Ja se recimo odusevljavam pitama na Vozdovcu, pekara Duo, pored pekare Hermes, kod tvoje skole jelte (za ostale - Visa elektrotehnicka skola:)! Tamo sto ima pita od pecuraka nigde nema takva:D! A burek...pa Sarajevski bas volim u pekari...e jbs me kako se zove, iznad Zelenjaka, kada krenes uzbrdo pored bivse Beobanke, ulica Carice Milice, e pa na cosq prvom ima pekara, silazi se niz stepenice u nju (ovo kazem, posto na 5 metara, tj. preko ulice ima pekara u koju se ulazi tako sto ides UZ stepenice:). Odmah pored Visnjice, eto tako je najlakse. E pa tu je sarajevski odlican, mada je i dobar tamo...Svetogorska ulica, ima bas jedna burekdzinica, mislim da se zove Sarajevac ili tako nesto...:) A obican burek...pa nocu definitivno kod Tome. Ovako ne znam...XD :)
Dobar burek (pite takodje) ima pekara Andjelko u Balkanskoj ulici (deo ispod , jedan kuriozitet za tu pekaru je sto sve iz ponude u poslednjih ½ sata radnog vremena ide u ½ cene a prodaju na kilo ne na parce. Tako da sam se jednom prilikom iznenadio vracajuci se kuci kasnije nego obicno svratim do pekare i kupim celu tepsiju za 120 kinti.
Dobaj je burek i na trgu Slavija pekara kod stanice 59-ke, a i panja im je najbolja u gradu. A tek pite (neki i to zovu burek) sa visnjama
Burek, najbolji koji sam probao, u ulici između Carice Milice i Obilićevog venca, valjda je to Topličin Venac... Ne znam tačno kako se zove, ima par niskih stepenica na ulazu, otprilike je pekara na sred tog dela ulice dugačkog ni 20 metara. Ima i neka piletina sa karijem, to jedem bar 3-put nedeljno. Mislim da se zove ``Ključ`` ili tako nešto.
Mali doprinos nasoj obavestenosti: prica o terminoloskoj razlici...
20.05.2009. 17:10
#115550
status: user broj poruka: 10997
na relaciji `burek - razne pite` je besmislica. Naime, burek je genericki naziv za orijentalno pecivo punjeno (uglavnom) mesom. U Evropu je burek dosao sa Mavarima (Mauri) i Jevrejima (Sefardi) preko Spanije i Sicilije. U Spaniji je poznat kao `burekito`, pecivo koje vise lici na ono sto se kod nas podrazumeva pod `pogaca` ili `pogacica`. Tu se osim mesa stavlja i povrce (ili samo povrce, odnosno sir), pa postoje mnoge varijacije na temu. Fakticki - sve je to `pita`, samo se postavlja pitanje sa cime je punjena (ako nije prazna - `prazan burek`). Jos jedna stvar: da bi (u nasim, lokalnim uslovima) burek zaista bio burek, on mora da ima formu `savijace` (savijena, zmijolika pita). I savijaca, medjutim, moze biti punjena necim razlicitim od mesa - kombinacijom sira i kajmaka, pecurkama, krompirom, tikvicama... U Bosni, Hercegovini i Crnoj Gori moze se cuti i izraz `burek-pita`. Obicno se pod tim nazivom podrazumeva pita (ili burek) sa mesom.
E pa sta da se radi kad se intenzivno druzim sa Witoldom, pa svasta saznam (stono bi rek`o Gombrovic).
Mmmmm, Anđelko..... :-), i naravno samo sa mesom. Prazan burek....hahahahaha. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: Burek je samo i iskljucivo sa mesom !!! :: :: Sve osalo su sirnice, zeljanice itd... :: :: Dobar burek (pite takodje) ima pekara Andjelko u Balkanskoj ulici (deo ispod , jedan kuriozitet za tu pekaru je sto sve iz ponude u poslednjih ½ sata radnog vremena ide u ½ cene a prodaju na kilo ne na parce. Tako da sam se jednom prilikom iznenadio vracajuci se kuci kasnije nego obicno svratim do pekare i kupim celu tepsiju za 120 kinti :: :: Dobaj je burek i na trgu Slavija pekara kod stanice 59-ke, a i panja im je najbolja u gradu. A tek pite (neki i to zovu burek) sa visnjam :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: ::
Re: Mali doprinos nasoj obavestenosti: prica o terminoloskoj razlici...
28.05.2009. 22:13
#117510
status: user broj poruka: 7769
Еве ти цитат са ввикипедије:
Босански (умотани) бурек [уреди]
Умотани бурек
У Босни и Херцеговини реч бурек се односи само на другу врсту јела од теста и само када је напуњено месом. Танке коре се напуне и затим се умотају. Исто јело са сиром се назива сирница, јело са спанаћем и сиром је зељаница, јело са кромпиром је кромпируша, а све оне се називају пите. Ова врста јела је врло популарна у Хрватској, где су је увели Босански Хрвати. У српске градове босанско јело је уведено преко избеглица из грађанског рата током 1990их и оно се често назива сарајевска пита или босанска пита. Нека слична јела, иако су донекле шира и са тањим корама се називају савијаче или просто пита у Србији. Међутим, ова јела се углавном праве у домаћинствима и традиционално се не нуде у пекарама.
У Босни је бурек јело пуњено само са месом. Постоји језичка тежња у Хрватској да се користи реч бурек само за јело са сиром. У Србији, увек се мора рећи бурек + надев (са месом, на пример).`
И ми ввикипедију за дирку имамо.
Ајд здраво.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: na relaciji `burek - razne pite` je besmislica. Naime, burek je genericki naziv za orijentalno pecivo punjeno (uglavnom) mesom. U Evropu je burek dosao sa Mavarima (Mauri) i Jevrejima (Sefardi) preko Spanije i Sicilije. U Spaniji je poznat kao `burekito`, pecivo koje vise lici na ono sto se kod nas podrazumeva pod `pogaca` ili `pogacica`. Tu se osim mesa stavlja i povrce (ili samo povrce, odnosno sir), pa postoje mnoge varijacije na temu. Fakticki - sve je to `pita`, samo se postavlja pitanje sa cime je punjena (ako nije prazna - `prazan burek`). Jos jedna stvar: da bi (u nasim, lokalnim uslovima) burek zaista bio burek, on mora da ima formu `savijace` (savijena, zmijolika pita). I savijaca, medjutim, moze biti punjena necim razlicitim od mesa - kombinacijom sira i kajmaka, pecurkama, krompirom, tikvicama.. :: U Bosni, Hercegovini i Crnoj Gori moze se cuti i izraz `burek-pita`. Obicno se pod tim nazivom podrazumeva pita (ili burek) sa mesom :: :: E pa sta da se radi kad se intenzivno druzim sa Witoldom, pa svasta saznam (stono bi rek`o Gombrovic) :: :: ::
Generalno ja sam freak za bureke i nema gde ih nisam jeo, od Amerike preko Evrope pa do cele Srbije. Sad da ne duzim sa ostatkom sveta(jer cisto sumnjam da vas to interesuje) u Srbiji je pravilo vezano za burek `Sto juznije to tuznije`.
Elem striktno Beogradski bureci su blago ocajni, pocev od toga da ne znaju da naprave punjenje, pa preko toga da ih seku na samo njima znane mere i grame sto je jelte umnobolno, jer burek se iskljucivo prodaje na cetvrtine, pa na kraju do toga da bi od masti iz jednog Beogradskog bureka mogli da skuvate ceo rucak za 4 osobe.
Dakle vezano za najbolji burek, Suboticka Lipa je par svetlosnih godina ispred ostalih, a o paleti ponude gde su veci i banane ubacili, nekom drugom prilikom.
Pa generalno sam pucao na post koji sam citirao, a i nije zgoreg znati ako te put nanese. Jer doci u Suboticu a ne otici u Lipu na burek je prava steta.
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: Jbg, ja sam pitao za Beograd, jer tu živim. Nisam baš toliki entuzijasta za burek da sedam na autobus i vozim se 5 sati zbog bureka.. :: :: Zbog devojaka još i ajde... : :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: :: CPU-Z Validator : http://goo.gl/6l1 :: ::
Ovde u Kuala Lumpuru nema bureka ima neki indijanski `chapati` lebac koji lici na palacinku i koji kao mocis u neki sos pa je to onda kao dobra klopa, mislim nije losa samo su moje palacinke bolje.
U Marsala Tolbuhina sadasnja Makenzijeva ima jedna pekara na cosku ulice blizu druge stanice od slavije ka krstu imaju sjajnu pizza pitu ili ti pizza burek kako ga oni zovu... pre nego sam otisao za KL sam svakodnevno tukao po 400g uz dve doze jogurta.
Ko je blizu mora da poroba, bas je dobra... (mada su ukusi razliciti)
Burek sa sirom i mesom je nekada bio najboljli kod Petrovica u Bezanijskoj ulici,u Zemunu(nisam skoro bio,nadam se da se nisu iskvarili).A sarajevski takodje u Zemunu,kod saobracajne skole.Nisam probao ali sam cuo od dosta ljudi da u Vojvode Stepe,u Burek express-u imaju extra burek. Indesit IWC 6083 laundry machine 800 obr/min 6 kg of laundry 1.14 kWh A class energy saver
У Србији се реч бурек односи на специјално јело од теста. Коре се праве од теста и бацају се кроз ваздух, да би се развукле. Традиционалне испуне су пржено млевено месо или сир. Празан бурек се такође традиционално прави. Додатне варијанте укључују надев од јабука, вишања, печурки и модерне варијанте пица бурека.
Рецепт за модерни округли бурек је развијен у Нишу, где га је 1498. представио чувени турски пекар Мехмед Оглу из Истамбула.
Kazu da definitivno treba probati niski burek, u Beogradu je nekada bilo odlicnih buregdzinica (Trajkovic npr. u Zemunu) ali na zalost sada nisu ni prineti nekadasnjem kvalitetu, majstori ostarili ili preselili se na onaj svet. Trebalo bi napraviti mapu dobrih buregdzinica i okaciti je kao nezabilaznu turisticku atrakciju sa sve onim delom da se vidi kako se pravi, naravno samo deo, tipa razvlacenje kora. Verujem da bi strani gosti odlepili i na gledanje i na ukus a pekari zaradili dodatnu kintu. Sto se tice istorijata, potpuno mi je logicno da je burek pre svega bio prazan, jer ako cemo da budemo realni, da li je narod zaista imao para za burek sa mesom (verovatno junecim, mozda i ovcijim) ili sirom te 1498. pod Turcima a u prilog tome govori gornji citat gde se i prazan svrstava u tradicionalni nacin pravljenja, kao i to sto i dan danas trazimo burek sa sirom, sa mesom, sto bi znacilo da je burek sinonim za prazan burek. Cudno mi je i to da se spominje premazivanje kora sa mascu a da nije precizirano kojom-svinjskom, junecom, ovcijom, jer ukoliko ga je Mehmed pravio, onda verovatno ne bi mogao da ga pravi a da nije stavljao junetinu ili ovcetinu kao sto mu je vera i osmanlijska imperija nalagala, pa se sada postavlja pitanje da li iko pravi takav burek sa takvim mesom ili svi koriste jeftinije svinjsko (sto mislim da je slucaj jer vise volimo taj ukus) sa dodatkom crnog luka i bibera u fil? Za kraj, znam da smo svi ljubitelji bureka u razlicitim oblicima, ali mi je i dalje nejasno kombinacija burek sa sirom i jogurt, lici mi na kombinaciju pita sa jabukama i sok od jabuka. Dakle, prazan burek je majka svega jer da nije njega bilo ne bi bilo ni sa mesom ni sa sirom, sve ostalo su pite, koje su prica za sebe i verujem da imaju posebno mesto skoro poput bureka u nasim gurmanskim srcima. Veliki pozdrav za sve buregdzije! P.S. Cak Noris jede prazan burek!
Broj postavljenih tema: 60354. Broj poslatih odgovora: 646986. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.