Hvala svima na pomoći. Uzeh samo Q8200 i Radeon 6870. Ploča i procesor će se pojačati za jedno godinu dana. Verovatno i neko jače napajanje. Za sad to izgleda ovako :
CPU: Q8200 na 2.93 Ghz :) MB: Gigabyte EP35C-DS3R Memorija : 2 x 2 Gb Kingston 1333 Grafika : Powercolor Radeon HD 6870 HDD : 750 GB WD
Pozdrav svima Vama dobrim ljudima koji ste mi pomogli prošlog puta. Ali kao što rekoh, za nekih godinu dana, vreme je da se pazari nešto što će služiti u narednih par godina,bez razmišljanja o bilo kakvim problemima. I naravno, obraćam Vam se još jednom u nadi da ćete me mudro savetovati :) Planiram da prodam komponente iz sestrinog kompa, a moje prebacim kod nje : intel core2duo E6550 @2.33 asus p5k 2 x 2gb kingston 800mhz ddr2 + dodam nekih 400 evrića i kupim nešto pametno. Moje razmišljanje ili intel i5 4670 @3.4 ili amd fx-8350 @4ghz? Tu je dilema, 4 jezgra intela protiv 8 amd-a. Za sada koliko sam isratio forume (da, da, čitao sam i vaše postove ovde) 4 jezgra je sasvim dovoljno za sada, ali za neko buduće vreme, priča se da će igre i programi koristiti sve više jezgara. A naravno ovo će biti mašina na duže staze.
Ako je za igre samo, uzmi i5, mada konzole nove genracije imaju x8 amd cpu unutra a uzasno je slicna platforma pc-ju. Tako da generalno sigurno ce vise jezgra od 4 biti dobrodoslo u blizoj buducnosti.
Ako je generalno za sve zivo mozes fx x8 ili jos bolje x6 jer razlika u ceni nije mala.
A plocu ne moras skuplju od 10 000 din +- za amd 970 chipset za x6, 990 za x8.
Nije komp samo za igre. Koristim programe za modeliranje i crtanje, ali volim i da se poigram :D i5 4670 je još skuplji od fx-8350?? 190 naspram 170 €? Pa otud moja dilema. Čitao sam razna prepucavanja ljubitelja intel-a i amd-a. Ja gledam prostu računicu, tj neka upoređivanja na netu. Po jednom jezgru intel ima bolji performans ali kada se priključe sva jezgra amd odnosi pobedu. Kada sam već skupio pare, daj da uzmem nešto lepo i korisno što će trajati makar 3 god. Nisam kloker, tako da će sve to raditi na fabričkim podešavanjima. Znači fx 8350 ili i5 4670? p.s. Hvala za predlog za ploču, ta kombinacija dolazi u obzir za AMD :D
Ostajem na intel platformi, definitivno i5 4670. Pitanje prvo : da li se isplati dati 10 evrića više za K verziju? Verovatno i običan može da se klokuje ako bude trebalo za nekih 2-3 godine? :) Pitanje drugo: Da li bi Gigabyte G1 SNIPER B5 zadovoljila sve potrebe? Pitanje treće: Prvi put čujem sad za LUCID VIRTU tehnologiju koja upari gpu integrisan iz procesora sa standardnom grafikom. Jel se isplati uzeti neku ploču sa VIRTU podrškom? Jbt patak što više čitam i gledam po internetu sve me više boli glava. Moram da pazarim nešto u skorije vreme :)
Veliko HVALA na pomoći. Izdržao si sva moja smaranja i imao strpljenja da pomogneš. Najzad kupih sve potrebne komponente (sem napajanja koje će stići u toku nedelje). P.S. sad mi treba procena ovih starih stvari, od kojih će se uložiti u grafu :D Inteč core 2 quad q8200 Gigabyte GA-EP35C-DS3R 4 gb ddr3 (2x2gb) Kingston KVR1333D3S8N9/2G
Polovna, u garanciji još 2 i nešto godine. Za 215 €. Mislim da se isplati na duže staze. Videćemo ako je sve kako treba. P.s. Napajanje je 700w chieftec.
ako je referentna nemoj ni u ludilu a i gledaj da ne bude Sapphire. btw jel to iz Madjarske?
:: Polovna, u garanciji još 2 i nešto godine. Za 215 € :: Mislim da se isplati na duže staze. Videćemo ako je sve kako treba :: P.s. Napajanje je 700w chieftec :: :: :: ::
Jes da ce sad zima, pa nece da se greje toliko ali na prolece/leto ima da poludis koliku buku pravi. Safira nemoj zbog garancije. Cisto da znas da r9 290 imaju neki konflikt sa Flash playerom, pa moze da se desi da ces cesto da popijes BSOD kad gledas YT klipove. Da li to u medjuvremenu reseno, ne znam. Neki su resili problem tako sto su iskljucili Hw acceleration.
Jbt patak, valjda su ispravili to :/ Ja gledam 290 jer mislim da mi se najviše isplati za te pare na duže staze. Nvidia 770 je lošija karta, a košta isto toliko. Pa bolje ondak ovo. Otićiću u nedelju pa ću videti. Ako je sve u redu, verovatno uzimam. Baš ću pitati za taj problem. Hvala
Radi super karta, videćemo ako se bude grejala da uzmem poseban kuler za nju, rekoše mi da ima da se kupi drugi (kao za procesor varijanta). Testovi će biti sprovedeni kad stigne monitor, tj sutra. P.s. Odgledao sam milion klipova na youtubu. Nije bilo greške. Oči su mi ispale. Verovatnno je ispravljeno novim drajverom. To sam odmah sa neta skinuo. Skidam i FarCry4 :D A za testiranje grafike, jurio sam na netu, najbolji je FURMARK? Da skinem to i da ga pustim? Jel to nešto kao ORTHOS za procesor?
Ako radi onda do jaja... Za aftermarket kuler gledaj da nadjes negde Arctic Accelero Xtreme IV, mada ga nemaju na stanju vec duze vreme. Za testiranje koristi Unigine Heaven, obrni nekoliko puta i to ti je i vise nego dovoljno
:: Radi super karta, videćemo ako se bude grejala da uzmem poseban kuler za nju, rekoše mi da ima da se kupi drugi (kao za procesor varijanta). Testovi će biti sprovedeni kad stigne monitor, tj sutra :: P.s. Odgledao sam milion klipova na youtubu. Nije bilo greške. Oči su mi ispale. Verovatnno je ispravljeno novim drajverom. To sam odmah sa neta skinuo. Skidam i FarCry4 : :: A za testiranje grafike, jurio sam na netu, najbolji je FURMARK? Da skinem to i da ga pustim? Jel to nešto kao ORTHOS za procesor :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60416. Broj poslatih odgovora: 647626. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.