Prvo pitanje: Da li vredi kupovati Q6700 i da li je stvarno cena QX6800 96.000+ hiljada dinara, i da li njega vredi kupovati jer je AutoCad program u pitanju, tako da mi treba sto jaci procesor?
Drugo pitanje: Da li je vredno kupovati uz neki od gore pomenutih procesora (ukljucujuci Q6600), graficku tipa radeon 4850 za AutoCad ili nesto slabije tipa 3850/3870 ili neka nVidia-ja graficka, zbog deljenja procesa sa GPU sto se vec u neke programe tog tipa (Photoshop CS4) i da zeleo bih ponekad da se poigram!
Trece pitanje: Da li vredi ulagati u 1066MHZ memoriju ili mi je dovoljno 800MHZ?
prvo: pored nove 9xxx serije ja ne bih razmisljao o ta dva pogotovo o ovom drugom koji ne da je precenjen nego je bezobrazno koliko je precenjen :)
drugo: q6600 ti je i vise nego dovoljan za cad i 3870, mislim da je vec ovakva tema bila, ne secam se tacno, ali nije cad toliko zahtevan koliko ti se cini :)
trece: izmedju 800 i 1066 je bedna razlika, sa 800 bih prelazio jedino na dd3 sve ostalo je manje vise isto...
U Photoshopu ti znači Quad ako ćeš da peglaš komplikovane i matematički zahtevne filtere ili neke prateće plug-inove (blizu 200 triliona je bilo kad sam zadnji put brojao). Ako ćeš neki retouching da radiš slažeš layere i čistiš fotke i nešto pripremaš za štampu, quad će da se ladi. Photoshop zna lepo da iskoristi extra L2 keš koji Quad nudi. E8xx serija ima 6 MB L2 keša a Quad-ovi stari po 8 i novi 12, zavisi sa šta u Photoshop-u planiraš da radiš. Mislim da bi bilo neviđeno bacanje para na QXwhatevernumber. Generalno, nVidia je bolja solucija ako ćeš da se igraš sa OpenGL-om. A pošto matematike ime prilično i u AutoCAD-u, sa quadom možeš samo prijatnije i komfornije da peglaš. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
:: Prvo pitanje: :: Da li vredi kupovati Q6700 i da li je stvarno cena QX6800 96.000+ hiljada dinara, i da li njega vredi kupovati jer je AutoCad program u pitanju, tako da mi treba sto jaci procesor Misilim da je Q6600 vise nego dovoljan za CAD...Ako hoces da dobojes bolje performanse sa kompleksnim crtezima ubaci vise RAMa...U krajnjem slucaju Q6600 mozes da overklokujes na 3GHz (na koliko radi QX6800) bukvalno na svakoj ploci. A ako ne placas ti nego firma uzmi jaci procesor i uzivaj.:)))) I da AutoCAD kao i svi programi za 2D i 3D crtanje mnooogo zavise od snage procesora. :: Drugo pitanje :: Da li je vredno kupovati uz neki od gore pomenutih procesora (ukljucujuci Q6600), graficku tipa radeon 4850 za AutoCad ili nesto slabije tipa 3850/3870 ili neka nVidia-ja graficka, zbog deljenja procesa sa GPU sto se vec u neke programe tog tipa (Photoshop CS4) i da zeleo bih ponekad da se poigram AutoCAD `voli` OpenGL vise nego DX..Tako da je po meni najbolje kupiti nvidia 9600GT jer je sa ATI karticama disejblovana OpenGL opcija.Citiram informaciju sa AutoDeskovog sajta:`OpenGL has been disabled due to stability issues.AMD refers to driver 6.14.0010.6755 as Catalyst 7.12. ` ovo vazi za skoro sve ATI kartice. :: Trece pitanje :: Da li vredi ulagati u 1066MHZ memoriju ili mi je dovoljno 800MHZ Mislim da ti je bolje i isplatljivije da kupis RAM na 800MHz sa manjim latencijama(CL4). 800MHz je vise nego dovoljan protok za sve danasnje aplikacije i nikako ne moze da bude usko grlo...Sumnjam da ces primetiti razliku u performansama izmedju 800 i 1066MHz.
Procesor izgleda ostaje Q6600, mozda samo mozda nabavim nesto 20-30 evra jeftinije, da li je mozda bolje resenje ATI Radeon HD 4850 od ove dve gore pomenute karte, memorije cu uzeti 2GB ili 4GB. I da da li ce moci na P5Q verzije maticnih ploca da se ubaci procesor sa Nehalem strukturom!!!
Višegodišnje zajebavanje sa grafikom mi govori da za OpenGL bolje prolaziš sa nVidiom. Naročito recimo hardware texturing u Maya-i. Tu catalysti trokiraju na primer. Radiće i ATI/AMD posao i kupićeš karticu sa definitivno boljim odnosom cena/perf. Ako nije profesionalno openGL iživljavanje, možei ATI _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Eno u drugoj kafani, samo reci šta piješ. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
:: Ne treba mi jos, ali za dve godine, kad budem cetvrta srednje kad budem radio modeliranje videcu sta cu. Hvala svima!! :: :: Bax 3000-ti post da castis!! :: :: Pozdrav :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.