Dobio sam na poklon (hteli da ga bace) neki stari rashodovan kompjuter SIEMENS NIXDORF. Jedino što sam uspeo da saznam prilikom pokušaja dizanja sistema je da mu je crkla CMOS baterija i da ima procesor Intel na 200 Mhz. Bateriju sam zamenio ugradio CD uređaj, na drugom računaru preko USB fioke uz pomoć Partition magic-a sam formatirao HD koji sam našao u tom starom kompjuteru i napravio particiju FAT 32 jer sam hteo da instaliram Windows Me. Kad sam sve to sklopio i upalio mašinu podesio u BIOS-u da prva boot jedinica bude CD uređaj ništa mi nije uspelo. Dešava se ponekad da mi DOS kaže da nemam HD, a ponekad da ne može da nađe operativni sistem, pritom CD uređaj revnosno vrti instalacioni CD od Windowsa koji želim da instaliram (pokušavao sam i sa 98-micom i XP-om ali uvek neki od ovih problema. Još da napomenem u BIOS-u se ne vidi HD kad izaberem opciju `auto` ili `user` a i uopšte kao da nije ni prikačen. Probao sam premeštanje džampera a i bez džampera i sve je isto mada se hard pokrene i vrti se sve vreme dok je mašina upaljena. Ako neko može da mi pomogne oko ovoga unapred hvala. Hteo sam taj krš da dam deci za MSN a da me ne košta puno. BAKIPožarevac
Ako BIOS ne vidi hard disk, a jedini koj ga vidi si ti - ako postoji u kućištu, isti je crk`o. Proveri ipak kablove hdd-a ili neku glupost sa džamperom hdd-a, ali, sva je prilika da je riknuo. Zatim, kladim se da na siemens-nixdorf iz tog doba ne možeš da staviš bilo koji hdd, več, baš od 2Gb. Ako ga nađeš ispravnog igde. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
ploca ti moze adresirati samo 8.4Gb tako da mozes i veci hdd ali moras sa Partition magic-om da napravis toliku particiju a ostalo ostavi neformatirano.
Takav disk nece ni videti. Mora ga ograniciti jumperom posto postoji takva mogucnost ili pak u samom BIOSu. Jaba ga ti formatiras i delis na 8.4GB kada ga nema u BIOSu...takodje nadji novi BIOS pa flashuj, ja sam za Compaq nasao nivi koji na PIII proceosru nije nalazio L2 cache vec samo kao Celereon (model bez L2) pa je vraski sporo i za kucanje texta a na drugom modelu FSC je resilo rpblem pa vidi diskove 30+ GB
A N G E L
:: :: ploca ti moze adresirati samo 8.4Gb tako da mozes i veci hdd ali moras sa Partition magic-om da napravis toliku particiju a ostalo ostavi neformatirano :: ::
BAKI :: Hvala svima ako neko ima još neku ideju unapred zahvaljujem videću ovih dana šta će biti od svega ovoga pa javlja :: BAKI:: Ida pitam još nešto pošto ovo sa SIEMENS-om još nisam rešio počeo sam da petljam nešto drugo, ato je: Nabavio sam za male pare kompletnu konfiguraciju bez HDD-a i grafičke, Kućište je novije generacije sa ručkom veoma prostrano sa dva prednja USB priključka a unutra neko napajanje koje nisam uspeo da dešifrujem, ploča EPOX EP-8RDA+ (6xPCI ,1xAGP, N Force2, Dual chanell sa displejom za dijagnostiku u donjem desnom uglu i montiran procesor AMD Athlon 2500+ (Barton)). Ima i neki drndavi CD uređaj koji je ispravan pošto sam ga probao posebno. E, pošto su kablovi u većini bili iskopčani ja sam na internrtu pronašao neko uputstvo za navedenu ploču i sve povezao prema slikama nabacio neku staru ispravnu grafičku karticu i HDD i uključio mašinu ali na monitor ništa ne stiže!!! Naonom displeju na matičnoj ploči piše `FF`, kuler procesora se uredno vrti, na HDD-u svetli zelena lampica a na CD uređaju nema nikakve indikacije kao da uopšte ne dobija struju. Naknadno sam na drugoj sličnoj mašini isproveravao i grafičku i procesor i CD i HDD i sve radi i sad ne znam da li je crklo napajanje u nekom delu ili matična ploča. Ako neko na osnovu ovoga može da da dijagnozu Unapred hvala. `JES MLOGO SE MUČIM........`
Trebao si pitati. Uzevsi EPoX zajebao si se zestoko. Iako FF znaci, uglavnom, da je sve OK...to su najgore ploce...zamisli da su 5x gore od GA. Uzas zivi. Nabavio si poptuno neupotrebljivo smece jer te ploce imaju mali milion glitcheva. Probaj drugo napajanje ali 8RDA+ je najverovatnije riknula...dzaba ja pricam samo: Abit NF7-S ili Asus K7N8X
A N G E L
:: :: BAKI :: :: Hvala svima ako neko ima još neku ideju unapred zahvaljujem videću ovih dana šta će biti od svega ovoga pa javlja :: :: BAKI:: :: Ida pitam još nešto pošto ovo sa SIEMENS-om još nisam rešio počeo sam da petljam nešto drugo, ato je :: Nabavio sam za male pare kompletnu konfiguraciju bez HDD-a i grafičke, Kućište je novije generacije sa ručkom veoma prostrano sa dva prednja USB priključka a unutra neko napajanje koje nisam uspeo da dešifrujem, ploča EPOX EP-8RDA+ (6xPCI ,1xAGP, N Force2, Dual chanell sa displejom za dijagnostiku u donjem desnom uglu i montiran procesor AMD Athlon 2500+ (Barton)). Ima i neki drndavi CD uređaj koji je ispravan pošto sam ga probao posebno. :: E, pošto su kablovi u većini bili iskopčani ja sam na internrtu pronašao neko uputstvo za navedenu ploču i sve povezao prema slikama nabacio neku staru ispravnu grafičku karticu i HDD i uključio mašinu ali na monitor ništa ne stiže!! :: Naonom displeju na matičnoj ploči piše `FF`, kuler procesora se uredno vrti, na HDD-u svetli zelena lampica a na CD uređaju nema nikakve indikacije kao da uopšte ne dobija struju. Naknadno sam na drugoj sličnoj mašini isproveravao i grafičku i procesor i CD i HDD i sve radi i sad ne znam da li je crklo napajanje u nekom delu ili matična ploča. Ako neko na osnovu ovoga može da da dijagnozu Unapred hvala :: `JES MLOGO SE MUČIM........`
A N G E L-e Sad i ja znam to što mi kažeš ali to je bilo unutra i pošto je bilo džab-džaba uzeo sam na neviđeno pošto me čovek ubeđivao da je riknula grafička ali nema veze. Jedan fini momak iz servisa u Požarevcu mi je proverio mašinu i utvrdio da je napajanje ok a da je ploča crkla, i on mi je to isto rekao za Epox ali kažem bilo šta bilo sad tražim neku polovnu ispravnu ploču socket A, pa ćemo videti. U svakom slučaju hvala ako neko ima polovnu ploču ada radi možemo se dogovoriti. Idemo dalje. `JES MLOGO SE MUČIM......` BAKI
Tu se ne isplati menjati elektrolite mada su uglavnom oni problem, u ostalih 50% slucajeva ne valja ostatak na ploci. Uzasno uradjena naposnka sekcija ali sve sljasti k`o ciganski Grand show, samo da te privuce na oko...spolja gladac a iznutra jadac. Mozes li zamisliti frapantan podatak da sam naisao na statistiku otkaza (neki strani hardmod sajt) od celih 65%, moje i mojih prijatelja bogato iskustvo kaze da se taj postotak penjao do nenormalnih 7 neispravnih na 10 prodatih...cak ni GA, iako se zestoko trudi, tesko da moze da sustigne ovoliki broj felera! Od ploca samo dve: Abit NF7 (ima S i S2) i Asus A7N8X (dakle A ne K)...jedine koje su valjale u doba AthlonXP i Barton procesora
A N G E L
:: A N G E L- :: Sad i ja znam to što mi kažeš ali to je bilo unutra i pošto je bilo džab-džaba uzeo sam na neviđeno pošto me čovek ubeđivao da je riknula grafička ali nema veze :: Jedan fini momak iz servisa u Požarevcu mi je proverio mašinu i utvrdio da je napajanje ok a da je ploča crkla, i on mi je to isto rekao za Epox ali kažem bilo šta bilo sad tražim neku polovnu ispravnu ploču socket A, pa ćemo videti. U svakom slučaju hvala ako neko ima polovnu ploču ada radi možemo se dogovoriti. Idemo dalje :: `JES MLOGO SE MUČIM...... :: BAKI
je postojala trka ko ce dati najbolju plocu za Slot1 P!!! i SlotA Athlon...tada je u reklamama prednjacio EPoX hladeci FETove i stavljajacu kondenzatore velikih kapacitivnosti (na stranu sto su bili no-name krs) zatim su prvi stavili onaj 7-segmentni dijagnosticki display nakon sto je MSI izbaco 4 LEDa...Asusov odgovor na to je bio legendarni P3B-F (tukao je cak i prodavanije MSI BX Master i Abit BE6-II) za P3 i Asus K7V-T za Athlon (koji je proglasen najjacom plocom do tada) i njihova kontra kampanja na te `kerefeke` je tada bila: nama ne treba nista poput MSI Dr.LED niti EPoX Diagnostic Display...nase ploce se ne kvare i uvek rade stabilno...otuda novonastala krilatica: ROCK SOLID. HEART TOUCHING :)
Ljudi ako to nekoga uopšte zanima onaj ludi SIEMENS proradio. Mučio sam sa oko njega noćas do 3 sata ali izgleda da se isplatilo. Opet sam imao probleme da ne videi HDD i sve ono drugo što sam već napisao ranije. Ja ti lepo uzmem i rasturim ga skroz, sve kablove počupam. povadim sve komponente iz slotova i ponovo sve vratim kako je bilo osim ID kablova. Povežem i HDD i CD uređaj na 1 ID granu kao master i slave i u Bios-u u delu za detektovanje Hard-ova izaberem za prvi HDD `auto` detekciju i on sam prepozna neki stari hard od 3 i nešto GB, za HDD 2 takođe izaberem `auto` i on sam napiše `Atapi CD rom` i još svašta sam brljao po Bios-u nemogu svega ni da se setim osim da sam mu negde napisao da prenos podataka ide samo preko `Primary ID`. Pošto je u CD-u bio instalacioni CD od XP-a on počne instalaciju i to je trajalo i trajalo........ taman kad je iskopirao fajlove za instalaciju prijavi mi grešku na HDD-u i iskoči iz instalacije i ja poludim. Onda sam stavio drugi HDD od 30 GB i on je prepoznao 8.4 GB i posle velike zajebancije uspeo da instaliram Windows 98 i to bez boot flopija, ali sam ga palio i gasio 20-ak puta pošto je na 11 minuta pre kraja kad se prethodno sam restartovao itrebalo da sa HDD-a dovrši instalaciju drajvera stalnu prijavljivao da mu fali neki Win 32 itd... i tada ne raguje na Ctrl+Alt+Del pa ga gasim na dugme direktno. Posle 20-ak takvih paljenja i gašenja on se dosetio da nije dovršio instalaciju pa je i to odradio i napokon proradio. Pošto je već bilo mnogo kasno (oko pola tri jutros) a danas moram na posao, osim pronalaženja jezika za tastaturu i probe zvuka drugo ništa nisam radio. Video sam u `Sistem devices` da mi grafička karta i mrežna kartica (obe ubodene u PCI slotove nemaju instalirane drajvere pa ću danas popodne da vidim šta ću sa tim (nigde ne vidim njihove karakteristike), ali pošto volim da se mučim valjda ću i to da sredim. Svaki komentar bi mi vrlo pomogao ponovo hvala svima. Javljam novosti! `JES MLOGO SE MUČIM.......` BAKI
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.