Da postavim jedno pitanje ovom ucenom skupu. Problem lezi u sledecem: Ortak je resio da upgrade-uje svoj PC ( Intel 2.4 GHz 512 KB cache-a, 512 MB RAM-a, Biostar i845 motherboard, GeForce4 MX4000, Maxtor 60 GB ) sa novom grafickom, Asus ATI Radeon 9550 GE, 256 MB. I tu pocinju problemi. U pocetku redje, a sada mu se gotovo redovno (kada se isljuci i ``ohladi`` racunar) desava da komp nece da upali iz prve, vec je potrebno da se prekidac na napajanju iskljuci i ukljuci, pa tek onda dolazi do paljenja PC-a i podizanja sistema. Dalje, pri igranju nekih igrica na medium podesavanjima (Underground 2, GTA San Andreas) dolazi do neobjasnjivih seckanja i zakocenja koja traju po minut-dva, da bi se posle toga sve nastavilo nekih 5 minuta bez ikakvih problema, i tako periodicno. Zato se odlucio da zameni svoje staro napajanje sa novim (na pogled i na tezinu kvalitetnim), Chieftec-ovim napajanjem od 300 W. Medjutim, problem je i dalje ostao. Zatim je zamenio i graficku sa modelom ATI Radeon 9600, Connect 3D, ali se nista nije resilo ni tim potezom. Da li je problem kojim slucajem do ploce, ili ce i nju morati ni zbog cega da kupuje? Napominjem da se problem pojavio tek kada je doslo do izbacivanja GeForce-ove graficke, i da je pre toga komp radio savrseno. Unapred hvala.
jesi li proveravao temperaturu ploce i procesora.Da ne dolazi do pregrevanja posto su sada jace graficke u igri? Drugo mi ne pada na pamet.Mozda da resetujes bios ili da ga flash-ujes.Lici da je ploca u pitranju posto si sve pokusao da menjas... Poz.
pre bi trebalo da dignes sistem od nule , kako rece vamp.Pri prelasku sa NVidie na ATI , onakva seckanja se zato desavaju.A sto se tice paljenja kompa , nisam shvatio da li je reseno sa novim napajanjem.Poz.
Po mome, upgrade je odrađen kako ne treba. Pri pojavi ATI kartica koje su prešišale nVidijine do tada neprikosnovene modele, bilo je aktuelno kako deinstalirati u potpunosti sve tragove drajvera prethodne kartice (nije to nikad bilo potpuno lako jer ih ima i sam Windows XP) DOK JE ONA JOŠ UVEK U RAÃUNARU. Jedan od načina da se ovaj problem reši svakako jeste i čista instalacija sa već ubačenom ATI karticom, al` što traje... Dakle, pošto je prethodna kartica već nasilno iščupana sa ostatkom svojih drajvera upogonjenih u sistemu, može da se proba sa specijalizovanim programima za čiščenje drajvera... ako problem nije softverske prirode (što je moguće) tj. kartica je pravilno deinstalirana, instalirana standard VGA kartica, zatim fizički zamenjene nVidia sa ATI-jem, pa instaliran ATI Catalyst, onda treba proveriti ono što je dirano u računaru: potpuno naleganje nove grafičke, učvršćenost kablova... a, može se otići i na Q&A iliti FAQ stranicu za matičnu ploču, možda postoji neki bizarni razlog koji se već negde ponovio. Rekao bi nešto i o napajanju, al` ajde, ako je zamenjeno.
Zaboravio sam da napomenem da sam ortaku, pre ubacivanja Radeon-a isformatirao sistemsku particiju, tako da je sistem bio dizan od nule. A sto se tice temperature, ona ni u jednom trenutku nije predstavljala problem. No ,u svakom slucaju, hvala na ponudjenim odgovorima
imao sam slican problem...sa radeonom 9600...a resio sam ga tako (posle par puta pucanja windowsa) kupovinom nvidie i sad mi radi ok...e ja sma to shvatio kao nekompatibilnost moje ploce (nvidia chipset) sa atijem...i stvarno od kad sam stavio nvidiu radi ok a radio je i pre toga sa starom ge force 4...probaj da makar pozajmis neku bolju nvidiu i testiras racunar
Nema veze da li je ATI ili NVidia.To se resava , nov sistem , novi drajveri , ovo ono softverski.Ali ima veze koliko srcu struje nova komponente. Ne rece koliko je stara ploca.Drugar je na ploci od 4 godine jednostavno zamenio elektrolite i ne zeza ga vise pri paljenju kompa.Ali da li je to to... Poz.
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.