Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Vesti, testovi, uputstva i noviteti na IT sceni
`SRBIJA NESTAJE: Za 10 godina 300.000 manje ljudi!`
STRANA 1 OD 4  
Shomiman `SRBIJA NESTAJE: Za 10 godina 300.000 manje ljudi!` 07.07.2013. 13:15 T53745

status: user
broj poruka: 1187
Ko će se onda `ovdi` išćudžavati, tražiti savet, procenu..?

Danas nas je za više od 311.139 manje nego 2002. Prosečna starost stanovnika Srbije je 42,2 godine, a ponegde i preko 50. Na mapi Srbije je čak 1.458 naselja u kojima nije rođeno nijedno dete.SRBIJA će 2030. godine imati tek nešto više od šest miliona stanovnika, od kojih će dve trećine živeti u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i još nekoliko gradova. Najveći broj sela van Vojvodine i doline Morave biće napušten. Prvi put nezaposlenost neće biti goruća tema, jer će nam nedostajati radna snaga. Zato će zdravstveni i socijalni fondovi da dožive kolaps, jer će biti gotovo dvostruko više starih nego mladih koji rade i stvaraju.

U ovom ili još mračnijem scenariju bliske budućnosti naći će se Srbija ukoliko i u godinama koje su pred nama budu nastavljeni negativni demografski trendovi. Sadašnja situacija je teška, ali najgore tek sledi. Stručnjaci procenjuju da ćemo već za dve decenije popiti prvi demografski šamar, koji će upaliti alarm u društvu. Sva je prilika da će tada već biti prekasno da se bilo šta promeni, posebno što svi parametri pokazuju da je stanje sve gore.

Popis stanovništva, statistika, demografska istraživanja i procene saglasni su u jednom - zbog negativnog prirodnog priraštaja stanovništvo Srbije svakog dana opadne za više od 80 stanovnika. Danas nas je za više od 311.139 manje nego 2002. godine. Prosečna starost stanovnika Srbije je 42,2 godine, a u pojedinim selima u istočnoj i južnoj Srbiji i preko 50 godina. Na mapi Republike je čak 1.458 naselja u kojima nije rođeno nijedno dete. U poslednjih deset godina u inostranstvo je otišlo da živi i radi 146.500 mahom visokoobrazovanih ljudi na vrhuncu reproduktivne zrelosti.

Sve ove brojke i slova jasno pokazuju da je Srbija na ivici demografskog sunovrata koji će svoje pravo lice pokazati već za dvadesetak godina. Iako su borba protiv bele kuge, stimulisanje rađanja i oživljavanje sela dežurne teme u javnosti, naročito pred izbore, pravi potezi još uvek izostaju. Borba za budućnost za sada se svodi samo na upozorenja statističara i besomučno birokratsko pisanje strategija, akcionih i drugih planova koji padaju u zaborav u prvoj nedelji po usvajanju.

Jednostavan odgovor na pitanje kako ublažiti demografsko propadanje Srbije, prema oceni stručnjaka, ne postoji. Populaciona politika koja bi zaustavila promaju koja sve jače duva među proređenim stanovništvom Republike mora da podrazumeva ozbiljan rad koji će građanima da osigura veći životni standard i bolje uslove života. To bi umanjilo migracije u inostranstvo, ali i ljudima u selima sa zaparloženim njivama i bez škola i ambulanti omogućilo ostanak i pristojan život.`

Šta to beše selo..? `Vjerovatno` seljanka, željna seksa i spremna na abortus..!..? Naravno, kad ti se digne to malo jada... ... ... Ili ona prihvati tvoje frustracije, nezainteresovanost i bedu..?

Šljivom se gasi žeđ... Bar ovde... U Serbistanu.... Totalno pogrešno...

`There`s someone in my head, but it`s not me?`
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SkyFire Tuzno ali istinito.. 07.07.2013. 13:25 #503087

broj poruka: 18472
Kad pocnem o tome da razmisljam jeza me uhvati!
Neko je sve to dobro isplanirao i sproveo u delo,neko zeli da srpski narod iscezne..
Ko?Malo teza tema za razradu ako niste upuceni..

Sve sto se desava je planski odradjeno,sistematski smo unistavani da na svakom polju pokleknemo a ranjen narod i zemlju je najlakse izmanipulisati pogotovu kad je zemlja ekonomski unistena..Mnogo ima da se prica na ovu temu ..

Nazalost i sam narod vise nije psihicki stabilan sto jos vise utice na funkcionalnost civilizacije,oni normalni u borbi za opstanak (da kazem mozda i pametni ) su odavno pobegli preko u zelji da prosperiraju!

Superior Technology
Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda

solaja777 strahota, nas sve manje 07.07.2013. 13:25 #503089

broj poruka: 3277

a vrse se gej promocije .
Shomiman Зна се кога... 07.07.2013. 13:28 #503091

треба оверити... Печат му `дати`... Али храбрости нема... Требала је `свастика` да буде `дјелотворнија`... Мало више `Lucretia Borgia`...

jumperjack Pa omladinci... 07.07.2013. 13:32 #503093

broj poruka: 497
...zenite se i pravite decu... da nas bude...

Shomiman Šta vredi kad... 07.07.2013. 13:34 #503094

`neko` voli da Miljacka... Sorry, mljacka...

djokosrb Problemi su poprilicno siroki i brojni 07.07.2013. 13:40 #503097

broj poruka: 6875
Bar je moj stav je takav.
Ali pod jedan msm da je najveci problem ekonomsko pitanje pa tek onda ostalo.Kriza je svugde ali kod nas je kriza vec vise od 20 godina.

Dalje,jako bitna stvar,je odnos ove drzave prema sopstvenom narodu,u mnogim sredinama nacionalne manjine(nemam nista protiv nikoga,niti sam nacionalnosta(fasista))imaju veca prava od konstitutivnog naroda ove zemlje,srpskog naroda.

I na kraju,dolazimo do toga da sve polazi od nas,veciti momci od 40 godina koji po ceo dan bleje i ne rade nista i nafurane primadone koje nece na selo,lepse im da rade u gradu za 15.000-20.000 po trafikama ili sta vec.

Dalje,jos jedan osvrt na ekonomsko pitanje,tu je po meni jako bitan problem sve veca lenjost nasih mladih ljudi(polako se priblizavamo nivou lenjosti ovih dole Milogoraca),vrlo mali broj ljudi zeli da zasuce rukave(bilo da je u pitanju fakultet,svi beze na fakultete drustvenih nauka ili sta vec,a na tehnickim fakultetima ili je mali broj onih koji tu zaista treba da budu i to zasluzuju,a veci broj jer nemaju sta drugo da upisu,pa je konkurencija slaba/treba manje bodova),a to samo govori o stanju u nasoj prosveti,kriterijumi su DNO DNA,bilo da je u pitanju rad,jer opet ne mogu svi na fakultet i to ne bi trebao biti problem,nisu svi za to.
Na kraju uvek zelim i uvek cu se osvrnuti na te visoko-obrazovane koji su otisli,ne u zadnjih 10 godina,nego u posledjih 20,takvih je vise od 300.000,ok svako je gospodar svoje sudbine,svako sa svojom diplomom i znanjem moze da radi sta hoce,ALI ako hoces da ides van IDI,ali prvo lepo plati skolovanje u ovoj zemlji(jer se svugde drugde sve zivo placa)pa radi sta hoces i za 20 godina,kada steknes nesot,sto se vracas ovde??Otisao si kad ti nije odgovaralo,a sad se vracas.

Kad vidim one gastrabajtere i one pobegle sa linija i rovova 90-tih,kad se sad vrate i prosipaju pricu o srpstvu i opste narodnu mudrost,dodje mi da svakom po na osob razbijem glavu.

Pukli smo mi kao narod totalno,preziveli smo u poslednjih 100 godina sve i svasta,samo u prvom svetskom ratu srbija (tadasnja,bez vojvodine)je izgubila 700.000 ljudi a pre rata imala malo preko 2 miliona stanovnika,ili ti trecinu to je bio veliki udarac,ali nekako smo se oporavili,a onda MI SAMI,nase lude srpske glave(ili bolje reci nas ludi kralj Aleksandar Karadjordjevic) krenuli u projekat neke jugoslovenske drzave,gde smo samo mi Srbi iskreno usli u to,a svi drugi kao priliku da vise ne budu becki konjusari,pa nam onda zabili noz u ledja,a svoju slobodu posle 1918. duguju nama.

Zadnjih 20 godina imamo vlasti takve kakve su,vlasti koje najmanje interesuje svoj narod,prvi su prodali Srbe u Krajini,drugi se unistili sve iole sto je radilo od instrije i sto je preostalo,a treci su teroristima i kriminalcima prodali Kosovo,neki cetvrti ce sutra prodati Srbe u R.Srpskoj.
Dodamo tu Cedu Jovanovica,Vesnu Pesic,nevladine organizacije,pa pazi,s`obzirom na sve to :

Dobro je sto uopste postojimo kao narod i dalje.

Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic

SkyFire ... 07.07.2013. 13:48 #503101

Djole..

Malo si izmesao babe i zabe..

Nisu samo gastarbajteri otisli preko..Mnogi mladi i pametni ljudi citaj bili su PRIMORANI da odu u inostranstvo jer im svoja zemlja ne omogucava nit skolovanje a kamo li prosperitet.
A sta radi zapad?Zapad kad primeti kvalitetnog coveka istog momenta ga prihvata i gura i usavrsava,ponudi mu sve uslove da moze da funkcionise kao car,dok kod nas takve ljude malte ne odbacuju!

Gastarbajteri su drugo,to su po prirodi nepismeni i primitivni,priglupi ljudi ,vecina je takva,cast izuzetcima naravno ,takav je mentalni sklop ali iz nase zemlje vecinom odlaze kvalitetni ljudi koji su potrebni ovde a razlog je upravo taj,ekonomska kriza koja je postala vise neprihvatljiva i odnos drzave prema ljudima a to si vec sam napomenuo..

Superior Technology
Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda

sashai Zavera? Opet? Zar na srpsku muskost (djoku) da udare, nanu im... 07.07.2013. 13:50 #503102

broj poruka: 417

Opet zavera protivu nebeskog naroda? Kad se sad nisam shlogirao nikad necu. Lepo reche jumperjack sta da radite. Nemojte svoje strahove sprocu zivota kao takvog i zelju za vecnom mladoscu da pravdate svetskom zaverom josh svetskijih mocnika. Sha, sipaju nesto u vodu pa vam se tuki povukao u sebe? Nesto u vazduhu vam ne dozvoljava da nadjete pripadnicu zenskog pola i mnozite se? Sky, da mislim da je zavera u pitanju, potrudio bih se da iz inata opravim 5 komada malji deca, pa nek crknu dushmani. Fali jos samo Fetko sa nekim citatom glede zatiranja Srbalja i Intelovim mangupskim poslovnim potezima.
A ja mislio ovo IT forum, sa informaticki i intelektualno svesnom mladezi. Poor me...

Shomiman Re: ... 07.07.2013. 13:50 #503105

Bole državu tuki, naročito `poljitičare` za tvoje trućanje. Oni su tu da ti ga zavuku što dublje, a tebi ako ne odgovara, vataj `maglu`... Ajd sad reci da grešim...

djokosrb U redu je to Sky 07.07.2013. 13:53 #503107

Ali,pazi ovako,ti upisujes fakultet,uspesan si,vidi se da imas prosperitet oces da ucis,ok super,ali ti nisi ni posao na fakultet a cilj ti je da zavrsis i da bezis??Takvih primera koliko hoces.

Usput,odskolujes se ovde za dz(znaci nekome ko ima,ako nista,zelju i volju da ostane)uzmes mesto,pa on plati+stipendiju jos kao marnes IHIHIHI.
I sta stani,definisi meni ti to??
Ja i svi ljudi na ovom forumu,kao poreski obveznici te lepo odskolujemo,uzmes nesto od stipendije itd... i posle tutanj.Imam ja jednog drugara sa faksa,planira da ide kad zavrsi,na kraju nece jer je lenj,ali kad god mi tako prica sta ja imam ovde i sta je meni ova zemlja dala,bla bla bla,ja ga pitam a sta si ti dao njoj??Ako hoces da ides sto ne ides sad i ne platis skolovanje na elektrotehnici u Minhenu(posto je decko popaljen na Nemacku i Bajern)??Samo zacuti.Ako mene pitas krajnje licemerno.

Odnos naroda prema drzavi je takav jer je odnos politicara koji predstvljaju ovu zemlju u najtezim trenucima za nju bio zabole me za narod,a tako je i danas.

SkyFire Nije nikakva zavera.. 07.07.2013. 13:56 #503109

Vec realnost koju i sam prozivljavas,,
Najlakse je biti teski skeptik i sve opisivati po pravilima `zivim zivot,ne osvrcem se sa strane,gledam samo napred`

Cinjenica je da nismo samo sami krivi za propast nase zemlje ,pocev od raspada stare YU pa ovamo na dalje..

Zanimljiv dokumentarac ,ko razume shvatice..

http://www.youtube.com/watch?v=waEYQ46gH08

Mozes ti da pravis koliko hoces dece ali tu decu treba i odhraniti pa se postavlja pitanje kako?A to kako se nadovezuje na sve ovo prethodno o cemu sam govorio ..

Superior Technology

Shomiman Paaaaaa, 07.07.2013. 13:58 #503110

kad se ovdašnji `fakuljteti`, pitaj momka u olinjalim Star-kama i sa ladnim burekom, `tamo` negde ne tretiraju nikako... Zato, ostani `odje`, oženi se bogatom, da prikrijes svoje novostečeno bogatstvo, i nastavi da prcaš...

SkyFire ... 07.07.2013. 13:59 #503112

@Djole

Uzmi u obzir da mnogi koji su zavrsili ovde fakultete ne zele da idu preko ali MORAJU jer im drzava ne moze da obezbedi posao.
Mnogi mladi ljudi sa zavrsenim skolama sede kuci..Danas je takvih primera koliko volis!

I treba da beze kad ovde nemaju nikakvih uslova!Covek se radja da zivi za sebe i da misli na svoju buducnost a ne za druge,taj vid patriotizma je ludost!

Superior Technology

Shomiman Uslovi... 07.07.2013. 14:01 #503113

Sami treba da ih stvorimo! Ne čini li ti se tako..!..?

djokosrb Znam Sky 07.07.2013. 14:01 #503114

I jasno je meni koliko ljudi sedi kuci i zivotari/prezivljava jer nema posao a ima diplomu,ali opet kazem uzeo sam samo u obzir one(najcesce najbolje i one sa najvecim potencijalom)gde 90% jedva ceka da pobegne,zasto?Zato sto su materijalisti i interesuje ih samo novac.
I opet,i to je u redu,ali pokazi bar malo postovanja i osecaja pripadnosti.

SkyFire RE:Uslovi 07.07.2013. 14:03 #503115

Uslove mozes da stvoris ako za to postoji preduslov!
Ako osnova za tako nesto ne postoji mozes samo da duvas u prste!
A ako mislis na kolektivnu svest po tom pitanju si u pravu.Ali to neces doziveti.Mi smo naucili da nas jasu da ne kazem nesto pogrdnije..

Superior Technology

Shomiman `(najcesce najbolje i one sa najvecim potencijalom)` 07.07.2013. 14:06 #503116

To su oni koji imaju nekog `tamo`, ili imaju čime `tamo` da odgegaju. Iiiii to je baš tako! Ne dobijaju `tamo` isključivo ono najbolje... Znaj to... ... ... Ali se zadovoljavaju... ... ...

vladats Tako je to u Krkuniji ... 07.07.2013. 14:12 #503118

broj poruka: 4537
Lepo rece Vuk sa onim njegovim postom.
Postoje 2 prihvatljiva resenja :

1. Da se narod probudi i da se urade hirurski i bolni rezovi,narod oslobodi tlacenja Krkuna i uspostavi nova drzava koja ce se zasnivati na postenim i radnim temeljima,gde ce svako znati svoje mesto u sistemu,gde ce se znanje i posten rad nagradjivati a gde ce krkuni i lopovi dobijati dozivotne zatvore tipa prinudnog rada u rudnicima.

2.Pobeci u beli svet,gde ce se za par generacija Srbi ` implementirati ` u druge narode i izgubiti svoje korene.

Zbog toga sto znam kako je ziveti kao stranac u tudjini ja sam za opciju br.1
Ako narod to ne zeli uvek mi ostaje opcija br.2

Shomiman `... uspostavi nova drzava koja ce se zasnivati na postenim i radnim temeljima...` 07.07.2013. 14:16 #503119

Sve su institucije urušene, jbt... O čemu ti to..? Buđenje može da usledi tek kad prestane da se gleda Farma! A to je, do onda, kad svaja pronađe novi recepat, onaj što Miljacka, to prestane da radi, i naravno, kad se lider oslobodi jagnjeće kože, pa bude to što mu prezime nalaže!

vladats Nisam razumeo komentar 07.07.2013. 14:19 #503121

Ne gledam farmu.

djokosrb re:Tako je to u Krkuniji ... 07.07.2013. 14:21 #503122

Upravo tako.

Evo jos jedan primer,jeste jednim delom skretanje sa teme,a opet sa druge strane ima itekako veze,a radi se o nama samima sta smo,generalno kao narod postali :

Radi se o tome,koliko je dobar deo naseg naroda oguglao na sve i kako smo,generalno kao narod postali sebicni,sto nikad ali nikad nasa odlika nija bila.

Jedan lik(nebitno koji)bio u Bg-u sa drugarima,idu oni Knez Mihajlovom i zaustavi ih devojka i kaze :
Momci skupljamo priloge za decu iz Tirsove i zamolila bih vas ako ste u mogucnosti da ucestvuje te u akciji pomoci za decu,koliko ko moze,ako nista cisto kao znak paznje(tim recima doslovce).
I debil dodje,unese joj se u lice u kaze : Ja sam dete iz Tirsove!

A ona mukica(vidi joj se po faci i reakciji da radi tamo i da je stalno sa tom decom)pocne da place i kuka u sred Bg-a,u sred Knez Mihajlove.

Isti lik ovde u Cacku,skupljaju priloge(znaci radi se o pomoci deci bez roditeljskog staranja)je jednu tako isto devojku napusio da je i ona zaplakala u sred grada.

Eto,mozda je bezveze,ali tako je,takvih primera ima (to vi znate)koliko hocete,a ja ih isto znam.Postali smo samozivi prostaci do krajnjih granica.
Nisam ja nikakva Sveta Marija,ali za ovo gore msm da su komentari suvisni,a poenta prica je da bi nama bilo bolje moramo da krenemo od sebe,a nekako cemo zgaziti dusmane koji nam ne zele dobro.
Bar je moj stav takav.

Shomiman Nije uslov... 07.07.2013. 14:38 #503125

da gledaš obur, kako bi razumeo prajce... `Nemo` da izvrdavaš... Svako prase u serbistanu, pošto-poto, teži da postane svinja... Cela Srbija je postala svedok-saradnik...

vladats Ako tezis ka tome ... 07.07.2013. 14:49 #503127

svakako ces jednog dana uspeti.
Postoje ljudi koji ovde teze ka necem drugom.

Shomiman Re: Ako tezis ka tome ... 07.07.2013. 14:50 #503128

Misliš da će te neko primetiti..? Il UZIJA ...

lordaca94 Abortusi 07.07.2013. 15:06 #503131

broj poruka: 274
Zahvaljujuci tome svake godine nas ima manje za velicinu grada Ivanjice umesto da nas bude vise za velicinu grada Novog Sada. Hteo sam da pokrenem ovakvu temu sa ovim filmom http://www.youtube.com/watch?v=lO9UyfUL6Wg ali nisam jer ne znam mnogo toga sto Vi ili drugi znate.

STRANA 1 OD 4  
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs