Imam monitor Asus 202S i kućište Antec sonata III (500w), a planiram da kupim neki lcd tv od 40 inča full hd (1920x1080). Ono što me interesuje je: 1. Konfiguracija (oko 400e)? 2. Čime da povežem tv i komp, a da mi slika bude što bolja (tv od konekcija poseduje PC ulaz (D-sub), S-Video,Scart,HDMI)? Komp bi mi služio za web dizajn i 3d animaciju, a od igrica samo za fudbal (sa drugarima, naravno). Unapred zahvalan!
400 evra za racunar za animacije???? Ako ulozis 50-60 jura vise mozes da dobijes mnooogo bolje performanse. Za rendering i 3D modelovanje su 4 jezgra duplo brza od 2 na istoj frekvenciji...Normalno ovo ne vazi za igre,jer je render cista racunica tako je tu presudno koliko jezgra radi(racuna)....I veoma ti je bitno da uzmes nvidia grafiku(slobodno iz srednjeg cenovnog ranga),ma koliko sad ATI bio isplatljiviji za igre,za aplikacije stvarno ne moze da pridje nvidia kartama...Sto vise RAMa...Dobra ploca i to je to.
Inace Omicron moduli su najbolji na svetu !!!!! I najskuplji, a prodaju se samo u Japanu.
13.09.2008. 09:14
status: user broj poruka: 4262
@DaSickSyst U pravu si DaSickSyst za procesor. Sto se tice ploce, tu se varas. Imam preko 120 ploca Gigabyte, koje su zamenjene kao neispravne ili poluispravne( u zadnjih 9 meseci). U proseku Gigabyte poludi nakon 5-6 meseci i nece da radi kako treba. Nakon tog roka reklamacije su retke, ali unutar 6 meseci crkavaju ljudima veoma cesto. Preporucuj bilo sta drugo osim Gigabyte-a, jer me je kostalo reputacije medju ljudima, cak i onima koji su zahtevali Gigabyte ploce. Crkavaju brze i od ubogog Biostara( drugi na listi reklamacija( sa grafikama). I reci mi da li si ti nesto testirao sam bez testova sa net-a? I opet gresis za grafiku, ali razlike nisu neke u odnosu na ATI-ja, pa mogu da progutam. O kvalitetu slike u 3D necu ni da pricam, narocito nakon 20 i kusur sati rada na animacijama. P.S Off topic Ono sto si mi rekao za MSI P45+Q6600+Omicron PC 1600 RAM i da je dobitak jako mali sa memorijom, nije tacno( ide i do 8 %, sto je samo u razlici za ram astronomski). Spreman sam da to potvrdim, ali da od toga imam neke materijalne koristi. Mogu da demonstriram na Crysis-u razliku samo sa memorijom( stavio bi Kingston 2*2 GB PC 1333 DDR3 OC na 1600, umesto Omicron modula 2*2 GB na PC1600 ). Ako treba organizovao bi i demonstraciju, samo da mi se isplati. Cisto da nepricamo u prazno.
Podrzavam za Seagate 500 7200/32 ali GA nikako, samo srecnici dobro prodju. Ovaj brand je u protekle 2 godine po nezvanicnim statistikama vodjenim kod nas i u svetu imao bizarno veliki broj reklamacija na siroku lepezu problema. Sto dalje od ljubreta posebno (E)P35-DS3 on je rekorder. Za razliku od njega Asus i dalje fura zero defect standrad, sto ce reci: nijedan los primerak u 1000 proizvedenih. Po meni je Q66000 trom procesor, WinXP lose koristi preostala 2 jezgra...po meni je bolje da zumes onda E8400 za 99% poslova je brzi...jedino ima prilicno losiji cooler, manji i bez bakarne stope :(
Za posao koji njemu treba je najisplativiji Q6600. Kao sto rece DaSickSyst, s kojim se uvek neslazem, procesor sa 4 jezgra uvek u animacijama zavrsi brze posao, tako da je to poprilicno primetno. Nisu duplo brza, ali nekih 60% manje ili vise je poprilicno primetno( odnosi se na 3D animacije i CAD/CAM aplikacije). Neznam, iz licnog iskustva, kako se ponasa AMD 9950, koji je par eura skuplji, ali prijatelj, koji radi u dizajnerskom centru u Milanu, kaze da je brzi. Nisam proverio,jer nemam vremena, ali, eto cisto da kazem. @MACHINE Znas da cenim tvoje misljenje, ali ni ASUS nije imun na reklamacije, ali mnogo manje od drugih proizvodjaca, posebno kod grafickih kartica. I Q6600 jeste troniji nego E8400-E8500 u svemu pod XP-om, osim u 3D i CAD/CAM aplikacijama, ali kad se nasvira na 3.2GHz mala je razlika, tako da nije vredno pomena(u korist Q6600, ali kad se E8500 nasvira na 4.2GHz, ma razumete me.....). Inace, postoji nacin da se uposle sva 4 jezgra na bolji nacin, ali se desavaju nestabilnosti, pa necu jos stavljati .reg fajlove za modifikaciju, bar dok braca Rusi nerese date probleme pod XP-om. Ja sam nesto pokusao pre 7-8-9 meseci, ali sam zeznuo stvar i procesor Q6600 je otisao u vecna lovista.
Bas sam ovde na forumu citao za probleme sa Asusovim i to skupljim plocama za Intel
13.09.2008. 10:47
status: user broj poruka: 7720
Sve ploce imaju svoje bisere ,ja sam sretao dosta Gigabyte ploca na kojima su losi elektroliti.Recimo kod mene AMD radi savrseno na Asus M2A-VM hdmi .Mozda najbolje da se neko javi ko ima plocu sa q6600 i kome to radi bez problema dugo vremena ,onda nek se covek odluci za tu plocu, isto vazi i za Phenom 9750.
Re: Inace Omicron moduli su najbolji na svetu !!!!! I najskuplji, a prodaju se samo u Japanu.
13.09.2008. 11:35
status: user broj poruka: 2909
:: @DaSickSys :: U pravu si DaSickSyst za procesor :: Sto se tice ploce, tu se varas :: Imam preko 120 ploca Gigabyte, koje su zamenjene kao neispravne ili poluispravne( u zadnjih 9 meseci) :: U proseku Gigabyte poludi nakon 5-6 meseci i nece da radi kako treba. Nakon tog roka reklamacije su retke, ali unutar 6 meseci crkavaju ljudima veoma cesto Moja GA P965-DS3 radi vec 2 godine i normalno ni najmanjih problema i to bas rendering i animacije,takodje se nikome od mojih kolega koji mahom izimaju GA zbog kvalitta i trajnosti ploca se to nije desilo do sad...A znam podosta njih,tako da mogu da potrvrdim slobodno mogu da potvrdim tvoju izjavu kao netacnu. :: Preporucuj bilo sta drugo osim Gigabyte-a, jer me je kostalo reputacije medju ljudima, cak i onima koji su zahtevali Gigabyte ploce. Crkavaju brze i od ubogog Biostara( drugi na listi reklamacija( sa grafikama) :: I reci mi da li si ti nesto testirao sam bez testova sa net-a Naravno vec godinama se bavim animacijama,renderom,cak najveci deo para zaradjujem 3D modelovanjem i prezentacijom...I slobodno mogu za sebe da kazem da sam dobar na tom u tome inace ne bi imao posla preko glave kao sto ga stalno imam. :: I opet gresis za grafiku, ali razlike nisu neke u odnosu na ATI-ja, pa mogu da progutam :: O kvalitetu slike u 3D necu ni da pricam, narocito nakon 20 i kusur sati rada na animacijama Procitaj jos jednom sta sam ti napisao...Performanse u 3D aplikacijama...Nvidia ima bolji OpenGL od ATI kartica posle ovoliko godina aktivnog rada slobodno mogu to da kazem,a i imao sam i jedne i druge tako da nisi najbolje shvatio sta je u stvari bitno kod 3D aplikacija. :: P. :: Off topi :: Ono sto si mi rekao za MSI P45+Q6600+Omicron PC 1600 RAM i da je dobitak jako mali sa memorijom, nije tacno( ide i do 8 %, sto je samo u razlici za ram astronomski) :: Spreman sam da to potvrdim, ali da od toga imam neke materijalne koristi :: Mogu da demonstriram na Crysis-u razliku samo sa memorijom( stavio bi Kingston 2*2 GB PC 1333 DDR3 OC na 1600, umesto Omicron modula 2*2 GB na PC1600 ) :: Ako treba organizovao bi i demonstraciju, samo da mi se isplati Organizuj samo par skrin shota i to je dovoljno,ali iskreno ne verujem da si ni za to upravu...Mislim da si rekao da dodajes 24 frejma Crysisu sa brzom(DDR 3) memorijom????Pa ako je 24 fps (8%) koja je to kartica koja izvlaci 300fps(100%) u Krizi. :: Cisto da nepricamo u prazno.D aplikacijama Ovako AutoCAD,3D MAX,MaxwellRender su stvari koje radim svakodnevno i testirao sam mnoge konfiguracije na njima..Ustvari najvise me interesuju ti testovi jer se time bavim...Tako da stvarno znam da tu nista ne mozes da mi pokazes sto vec nisam video niti da mi otkrijes problem sa kojim se nisam sreo posle ovoliko godina 3D modelovanja u raznim aplikacijama.
Hvala u svaakom slučaju, ali i dalje mi nije jasno koju ploču da uzmem? Budžet mi je podložan overkloku tako da i ako preguram 500e to mi neće predstavljati neki veliki problem, bitnije mi je da mi je komp stabilan. Što se tiče povezivanja kompa i tva tu je problem što je razdaljina nešto manja od 15m, a jako mi je bitno da mi slika bude što bolja.
:: :: Hvala u svaakom slučaju, ali i dalje mi nije jasno koju ploču da uzmem :: Budžet mi je podložan overkloku tako da i ako preguram 500e to mi neće predstavljati neki veliki problem, bitnije mi je da mi je komp stabilan Slobodno uzmi GA i ne brini brigu.
Cisto da ne bude da se informisem samo sa neta i nemam nista na cemu sam ja radio,evo par mojih manje-vise skorijih radova.Pa sam proceni da li sam nob ili znam po nesto o ovome o cemu pricam:
Evo obecavam da necu napisati nijednu repliku na sledeci post.
13.09.2008. 13:01
:: Moja GA P965-DS3 radi vec 2 godine i normalno ni najmanjih problema i to bas rendering i animacije,takodje se nikome od mojih kolega koji mahom izimaju GA zbog kvalitta i trajnosti ploca se to nije desilo do sad...A znam podosta njih,tako da mogu da potrvrdim slobodno mogu da potvrdim tvoju izjavu kao netacnu
To cisto sumnjam, jer samo u toku 2007 godine vraceno mi je kao neispravno 36 ploca P965-DS3, od prodatih 68( Gigabyte trazi kvalitetno napajanje od bar 460w da bi radio sa Q6600, dok na ASUS P5K Pro radi stabilno i sa Frontier 500w, a sa Gigabyte-om se nije hteo ni upaliti). :: Naravno vec godinama se bavim animacijama,renderom,cak najveci deo para zaradjujem 3D modelovanjem i prezentacijom...I slobodno mogu za sebe da kazem da sam dobar na tom u tome inace ne bi imao posla preko glave kao sto ga stalno imam Svi koji se ozbiljno bave ovim poslom imaju dovoljno kesa za zivot i da ostave nesto sa strane. Ja sam sebi 2004 godine od zarade sa 3D max-om zaradio stan u Novom Sadu, a znam da su neke kolege zaradile i napravile 2 kuce za samo jednu godinu polsa, dok sada to nije ni trecina zarade od pre 4 i po godine). :: Procitaj jos jednom sta sam ti napisao...Performanse u 3D aplikacijama...Nvidia ima bolji OpenGL od ATI kartica posle ovoliko godina aktivnog rada slobodno mogu to da kazem,a i imao sam i jedne i druge tako da nisi najbolje shvatio sta je u stvari bitno kod 3D aplikacija. To se slazem,ali da li tvrdis da npr. 9600 GT daju: kvalietniju sliku,identicnu sliku koju dobijes u montiranoj animaciji od npr. ATI 3870 ( pogledaj sta si uradio u 3D-u i pogledaj zavrsni model tj. koliko je slika precizna u montiranom modelu). :: Organizuj samo par skrin shota i to je dovoljno,ali iskreno ne verujem da si ni za to upravu...Mislim da si rekao da dodajes 24 frejma Crysisu sa brzom(DDR 3) memorijom????Pa ako je 24 fps (8%) koja je to kartica koja izvlaci 300fps(100%) u Krizi U minuti min. 24 frejma i max 724 ili 726 nisam siguran, dakle nigde u postu nisam napisao FPS. Pogledaj sta sam tacno napisao. Dakle ako imas na 1920*1200 rezoluciji 24.7 FPS, a promenis samo memoriju Omicron za Kingston i dobijes 21.8 FPS to je oko 12 %, tako da pazljivije pogledas sta sam napisao. :: Ovako AutoCAD,3D MAX,MaxwellRender su stvari koje radim svakodnevno i testirao sam mnoge konfiguracije na njima..Ustvari najvise me interesuju ti testovi jer se time bavim...Tako da stvarno znam da tu nista ne mozes da mi pokazes sto vec nisam video niti da mi otkrijes problem sa kojim se nisam sreo posle ovoliko godina 3D modelovanja u raznim aplikacijama Posto kazes da ti nemogu otkriti niti jedan problem, evo jednog s kojim sam imao jako puno problema. Dakle, zasto konfiguracija sa 3dMAx 9-kom sa plugin-om Vray Advanced 1.5 RC3 radi sa Q6600, a nece sa E 6800-8500, ako imas scene preko 8 miliona, a malo su kompleksnije i imaju vise od 40 elemenata? Dobijas stalno poruku o gresci. Dodje do 60-84% i pukne. Nisu mi odgovorili ni iz tehnicke podrske, a kamoli da su resili problem, pa evo da te pitam, jer radi se o animaciji koja ima 14.2 miliona poligona( u pitanju je jedan dio ulice u Beogradu, koji se je trebao prikazati). Napominjem da nigde nedolazi do preklapanja. I da, sve se radi na WinXP 64-bita, jer je brzi dosta od Gliste 64-bitne. Na Glisti nisam mogao zavrsiti tu scenu nikako, cak ni sa 3D Max-om 2008, posle godinu dana od tad( oktobar 2007). Do sada nije resen problem nije je dokumentovan na Autodeskovoj stranici, a resava se veoma lako, ali kako? Mala pomoc. Samo na japanskim sajtovima ima resenje, a resio ga je Jamamoto Toisiti, glavni projektant A.S.O.B-a. Inace, samo za tu scenu treba oko 25 sati da bi se zavrsila, bezobzira sto je tehnicka podrska rekla da se zavrsava za 8 sati, ali to nikada nisu uradili niti obrazlozili resavanje problema.
Svaka cast, super ti je ovo. I da mislio sam na 400 elemenata, ali kod tebe je oko 2300-2600 elemenata. Inace, za tebe sam amater. Nema sta. A svoje radove cu ti rpikazati, cim dodjem kuci. Stvarno, mislio sam da blago preterujes. Ja sam bar 2-3 stepenice iza tebe. Naravno, ja se bavim i drugim poslovima, ali da si majstor ostao sam bez reci. Ako nije problem, da li mozes ostaviti i log projekta, koji je potvrdjen. Ne ceo nego samo posle potvrde autenticnosti. Ono ala RCBR-1547-8457-24RC-28-UR, cisto da se vidi da li si stvarno ti autor ili ne.
Super su ti radovi stvarno, meni se cini da si jaci u enterijerima, najbolje si odradio spavacu sobu i to prvu sliku, atmosferu sa svetlom si skroz pogodio... @operator...zasto bre ne verujes coveku, ja verujem!
Ja sam testirao Q6600 na Asus P5Q Pro sa 2GB rama Geil Value nas drugoj strani AMD Phenom najpre 9850Black Edition a zatim i 9950 BE bash u brzini renderinga neke scene koju sam izabrao. Shto se default-a tiche, oba Phenom su malo brza od Q6600. Napominjem to je na fabrichkim vrednostima. E sad Q6600 moze da ide lepo na 3.6GHz dok prvi Phenom 9850 na plochi koju sam ja koristio Gigabyte MA790FX DQ6 sa 2Gb Geil ide stabilno do 2.9GHz (2.5default) dok ovaj jachi - troshi 140W, (2.6GHz default) moze na ovoj plochi da se svirne na 3.1GHz stabilno, a na 3.2 vec posle izvesnog vremena mi puca. Sve u svemu i Q6600 i ovi Phenomi su zaista odlichni procesori. Phenomi za razliku od Q6600 imaju i L3 cache 2mb Ali eto, ako je do kloka onda Q6600, ako je zadovoljan sa 3.1GHz stabilno ili josh bolje na default vrednostima, onda Phenom 9850 ili 9950 (klokuju se fino podizanjem voltaze na procu i mnozioca) i pesmica... 9850 je bar kod mene bio hladan kao shpricer za razliku od AMD6000+ koji ubija koliko se greje. Morao sam za 6000 da kupim na kraju OCZ Vendetta-u cooler da bih ga iole ohladio. Strashno...Pozdrav
Ne daje ni Intel ni AMD garanciju na overclock procesora
13.09.2008. 14:23
status: user broj poruka: 7720
Licno ja volim da overclockujem ,ali ogroman broj ljudi to ne zanima ,oce da ukljuci racunar i da mu radi sve besprekorno.Tako da gde je overclock tu je i bolji cooler itd...Vecina ljudi to ne radi ....mislim na obicne usere.
@obradmi Od dva procesora Q6600 jedan do 4.0 GHz, a drugi nece da se mrdne preko 3.4GHz.
13.09.2008. 15:34
@Nicolas Hvala ti na objasnjenju. To sam znao, mada nisam znao, jer nisam ni proveravao, koliko trosi u full load-u ( mislim na AMD Phenom9850). Korisna informacija, zbog napajanja. Jesi li dirao napon i koliko? Meni je na JW-RX780X-AM2+ otisao do 3.2 GHz bez diranja napona, ali je imao vec temperaturu od 86 stepeni, tako da sam ga spustio na 2.9 GHz za svaki dan. Temperatura je bila 56-62 stepena nakon 1-4 sata pod opterecenjem kod Crysis-a.
@Machine & io62s Hvala ljudi.Drago mi je da vam se svidja.
@Operator Radovi koje sam prikazao gore su sve idejna resenja,graficki i diplomski radovi,tako da najvise sto mogu da uradim za tebe jeste da ti pokazem AutoCAD,3D MAX ili MaxwellStudio fajlove. A izvedene radove znas i sam da ne smem da pokazujem bez dozvole investitora ili odobenja firme. Jedan primer i zasto. Pre par meseci je radjena restauracija jedne zgrade Duvanske Industrije Nis,koju je radila firma u kojoj radim...Ja sam bio jedan od arhitekta zaduzen za uredjivanje enterijera resotrana i radio sam sa kolegom idejno resenje,a kompletna prezentacija(rener slika i par animacija) je bilo samo moje zaduzenje...Obzirom da investitori sve hoce da im bude gotovo za sutra ,a narocito mladi napaljeni menadzeri Philip Morisa imao sam jedan vikend da odradim ogromn posao...Sve to nije toliko strasno posto sam jos ranije zavrsio 3D model,ali je za ponedeljak trebalo da se odrade 4 animacije(od po 60 sec.) i jos par rendera sa promenjenim sadrzajem... Elem....Posto u firmi imamo 4xQ6600 koja nisu mogla sve to da zavrse na vreme morao sam da odnesem kod kolege koji ima jos dve konfiguracije sa Q6600 procesorima,da bi stigli da prezentujemo resenje.. A onda se jedan moj pametni kolega izleteo pred DIN-ovcima da smo morali da nosimo fajl sa `njihovim` restoranom van firme i zamalo da propadne ceo posao koji sam radio skoro dva meseca. Tako da razumes zasto ne mogu da prezentujem nista izvedeno,jer onog trenutka kad investitor plati projekat to postaje njegovo i ja nemam vise prava da pokazujem bilo sta bez njegove saglasnosti.
Legenda prezentovanih radova:
Prva zgrada je dilpmski rad moje kolegenice...(njeno je idejno resenje zgrade,ja sam radio 3D model i rendering).
Banka je kompletno moj rad(idejno resenje i kompletan 3D model)
Spavaca soba je trebalo da bude brza prezentacija sestri moje devojke kako ce padati svetlo u njenom buducem stanu ako zadrzi ovakav raspored namestaja.
Autobuska stanica je rad mog dobrog druga i kolege idejno resenje je njegovo,kao idobar deo 3D modela,moje je bilo da odradim render i animaciju...Ali posto znam da Vladica nece da se ljuti,a meni se mnogo dopao ovaj njegov rad resio sam da vam ga pokazem...A posto sam dobar deo ovog rada radio sam smem da kazem da je to i delimicno moj rad.
Entrijer dnevna soba,trpez. i kuhinja(Pedja):Ovo je resenje stana koji sam dobio sa ucrtanim rasporedom namestaja.Dok sam ja radio kompletan 3D model,dizjan namestaja i kompletnu materijalizaciju celog stana.
Zgrada `Kapa` je konkursno idejno resenje,ali konkurs nije prosao tako d mogu da pokazujem ovo kome hocu.
Re: Evo obecavam da necu napisati nijednu repliku na sledeci post.
13.09.2008. 16:51
status: user broj poruka: 2909
:: :: Moja GA P965-DS3 radi vec 2 godine i normalno ni najmanjih problema i to bas rendering i animacije,takodje se nikome od mojih kolega koji mahom izimaju GA zbog kvalitta i trajnosti ploca se to nije desilo do sad...A znam podosta njih,tako da mogu da potrvrdim slobodno mogu da potvrdim tvoju izjavu kao netacnu :: :: To cisto sumnjam, jer samo u toku 2007 godine vraceno mi je kao neispravno 36 ploc Pa i ne moras,to je vec tvoja stvar... Ustvari lazem da uposte imam kompjuter...ovo kucam sa mobilnog telefona. Ne znam da li ce ti udovoljiti da slikam racun kad je ploca kupljena i sliku sadasnjeg racunara. A i u firmi `imam` cetiri konfiguracije sa GA(P35/EP45) plocama i Q6600 preocesorima.I sto kao i kolega kog sam gore pominjao...Svako ko zna da mora da muci racunar renderom a ima iskustva u tome znace koliko mi znaci dobra ploca...Zato se i odlucujem za GA...Sve radi perfektno i naravno jos ni jedna jedina reklamacija. :: P965-DS3, od prodatih 68( Gigabyte trazi kvalitetno napajanje od bar 460w da bi radio sa Q6600, dok na ASUS P5K Pro radi stabilno i sa Frontier 500w, a sa Gigabyte-om se nije hteo ni upaliti)
:: :: Naravno vec godinama se bavim animacijama,renderom,cak najveci deo para zaradjujem 3D modelovanjem i prezentacijom...I slobodno mogu za sebe da kazem da sam dobar na tom u tome inace ne bi imao posla preko glave kao sto ga stalno imam :: Svi koji se ozbiljno bave ovim poslom imaju dovoljno kesa za zivot i da ostave nesto sa strane. Ja sam sebi 2004 godine od zarade sa 3D max-om zaradio stan u Novom Sadu, a znam da su neke kolege zaradile i napravile 2 kuce za samo jednu godinu polsa, dok sada to nije ni trecina zarade od pre 4 i po godine) :: :: Procitaj jos jednom sta sam ti napisao...Performanse u 3D aplikacijama...Nvidia ima bolji OpenGL od ATI kartica posle ovoliko godina aktivnog rada slobodno mogu to da kazem,a i imao sam i jedne i druge tako da nisi najbolje shvatio sta je u stvari bitno kod 3D aplikacija. :: To se slazem,ali da li tvrdis da npr. 9600 GT daju: kvalietniju sliku,identicnu sliku koju dobijes u montiranoj animaciji od npr. ATI 3870 ( pogledaj sta si uradio u 3D-u i pogledaj zavrsni model tj. koliko je slika precizna u montiranom modelu) Render nema apsolutno nikakve veze sa grafickom kartom.To je cist procesor i ram memorija. Graficka karta ima veze sa ponasanjem aplikacija unutar vektorskog fajla ili tj. kod modelovanja.Tome i sluzi OpenGL. :: :: Organizuj samo par skrin shota i to je dovoljno,ali iskreno ne verujem da si ni za to upravu...Mislim da si rekao da dodajes 24 frejma Crysisu sa brzom(DDR 3) memorijom????Pa ako je 24 fps (8%) koja je to kartica koja izvlaci 300fps(100%) u Krizi :: U minuti min. 24 frejma i max 724 ili 726 nisam siguran, dakle nigde u postu nisam napisao FPS. Pogledaj sta sam tacno napisao. Dakle ako imas na 1920*1200 rezoluciji 24.7 FPS, a promenis samo memoriju Omicron za Kingston i dobijes 21.8 FPS to je oko 12 %, tako da pazljivije pogledas sta sam napisao :: :: Ovako AutoCAD,3D MAX,MaxwellRender su stvari koje radim svakodnevno i testirao sam mnoge konfiguracije na njima..Ustvari najvise me interesuju ti testovi jer se time bavim...Tako da stvarno znam da tu nista ne mozes da mi pokazes sto vec nisam video niti da mi otkrijes problem sa kojim se nisam sreo posle ovoliko godina 3D modelovanja u raznim aplikacijama :: Posto kazes da ti nemogu otkriti niti jedan problem, evo jednog s kojim sam imao jako puno problema :: Dakle, zasto konfiguracija sa 3dMAx 9-kom sa plugin-om Vray Advanced 1.5 RC3 radi sa Q6600, a nece sa E 6800-8500, ako imas scene preko 8 miliona, a malo su kompleksnije i imaju vise od 40 elemenata? Dobijas stalno poruku o gresci. Dodje do 60-84% i pukne :: Nisu mi odgovorili ni iz tehnicke podrske, a kamoli da su resili problem, pa evo da te pitam, jer radi se o animaciji koja ima 14.2 miliona poligona( u pitanju je jedan dio ulice u Beogradu, koji se je trebao prikazati) :: Napominjem da nigde nedolazi do preklapanja. I da, sve se radi na WinXP 64-bita, jer je brzi dosta od Gliste 64-bitne. Na Glisti nisam mogao zavrsiti tu scenu nikako, cak ni sa 3D Max-om 2008, posle godinu dana od tad( oktobar 2007). Do sada nije resen problem nije je dokumentovan na Autodeskovoj stranici, a resava se veoma lako, ali kako :: Mala pomoc. Samo na japanskim sajtovima ima resenje, a resio ga je Jamamoto Toisiti, glavni projektant A.S.O.B-a. Inace, samo za tu scenu treba oko 25 sati da bi se zavrsila, bezobzira sto je tehnicka podrska rekla da se zavrsava za 8 sati, ali to nikada nisu uradili niti obrazlozili resavanje problema V-ray sam vrlo brzo izbacio iz upotrebe nakon sto sam video koliko problema prave njegove teksture...Iskreno savetujem i tebi da to uradis...Ako znas dobro da podesis mentalray dobices sliku istog(boljeg) kvaliteta,samo neces gubiti zivce. Pozdrav.
Dobro, malo sam preterao. Nisam mislio na fajlove, nego na .log-ove, koje invenstitori traze nakon zavrsetka projekta. Zbog autenticnosti. I log-ovi nisu zabranjeni za prikazivanje. Nisam hteo da osporim tvoje znanje, ali mi je diplomski definitivno poznat, cak moguce i da mi ga je neko pokazivao, samo neznam ko( inace to je zgrada iz Novog Sada, koja je prikazana sa 8 razlicitig detalja u odnosu na original, koju je radila Unigradnja iz Sarajeva). Spavaca soba je.....(nemam reci) i najvise me je odusevila. Ladno bi mogao da radis i sa francuzima. Kompozicija odlicno zamisljena i sprovedena. Svaka cast. Za EP45 ploce nemam primedbi, jer sam ih prodao dve i nemogu da dam zakljucak. A P965-DS3 ploca je jako puno vraceno( u toku 2007 godine samo iz Srbije je vraceno na reklamaciju 2016 ploca- podatak iz Gigabyte-a razgovarao sa Xiao-om), a samo 2 P965-DS3P( Gigabyte-u u NS-u). Ova GigaByte GA-EP35-DS3P je jedina ploca od Gigabyte-a, koja nije vracana vise od 50-tak komada u seriji. Inace, sa GeForce karticom 9600 GT, mi je na zavrsnom modelu falilo 6 elemenata od tacno 394, koji su bili prikazani. Nakon intervencije Autodesk-a, poslali su mi zavrsni model sa izvinjenjem( ne meni, nego firmi koju sam predstavljao InexForm) i preporucili ATI 3870 ili profesionalne ATI-jeve kartice sa datim plug-inovima. Molim te, objasni mi zasto0? Ako ti se u projektu zahtjeva da se koristi odredjeni plug-in, nije tvoje da raspredas sa investitorom, kako bi ti uradio. Ja mogu da predlozim, ali ne i da na svoju ruku radim, jer u .logovima bi se videlo da doticni plug-in nije koristen. I slazem se da bih mogao koristiti mentalray, ali nista na svoju ruku nisam radio, samo predlagao. Posto mi je taj posao oduzimao previse vremena i manje sam se druzio sa zivim ljudima, a vise preko net-a, poceo sam i druge stvari da radim, a ne samo 3D. Inace, da je bilo vise sposobnih ljudi(10-tak), a manje koji lazu( zato nisam poverovao na prvu loptu sta si napisao), verovatno bih radio na nekoj od igara i nebih se zamarao prodajom, sastavljanjem i instaliranjem racunara( radili smo projekat i pred sami zavrsetak prjekta su trazili duplo novaca za zavrsetak projekta, tako da su iz Ubisoft-a odustali od placanja dogovorene cene, pa je projekat i obustavljen, a ja izvisio za 30000 zelenih novcanica, a ulozio sam 12000,koje nisam mogao da vratim). Sada zivim mnogo skromnije( mesecno oko 600-700 eura mi ostaje, kad platim zivotno osiguranje, alimentaciju prvoj zeni,devojci fakultet i majstore na izgradnji kuce), jer su mi i primanja u odnosu na 2004 godinu dosta manja( radio sam12-18 sati dnevno, ali sada samo za sebe ~10-tak, a kad hocu i manje). Umirao sam od posla i nije mi zao, ali sada zelim da radim pod manje stresnim okolnostima, jer sam osedio. Cak razmisljam da zatvorim radnju sa prodajom racunara i neradim vise 3D i sklopim neki ugovor sa WenXiaoFan kao predstavnik MSI, J&W i Omicron proizvoda na nasem trzistu. Od maloprodaje nema vise zarade, jer 2003-2004 od jednog racunara ti je ostajalo 100-250 eura, a sada kada su cene prostora, prevoza, plata i zivota skocile za 100%, zarada po racunaru je od 50-110 eura u proseku, a nemozes vise da prodajes 100+ racunara mesecno, nego 50+, a to nije dovoljno samo za moje troskove, a ne da i ostavljam sa strane, tako da cu verovatno da se vratim u London ili cu otici da zivim u Cikago, mada sam mislio da ce biti bolje od maja, ali sam se prevario.
Re: @obradmi Od dva procesora Q6600 jedan do 4.0 GHz, a drugi nece da se mrdne preko 3.4GHz.
13.09.2008. 17:36
status: user broj poruka: 6502
Operator samo da te pitam planiram da uzmem ovu plocu i samo mi reci jer je ta na kojoj si uspeo da klokujes 9850 na 3,2Ghz (SC) ili obicna verzija?? Dvoumim se da li da uzmem ovu plocu zbog toga jer ne znam kakva je za overklok i kakav joj je BIOS, a nigde po net-u nema testova. Znaci dobra je ploca za overklok?
:: @Nicola :: Hvala ti na objasnjenju :: To sam znao, mada nisam znao, jer nisam ni proveravao, koliko trosi u full load- :: ( mislim na AMD Phenom9850). Korisna informacija, zbog napajanja :: Jesi li dirao napon i koliko :: Meni je na JW-RX780X-AM2+ otisao do 3.2 GHz bez diranja napona, ali je imao vec temperaturu od 86 stepeni, tako da sam ga spustio na 2.9 GHz za svaki dan. Temperatura je bila 56-62 stepena nakon 1-4 sata pod opterecenjem kod Crysis-a.
Druze pazi ovako, ploche sa 790FX chipsetom imaju bolji potencijal za overclock. Mada vidim da je ASUS recimo izbacio neke nove ploche, valjda ce uskoro doci i do nas neke sa GX chipsetom josh par komada koje nisam vidjao u cenovniku. U mom sluchaju napon na GA MA790FX DQ6 nisam dirao. Preko 3.2 prosto ne idu ni jedan ni drugi CPU, a shto je josh gore ne znam koji visok napon im ne bi pomogao. Probao sam... Ali i ovo je veliki korak za AMD jbg 9950 koji troshi 140W (mora ici na plochu koja podrzava 140W CPU) eto default 2.6 ide do 3.2GHz a 9850 koji troshi 125W moze i do 3GHz pa i do 3.1GHz u zavisnosti od CPU-a. Moj je plafon bio stabilan na 2.9 a cudno je shto je umeo da bude i on stabilan po nekoliko dana uz mrcvarenje testovima na 3GHz al na kraju je ipak padao. Ja sam chak ishao dotle i testirao 9850 na plochi koja ne podrzava HT3 tachnije M2N-Sli Deluxe_sta mislish kako je radio - pa opet mi je brze radio rendering nego Q6600 koji sam pre toga testirao. Tako da te prichice tipa TLB bug i HT3 koje kao bacaju ljagu na Phenome ne piju bash mnogo vodu. Veruj mi, ja ne vidim nikakvu razliku u ponashanju mog 9950BE na GAMA790FXDQ6 sa HT3 i 9850BE na AsusM2N SliDeluxe sa HT 1 valjda ili 2 vishe se i ne bavim tim glupostima. Bash sam se raspisao ali nadam se da ce ti neshto koristiti. Pozdrav...
:: ali mi je diplomski definitivno poznat, cak moguce i da mi ga je neko pokazivao, samo neznam ko( inace to je zgrada iz Novog Sada, koja je prikazana sa 8 razlicitig detalja u odnosu na original, koju je radila Unigradnja iz Sarajeva) Ovu zgradu sam modelovao po idejnom resenju moje kolegenice Ane Milic.Lokacija je bila Nisko naselje Pantelej,Somborska ulica...Ne mogu da se setim tacno broja pacele.Ali stvarno sumnjam da je ona nekome `ukrala` projekat.To su ustvari cetiri zgrade po dve su na svakom renderu,ali su vrlo slicne.
Ako ti nesto znaci evo print skrina AutoCAD modela ovh zgrada:
...Nemam razloga da se pravdam jer SIGURNO nikad ne bih prisvajao tudje radove i prezentovao ih kao svoje.
:: Spavaca soba je.....(nemam reci) i najvise me je odusevila. Kao sto rekoh...Radio sam sestri moje devojke idejno resene za potkrovlje i htela je da stavi krevet odmah do prozora pa sam joj na brzinu izmodelovao i prikazao kako ce padati svetlo i zasto ne treba da stavlja krevet ispod prozora i TV okrenut prema prozoru,nego treba ici bocno kao sto je prikazano na slici....Sta covek sve radi za ljubav to je neverovatno.
:: Ladno bi mogao da radis i sa francuzima. Kompozicija odlicno zamisljena i sprovedena. :: Svaka cast Hvala na komplimentu i lepim recima. Pozdrav.
Re: Re: @obradmi Od dva procesora Q6600 jedan do 4.0 GHz, a drugi nece da se mrdne preko 3.4GHz.
13.09.2008. 18:48
@TheBear J&W JW-RX780X-AM2+(SC). BIOS joj je nestabilan( nedirati postavke u BIOS-u), tako da radi dobro sa Transcend, OCZ i Corsair modulima. Geil ne mirise i Kingmax module. Odlicna. Ali napominjem neigrati se BIOS-om. Mlad proizvodjac ploca, a nema iskustva kao ASUS ili MSI. Prilikom testa sam koristio Chieftec napajanje 750 w modularno( nisam 100% siguran koje, pa nenavodim). @Nicolas Ako je toliko dobar 9850 BE za renderovanje , sutra cu, valjda, stici da sastavim jednu konfiguraciju za sebe i da ponesem kuci. Cisto da i ja uporedim rezultate,pa da vam javim. Pozzzz
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.