Šta god da izabereš, ne možeš pogrešiti, samo kupi neki bolji kuler.. :: :: Srdačan pozz.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.