`Pošteno krenuli u sopstveni biznis i – izgubili sve`
STRANA 1 OD 1
Shomiman
`Pošteno krenuli u sopstveni biznis i – izgubili sve`
11.08.2013. 17:59
T54190
status: user broj poruka: 1187
` BEČEJ - Bračni par Gordana Stanojev i Slobodan Tica iz Bečeja osnovali su 2009. godine samostalnu zanatsku radnju za reciklažu `Etica B`. Podigli su deset hiljada evra, kredita od republičkog Fonda za razvoj Srbije, kupili mašinu za baliranje pet ambalaže kao i specijalnu prikolicu što ih je koštalo dodatnih dve i po hiljade evra. Posao je krenuo ali samo na kratko jer Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije donelo nova pravila za delatnost prikupljanja i baliranja otpada pa samim tim i pet ambalaže. Podneli su svu neophodnu dokumentaciju Ministarstvu i čekajući na odgovor u julu, naredne 2010. godine dali su svoju mobilnu presu u zakup firmi `Roma-pet` iz Sombora. `Ugovor je bio vremenski oročen. Jasno je bila precizirana svaka stavka i da ne može ni da otuđi niti da iznajmljuje tu mašinu trećem licu`, kaže Slobodan Tica, suvlasnik SZR `Etica B`. U avgustu Gordana i Slobodan dobijaju ponudu da uslužno, za treće lice, odrade poslove baliranja i traže, shodno ugovoru, presu i prikolicu nazad dajući zakupcima pristojan rok da završe započete poslove.
Dolaze u Sombor po presu ali, ni od prese ni od zakupaca ni traga ni glasa. Nisu pomogle prijave policiji jer su naišli na zid nezainteresovanosti i u Somboru i u Bečeju.
U međuvremenu otkrivaju da je njihova presa prodata u Subotici ali i pored i više nego jasne dokumentacije o vlasništvu mašina ostaje u posedu nezakonitog kupca.
Tek u junu 2011. godine bečejska policija podnosi prijavu Osnovnom sudu u Novom Sadu ali su na reagovanje suda Gordana i Slobodan čekali mesecima.
`Prvo ročište, odnosno davanje iskaza imali smo tek u martu 2012. Godine i to je sve što je Osnovni sud u Novom Sadu uradio i pored sve prikupljene dokumentacije`, navodi Slobodan.
Neefikasna i spora u davanju pravde Gordani i Slobodanu država je zato efikasna i brza u zaštiti vlastitih interesa. Zbog neizmirenih poreza zaplenjena im je imovina pa i kombi kojim su radili. Nekako su, ipak, izmirili obaveze ,kad, ne lezi vraže.
`Kad smo to sve uplatili mislili smo da će nam vratiti kombi. Međutim, naš kombi i dalje stoji kod nas u dvorištu koji ne možemo da koristimo, a poreska uprava odbija da nam ga vrati`, priča Gordana Stanojev, vlasnica radnje.
U iščekivanju pravde Gordana i Slobodan žive na ivici egzistencije u kući i od penzije Gordanine majke.
Za to vreme saznaju da njihova presa i prikolica imaju novog nezakonitog vlasnika čime su dobili još jedan dokaz da je država nekome majka a njima maćeha.`
Rekao mi je kum da se pare vise ne trose na nepotrebno caskanje na daljinu, jer on kao trezveni bozji covek i dobar srpski domacin smatra da je rasipanje novca veliki greh, pogotovo u danasnje vreme. Uostalom, jedna vrsta stecene navike koju bi odredjeni intelektualni krug nazvao totalna apatija, cini to posve nepotrebnim.
Ako, pak, neki neobicni stvor cudom i bez razloga odluci da ipak odstupi od ustaljenih principa, s njime se moze porazgovarati i licno, bez uticaja na resurse.
Moze mu se npr. reci da je nezahvalni seronja, jer toliko prave roditeljske ljubavi davno nije ulozeno u razvoj jedne licnosti.
:: :: ostaje im jedino tuzba u strazbur protiv trule tomato republike .. i imaju osnov za trazenje i dobijanje azila u nemackoj .. i cao .. :: :: srbija i posteno ... nikad se nece desiti :: :: fali mi jos 1.8kg plutonijuma i gotovi ste ... sve cu vas razneti :: :: ::
Ja sam vam rekao da cete doci u situaciju svako od vas da cete videti ko je i sta je ova zemlja. Da ovoj zemlji ovaj narod ne znaci nista. I to nema veze sa socijalistima, demokratama, komunistima, liberalima, to ima veze sa genima naroda. Vas institucije ove zemlje ne mogu zastiti od zla koje vas moze snaci. One su nezainteresovane, bezobrazne, diskriminacija je velika po raznom osnovu. Jednostavno ovo je drzava prevaranata i ako neko napadne ovu zemlju ona nema sredstva, resursa ni znanja da se odbrani ni da se postavi ni da istera pravdu. Svaka mala stvar koja se resi na obican nacin prolazi mediski zapazena kao da je ko zna sta uradjeno a ne normalno ponasanje. Ova zemlja je odavno zagazila u kriminal i diskriminaciju koji se sankcionisu strogo u EU. Stim sto smo mi umislili da cemo se sugavi provuci unutra pa onda da mi menjamo EU. Dok ne budemo 5 godina Slovenija II necemo promoliti nosu u Uniju a dotle ce nas rascerupati neprijatelji. Od vas se krije da ova zemlja ima najvise tuzbi u sudu za ljudska prava i da se narodu isplacuje odsteta iz dzepa naroda za sranja i pogresno vidjenje realnosti nakaradno pravoslavno koje je kostalo mnoge ljude svega i svacega. Pojavljivanje na sudu u Strazburu je besplatno, nikada se nece saznati koliko se placa narodu jel to placa drugi narod, pogresne odluke. Posto je Srbija 2004 potpisala da ce dosledno slediti standarde civilizovanog zapadnog sveta, da ce uskladiti zakon, zivot, pratiti standarde i norme ona je preuzela obavezu i narod nije ni svestan za koliko stvari on ima pravo da tuzi ovu zemlju. A ta odsteta se mora isplatiti. Svi ljudi koje je ova zemlja odstetila unakazila jednog dana mogu joj naneti veliko zlo. Znate sta znaci za neprijatelja kada medju protivnikom moze da iskoristi njegov narod kome se zemlja zgadila. Oni mogu da sabotiraju, unistavaju, dojavljuju a ima mnogo takvih koji su samo zlo videli od ove zemlje, nepostenje i prevaru a jednog dana ce sudbina ove zemlje zavisiti od naroda koga je zajebala koji hteo nehteo nece moci da joj pomogne. Niko ne voli u Evropi idiote. Prilagodi se ili nestani, to pravilo vazi.
Eh! Da je to samo jedna prica, ima slicnih koliko ócete! Licno znam neke ljude koji su popusili sa drzavom i kreditom i slicno. Ne vidim uopste ikakvu mogucnost za nekim privatnim biznisom u ovoj drzavi! Naime, kada je moja zena imala nekoliko ideja na umu, sta bi mogli privatno da radimo, da otvorimo, i poverila svoje planove jednom od ljudi koji su u vladi(komsija sa njenima), dobila je odgovor: `Ne, nikako, nemoj da ti pada na pamet da bilo sta privatno kreces da radis i zaduzujes se, NIKAKO!! Zaboravi na to, nikad gore nije bilo.`. Mislim sta reci, kad tako nesto cujes od coveka koji je na `poziciji` u ovoj smesnoj drzavi, sve ti je jasno. Gledam koliko se ljudi, privatnici, ubise(rintajuci) od posla, sa recimo jednom malom STR prodavnicom, a koliko zarade, pa to je stvarno smesno. Sticajem okolnosti, moj brat od tetke godinama ima prodavnicu, i on mi kaze da mu je ova godina katastrofalna. Uzas!
@codeus Daj da udruzimo snage sa tim plutonijumom, sto pre! .)
Meni se svidja Hej Sloveni..naucio sam je u 1. osnovne i znam je i dan danas... Boze pravde znam prvi stih i to je to...I ne svidja mi se generalizovanje Srbin=pravoslavac. A sto se tice jadnih ljudi koji su pokusali da budu posteni u nepostenoj drzavi, tuzno... Ovde privatnici moraju da se dovijaju na 1001 nacin da bi opstali, avecina uspesnih skoro nista ne radi po zakonu.
-ShonE-, privatni biznis na koji smo navikli do sada više ne pije vodu - sve što je (in)direktno vezano za platežnu moć običnog citizena riknjava zajedno sa njim i to je dobro jer će ga naterati da sa volova (industrijska era) pređe na oranje traktorom (informatička era) ili ga neće biti.
Što se tvog brata tiče, pozdravi ga i reci mu da je ova godina sjajna kakva će mu biti sledeća, 2015-u neću ni da pominjem, ali da se ne sekira jer rešenje postoji.
- imam 18 god. radnog staža u klasičnom privatnom preduzetništvu (trgovina) i svoj tržni centar u A1 zoni - plata mi je 2000-e bila 500K din./mes. NETO, 2005-e 300K, 2008-e 120K, 2011-e 90K, sada je 75K - koliko će mi ta ista trgovina donositi 2015-e ne treba digitron da bi se izračunalo, a ja sam taj koji je početkom `90-tih studirao taj j***ni menadžment i primenio sve što je naučio, ukrao od drugih ili mi se javilo kao ideja ALI k***c sine, sve lošije ide - e, da, u međuvremenu sam se oženio, dobio troje dece i razveo, a to sve košta, bre!!!
(M)LM, bračnom paru iz Bečeja bi najbolje bilo da prestane da bije bitku sa vetrenjačama i da se poveže sa nekim iz moje ekipe u Bečeju...
:: Ne vidim uopste ikakvu mogucnost za nekim privatnim biznisom u ovoj drzavi! Naime, kada je moja zena imala nekoliko ideja na umu, sta bi mogli privatno da radimo, da otvorimo, i poverila svoje planove jednom od ljudi koji su u vladi(komsija sa njenima), dobila je odgovor: `Ne, nikako, nemoj da ti pada na pamet da bilo sta privatno kreces da radis i zaduzujes se, NIKAKO!! Zaboravi na to, nikad gore nije bilo.`. Mislim sta reci, kad tako nesto cujes od coveka koji je na `poziciji` u ovoj smesnoj drzavi, sve ti je jasno :: Gledam koliko se ljudi, privatnici, ubise(rintajuci) od posla, sa recimo jednom malom STR prodavnicom, a koliko zarade, pa to je stvarno smesno. Sticajem okolnosti, moj brat od tetke godinama ima prodavnicu, i on mi kaze da mu je ova godina katastrofalna. Uzas!
I tako sam ja pre neki dan sazano od lika koji drzi prodavnicu, zasto su pistaci skupi. Postoji samo jedan uvoznik i ne moze niko drugi. Srbija - prokletinja. _____________________________ http://oi45.tinypic.com/2dinl8p.jpg
Dugo me nije bilo i naleteh a ovu temu koja je veoma bitna, jer takve stvari teraju ljude da beze odavde, ili da se osecaju kaznjeni sto zive ovde. Ista grupa ljudi je odgovorna za takvo stanje. To su ljudi koji se plase takmicenja i boljeg od sebe, jer su ceo zivot ostali u okvirima svog komsiluka, sela, kraja, odakle god da je neko krenuo. Poenta je da to rade ljudi koje se nisu menjali. Onaj ko dovoljno jako zeli promenu, ili ce da polomi kicmu tim ljudima, ili ce da bezi, to je klasican izbor. Bezis ili se suocavas, nemas sta da izgubis u svakom slucaju. Svi smo pred tim izborom, ja licno sam nesto jako bitno shvatio u 28. godini tek, a to je da u blatu nema ni manira ni price o normalnom izvotu, vanredna situacija je.
Imam par opaski na klasicne greske i privide koji ljudi ovde napisase.
Prvo, ne trebaju nama spoljni neprijatelji, kada nismo jos ni restituciju zavrsili. Moji pretci su imali posed od TC Banjica do Jajinaca, bili su carinici, ugledni ljudi, davno je to bilo, mozda je bilo i smesno da neko bude i dalje toliko bogat, ali da ti sve uzmu, e nije ni to realno ako se slazete. To kada bi vratili, ja bih verovatno bio veoma bogat, ali bojim se da je malo kasno i za mene i za pravdu i za srecu, zlo se vec desilo. Kada jedan narod dozvoli sebi da se toliko sere po njemu, onda je i on sam negde pogresio ipak. Jeste da je klasicna amerikana prica, ali zaista je vecina ljudi najebala od strane par ljudi koji imaju ogromnu moc i neznajnje dodao bih. Medjutim postoji istina i postoji odgovornost. I jedno i drugo je jasno i svi znaju za te fraze, ali to se jednom utvrdi, verovatno onda kada prodje dovoljno vremena da te picke ne moraju da se boje da ce da vise. To je ok, uvek je tako, samo mi je malo smesno da cu ja biti nepriajtelj naroda ako ja naplatim svoje, ili heroj ako ne uzmem. Zasto? Pa zato sto dok se otimalo ta ista vecina je cutala, a deo njih uziva u tudjem i ko zna koliko ce. Krug pakla tu ulazi u drugu rundu. Tranzicija. Sada je drzava zrtva, a opet su mesari isti ljudi, tako u krug. Isti ljudi nas pljackaju, oces drzavnu, oces privatnu imovinu. Ja ne cutim, ja cekam, nije meni Srbija kriva, krivi smo svi mi koji smo dozvolili da to traje. Sada bar mozemo da vidimo jer je taj vremensi okvir, sta radi Djilas, opet svi cute, BusPlus npr, onaj usrani most(najskuplji na svetu)... Ciljam da pustamo zlo da i dalje bude glavna sila, a bojim se da imamo sve manje izgovora ili rupa u koje mozemo da se sakrijemo, imamo najmanje plate, a najskuplju hranu, taj podatak je krunski. Dakle, zaista nije fora da je zao onaj koji je tim lopovima pokazao da hoce da se bori protiv njih, nego onaj koji ce da pokriva i stiti te jajere i dalje, izmisljajuci da je sve faktor spolja. Ta prica ne pije vodu ni sto se tice konkurencije, ni sudova, to su nasi lokalni lisci kojima ne odgovara da progledamo i tacka.
Drugo, je moj priajteljski savet svakome, ako vas jebu, ne dajte se, ima nesto sto se zove samoodbrana na svim nivoima. Ako vam nije dosta loseg zivota, svaka cast, ali ja sam shvatio i meni ne treba sud u Strazburu za to, a takodje nisam ni tip koji zeli osvetu, ali svako moze na svoj nacin da se bori. Hocu da kazem borite se i menjajte stvari.
Trece, kunem vam se zivotom da je ta vest i pustena da demoralise narod, nesto sto Blic radi vec godinama. Ne znam da li znate da je realnost ono sto vi prihvatite da jeste. Nama lome duh i volju za zivotom, to je veliki greh je jer je Duh Sveti ustvari iskra zivota, a zivot je pravo i postoji svuda... Ono sto sam ovim hteo da kazem je da dok god radite tacno ono sto njima odgovara bice nam svima sve gore. Moramo da se suprotstavimo tom siistemu, svako na svoj nacin, ovo sto se Srbiji desilo je umobolno glupo pre svega. Dosli smo na dno po moralu, po ekonomskoj moci, po koriscenju duvana i alkohola, po broju umrlih od raka.... Nema dalje, ne verujem u izumiranje, ali ne kazem da neko i to ne zeli. Budite se polako, znam da sam dao opsirnu sliku, ali to se zaista desavalo sa nama. Ja sam tu sve vreme, nisam bezao, nisam se sklanjao, trudio sam se, ali ponavjam tek skoro sam shvatio gde je MOJA greska bila. NIKAKO ne pristajes na ta ludacka pravila, nego se boris, jer ono sto nam sto domaci sto strani pakuju je neprihvatljivo za bilo koje zivo bice...
`...bili su carinica, ugledni ljudi...` , i od `carinskog posla` stekli toliko bogatstvo, hehehe. biti crinik ni danas nije toliko loše, osim što je pre dve hiljade godina Isusu prebacivano, kako se druži sa ološem. izjelicama i carinicima
AMD PII 940BE, MUGEN2, LP DK 790GX M2RS, Geil 4*1gb Ultra, MSI HD 6870 Twin Frozr II OC, LG 204WT, HD642JJ, HD103SJ, Optiarc DVD RW AD-7200S, CHIEFTEC BA-01B-B-B , M12II-620Bronze, Blueberry SW-M28... A4TECH X7 G800, glodar X-7
Sine bola, pozdrav prvi u dolasku novoj zori, sledi šapat svoje krvi dok te nežna snaga dvori.
Jačaj, rasti, zapovedaj, strogo među sile znaj, mudro ćuti, mudro kazuj, izčeznuću stavi kraj.
I dok posle reči trijumf tvoj počinak biva bajka, vrati pesmu njene krvi dok je zemlji ime majka.
Ja ovo ozbijno, da bude himna bez ideoloskih obelezja i da se ne cvili nadnaravnom bicu da baci malo panje, nego da se stavi naglasak na coveka jer jedino on moze nesto da uradi.
Ovo cu da posaljem Skupstini kao predlog, a kome se svidja dobrodosao je da se pridruzi u lobiranju. Tekst je podlozan promeni pa ako imate predloge slusam.
I muziku cu da promenim jer ovu kao da je komponovao gluv covek, i ne mislim Betoven.
Zastava takodje treba da bude neutralna, bez simbola koji bi ikome smetali, trobojka i cao. Samo seljaci lepe slicice na drzavne zastave.
E onda, kad budemo imali himnu i zastavu o koje svi mozemo da se slozimo, mozda krene taj boljitak. U svakom slucaju nije los pocetak.
Nakaradno pravoslavno...A katolici su ti lepi ? Muslimani su ti savrseni? `Ne svidja mi se generalizovanje Srbin = pravoslavac`,A sta ti se svidja? sta bi ti voleo ? Da ti da cika Djoka bonu ? :)
Sad se vratio iz Grcke,bio malo na krfu, u vecini vila gde nasi gostuju,ispred vile je okacena srpska zastava.... Gde ovde kod nas mozes naci da je nekom u Beogradu,ili okolo okacena ispred kapije kuce nasa zastava ??? Pritom u Grckoj sve lepo pise njohovim pismom koje niko ziv ne razume.Dok je kod nas sve na latinici,cirilica je skoro nestala... Zasto ? Pa jos jedna od propagandi Hrvata koje korene vuce od II svetskog rata,kad su Srbi istrebljivani,a cirilica bila strogo zabranjena...Pogotovo dobilo maha za vreme Tita.
A da odete u Ameriku,Hrvatsku,pa tamo na svakim gacama imaju svoju zastavu,o ostalim stvarima da ne spominjem....
Vecina naroda u svetu,su toliki nacionalisti,da mi se ponekad zgadi,ali u isto vreme im SVAKA CAST...
MI TO NIKADA NECEMO IMATI .... ZASTO ?
Zato sto vi dodjete,i sad kao,zbog tu nekih prevaranata i njihove lose filozofije od vodjenja drzave,sudstva,pa do svega ostalog, generalizujete kako ovde nista ne valja,sve je crno.A jeste Patka moja... Od jos uvek opustenog zivota,prelepih zena pa generalno i ljudi,pa i jos uvek kolko tolko normalnih sistema vrednosti,koji jos uvek nisu otisli dovraga.
Vi onda idite,zivite u Americi,u carima Americkog sna,kad je sve tako lepo i bajno. U moru kredita,ispranih mozgova,retardiranih emisija,muzike,filmova,do totalno ALI TOTALNO IZVRNUTIH SISTEMA VREDNOSTI...
A JEDNA HRVATSKA, KOJA NAS JE NAJVISE OD SVIH KLALA,SAMO U II SVETSKOM RATU 1 400 000 UBIJENIH SRBA - - > E ta Hrvatska je usla u EU...Kakvi su tek oni nacionalisti suvisno je ovde pricati, ali svi zivi mogu biti nacionalisti do bola,jedino u Srbiji cim stavis sajkacu,nosis zastavu,pevas nasu himnu i velicas Srbiju,odma te gledaju ko debila.... Ko te gleda ko debila ? PA isti oni mozgovi koji su isprani od Strane zapada,EU,itd ....
I SAD JA TREBA DA SE RADUJEM I MOJI MRTVI PRECI STO CU JA SA HRVATSKOM UCI U EU,sistem koji ce nam sve zivo dati,a to sto nam daju,uzece 10 ->100 puta vise na drugi nacin.
Naravno,ucicemo hteli to ili ne. JEL SMO NESLOZNI DO KRVI I MESA POSTOJANJA NASIH BICA....Zato i kad se slozimo planeta se obrne naopacke.
Ovo sranje sa Srebrenicom je tuzno i komentarisati. Rat koji je zapocet radi proterivanja Srba, oko Srebrenice su sva ta Srpska sela bila popaljena,ljudi klani, a onda kad smo dosli da spasemo nas narod,ceo svet se digo protiv nas... Pa tako i dan danas koji god premine,oni ga odnesu u Srebrenicu,a u EU,tamo zapisu koji je po redu,i ispadne jos jedna zrtva vise na teret Srbije.
asus p7p55d-e & intel i5 750 @ 3.8ghz/Msi gtx 460 1gb cyclone/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.marantz pm550dc & Pilot RS 2.
`...i sad kao,zbog tu nekih prevaranata i njihove lose filozofije od vodjenja drzave,sudstva,pa do svega ostalog, generalizujete kako ovde nista ne valja,sve je crno...`
Ama `jok`... Kako lazljiv narod... Izneses mu `cinjenice` na sunce, a on i dalje vidi sve crno... Generalizuje, kapetanizuje... Balavi... Budjav narod... `Drzava`...
A mozda si hteo samo da se pohvalis..? `...Sad se vratio iz Grcke,bio malo na krfu...` U tom slucaju bi ti mozda i bilo `oprosteno`...
`El u grckoj dele belo? Svi bi trebali tamo na `opravak`... Eh, kakvi bi tada to `pogledi` bili...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.