Evo jedan duzi tutorial o nacinu izbora komponenti po hijerarhijskoj podeli...Evo ne mora cak ni takva podela na takav nacin vec idemo od pocetka,od onoga sto je najneophodnije a najvaznije u masini a to je napajanje...Primetio sam posle duzeg vremena pracenja da ljudi najmanje paznje pridaju napajanju...Naprotiv,to je komponenta najvaznija u kucistu apsolutno bez ikakvog kompromisa...Ono sto treba obratiti paznju a to je izbor samog napajanja tj. brend i kvalitet koji taj brend pruza...Ako ste neinformisani onda bolje pitati - Kako i i na koji nacin treba znati koje je napajanje kvalitetno i sta se to zapravo gleda a to su grane na izvodima u voltima i sama amperaza...da ne zalazimo u srz samog napajanja tj na koji nacin je ono napravljeno tj sta je kljucno sto pretstavlja kvalitet tog napajanja a to znaju ljudi koji se i od mene bolje razumeju,ja znam onoliko koliko mi je potrebno!Sve ovo zavisi i od samog budzeta korisnika...Stabilnost napona i sama snaga znaci efikasnost je ono sto je najpotrebnije za korisnika da bi mogao da se osloni opusteno na rad svoje masine...Onoliko para koliko ste spremili,jedan deo novca ide na dobro napajanje-ovde nema stednje...To je stvar kada ga kupite dobru i kvalitetnu moze da isprati i vise raznih konfiguracija i da potraje i par godina bez potreba upgrade-a sto ostale komponente zahtevaju veoma brzo.Jedan od razloga zasto obratiti paznju na ovu komponentu...Zamislite da u mercedes E klase od 3200cc ubacite motor od recimo 1.6cc kad bi fizicki bilo izvodljivo kako bi taj auto u opste isao ako bi i mogao da ide...Tako je i stvar sa napajanjima..To je jednostavno srce svake nase masine (kuciste je limarija,karoserija a napajanje motor)...Mislim da ovde nema preterane filozofije,jasno vam je sta sam zeleo da vam istaknem,sta je primarno... Sledeca komponenta je Maticna Ploca...E ovde moze da bude kompromisa u odnosu na cenu i performanse jer ima mnogo raznih vrsta kvalitetnih ploca i po jako povoljnim cenama...Ja da sam na vasem mestu...Ipratio bih plocu poslednje generacije sa najnovijim chipset-om u nekom Hi-Midle ili Midle-Hi segmentu primer (Asus P5Q Pro,plocica koja naginje visokoj klasi zbog njenih HI performasi...) i sa tim zadovoljio potrebe za neko vreme,mozda za nekih godinu dana pa mozda i vise jer to sve zavisi od samog korisnika i toga za sta ta konfiguracija njemu treba.tj kojim se zapravo korisnik bavi poslom...Sledeca stavka je CPU...Kako platforma za Intel tako i za AMD obostrano isto pravilo vazi...Trenutno na sta ovde treba obratiti paznju je odnos cena i performase!Ovde prednjaci Intel jer je zbog svoje arhitekture dosta brzi od svog rivala AMD-a kako po defalt-nim vrednostima tako u overclock potencijalu...Ako ste se pak odlucili za AMD,treba birati CPU blizu HI segmenta a opet ne tako nedostizno skup,hocu reci treba uzeti kvalitetan CPU koji moze da pruzi performanse koje ce zadovoljiti vase potrebe...Ako je intel u pitanju...Sada su najpopularniji Core 2 Duo procesori i ne tako skupi,tu postoji kompromis pa cak i da neku od prethodnih komponenti uzmete skuplje ovde mozete da uzmete CPU koji ce da bude nesto jeftiniji od onog koji ste zeleli ali ipak OC Potencijal koji nudi moze vam obezbediti performanse istog!Neko ce reci vidi se da sam dosta vise naklonjen Intelu..Ja zaista i jesam ali to je samo zbog toga sto je on realno i bolji...Kod izbora komponenti za AMD nema neke velike mustre i podele tako da se taj problem brzo i resava tako da i nemam tu sta mnogo i da pricam,stvar je jasna iz dve tri reci...Intel ima obiman asortiman i tu vec ima o cemu i polemisati tj kalkulisati sta i kako...Znaci korisnik ce se opredeliti za CPU koji ce njemu da koristi za njegove potrebe tj posao! Dosli smo do graficke karte...Kao i za prethodne komponente tako i za ovaj deo vaznije komponente raspodela i jeste sledeca..Da li ste Gamer,da li se bavite 3D Modelingom ili ste jednostavno prosecan korisnik koga to sve u opste ne zanima...Ima dva brenda vecitih rivala nVidia i ATI...Danas se vodi rat i borba za trziste jer se sve i svodi na gaming i danasnje konfiguracije kompjutera sve vise ka tome i naginju...Kako vreme odmice budzet nam je sve manji a komponente sve skuplje...Evo i ATI je konacno dokazao da se sa manje para moze imati jako kvalitetna grafika i pruziti uzitak pravog gamin-ga...Pomrsivsi konce nVidi jasno je dao do znanja da je ozbiljan igrac!E sad da se malo vratimo unazad...Pre se recimo znalo...nVidia je bila za Gaming a ATi je vise bio multifunkcionalan...Kako je vreme odbicalo oba proizvodjaca su se opredelila na ono primarno a to su igre...Znaci ovde se jasno bira...i vazi odnos cena performanse bez kompromisa i ljubavi prema brendu jer je najbitnije ono koliko vi u dzepu posedujete i sa cime raspolazete...Realno danas za neke dobre performanse je najrealnije uzeti ATI jer su nam ponudili kvalitet po zaista pristupacnoj ceni...Ovde je klasicna podela po HI,Midle i Low segmentu i svaki korisnik ce se opredeliti za ono sta je njemu i potrebno zavisno od samog budzeta ali i ovde ima kompromisa... Ram memorija...Uh kako je ovaj deo zanimljiv...Toliko je sad jeftina da vam je izbor jednostavno na tanjiru sam od sebe...Ovde treba obratiti paznju na sam brend,performanse same memorije tj. brzinu njenog clocka i to sve sa podrskom maticne ploce koju posedujete...Ovde se gledaju latencije,brzina,chip itd...Najkvalitetnije memorije su sa Micron chipovima i takve bi trebalo i uzimati...U danasnje vreme na nasem trzistu su se pojavili veliki broj skart memorija i treba jako obratiti paznju i pitati kako nebi doslo do greske koja ce kostati vas dzep i vase zivce... Takodje ovo sve zavisi da li se opredeljujete za DDR2 ili DDR3 platformu...Realno DDR3 platforma jos nije zazivela kako zbog svojih performasi tako i zbog cene koja je jos uvek previse visoka... HD...Ovde je stvar jasna...Kapacitet,manje-vise performase i to je to...Nek je generalno Western Digital najkvalitetniji pa recimo u odabiru moze se krenuti prvenstveno od njega...Zeljeni kapacitet za potrebe koje vama odgovaraju... E sad necu spominjati kuciste mada ga smatram vaznim delom jer prostor i materijal i sam protok vazduha koje to kuciste pruza je vemo bitno za sa disanje komponenti i samu temperaturu... Da dodam: Cooler-i za CPU...Stvar je jasna...Da li zelite OC CPU ili jednostavno koristite njegov defalt-ni clock...Cak i na Stock cooler-u se moze postici odredjeni Overclock ali do nekih normalnih granica...Svaki drugi ozbiljniji overclock zahteva i bolji cooler koje proizvode razne renimirane firme koje pruzaju svoj odredjeni kvalitet i performanse... Sve u svemu...Sve se svodi na odnos cena-performasne i budzet ali recimo da bi ispravnim putem u odabiru komponenti isli na ovaj nacin kako ja to zamisljam a smatram da je ispravan...
Intel KICK-ASS,ATI Is The Law - (May the force be with you) - Red is The Power! @PCBeast@
Ne znam kako te nije mrzelo da pises.. Mislim da si bezveze trosio vreme, posto prvo je sve mnogo ne pregledno a drugo pises da je 2+2=4, kao da objasnjavas nekom ko gaji prasice sta je kompljuter, nema nista konkretno. Hocu da kazem da to nikome nista ne pomaze ko je u bilo kakvoj dilemi ili sta god.
Da nisi ovu temu pokrenuo zbog naseg predhodnog ,,dijaloga`, sve mi se tako nesto cini. Zaista ljudi ne vode racuna i koriste neka KUNG FU napajanja, ja recimo pored THERMALTAKE-a 1000W imam i CHIEFTEC-a 450W koji nije iz ovih novijih (kako ih zovu losih klasa), imao sam CORSAIR 750W TX pa je otislo (prodao) ne razmisljaju da je to jako opasno zbog napona i po plocu i po ostale komponente, a sto se tice drugih komponenti, samo treba pratiti trziste, internet, cuti sta ljudi u svetu misle o odredjenom brendu, ili samoj komponenti, kad sve to kupac malo vbolje prostudira pre samog china KUPOVINE, uglavnom dosta bolje prodje i finansijski a pritom zna sta je kupio i sta od te masine moze da ocekuje, a ne ono kao neke konfe koje sam imao prilike da vidim. Samo da dodam (Znas li da 2 x HD 2900XT u CROSSFIRE baguju, pa covece svojim sam ocima video, da mi je neko pricao ne bih mu verovao, ali zamisli negde cak daju slabije performanse nego SINGLE GPU). I sad neko te naprzi, ti kupish, izujesh se za 2 grafe kao ortak (tad je platio oko 600+ EUR) i razocaras se. Stvarno treba da se pazi sta se kupuje i kako se sta slaze...
Nisam sigurno pisao nama OCz sveznalice vec ljudima koji i nisu upuceni a koji sve ovo posmatraju...Ne cine PC Berzu samo forumasi vec i oni koji to velikim delom posmatraju...Ako nisi primetio ima sve vise onih koji mnogo malo imaju dodira sa kompjuterima i nemaju znanja ali za neke elementarne stvari bi trebali da budu upuceni..Ima pak i onih koji imaju novac a neznaju,i njih treba uputiti..Bas me interesuje kakav ces sad filozofski odgovor da mi das P.S.Tema se ne zove Dilema vec Upustvo... update: A kladim se kad si kupovao komponente da ti je poslednja stavka bila napajanje...Prvo si napucao CPU i plocu...Toliko o tome...
Intel KICK-ASS,ATI Is The Law - (May the force be with you) - Red is The Power! @PCBeast@
:: Ne znam kako te nije mrzelo da pises. :: Mislim da si bezveze trosio vreme, posto prvo je sve mnogo ne pregledno a drugo pises da je 2+2=4, kao da objasnjavas nekom ko gaji prasice sta je kompljuter, nema nista konkretno :: Hocu da kazem da to nikome nista ne pomaze ko je u bilo kakvoj dilemi ili sta god :: :: Ali za trud svaka cast.
Vrlo prosto, dao sam kevi da procita tvoj post i evo sta je zakljucila:
PSU : Bitno joj je da kupi kvalitetno napajanje, ( ne zna ni kako izgleda ni koji brendovi postoje i da kvalitetno kosta ...recimo...70+ eura - juuu ) Inace, deo za kuciste nije bas najbolje razumela..
Ploca : Konta da treba da uzme najnoviju plocu, i da tu ima neka popularna P5Q ploca i da je ona dobra ( da kupuje verovatno bi bez obzira na njene potrebe trazila P5Q plocu )
Proc : Ovde konta da postoje 2 prozivodjaca i da treba da gleda cenu/performanse, ali ne zna ni jedan proc. pa sasim tim ni performanse istog. Ali tu joj je zapao neki Core 2 Duo ( inace misli da je to firma ) i da moze da uzme neki koji nije skup pa ce posle da joj neko uradi OC na njemu ( ne zna sta je OC ) i onda ce da bude kao onaj skuplji.
Grafika : Kaze da ce da uzme ATI grafiku ( mozda X1650 ? )
RAM : ovde je skorz zbunjena i kaze da bi pitala u radnji sta da uzme.
HDD : kaze WD, i sto vise da ima prostora.
Za OC deo nije citala posto kaze ne razume..
Eto kako je jedan prosecan korisnik shvatio sve ovo, to je ono i o cemu sam pricao. Inace, keva radi na kompu svaki dan na poslu..
Nisi normalan....Prvo što si dao kevi da čita a drugo što si me sa postupkom zasmejao do suza...Ideš i ti iz krajnosti u krajnost...Nisam ja dzabe rekao da si ti filozof! P.S.Drugo je kucati a drugo iole poznavati komponente..To su dva razlicita sveta!
update:Još se smejem!!!
:: Vrlo prosto, dao sam kevi da procita tvoj post i evo sta je zakljucila :: :: PSU : Bitno joj je da kupi kvalitetno napajanje, ( ne zna ni kako izgleda ni koji brendovi postoje i da kvalitetno kosta ...recimo...70+ eura - juuu :: Inace, deo za kuciste nije bas najbolje razumela. :: :: Ploca : Konta da treba da uzme najnoviju plocu, i da tu ima neka popularna P5Q ploca i da je ona dobra ( da kupuje verovatno bi bez obzira na njene potrebe trazila P5Q plocu :: :: Proc : Ovde konta da postoje 2 prozivodjaca i da treba da gleda cenu/performanse, ali ne zna ni jedan proc. pa sasim tim ni performanse istog :: Ali tu joj je zapao neki Core 2 Duo ( inace misli da je to firma ) i da moze da uzme neki koji nije skup pa ce posle da joj neko uradi OC na njemu ( ne zna sta je OC ) i onda ce da bude kao onaj skuplji :: :: Grafika : Kaze da ce da uzme ATI grafiku ( mozda X1650 ? :: :: RAM : ovde je skorz zbunjena i kaze da bi pitala u radnji sta da uzme :: :: HDD : kaze WD, i sto vise da ima prostora :: :: Za OC deo nije citala posto kaze ne razume. :: :: :: Eto kako je jedan prosecan korisnik shvatio sve ovo, to je ono i o cemu sam pricao :: Inace, keva radi na kompu svaki dan na poslu. :: :: :: :: ::
Pa moram sam nekog na brzinu da uzmem da potvrdim svoje misljenje :) Ako hoces mogu i caleta da iscimam mada ja ga ne bi mesao..on je vise za olovku i papir nego tastaturu i monitor...
:: Pa moram sam nekog na brzinu da uzmem da potvrdim svoje misljenje : :: Ako hoces mogu i caleta da iscimam mada ja ga ne bi mesao..on je vise za olovku i papir nego tastaturu i monitor.. :: :: ::
Znam dosta ljudi koji koriste komp zbog obrade teksta ,gledanje filmova ,mp3 i surf na net-u,za takve stvari im je dovoljan Sampron koji kosta sad 1800 din smesna cena ili Celeron neka slicna cena mozda,tu ljudima brzina nije bitna.Sto se tice obrade multimedije tu se stvari krecu u pravcu GPU ,ako hocete i za jake igre je potreban dobar GPU,tu onda treba ulagati u graficku kartu.Mozda je onaj menadzer iz Nvidia bio delimicno bio u pravu kad je rekao CPU je mrtav ,jer smo svedoci da se stvari multimedije ,svet igara pomera prema GPU.Ova nova Ati jeva hd4800 radi enkodiranje videa u trajanju od 60 min hd rezolucije (h264 codec) 1024 rezolucija ,za 30 minuta.Isto to radi C2D E8500 45nm za 9 sati i nesto ,znaci 19 puta brze odradi to GPU .Slicnu stvar ima i Nvidia samo je nesto sporije ,ali dok se nije pojavio Ati Hd4800 udarala je po usima sa svojim cenama za te stvari.Iz ovih razloga AMD planira da do 2010 prebaci GPU u CPU ,to isto planira i Intel .Tako da ce buducnost biti integracija CPU I GPU.
Ja sam siguran da ce ovaj post skrenuti paznju onima koji tek ulaze u svet IT tehnologije i da ce izvuci poentu iz svega...Ja i jesam pisao najprostije moguce bez neke terminologije da bi ljudi kojima je ovo upuceno shvatili sto bolje...
Mislim ono ako gledamo posteno sta ce sekretarici u nekoj firmi koja prima faxove i kuca u Officu ,Black edition ,ili Core2Extreme .Znam da mi ljudi koji radimo u IT nekad ne obracamo paznju na ostali svet koji i ne razume pola termina o cemu mi pricamo ovde.Jednostavno im treba preporuciti komp prema potrebama ,meni to nekako deluje najpostenije.
druze OCz ti si car :)... ja mislim da bi ova tema trebala da bude sticky, da se vidi koliko ima duha na ovom forumu... stvarno si luuuuud :)))))))))))
:: Mislim ono ako gledamo posteno sta ce sekretarici u nekoj firmi koja prima faxove i kuca u Officu ,Black edition ,ili Core2Extreme .Znam da mi ljudi koji radimo u IT nekad ne obracamo paznju na ostali svet koji i ne razume pola termina o cemu mi pricamo ovde.Jednostavno im treba preporuciti komp prema potrebama ,meni to nekako deluje najpostenije. :: :: ::
:: hahaa kakav si car sunce ti zarko.. : :: :: Ajd uzdravlje :) :: :: :: Vrlo prosto, dao sam kevi da procita tvoj post i evo sta je zakljucila :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Veruj mi da sam to za cas napisao..Zar ne mislis da to nije korisno za one koji se tek upucuju u ove stvari...Treba nekad razmisljati i o drugima...Nismo mi sami...
Text je izuzetno nerazumljiv i ne govori nekom ko se slabo razume u kompove sta da kupi, ali govori jednu stvar da je autor texta nabedjen kako je on izuzetan poznavaoc IT opreme (sto je mozda i tacno, ali irelevantno za razumljivost samog texta). To nije problem koliko ti poznajes ili ne poznajes opremu, ali ono sto je problem je to sto ne znas da to preneses. Ceo gornji text glasi u prevodu:
Moj savet je da kupite skupo kuciste i napajanje, ASUS P5Q maticna (ili skuplja), intel C2D ili C2Q proc, ATI graficka, veliki WD HDD, ram sa micron cipovima, ako ste overclocker kupite i skup cooler.
Da si tako napisao bilo bi mnogo razumljivije od napisano.
Dakle , s moje tacke gledista, OCz je apsolutno u pravu sto se tice razumljivosti. Potpuno je nerazumljivo. Posto ni ne pokusavas preneti pricu onom kome je namenjena (a to su iskljucivo oni koji zele da daju, odokativno, barem 700 eura za svoj racunar bez monitora) a da to kazes sa jako puno texta, govori mnogo o tebi. Cist exibicionisticki ispad nekoga ko je ubedjen da je njegovo vidjenje jedino ispravno. Pogotovo nakon nakon sugestija da je text nerazumljiv ti odbijas cak i da preispitas svoj text i da vidis koliko je razumljiv.
text je razumljiv iskljucivo nekom kome takav text ni ne treba, a to su poznavaoci situacije na trzistu pa sami mogu da zakluce na koje komponente tacno mislis, a takvima exibicionizam ove teme nije ni potreban
:: :: text je razumljiv iskljucivo nekom kome takav text ni ne treba, a to su poznavaoci situacije na trzistu pa sami mogu da zakluce na koje komponente tacno mislis, a takvima exibicionizam ove teme nije ni potreba :: ::
Nije ni njima jer zamisli 2 ovakva `poznavaoca` kao sto je pisac teksta u istoj prostoriji. Drugim recima: covek se na forumu obraca neupucenima, a da pri tome oni verovatno i ne znaju sta je forum i gde da ga nadju, ali je ovim svojim jako neupotrebljivim tekstom privukao paznju na sebe, sto ce jos da podigne njegovu bitnost (ionako sam sebe vec smatra guruom ovde i u svom komsiluku). bravo! da li autor teksta radi negde i za koju platu? btw. da li postoji realan razlog konstantnog pracenja situacije sa hardverom sem qrcenja pred komsijama ili ako ne radis u nekoj prodaji?
Glupo je upravljati se tvojim postom ako ti racunar sluzi bilo cemu drugom osim za igre+overklok...Cak ako neko hoce da se igra bez OCa opet treba malo drukcije sloziti `kockice`.
Ako ti sluzi za ofis,surf,slusanje muzke,gledanje filmova ne treba se pridrzavati tvog posta.
Ako ti sluzi za ozbiljan rad 3D modelovanje,rendering opet ista prica,trebalo bi izbaciti hiend grafiku i mesto ATIja uzeti neku nvidiu,nista vise od 8600GT, i ustedeti sebi minimum 100e,(a verovatno i vise) koje ces uloziti u ostale komponente i dobiti bolju konfiguraciju za taj novac,normalno shodno nameni tvog racunara i tvojim potrebama.
Napajanje ide na kraju...Kada odlucis sta hoces od komponenti,hoces li klokovati masinu ili ne, tek onda treba razmotriti njihovu potrosnju i samamim tim odluciti koje ti napajanje treba...Ovako mu to dodje bacanje para radi prestiza.
Prestao sam da odgovaram na postove kad neko kaze: `slozite mi dobar racunar` ili pita:` jel dobro ovo za ove pare?`...A ne kaze koja je namena njegovog racunara...Jednostavno neozboljno je dati odgovor na nepotpuno pitanje...
Ja koliko se i secam napisao sam da komp i treba uzeti po nameni za svaku komponentu koju samn naveo...Moj post je bio iz dobre namene jer vidim da dolaze sve vise ljudi sa istim pitanjima i dilemama...Nekolicina vas se ne slaze pa sta sad...Svako ima svoje misljenje ali ja smatram da ce ovo da pomogne ljudima...
R2-D2
Vidi prijatelju,nisam ti ja nikakav poynavalac IT-ja ti si verovatno bolji tj. veci poznavalac od mene...Tekst nisam pisao kako bi sebe istakao...Kako i sam vidis pisao sam sto prostije...Mogao sam da vam napisem jako slozen tekst sa terminologijom vezanom za IT,pravi mali naucni rad...Kome bi to doprinelo???Meni ne trebaju vase hvale...Bilo bi lepo da kao Newcomer postujes nekog ko je ovde veoma dugo i ko se trudio da ovaj forum izgura na sto veci nivo...Ja nemam od toga nikakave koristi niti zivim od slave i hvale...Znanje skupljam i prenosim drugima kao pomoc...Posmatram tvoje postove...Vec duze vremena se nesto non-stop bunis,pljujes po raznim temama i imas neke svoje pogresne zakljucke... P.S.Ako imas nesto licno protiv mene,prijatelju slobodno reci ili se u protivnom dokazi da si vredan protivnik,tj. da imas sta da ponudis...Sa ruznim recima i arogantnim ponasanjem neces nista postici!
Mladenk
Ti si verovatno jos neki lik slican ovom robotu gore...Nebi me cudilo da ste i komsije...Za tebe vazi isti odgovor...Nemoj kuditi drugog i pri tom smatrati da si nekakav frajer jer ce to tvoje ponasanje i bledunjavo ynanje brzo da ispari...Tj. niko tome nece pridavati paznje..
P.S.Ne pisem ni za kakve novine mada sam imao ponude jer su plate nerealne za onoliko truda koji ulozis za sve to...
P.S.P.S.Za sve ostale...Tekst sam napisao iz najbolje moguce namere da bi ljudima pomogao u realizaciji odabira komponenti onako kako bi to trebalo da ide,tim nekim tokom!Neka to i nije pregledno kako nekolicina kaze,ocigledno da ne znam prostije da se izrazavam jer sam naucio da se koristim pravom terminilogijom na profesionalnom nivou-tacnije receno to mi je uslo u krv...Posto vidim da niko ne ceni moj pokusaj i ponudjenu pomoc jer bi radije da vredjate nego da jedni druge dopunjavamo molim pametnjakovice da oni napisu jedan ``Razumljiv`` ..`` Citak``..i Pregeldan tekst!!!Nek se i oni potrude da doprinesu malo ovom forumu i ljudima koji ga citaju...Nek ponude malo svog ``znanja`` i pruze pomoc jer ja to radim veoma duuuuuuuuugo vremena i nisam trazio niko da mi kaze ni hvala!!!
:: Komponente treba birati prema nameni racunara :: :: Glupo je upravljati se tvojim postom ako ti racunar sluzi bilo cemu drugom osim za igre+overklok...Cak ako neko hoce da se igra bez OCa opet treba malo drukcije sloziti `kockice` :: :: Ako ti sluzi za ofis,surf,slusanje muzke,gledanje filmova ne treba se pridrzavati tvog posta :: :: Ako ti sluzi za ozbiljan rad 3D modelovanje,rendering opet ista prica,trebalo bi izbaciti hiend grafiku i mesto ATIja uzeti neku nvidiu,nista vise od 8600GT, i ustedeti sebi minimum 100e,(a verovatno i vise) koje ces uloziti u ostale komponente i dobiti bolju konfiguraciju za taj novac,normalno shodno nameni tvog racunara i tvojim potrebama :: :: Napajanje ide na kraju...Kada odlucis sta hoces od komponenti,hoces li klokovati masinu ili ne, tek onda treba razmotriti njihovu potrosnju i samamim tim odluciti koje ti napajanje treba...Ovako mu to dodje bacanje para radi prestiza :: :: Prestao sam da odgovaram na postove kad neko kaze: `slozite mi dobar racunar` ili pita:` jel dobro ovo za ove pare?`...A ne kaze koja je namena njegovog racunara...Jednostavno neozboljno je dati odgovor na nepotpuno pitanje.. :: :: :: DaSickSyste :: ::
... da iza ovog što je SkyFire napisao stoji samo njegova dobra namera da izloži svoje mišljenje o otklanjanju nekih nedoumica kod onih korisnika koji su nešto iznad potpunih početnika i podržavam taj njegov uložen napor da tekst učini što razumljivijim. Takođe, mislim da i da je potpuno u pravu kad kaže da svako ko misli da može bolje i jednostavnije, rečitije i smislenije da izloži svoj predlog rešenja ovog problema neka dobro o`ladi stolicu i počne sa pisanjem.
Naravno, ni SkyFire, niti bilo ko od posetilaca ili starosedelaca foruma ne mora da bude uvek u pravu... Malo kritike uvek dobro dođe, pogotovu ako je ona na mestu i dobronamerna...
:: ... da iza ovog što je SkyFire napisao stoji samo njegova dobra namera da izloži svoje mišljenje o otklanjanju nekih nedoumica kod onih korisnika koji su nešto iznad potpunih početnika i podržavam taj njegov uložen napor da tekst učini što razumljivijim. Takođe, mislim da i da je potpuno u pravu kad kaže da svako ko misli da može bolje i jednostavnije, rečitije i smislenije da izloži svoj predlog rešenja ovog problema neka dobro o`ladi stolicu i počne sa pisanjem :: :: Naravno, ni SkyFire, niti bilo ko od posetilaca ili starosedelaca foruma ne mora da bude uvek u pravu... Malo kritike uvek dobro dođe, pogotovu ako je ona na mestu i dobronamerna.. :: :: Pozdrav :: :: Vlada
Nisam video ovu temu ranije pa zato malo kasnim ali i ja moram da priznam da je tekst malo nepregledan. Postujem nameru da zelis da olaksas ljudima kupovinu racunara ali tekst je mogao da bude jasniji. Trebalo je da napravis lepsu podelu tako sto ces da izdvojis podnaslove, da manje koristis tri tacke, da se vise ogradjujes tako sto ces da napises `po mom skromnom misljenju, ovo ili ono je bolje`, a ne `realno, ovo ili ono je bolje`, itd. No offence ali da si radio tekst za neke novine morali bi da unajme i nekog lektora =) I sam kazes da nije sve u parama tako da ako dobijes neku ponudu tog tipa ne odbijaj jer to mnogo znaci... Ako ne tebi onda onima koji citaju. Poseti http://www.sitepoint.com/ i pogledaj koliko clanaka ima. Svi oni (ili bar vecina) su pisani za dz.
Osnovna prica je izostavljena: Procesor - CPU pa onda malo o modelima i njihovom odnosu cena/performanse... Maticna Ploca pa prica o soketima (da ne bude kupio covek plocu sa nekim Intel soketom i AMD cpu), slotovima (kupio covek PCI-E grafiku i plocu sa AGP-om ili SATA2 hard i plocu koja ima samo ATA mada ovo vec teze ali opet prmera radi)... Graficka karta pa malo o tome sta je AGP/PCI Express, cemu memorija na grafickoj... Memorija i sta je to ddr/ddr2/dd3 pa malo modeli i odnos cena/performanse... Hard disk i prica o ATA/SATA/SATA2 pa rpm... Bla bla...
Ima dosta da se pise o ovome i ne verujem da je jedna tema moze to da pokrije i da isprica pricu kako je sve to uzajamno povezano (na pr. ploca sa odredjenim soketom i slotom za graficku ne `prima` svaki procesor i graficku) i na sta treba obratiti paznju da se ne bi dobio efekat uskog grla, a da to sve bude razumljivo nekom ko se ne razume u sve ovo.
I ja se slazem sa onim sto je napisao obradmi... Najbitnija stavka jeste koja je svrha tog racunara. Drugo, cemu onda ovaj forum ako ne da ovakvim ljudima pomognemo sa predlozima.
Moj savet - ukoliko neko ko se ne razume u komponente i kupovinu racunara cita sve ovo: 1. Probajte sa opcijom `Pronadji` (SEARCH) jer je vrlo moguce da je neko vec pitao isto. Ako je tema starija od 2-3 meseca onda jednostavno postavite novu jer se cene vrlo brzo menjaju cisto da ne zavrsite sa starim komponentama po starim cenama (firmama se ne isplati da prodaju neke komponente za koje su dali vise para pa makar to bilo slabije od nekih novih). 2. Postavite temu sa naslovom koji ce da pomogne i nekom drugom ko trazi slicno, a koristi opciju search... Znaci tema tipa `konfiguracija za kancelarijske poslove do 400e` ili `konfiguracija za 3d modelovanje` ili slicno. 3. Na samom startu lepo objasnite za sta ce komp biti koriscen i koliko para planirate da izdvojite. 4. Nemojte da budete gnjavatori i da trazite da vam se objasnjava zasto treba bas te komponente da kupite jer ce iskusniji forumasi ispraviti onog koji je lupio nesto ako se zbog toga brinete. Po mom misljenju saveti na koje treba obratiti paznju su saveti koje ce vam dati BataCele, ServisPC, DaSickSyst, Dyca... Ima ih jos dosta ali eto ga sam vrh mojih favorita za ovu oblast. 5. Niko ovde ne ocekuje neku posebnu zahvalnost za ono sto radi ali je ponekad lepo napisati i `hvala` ako je sve proteklo kako treba.
Zahvaljujem na pohvali ali problem i jeste taj sto sam zeleo da sto vise uprostim a u stvari sam vise zamuljao...Definitivno ne mogu da pisem prosto,ne znam a da se ne koristim strucnom izrazima ,terminologijom...E vidi,ti gresis...Nisam ja zeleo da pisem istorijat vec nacin tj. raspodelu na koji nacin treba izabrati komponentu po kom redu...Onda se to svelo na opsirne recenice koje malo zbunjuju...Slazem se da je malo nepregledno ali je postupak iz dobre namere...Ipak mislim da je i pored toga sto je malo nepregledno imalo efekta da kupac zna sta mu je primarno.Inace ako se ikad odlucim da za forum pisem uradicu to na profesionalniji nacin pa onaj ko ne poznaje pravu terminologiju nek ide na search pa nek se nekako snadje... P.S.Kad cemo praviti onu PC Berza zurku???
OC House - (skyfirepcbeast@hotmail.com) - May the Force Be With You! @PCBeast@
:: Nisam video ovu temu ranije pa zato malo kasnim ali i ja moram da priznam da je tekst malo nepregledan. Postujem nameru da zelis da olaksas ljudima kupovinu racunara ali tekst je mogao da bude jasniji. Trebalo je da napravis lepsu podelu tako sto ces da izdvojis podnaslove, da manje koristis tri tacke, da se vise ogradjujes tako sto ces da napises `po mom skromnom misljenju, ovo ili ono je bolje`, a ne `realno, ovo ili ono je bolje`, itd :: No offence ali da si radio tekst za neke novine morali bi da unajme i nekog lektora = :: I sam kazes da nije sve u parama tako da ako dobijes neku ponudu tog tipa ne odbijaj jer to mnogo znaci... Ako ne tebi onda onima koji citaju. Poseti http://www.sitepoint.com/ i pogledaj koliko clanaka ima. Svi oni (ili bar vecina) su pisani za dz :: :: Osnovna prica je izostavljena :: Procesor - CPU pa onda malo o modelima i njihovom odnosu cena/performanse.. :: Maticna Ploca pa prica o soketima (da ne bude kupio covek plocu sa nekim Intel soketom i AMD cpu), slotovima (kupio covek PCI-E grafiku i plocu sa AGP-om ili SATA2 hard i plocu koja ima samo ATA mada ovo vec teze ali opet prmera radi).. :: Graficka karta pa malo o tome sta je AGP/PCI Express, cemu memorija na grafickoj.. :: Memorija i sta je to ddr/ddr2/dd3 pa malo modeli i odnos cena/performanse.. :: Hard disk i prica o ATA/SATA/SATA2 pa rpm.. :: Bla bla.. :: :: Ima dosta da se pise o ovome i ne verujem da je jedna tema moze to da pokrije i da isprica pricu kako je sve to uzajamno povezano (na pr. ploca sa odredjenim soketom i slotom za graficku ne `prima` svaki procesor i graficku) i na sta treba obratiti paznju da se ne bi dobio efekat uskog grla, a da to sve bude razumljivo nekom ko se ne razume u sve ovo :: :: I ja se slazem sa onim sto je napisao obradmi... Najbitnija stavka jeste koja je svrha tog racunara. Drugo, cemu onda ovaj forum ako ne da ovakvim ljudima pomognemo sa predlozima. :: :: Moj savet - ukoliko neko ko se ne razume u komponente i kupovinu racunara cita sve ovo :: 1 :: Probajte sa opcijom `Pronadji` (SEARCH) jer je vrlo moguce da je neko vec pitao isto. Ako je tema starija od 2-3 meseca onda jednostavno postavite novu jer se cene vrlo brzo menjaju cisto da ne zavrsite sa starim komponentama po starim cenama (firmama se ne isplati da prodaju neke komponente za koje su dali vise para pa makar to bilo slabije od nekih novih). :: 2 :: Postavite temu sa naslovom koji ce da pomogne i nekom drugom ko trazi slicno, a koristi opciju search... Znaci tema tipa `konfiguracija za kancelarijske poslove do 400e` ili `konfiguracija za 3d modelovanje` ili slicno :: 3. :: Na samom startu lepo objasnite za sta ce komp biti koriscen i koliko para planirate da izdvojite :: 4. :: Nemojte da budete gnjavatori i da trazite da vam se objasnjava zasto treba bas te komponente da kupite jer ce iskusniji forumasi ispraviti onog koji je lupio nesto ako se zbog toga brinete. Po mom misljenju saveti na koje treba obratiti paznju su saveti koje ce vam dati BataCele, ServisPC, DaSickSyst, Dyca... Ima ih jos dosta ali eto ga sam vrh mojih favorita za ovu oblast :: 5. :: Niko ovde ne ocekuje neku posebnu zahvalnost za ono sto radi ali je ponekad lepo napisati i `hvala` ako je sve proteklo kako treba :: :: :: :: Pozdrav svima i svaka cast na trudu Sky!
Ma nisam mislio na istorijat nego cisto da se spomene koji su procesori od Intel-a i AMD-a sad u opticaju i koji je koji soket cisto da se zna koja ploca ide uz to. Isto i za ostale komponente, na primer - koji cipset ide uz koji cpu i grafiku, a i memorije nisu naivna stavka s` obzirom da ne moze da se ubode ddr2 tamo gde treba da se ubode ddr... Ma zaboravi =)
Off topic: Uh pa nesto ne verujem da je to izvodljivo... Ja sam za ali nesto ne verujem da nas ima preko 3-4. =) Pozdrav!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.