Dragi forumashi – pc berzianci, elem eto i to vreme dodje da se ponovim - Bogu fala…. Iako redovno citam vasha misljenja, bilo bih mi drago da malko bacite pogled i date vashe cenjeno mishljenje – sugestije…Makina ce prevashodno sluziti za rad ali naravno i za zabavu…Pre svega za web, prepress , video editing kao i rendering. Takodje sto se tice igara nisam gazio nista novo bar dve godine tako da bi predlozi tipa sta ne propustiti bili od koristi:) Sva misljenja dobro dosla kao napr.– ovo je besmislen trosak ili sl:)) U zdravlje i hvala u napred…
MB - Asus P5K3 Deluxe/WiFi-AP CPU - Intel Core 2 Quad Q9450 / 2.66GHz, S.775 RAM - OCZ Technology 4GB (2x2) DDR2 1066MHz Platinium XTC ili Geil Plus 4GB (2x2GB) DDR2 1066MHz VGA - Asus EAH4870/HTDI/512M ili Asus EAH4850 TOP/HTDI/512M DVD-RW - NEC ND-7173S HDD - WD Caviar SE16 500GB (SATA2/16MB/7200) - WD5000AAKS Pow. - Thermaltake TR2 Power 550W (W0102) Thermaltake Bigwater 735 (CL-W0075) ili Cooler Master Eclipse (RR-CCB-WLU1-GP) Chieftec CH-04
sve je to lepo, ali napajanje bi moglo malo jace...vidi nesto od corsair-a ako mozes, ako ne uzmi TT ali malo jace, bar 600w... To vodeno hladjenje koje si hteo je prilicno krs, ocu da kazem nije nista bolje od malo boljeg klasicnog vazdusnog hladjenja, a CM Eclipse je tesko sranje, tako da nemoj ni da pokusavas da kupujes to...Ako hoces vodeno, onda nista ispod TT Bigwater 745 (6000 dinara), a ako hoces vazdusno, onda Termalright Ultra 120 (3000 dinara)...
- Procesor - dobar je ako ces da ga klokujes, cuo sam da moze stabilno da radi i preko 4 GHz. Ako neces onda uzmi Quad 6600, ili cak mozda neki AMD phenom, ustedeces kintu - Maticna je dobra, no ipak ljudi preporucuju gigabite, kazu da je bolja pri klokovanju - OCZ je odlicna, 4 GB je dovoljno za sve korisnike osim za ljude koji se bave renderingom. Moj ortak je stavio skoro 4*2 GB (a imao 4*1 GB) i kaze da mu mnogo brze radi onaj preliminarni proracun kod rendera. Najprimetnije je kod masivnih scena sa mnogo poligona, jer ram odradi sve, ne mora da rlja po page file na HDD. - kad vec tolike pare dajes, uzmi 2 identicna HDD od 250 (ili 320) GB i stavi ih u raid. Kazu da ubrzava rad primetno - ATI je dobar izbor, ali uzmi gainward jer ima najbolje hladjenje (tako se prica), i nije mnogo bucna
Hard disk je dobar, imam ga, ali je bolje kupiti WD6400AAKS.
:: :: Dragi forumashi – pc berzianci, elem eto i to vreme dodje da se ponovim - Bogu fala… :: Iako redovno citam vasha misljenja, bilo bih mi drago da malko bacite pogled i date vashe cenjeno mishljenje – sugestije…Makina ce prevashodno sluziti za rad ali naravno i za zabavu…Pre svega za web, prepress , video editing kao i rendering. Takodje sto se tice igara nisam gazio nista novo bar dve godine tako da bi predlozi tipa sta ne propustiti bili od koristi: :: Sva misljenja dobro dosla kao napr.– ovo je besmislen trosak ili sl:) :: U zdravlje i hvala u napred :: :: MB - Asus P5K3 Deluxe/WiFi-A :: CPU - Intel Core 2 Quad Q9450 / 2.66GHz, S.775 :: RAM - OCZ Technology 4GB (2x2) DDR2 1066MHz Platinium XTC ili Geil Plus 4GB (2x2GB) DDR2 1066MH :: VGA - Asus EAH4870/HTDI/512M ili Asus EAH4850 TOP/HTDI/512 :: DVD-RW - NEC ND-7173 :: HDD - WD Caviar SE16 500GB (SATA2/16MB/7200) - WD5000AAK :: Pow. - Thermaltake TR2 Power 550W (W0102 :: Thermaltake Bigwater 735 (CL-W0075) ili Cooler Master Eclipse (RR-CCB-WLU1-GP :: Chieftec CH-0 :: ::
Graficka 4870, a procesor nije ni taj los ako ti hiljadu dinara ne cini nista iskesiraj ih za Q9550, ista je stvar samo veci radni takt, mislim 2,83GHZ, maticnu sa P45 cipsetom, a razlika u kesu nije velika, a ako slucajno imas jos kesa onda uzmi maticnu koja podrzava DDR3 i ubaci barem 1GB-2GB DDR3, sad ces osetiti malu razliku, medjutim ako jos koja sledeca generacija podrzi 775 Socket (Nehalem podrzava), povecace se FSB procesora, i tvoj DDR2 tesko da ce parirati nekom 8 jezgarnom cudu sa FSB-om od 2000+MHZ (ovo ako zelis da menjas procesor za godinu-dve) . Ovo sa maticnom i ramom je 100 evra skuplje, ali ako ne planiras da nista menjas na kompu do kupovine cele sledece nove konfiguracije onda samo ubaci neku P45 maticnu i miran si. Ubaci malo jace napajanje, 600W. Srecno sa kupovinom!!!
Solidna masina... Samo menjaj napajanje obavezno,preporuka Corsair HX620W ili TH750W! Sto se tice coolera,bolje uzmi jace vazdusno hladjenje (TR Ultra 120 ili CM Hyper 212)! Grafika 4870 i vidi da njoj nabacis aftermarket cooler,jer se mnogo deru a i jos vise greju! U svakom slucaju je ATI bolja za rendering! Uzmi HDD WD 640 AAKS,razlika u ceni je minimalna... Da li planiras da klokujes procesor ili ne? Ako planiras da ga clockujes (bio bi lud da ga ostavis na defaultu,jer komotno moze da ide na 4.0GHz,a to ces osetiti u radu) predlazem ti jacu plocu,nesto tipa Asus Maximus Formula II... Toliko od mene!!! Javi sta si odlucio/pazario!!! Nadam se da sam pomogao!!!
Negde videh 775 to je verovatno bilo nagadjanje od pre nekoliko meseci, hvala ti na informaciji, ako hoce da ga jaca kasnije mislio sam DDR3, pa DDR3 na 1066MHZ ti je oko 70 evra, za godinu- dve bice normalna cena a taj hard je odlican od 640GB veci ti ne treba!!!
Pozdrav!
:: Nehalem ce biti 1366 socket, DDR3 je jos uvek neisplativ a kamoli samo 1Gb/2Gb da uzme :: :: Saske je kao i uvek dao dobar savet, i da eto i ja podrzavam WD640Gb jer je to trenutno best-buy
Po onome što si izabrao rek`o bi da pare nisu problem. Problem je u tajmingu.
Ne kupuj ništa jer za par nedelja će se pojaviti Nehalem platforma a ovo što si sad nameravao da kupiš će otići u zaborav brzinom vetra...uvek je tako.
Ja sam imao sličnu situaciju kad sam kupovao prvi računar. Imao sam lovu, u fazonu su bili neki Celeroni na 800, 850 MHz, i815 čip-set, SDR memorija. Međutim u najavi je bila pojava DDR memorije za AMD, VIA KT266(A) čip-set. Jedva sam dočekao tih par nedelja...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.