treba mi racunar koji bi pokretao lepo programe poput autoCAD-a(upisao sam arhitekturu), a da je i za igre! tako da ima svega valjda,da li je dovoljno je brz zbog progrma tog tipa? da li je i sta je bespotrebno i koje izmene bi ste uveli?!? zadje oko 750e...a ne bih da bacam pare..ako je potrebno nesto vise, pa dodao bih jos.. ali ako je potrebno
Procesor INTEL Q6600 QUAD CORE 2.4GHZ Ploča MB ASUS - SOCKET 775 - P5K Memorija MEM DDRII 4 GB PC800 Grafička PALIT VGA - nVidia 8800GT 512MB HDD Hard Disk WD 640GB Sata II CD & DVD DVD-RW PIONEER 20X SATA DL 215D Zvučna 5.1 Ch. Sound Blaster OnBoard Modem MODEM Ambient/Agere 56K PCI Kućište KUCISTE COOLER MASTER 420W Monito r MONITOR LG - 22`` TFT - 222WS-SN Ostalo + POKLON LOGITECH WAVE DESKTOP
1.Za CAD,MAX i slicne aplikacije bih ti preporucio da uzmes GA E45-DS3P plocu...Kod aplikacija ti je bitna izdrzljivost ploce i stabilnost,a tu je Gigabyte no.1 2.Nemoj da uzimas 8800GT katricu nego uzmi 9600GT sa 1GB memorije preporucio bih ti Gainward 9600GT/1GB GoldenSample iz jednog jedinog razloga jer ti ram na grafici KOD APLIKACIJA znaci vise nego li brzina GPUa(ovo ne vazi za igre,samo za aplikacije)...A znam i par nasih kolega koje nisam mogao da odgovorim da ne uzimaju 8800 kartice jer im to UPOSTE ne ubrzava rad u aplikacijama,i sad se zale da im smeta buka kulera sa krtica...Gainward GoldenSample serije su veoma tihe... 3.Napajanje 550W ili vise...Thermaltake,Corsair,Gigabyte Odin,itd.
Nemoj `leba ti taj ubogi pioneer, meni se nekoliko njih sahranilo pri normalnom radu, par puta sam ih menjao (na po manje od mesec dana) posto su bili u garanciji i na kraju sam ga bacio u kantu (iako je bio star ukupno mesec dana i pod garancijom jos ihahaaa). Uzmi neki LiteOn ili eventualno Samsung i resices se potencijalnih problema koji ce te verovatno snaci.
Obzirom da se petljas sa arhitekturom, tj. da ces veci deo vremena provoditi za kompom, bolji monitor je obavezan. Taj LG nije los, tj. jedan je od najboljih u klasi monitora bez DVI ali ipak za neki profesionalniji rad ce ti trebati i bolji monitor. Bar neki Asus 221U koji moze da se kupi za cca 14000. Jeste malo starija generacija ali ima odlicnu sliku, a ima i DVI.
Grafiku bi mogao isto da zamenis, sa nekom koja ima vise memorije, bar nekom nVidia 9xxx ako vec nemas kinte za radeon 4850/4870 .
Upravo sam pogledao, razlika u ceni izmedju tog LG-ja i Asusa 221u je 1000din, da sam na tvom mestu uzeo bih asusa :) ne bi razmisljao duze od 0.25s iliti taman bi razmislio onoliko vremena koliko mi je potrebno da pogledom nadjem novcanik (stoji ispred mene) :)
:: Grafiku bi mogao isto da zamenis, sa nekom koja ima vise memorije, bar nekom nVidia 9xxx ako vec nemas kinte za radeon 4850/4870 . Bez obzira koliko je ATI4850 bolji i isplatljiviji za igre u aplikacijama je 8600GT makar dvostruko bolji....ATI jos uvek muku muci sa OpenGL-om.Testirao sam relativno skoro 4850 i 4870 i VELIKA JE GRESKA preporucivati ATI kartice za 3D aplikacije,posto za duplo manje para mozes da kupis karticu koja se manje greje,trosi manie struje i tisa je od obe.
uzmi Q8200, jeftin je a bolje ti ni ne treba, neku p45 plocu i monitor od bar 24`, za CAD ce ti super doci rezolucija 1920x1200. grafiku peporucujem 4850 Gainward Golden Sample.. Mozda ce ti napajanje biti slabo, ali sad ne moze i jare i pare.. Moras se otvoriti kako god okrenes
prvo ce se on igrati pa tek onda crtati.. meni AutoCAD normalno radi na 3870, drajveri se peglaju iz dana u dan
:: :: Grafiku bi mogao isto da zamenis, sa nekom koja ima vise memorije, bar nekom nVidia 9xxx ako vec nemas kinte za radeon 4850/4870 . :: Bez obzira koliko je ATI4850 bolji i isplatljiviji za igre u aplikacijama je 8600GT makar dvostruko bolji....ATI jos uvek muku muci sa OpenGL-om.Testirao sam relativno skoro 4850 i 4870 i VELIKA JE GRESKA preporucivati ATI kartice za 3D aplikacije,posto za duplo manje para mozes da kupis karticu koja se manje greje,trosi manie struje i tisa je od obe :: :: :: DaSickSystem
Kao sto rekoh...Iz licnog iskustva ne mogu da preporucujem ATI za 3D aplikacije,jer bi to bila obmana... Skoro sam testirao ATI 4850 i 4870 u AutoCADu 2008/2009 i 3D Studio MAXu 2008...ATI ni jedan raniji problem nije resio i kao da se potpuno odrekao OpenGLa i da se totalno preorjentisao na igre(DirectX)...
Ako ti je ovo prvi racunar i tek pocinjes da radis u AutoCADu neces znati da je spora tako da neces videti neku razliku izmedju ATI i nvidia OpenGLa dok ne pocnes malo ozbiljnije da radis.
:: prvo ce se on igrati pa tek onda crtati.. meni AutoCAD normalno radi na 3870, drajveri se peglaju iz dana u da Sa ATI karticom ne mozes da ukljkucis OpenGL u AutoCADu tako da ne mozes da primetis razliku u ubrzanju. Na AutoDesk support sajtu se kaze da je OpenGL opcija disjeblovana sa ATI karticama zbog stabilnosti....Drugim recima sve ti radi procesor...OpenGL bi rasteretio procesor pri rotiranju 3D modela ili 2D crteza i sve bi ti radilo mnogo brze. Ovo je razlika izmedju OpenGLa i DXa. Postoji opcija u AutoCADu da se ukljuci HardwareAcceleration na ATI karticama preko DXa,ali ne dobijas ni priblizno na performansama koliko dobijas sa OpenGLom tj. nvidiom.
Slazem se :) I preporucio sam mu neku nVidiu 9xxx, jeftinija je i bolje ce raditi u CAD-u. Ali, obzirom da je tek sad upisao arhitekturu, vise ce se covek igrate nego sto ce ozbiljno raditi :)
:: :: Grafiku bi mogao isto da zamenis, sa nekom koja ima vise memorije, bar nekom nVidia 9xxx ako vec nemas kinte za radeon 4850/4870 . :: Bez obzira koliko je ATI4850 bolji i isplatljiviji za igre u aplikacijama je 8600GT makar dvostruko bolji....ATI jos uvek muku muci sa OpenGL-om.Testirao sam relativno skoro 4850 i 4870 i VELIKA JE GRESKA preporucivati ATI kartice za 3D aplikacije,posto za duplo manje para mozes da kupis karticu koja se manje greje,trosi manie struje i tisa je od obe :: :: :: DaSickSystem
:: Slazem se :) I preporucio sam mu neku nVidiu 9xxx, jeftinija je i bolje ce raditi u CAD-u. Ali, obzirom da je tek sad upisao arhitekturu, vise ce se covek igrate nego sto ce ozbiljno raditi : Pa...Onda tvoja prica ima smisla:) Mada bi mu onda savetovao da juri malo kolegenice u slobodno vreme,a ne da se igra...Znas kakvih sve riba ima na arhitekturi.
Al kojeg god tipa sam upoznao sa arhitekture, imao je neki tik, tj. nije bas izgledao kao muskarac, ili se bar nije tako ponasao :) valjda ljudi zastrane od toliko riba :) al verujem da bi se snasao nekako da sam upisao arhitekturu :) :) :) :)
Da preporucimo coveku onda neku 7300GT :) radice mu CAD al nece moci da se igra :)
:: :: Slazem se :) I preporucio sam mu neku nVidiu 9xxx, jeftinija je i bolje ce raditi u CAD-u. Ali, obzirom da je tek sad upisao arhitekturu, vise ce se covek igrate nego sto ce ozbiljno raditi : :: Pa...Onda tvoja prica ima smisla: :: Mada bi mu onda savetovao da juri malo kolegenice u slobodno vreme,a ne da se igra...Znas kakvih sve riba ima na arhitekturi. :: :: :: DaSickSystem
mene nema 2 sata i vec toliko odziva! hvala momci za sve! :) vi se ispricaste..
a sad ovako, DaSick ima li nesto sto je podjednako dobro za aplikacije i za igre?!??
svi imamo u vidu da cu se najpre igrati, naravno [sto se tice riba snasao sam se..zato mi i treba druga razonoda.. :) a dosta sam imao krs ovaj... u pravu si i za likove s faxa! :) :) mada nisu svi bas takvi..]
znaci ostaje sve sem - napajanja, pogledacu oko ploce i monitora jos, i samo dajte nesto konkretno sad za graficku... bas sam bio srecan sto cu uzeti napokon nesto poput 8800gt, al jbg.. DaSick, ubedio si me.. bitno mi je da mogu da se igram! a za skolu, sto je neophodno, neophodno je...
Oko vecine stvari koje si naveo u ovoj temi bih se slozio, ali sa konstatacijom da je ATi sporiji u programima od nvidije. Meni je ATi 9550 vrteo satelitske slike daleko bolje nego nvidija 8600gt, obe su bile sa po 256mb radne memorije.
Tomato Republic Of Serbia !!!
Mozda ti Sky proda grafu, GTX280, i jare i pare (30000 dinara), dodaj jos nekih 50 evra i kupi nVidia 9800GTX+ i za igre i za AutoCad (8800GT ti je dovoljna mozda za jos godinu dana ali posle nije nesto 9800GTX+ moze da te sluzi 2-3 godine veoma solidno), to ti je malo jace od HD4850, odlicno ce ti sluziti posao, a sto ti rece Dasick Gigabyte plocu (obavezno P45, ne uzimaj P35) i izbaci taj modem mozes ga kasnije ugraditi, sad ti je svaki evro vazan,...
Pozdrav!
:: mene nema 2 sata i vec toliko odziva! hvala momci za sve! :) vi se ispricaste. :: :: a sad ovako, DaSick ima li nesto sto je podjednako dobro za aplikacije i za igre?!?? :: :: svi imamo u vidu da cu se najpre igrati, naravno [sto se tice riba snasao sam se..zato mi i treba druga razonoda.. :) a dosta sam imao krs ovaj... u pravu si i za likove s faxa! :) :) mada nisu svi bas takvi..] :: :: znaci ostaje sve sem - napajanja, pogledacu oko ploce i monitora jos, i samo dajte nesto konkretno sad za graficku... bas sam bio srecan sto cu uzeti napokon nesto poput 8800gt, al jbg.. DaSick, ubedio si me.. bitno mi je da mogu da se igram! a za skolu, sto je neophodno, neophodno je... :: :: e sad da li trazim i jare i pare, to pitam vas? ::
:: mene nema 2 sata i vec toliko odziva! hvala momci za sve! :) vi se ispricaste. :: :: a sad ovako, DaSick ima li nesto sto je podjednako dobro za aplikacije i za igre?!?? 9600GT...Zato sam ti je i preporucio...9800GTX je bolja za igre,a podjednako dobra i za aplikacije,ali sam je skoro ugradio na jednu konfu i prilicno je bucna...Mozda tebi to ne smeta,ali mene uzasno iritira buka(u ovom slucaju zujanje) narocito kad radim nocu. :: svi imamo u vidu da cu se najpre igrati, naravno [sto se tice riba snasao sam se..zato mi i treba druga razonoda.. :) a dosta sam imao krs ovaj... u pravu si i za likove s faxa! :) :) mada nisu svi bas takvi..] :: :: znaci ostaje sve sem - napajanja, pogledacu oko ploce i monitora jos, i samo dajte nesto konkretno sad za graficku... bas sam bio srecan sto cu uzeti napokon nesto poput 8800gt, al jbg.. DaSick, ubedio si me.. bitno mi je da mogu da se igram! a za skolu, sto je neophodno, neophodno je... :: :: e sad da li trazim i jare i pare, to pitam vas? Ako ces prvenstveno da se igras svakako ti preporucujem 8800GT ili 9800GTX,obe su nesto jace od 9600GT.A ako ces samo da se igras bez nekog ozbiljnog rada uzmi 4850 bez razmisljanja,jer je ubedljivo najbolja kupovina za gejmere.
Ja koristim Autodesk drajvere za 7600GT i radi primetno bolje nego li 4850 na bratovom racunaru.Normalno samo CAD,MAX i MaxwellStudio rade bolje,apsolutno sve ostalo je na strani ATIja.
Izaberi verziju AutoCAD-a i OS koji koristis,klik na strelicu za download i to je to.
DaSick moze jedno pitanje po tebi sta bi se bolje pokazalo u AutoCad-u dve u Crossfire 4870X2 ili jedna Single GTX280 (naravno ako imamo procesorsku snagu da isprati moc grafickih kartica, tipa cetiri Q9650 ili neki Quad Core Extreme)???
:: DaSick moze jedno pitanje po tebi sta bi se bolje pokazalo u AutoCad-u dve u Crossfire 4870X2 ili jedna Single GTX280 (naravno ako imamo procesorsku snagu da isprati moc grafickih kartica, tipa cetiri Q9650 ili neki Quad Core Extreme)?? Jedna GTX280. 3D aplikacije ne reaguju na SLI i CF...Cak znam da MAX 7 i AutoCAD 2007 nisu hteli uopste da rade sa SLI,CF i Dual GPU karticama....Ne znam da li je taj problem resen...
Nvidia karte sve rade manje vise isto sa OpenGL aplikacijama.Jedina kartica koja se izdvajala je bila 6800GT kojoj si mogao da promenis drajvere i da od nje `napravis` render kartu...Osim 6800 sve nvidia karte rade slicno pocev od 6600,7600,7900,8600,8800,9600,9800,260 i 280,a ATI je prestao da se interesuje za OpenGL od kad je Microsoft resio forsira svoj DX i da `ubije` OpenGL.
Ma koliko to cudno delovalo OpenGL ne zavisi od snage GPUa nego od optimizacije drajvera....
Kartice koje daju dobro ubrzanje u aplikacijama su nvidia Quadro i ATI FireGL,ali kostaju od 1000-4000 evra....Te karte uopste nemaju dual GPU niti mogu da rade u SLI ili CF modu,jer nema smisla raditi tako nesto ako ne dobijas na performansama.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.