`Google zatražio dozvolu da Srbiju uključi u Street View`
STRANA 1 OD 1
Shomiman
`Google zatražio dozvolu da Srbiju uključi u Street View`
16.07.2013. 17:53
T53892
status: user broj poruka: 1187
`Rodoljub Šabić, poverenik za informisanje i zaštitu podataka o ličnosti, na svom twitteru saopštio je da je Google podneo formalan zahtev u vezi sa uslovima realizacije projekta Street View u Srbiji. Rodoljub Šabić kaže za B92 da će u najkraćem mogum roku odgovoriti na zahtev Gugla.
- Nema nikakvog razloga da Srbija ide mimo sveta. Ceo projekat nudi mnogo zanimljivih stvari i mogućnosti, ali sa sobom i nosi neke rizike koji su već uočeni u zemljama u kojima je realizovan. Google je već imao problema u oblasti koja mene zanima, a to je zaštita ličnosti i privatnosti – kaže Šabić.
Poverenik za zaštitu podataka je rekao da će od Googla tražiti garancije da su rizici koji su uočeni u zemljama EU svedeni na minimum.
- Ja nemam nemeru da kao predstavnik države Srbije otežavam nameru Googlea da realizuje ovaj projekat, ali ću insistirati da i u Srbiji važe standardi koji su važili i u drugim zemljama. Google će morati da da garancije da standardni privatnosti neće biti dovedeni u pitanje. Ja ću odrediti jasne uslove koje Goole mora da poštuje. Ako ne pruži odgovarajuće garancije ja mogu da zabranim taj projekat - objasnio je Šabić.
Procedura je takva da kada se na zahtev odgovori potvrdno - prvo vozila opremljena logom Google-a i kamerama kreću da snimaju ulice u Beogradu, a potom i u drugim srpskim gradovima i mestima.
Uobičajeno je da ta snimanja traju oko tri meseca, a aplikacija Street View, koja omogućava korisnicima šetanje po ulicama snimljenih gradova i razgledanje znamenitosti, moći će se koristi minimalno šest meseci kasnije.
Google je do sada snimio oko 50 država uključujući i naše susede Hrvatsku i Mađarsku, a u toku je snimanje Slovenije.
Street View je Google-ov dodatak popularnom servisu Maps uz koji se možete spustiti na lokaciju koju pretražujete i gledati je kao da ste tamo. Naravno, da bi tako nešto bilo funkcionisalo potrebno je fotografisati lokacije, obraditi fotografije i izraditi virtuelni prostor.Rodoljub Šabić kaže za B92 da će u najkraćem mogum roku odgovoriti na zahtev Gugla.
- Nema nikakvog razloga da Srbija ide mimo sveta. Ceo projekat nudi mnogo zanimljivih stvari i mogućnosti, ali sa sobom i nosi neke rizike koji su već uočeni u zemljama u kojima je realizovan. Google je već imao problema u oblasti koja mene zanima, a to je zaštita ličnosti i privatnosti – kaže Šabić.
Poverenik za zaštitu podataka je rekao da će od Googla tražiti garancije da su rizici koji su uočeni u zemljama EU svedeni na minimum.
- Ja nemam nemeru da kao predstavnik države Srbije otežavam nameru Googlea da realizuje ovaj projekat, ali ću insistirati da i u Srbiji važe standardi koji su važili i u drugim zemljama. Google će morati da da garancije da standardni privatnosti neće biti dovedeni u pitanje. Ja ću odrediti jasne uslove koje Goole mora da poštuje. Ako ne pruži odgovarajuće garancije ja mogu da zabranim taj projekat - objasnio je Šabić.
Procedura je takva da kada se na zahtev odgovori potvrdno - prvo vozila opremljena logom Google-a i kamerama kreću da snimaju ulice u Beogradu, a potom i u drugim srpskim gradovima i mestima.
Uobičajeno je da ta snimanja traju oko tri meseca, a aplikacija Street View, koja omogućava korisnicima šetanje po ulicama snimljenih gradova i razgledanje znamenitosti, moći će se koristi minimalno šest meseci kasnije.
Google je do sada snimio oko 50 država uključujući i naše susede Hrvatsku i Mađarsku, a u toku je snimanje Slovenije.
Street View je Google-ov dodatak popularnom servisu Maps uz koji se možete spustiti na lokaciju koju pretražujete i gledati je kao da ste tamo. Naravno, da bi tako nešto bilo funkcionisalo potrebno je fotografisati lokacije, obraditi fotografije i izraditi virtuelni prostor.`
Kad je ceo svet glup - i Srbi su rado glupi. A kad se svet opameti, mi smo i dalje sise...
16.07.2013. 18:20
status: user broj poruka: 1886
`Nema nikakvog razloga da Srbija ide mimo sveta. Ceo projekat nudi mnogo zanimljivih stvari i mogućnosti, ali sa sobom i nosi neke rizike koji su već uočeni u zemljama u kojima je realizovan.`
`NAMERNA GREŠKA: Anatomija Guglovog njuškanja`
`...if Google had its way, the public would have never learned the software on Google’s Street View mapping cars was “intended” to collect payload data from open Wi-Fi networks.
A Federal Communications Commission document disclosed Saturday showed for the first time that the software in Google’s Street View mapping cars was “intended” to collect Wi-Fi payload data, and that engineers had even transferred the data to an Oregon Storage facility. Google tried to keep that and other damning aspects of the Street View debacle from public review, the FCC said.`
`Najveći svetski internet pretraživač, kompanija `Gugl`, ciljano je prikupljala informacije iz personalnih kompjutera u Velikoj Britaniji, preko lozinkom nezaštićenih bežičnih mreža Wi-Fi.
Do informacija se dolazilo zahvaljujući automobilu iz kojeg su se fotografisale ulice za projekat `Strit vju` (Street View), izrada virtualne slike svake ulice u zemlji, objavio je britanski list `Dejli mejl`.
Tokom fotografisanja skenirane su bežične mreže, a zatim preuzimane informacije, na primer iz elektronskih pisama, kako bi se sastavile karakteristike korisnika radi njihove dalje prodaje reklamnim kompanijama.
`Gugl` je prvobitno odbacio kao netačnu tvrdnju o bilo kakvom prikupljanju informacija, da bi kasnije objavio da se to desilo `greškom`. Na kraju se ispostavilo da je svetski pretraživač broj jedan namerno instalirao program za prikupljanje informacija u automobile, kako bi dobio podatke o korisnicima interneta.`
A nakon razotkrivanja Snoudena, znamo i zašto se ta `greška` `potkrala`.
Danas svatko nesto suska, zasto da se uzbudjujem?...
16.07.2013. 18:48
status: user broj poruka: 10997
...Na sve strane netko njuska, zbog sitnica izludjujem... Osjecam se poput pijetla, tijelo misli, mozak spava... U mrak dodji, necu svijetla, ja sam, rece, dama prava...
`Osjecam se poput pijetla, tijelo misli, mozak spava...` Da se ne bi tako osećao... Ipak, ostani budan...
`Probudim se jutros, nesto sam sa sobom prisan Navrsilo se sedam dana kako nista nisam Primice ga neka valjda, pa nije gubav Da ne zamaram desnicu, moju prvu ljubav
Hara sida, sine, cujem k`o da kaze mama Svugde mu je bolje vala nego u gacama Picnem se I izadjem u normalno doba Kozara je malo dijete, sami grob do groba
U to mi se iz gaca zacuje hijena Pusti nivo, samo napred, nuzda zakon menja Posto mi mali nije gadljiv a povracanju je sklon U daljnoj prici da je lakse zvacemo ga `On`
Pridjem jednoj, mrak izgleda, brzo smisljam pricu Na odjeci joj etikete urlaju I vicu Samo cipela joj k`o grob za bebu, da l` je to u redu A `On` - `Razvila se djevojka, mozda je na dedu`
Kako mijesa pridigla bi I osrednjeg slona Da mijesa beton, vec bi bio za zgradu od betona Ima korak, ja trckaram, u meni sve kuha Noge joj se protegle sve do sredjeg uha
Joj, nju oderat, nesto kontam, bas bio bio sevap A `On` - `Sta oderat, pojeo bi joj govno kao cevap` `Drago mi je, ja sam Mica`, ona se smijuska `Drago mi je, Dusica, a zovu me Duska`
Pita s` kim zivim, jesam blizu, mora u WC S` mamom, rekoh, ona pita, imamo li djece Uletjesmo unutra, kontam finocu prelijeci Ni vrata nije zatvorila, piski stojeci
Mahinalno pomislih, vidi ovog supka A `On` - `Mozda je kos zatezala pa koka joj do pupka` Zgrabim je za kosu I vrisnem: `Sta je ovo, kucko` A ona `Osjecam se kao zena, u stvari sam musko` Maznem je za koku, u ruci Dugousko Dusko`
` U mrak dodji, necu svijetla, ja sam, rece, dama prava...`
Sledeci koraci su: Avalski toranj, Beogradjanka, Gardos... Gotovi smo!
Ja sam, malopre, poslao Guglu predlog (trazio sam da mi plate za ideju, pa sad, sta bude, za Dan Bezbednosti, ako me se sete...) da pocnu sa snimanjem ...morskog dna. Mapiranje mora i okeana...
Gugl se vec naskupljao informacija preko androida, ni ne mora da nam krade tajne jos i na ovaj nacin. :) ne verujem da je ovo materijal za teoriju zavere :)
Hocu reci, lepo je sto cemo i mi dobiti street view, ali to je feature na koji prosecan korisnik potrosi pet minuta pre nego sto ga smori.
Ali za stalkere amatere ovo moze biti lepa polazna tacka :)
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.