`Beograd - Prema Izveštaju o svetskoj sreći, nastalom na osnovu istraživanja Instituta sa Univerziteta u Kolumbiji, Srbi spadaju među najnesrećnije nacije.
Naša zemlja se prema tom istraživanju nalazi na dalekom 149. mestu, od ukupno 156.
Psihoterapeut Zoran Milivojević za `24 sata` kaže da je taj osećaj nesreće zapravo presek mentalnog stanja nacije.
U istraživanju o svetskoj sreći iza Srbije su po nezadovoljstvu, depresiji i generalnoj nesreći tek Gruzija, Liban, Sijera Leone, Togo, Palestina, Jermenija i Irak. Sve zemlje u našem okruženju daleko su srećnije, a mi smo ubedljivo najnesrećnija evropska zemlja.
`Kad ostvarimo želje, mi osećamo zadovoljstvo, a ako su to izuzetno važne želje, onda kada ih ostvarimo, osećamo sreću. Onda kada ne možemo da ostvarimo životne ciljeve, osećamo se frustrirano i nesrećno. Sreća znači - dobro sam i kada pogledam u budućnost biću dobro. A Srbe brine budućnost zato što smo živeli loše, trenutno živimo loše, pa nam ni budućnost ne izgleda optimistično. Zbog toga ovo istraživanje ima relevantnost i mislim da predstavlja presek mentalnog stanja nacije`, objšanjava Milivojević.
S druge strane, istraživanje `Happy Planet Index` dalo je znatno drugačije i optimističnije rezultate, pa Srbija od 151 zemlje zauzima 79. mesto sa indeksom 41,1, što je neka zlatna sredina.
pak, to istraživanje nije u obzir uzimalo lični osećaj sreće pojedinca, već socijalne, ekonomske i političke parametre, odnosno uslove koje određena zemlja stvara za srećan i bolji život. Međutim, kako je sreća, ipak, subjektivna stvar, dešava se da ljudi u ekonomski razvijenim zemljama spadaju među najnesrećenije, a da su oni koji žive u siromašnim zemljama u vrhu lestvice kada je sreća u pitanju.
`To drugo istraživanje je računalo sreću na osnovu parametara koji pokazuju kvalitet života u jednoj zemlji. Na primer, materijalna situacija - vi možete imati kuću ili automobil, ali ste depresivni i nesrećni jer želite više`, kaže Milivojević
Prema istraživanuju o svetskoj sreći na osnovu trenutne sreće na prvom mestu je Island, zatim slede Laos pa Irska. Panama i Slovenija su na četvrtom, odnosno petom mestu, dok je na primer Slovenija na 106. mestu, Hrvatska na 124.
Makedonija je na 140. mestu, Crna Gora na 143. a Srbija na 149.`
Daj imena tih naučnika. Ako su u pitanuu dr. Sarkazmić i prof. Ironović, onda ok... :)
:: Dve ili tri stvari unistavaju naciju decenijama i milenijumima u nazad :: Ljubomora, zavist, pakost... :: :: Naucnici tvrde da genetski nismo cisti i da je to uzrok nasih problema. :: (Robovanje pod Turcima godinama u nazad i sl... :: :: :: Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Gtx 660 OC , 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w, Thermaltake Element G :: ::
Fetko, ne bih ja ovaj narod tako oshtro kritikovao. Mi smo jedan divan narod, sa ogromnom vecinom priglupih, nekulturnih, te nadasve neshkolovanih gmazova shto tumaraju okolo i, srece li nashe, uglavnom nam kroje sudbinu - od vrha vlasti do nadrndane shalterushe negde u provinciji, sa sve zamuljanim staklom ispred lika i dela, te rupom na tom istom staklu u visini nasheg polnog organa (nekad i nize).
Nismo genetski cisti? Sta sve necu cuti. Mi, narod nebeski, pa josh genetski nechisti? Budalashtine! Bezobzirne lazi i klevete!!! No, vecina nas je gledala Brave Heart (Hrabro Srce za one sa jeftinijim ulaznicama), nesretnog i nadasve retko treznog Mela Gipsona/Gibsona, te verovatno zapazila da se u filmu spominje pravilo Prve bracne noci. Neka digne ruku svako ko je upoznat sa tim istim pravilom na ovom prostoru? Ajmo, pa mora neko da je cuo ili procitao? Niko? Za domaci procitati sve o turskim zulumima nad Srbima, posebno njihovim lepsim polovinama. Shta, nije vam jasno? Dobro, probacu da uprostim. Neka na levu stranu buvljaka stanu svi plave kose, u sredinu smedji, na desnu stranu oni sa crnom kosom. Dobrooo. Lorde Aco, pusti tu matichnu od brata gancija i stani u svoju grupu! Shta vidimo gledajuci sa leve na desnu stranu? Plavi imaju najvishe slovenske krvi, smedji malo manje, crni... Aco, vrati tu maticnu komrejd ganciju. Ne, ne moze sad da se trguje! Cekaj da zavrshimo, ok? Gde sam ono stao? A, da! Crni... Paaaaa... Kara za crne, a svi dobro znamo sta znaci Kara na turkishu, zar ne? Pogledajmo i fizionomije nashe `brace` sa Kosova - crno da crnje biti ne moze. Aj u dvajs evra da nisu Sloveni, moze?
Osim sto smo najnesrecnija mi smo i verovatno najstarija a sigurno najbolesnija nacija Evrope. Tu mislim na bolesti obicne a mislim i na urodjenu bolest usadjenu u gene koja nas vodi u propast. Dakle vecina Srbije radi na svoju stetu a genski to ne vidi. To izgleda jos strasnije iz perspektive svesnih ljudi koji bukvalno vide kako ova nacija ide u nestanak i ne mogu nista da urade. Jel druga polovina bukvalno sve sto je zlo vidi kao dobro a dobro kao zlo. Ja znam bezbroj ljudi koji znaju nacin da zive srecnije i normalnije ali im je Srbija prepreka, oni su svesni svega sto im Evropa nudi, oni osecaju na svojojh kozi da je Evropa u pravu i Srbija ih i dalje ostecuje. Svakih 8-10 god Srba je po 100.000 manje tome treba dodati da nekoliko hiljada mesecno pokusava bukvalno da pljune na ime, veru naciju i da ode, sada se to zove drugacije ali pre se to zvalo pokrstavanje i bilo je strasno, na to su siili osvajaci a ljudi su pre umirali e danas lepo ja medju ljudima koje znam nema 2 osobe koje ce da stanu da brane Srbiju. Svi ostali bio pri bilo kom ratu sukobu dovoljno da protivnicki komandir se popne na vozilo oklopno i u megafon vikne da brane drzavu koja im je 30 godina ukrala, koja je sve zlo uradila ovom narodu. Pocevsi od uzimanja zemlje, kuca, imovine, do teranja u ratove da zabrane drugoj naciji da postane deo civilizovane Evrope u koju danas mi sugavi hocemo. Da cetnici su isli da brane komunizam u Jugoslaviji uzvikujuci Drazino Ime i pevajuci cetnicke pesme branili su mrtvu ideologiju koja je pala posle Berlinskog zida a Srbija jos to nije videla, Cetnici su isli da Hrvatima naametnu socijalizam i komunizam i da im zabrane da postanu deo Evrope ili ako ne moze da im otmu njihovu zemlju gde nije vecina Hrvata. Dalje uskracivala je lekove, davala otrovne lekove uvozne iz Kine, krala devize iz banke, krala dinare iz banke, sve je to Srbija uradila Srbima i nema vlast je kriva, vlast je birao narod ako 30 god ne moze da stvori drzavu narod je nenormalan. Pricaju Srbija stara kurac palac, zakoni, Koja Srbija, ziveo sam u 6 drzava, zakona ne znam ni sam koliko smo promenili, psujemo Ameriku koja 200-300 god ne menja nista, svi pricaju od posle drugog svetskog rata to ce da propadne njihova demokratija, jos posle depresije, ali nece jel bolesni pricaju gluposti a Srbija je tesko bolesna, mentalno, fizicki, kako hocete, U autobusima pogledajte narod nasta lici, pa to je uzas. Rok trajanja nam je 30 god jos. Posle toga sve 20km od 10 vecih gradova ce biti pustos, prazna sela. Mi vec sada ne mozemo da zastitimo drzavu i jedina nam je sansa da se preko noci napravimo Svajcarci i da nas nekako prime u tu EU inace. 30 miliona ljudi zeli da nestanemo i ima debeo razlog za to. I verujte na balkanu, u Evropi, svetu vise ce biti srecnih kada Srbija nestane nego nesrecnih 100 puta vise. Tako da nema ko da nas sacuva a sami za to nismo sposobni i to ce videti vec sada rodjeni. Mi smo zemlja i narod koji se nisu prilagodili, mnogo ih je bilo, bilo je i starih naroda, i Rim i Kartagina i ostalo pa ih nema... Mi mozemo da zahvalimo samo Turcima na nasem opstanku. Ovde nema 5% Srpske krvi sada da pretreses da dodju oni koji su radili DNK analazie ko od koga potice iz kog plemena pa islo po svetu nas nema 5% potomaka nacije pre Kosovskog boja, sve sto je valjalo izginulo je, ostali su oni koji su utekli, pobegli, opstali a kako su mogli da opstanu ponosno ne sigurno i na Turskoj milosti. Mogli su da nas istrebe kao vaske. E to sto je pobeglo sa Kosova, sto nije otislo zbog nedostataka se izmesalo sa Turcima i imate Srbe. Koji se raduju Turskoj muzici, kojima je pola recnika turskih reci, jela koja najvise vole su mnoga turska, to nam je u krvi i nemojte se zavaravati. Da li su Hrvati nastali od nas, ili mi od njih ili ko od koga to je nebitno. To ce verovatno neki nasi potomci na ulici proseci u tudjoj drzavi da pricaju nekome ko ih bude smatrao za lude ili u nekom rezervatu zasticeni da nas zastiti neko ali to Rusija nece biti. I jeste mi smo duboko u sebi nesrecni. Sto da nismo, kako da ne budes nesrecan kada oslobadjas budalo jurisdikcije nad tobom a moras da ga trpis a vidis mu koliko je izopacen u odnosu na zapad. Mada bi mozda Berlinski zid ovde pomogao da se napravi sada mada mislim da je kasno vec za nas.
Ja sta mogu da ucinm za nju. Mogu da skinem gace da me guzi a da zapusim oci da ne gledam druge. Morate shvatiti sto pre da vam je kao Srbima rodjenjem zivot najeftiniji u Evropi i da to nije ni zbog kakve Evrope, Amerike i ostaloga. Oni pokusavaju da objasne kako da vas zivot vredi kao i njima ali to ne moze da shvati ova drzava. Znaci neka vam bude jasno Hrvatskoj vise vredi jedan Hrvat nego sto Srbiji vredi 100 Srbina. Individualan zivot, osecanja pojedinca, patnja, bol, sreca, nesreca, ovde ne znace nista. Ni pisljive pare ceo zivot ce vas uciti da vi morate nesto da date Srbiji jel ona jadna je slepica i ona jadna vidi svet na drugaciji nacin ne ne moze ona da postane kao svi ostali nego vi morate zazmureti i gutati i davati i primati i ne pitati nista.
Милошу Марковићу, Синајиту, који ми је, без стида и мржње према било ком, све признао, посвећујем ову авантуристичку хронику, писану целом, десном шаком.
“Домовино, не треба ми више твоје име. Домовино, хајде да сведемо рачуне, ти и ја : узми све што си ми дала, на првом месту име, које ти враћам, па ме ослободи своје судбине и свог мрака! Јер, домовино, против тебе сам, стога што си , ти, огромна и без срца, а ја безначајан и пороцима начет, штетан у теби, која си велика, румена јабука! Домовино, проклетство моје, јабуко, пусти црва, да изађе из тебе, а ти расти и крупњај, буди највећа и најлепша међу јабукама…” “Судбина, кажеш. Јесте, судбина, али свињска! Прво волиш домовину, бориш се за њу, крвариш и поносиш се тим. Домовина те, вољена, одбаци, и ти се нађеш, сав у ранама и сузама, на нечијем буњишту. ‘Домовино, једина, не дај да ти пљују сина!’ зацвилиш. Ниоткуд помоћи. Мрак и сове! Онда те и с тог сметлишта, ружним речима и псима, отерају, као што су мене, пре двадесет и кусур година. Све више тугујеш за родним крајем, за црквама и гробљима, за песмама на свом језику. Не знаш никад, у туђини, где је исток а где запад, па тумараш, идеш за људима које ни по чему не можеш волети, посебно не зато што знају стране света, што имају свој правац, дом и крст негде у њему. Покушаваш домовини, изнемогао и у крпама, да помогнеш. ‘ Не тако, сиротице! ‘ поручујеш јој : ‘ Не тако, већ овако, осрамоћена моја сестро!’ Домовина, будући велика и без срца, свака, па и наша, то и не чује, не види. Брига, њу, што ти се боре плету око очију, што те покривају плесан и рђа, што се савијаш и смањујеш, као ово ја. ‘ Домовино, бездушна и незасита курво!’ крикнеш једне ноћи, па станеш ковати освету. Пробудиш се, промрзао, гладан и жедан, убица, крвопија, емигрантски сатрап! Спалити, дакле, оно једино што ти је, после свих бродолома остало, очеву земљу! Шаком угушити сопствено, намучено срце! Насрнути на туђе животе, на своју бедну, од напуштености и чежње излуделу главу!”
Zar vam nije više dosta da smišljate neka opravdanja zašto smo u ovakvoj situaciji, stalno neka nova priča zašto srbi kao narod sa neba a pate, stalno nam je nešto krivo, a nikad to nismo mi sami. Kada vidim nešto kao ovo dobijem grčeve. Još kada čujem ovo sa genima, kao da geni mogu da izazovu ovo što se dešava. A tek neki tamo naučnici da pričaju o sreći? Zar vas uopšte ne bode u oči to što naučnici pričaju o sreći.. ono.. postoje nauke koje su potpuno sposobne da objasne sadašnju situaciju a da ne koriste pojmove kao sreća koji samo magično lišavaju svakoga svoje odgovornosti i krivice. Poenta je, ljudi se zadovoljavaju svojim mislima tako što nalaze ovakve iracionalne krivce, stalno lišavajući sebe misli da upravo oni mogu to da promene, čisto zato što je teško žaliti se ako ti možeš nešto da promeniš ali to ne radiš. Kakva bolest je to bolest, lagati sebe.
Pozdrav novom clanu Kwaki, dobrodosao u nas skromni dom Hotel Srbifornija. Nadam se da si primetio da smo se unapred slozili sa tvojim prvim postom, i zelimo ti dug i prijatan boravak.
Evo jos par izreka za koje mi se na neki cudan i jezovit nacin cini da imaju veze sa ovim vremenom, pa i sire, sa svim vremenima. O cemu li zbori ovaj cudni zborani lik, mostom dugim dva i po veka?
`Ne traži razgovor s mrtvacom, a ni dobročinstvo od škrtca.` `Ne živi se da se jede već se jede da se živi.` `Neistražen život nije vrijedan življenja.` `Nije teško znati kako se nešto radi. Teško je samo to raditi.` `Samo dobar čovjek može biti trajno sretan, dok hrđav mora biti nesretan.` `Svako će znati da vam kaže koliko ima koza i ovaca, ali ne i koliko ima prijatelja.`
Jbt gledam TV danas i ova pisma sto se prepucavaju Zeljko Mitrovic i BLIC. Koliko oni zauzimaju mediskog prostora, Ja mislim da su par miliona potrosili racunajuci koliko je sekunda na TV. Znaci otisao sam u sobu kada je pocelo opravdavanje, radio nesto na kompu ja sam zaboravio koliko je vremena proslo odlazim oni i dalje citaju njegovo pismo. Znaci mi smo nacija u Outu ali skroz. Ja gledam Hrvatske vesti ima sada tu prelistavanje stampe ujutru, afere, naslovi, optuzbe pa i pljuvanje ali ovo sto se kod nas moze procitati za jedan dan takve nebuloze se za metar dana ukupno ne skupe negde. Najnize smo srozana nacija, srozali smo sami sebe, otudjili se, uzivamo u svoj svojoj udobnosti i raju koji je drzava omogucila narodu i prozivamo ceo zli svet koji ubija i mrzi svoje gradjane kako hoce i nas da uniste i da nam ukradu srecu i zadovoljstvo jer su ljubomorni. Ova drzava apsolutno nije svesna koliko ce narod iz svog dzepa placati odstete svim ljudima koji budu tuzili ovu zemlju za raznorazne neljudske i necivilizovane stvari koje su se ovde desavale. Hrvatska je milione i milione isplacala a Hrvatska je za nas znaci pojam civilizovanosti. Mislite da ce Ministri da placaju diskriminisanim i ostecenim gradjanima. Placace narod a ova zemlja nece mrdnuti nigde dok se ne bude osvestila. Koja Unija. Mada moj drug veruje da ako izgine oko milion Srba do dva i prodjemo jos kroz jedan haos da moze doci do gradjanskog rata a onda imamo sanse. Tj bar ima sanse deo koji ce da kaze ja hocu Evropske zakone, ne postujem vise Srpsko izivljavanje i gotovo. 1-2 miliona ljudi tako i gotovo je sa Srbijom postace manja ali pristojnija. Ovako cemo svi nestati, svi...Ko ne uspe da pobegne. Jel ova zemlja je bolesnom selekcijom koja traje decenijama odvajala idiote da rade u u idiotskim institucijama a sve sto vredi je bezalo preko.Ta selekcija traje godinama, decenijama.
Ja sam najnesrecnije bice na svetu, nesrecnije i od onih izgladnelih malisana iz Afrike. Sve imam samo srece nemam. Srpkinje su najvece kurvetine na svetu. Na 1000 Srpkinja one ubiju 83 beba. Svako radi za svoj interes. Ultra desnicari iliti LAZNE PATRIOTE kao sto su OBRAZ i 1389 koji su zatrovali nasu omladinu tj. buduce ulicare, huligane itd. itd. znate i sami kako nam se omladina ponasa. To tuku svoje roditelje, jebu se bez kondoma i zato onoliko abortusa. Mi smo rekorderi po abortusima na drugom mestu je Francuska sa 13 ubijenih beba na 1000 Francuskinja. Ako Vam je lose, pokusajte sa psihijatrima, ja sam promenio njih 4 i nista i dalje sam nesrecan i usamljen. Ni sa kim ne pricam onoliko koliko bi trebalo. Sa majkom na mesec dana pricamo mozda 3 sata. Srbin jesam zbog toga sto kada sam bio mali imao sam plavu kosu a imam duzu glavu od prosecne sto je karakteristicno za Srbina nego to je najmanje bitno. SA DVE GODINE SAM HTEO da se ubijem znajuci da ne mogu biti srecan. Izveo sam labudov let na glavu na betonu od visine od 1m, posto mi je majka iz Krajine tj. danasnje Bosne ti geni su mi dali cvrscu glavu i preziveo sam. Znate kako kazu bosanska glava je tvrdja od drugih glava. Kasnije svasta sam preziveo da sada ne pisem jer znam da ste svi Vi preziveli svasta. Detinjstvo nisam imao, znam samo za mrznju, bes i zavist. U ljubav ne verujem. Oca sam se odreko pre godinu dana, uskoro cu se odvojiti od majke koja mi zagrljaje naplacuje 500-2000 dinara a poljubac u obraz 100-150e. Sexao sam se sa kurvama ali vidim da su to bacene pare koje bi svejedno bacio jer su mi beskorisne jer se sreca ne moze kupiti. Jedna osoba suprotnog pola, istog godista 96 i ide u istu skolu prica sa mnom vise nego ja sa svojom majkom i veruje da moze meni da pomogne. Samo je pitanje vremena kad ce odustati a kada se to desi 3. put sebe necu postedeti i ubicu se trovanjem i dovidjenja svima i onda cu biti najsrecniji na SVETU kad odem od ovog prokletog sveta. Pisem svasta ali jbg. Bilo mi je zadovoljstvo postovati na ovom forumu.
da se ubijes ? Lepo ti ostani pa se pati kao i svi ostali, sere mi se od : jadan ja, meni je najteze, mama i tata me ne vole, trebam dadilju i slicno...
Verovatno si u pravu, u prilog cinjenica, nema ni jedne da te demantuje... `Dje` li su se dele..? Ima li ih `uopce` na `ovijemu` forumu. `Vrag` li `gu` zna.!? Da ne `recem hudic`...
@lordaca94, pravac u SkyFire®-ovu ordinaciju. Vise neces da menjas docu, a bice ti bolje... Nece imati sta da te boli... Ni krila, ni noge... Nita...
Zasto DA PATIM KAD NE MORAM?!!! Ne zelim vise da kukam i da cmizdrim, mrzi me da zivim i tacka. Svima sam uvek bio dosadan, mnogi su gledali da me iskoriste pa da me sutnu, po ceo dan svaki dan lezim u krevetu i vani skoro nikad ne izlazim sem ako nije upitanju trgovina. Da sad ne pisem da bolujem od dve neizlecive bolesti i da mi je nos beskoristan za disanje i za mirise. Prva bolest je tezi oblik astme koja me tokom noci napada a svaki dan moram da koristim skup lek ne bili mogao mirno spavati. Ne izlazim, ne treniram nista zbog druge neizlecive bolesti a ona se zove blazi oblik autizma tj. dodjem svima kao Dr Haus i jedino takve osobe mogu da razumeju one sa tezim oblikom te bolesti. U OS je bila jedna takva osoba sa tezim oblikom i svi su je uznemiravali a niko nije hteo da se druzi sa njom sem mene. Zbog nje sam tukao i ulazio u verbalne sukobe sa bestidnicima. Svaki dan sam isao sa njom u skolu i vracao ne bi li bila sama. Uvek su je zapostavljali i grubo se ponasali prema njoj a ona nije kriva sto se takva rodila kao i sto ja nisam kriv sto sam se takav rodio. Zbog mnogih stvari koje su mi se desile, ostavile su mi gomilu trauma i moja volja za zivotom je nestala. Zbog te bolesti ne smem da budem SAM, a jako mi je tesko da se uklopim u bilo kojoj sredini zbog toga sto imam jako mali spektar interesovsnja i drugima sam dosadan zbog toga. Kada to ucinim, drugi ce me gledati kako bespomocno umirem.
:: da se ubijes ? Lepo ti ostani pa se pati kao i svi ostali, sere mi se od : jadan ja, meni je najteze, mama i tata me ne vole, trebam dadilju i slicno...
:: Verovatno si u pravu, u prilog cinjenica, nema ni jedne da te demantuje... `Dje` li su se dele..? Ima li ih `uopce` na `ovijemu` forumu. `Vrag` li `gu` zna.!? Da ne `recem hudic`.. :: :: @lordaca94, pravac u SkyFire®-ovu ordinaciju. Vise neces da menjas docu, a bice ti bolje... Nece imati sta da te boli... Ni krila, ni noge... Nita.. :: :: `There`s someone in my head, but it`s not me? ::
Isto, ceo život isti problemi, sve što sam ikada želeo ne mogu, jedino što mene pokreće je nada da možda nekako nekada nađem nekoga koga mogu da volim i to je dovoljno. Ti već možda imaš takvu osobu, tako da nikada ne odustaj. Šta ćeš da uradiš kada se takva osoba pojavi a ti si se uvukao u toliko lošu situaciju da ne možes da se oporaviš? A i treba nam svaka duša koja kapira šta se dešava ovde živa :D
Not a single raindrop thinks itself responsible for the flood.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.