AMD polaze velike nade u Steamroller i trebao bi da izbaci Opteron sa Steamroller arh.u 2013 Jedan od razloga zasto je Buldozer I generacija bila neefikasna je, zato sto je jedan modul(2jezgra) imao samo jedan instrukcioni dekoder.AMD u Steamrolleru nije samo stavio 2 dekodera po modulu vec je povecao velicinu instrukcionog kesa .AMD veruje da ce Steamroller doneti 30 % napredak u operacijama po ciklusu.
Napravljen je napredak i u single core execution (5-10 %)boljim rasporedjivajem resursa.
Takodje jedna od dobrh osobina Steamrollera bice mogucnost da isklucuje neupotrebljene delove L2 kesa .Posto sve aplikacije nisu vezane za kes ovo ce rezultovati u smanjenoj potrosnji i sposobnosti da CPU dinamicki poveca brzinu. (opet se Deka dosetio)
AMD je dramaticno promenio planove u vezi Opterona sto govori da bi Steamroller trebao da donese dobre perfomanse i zadrzi kompatibilnost sa starijim soketom. CPU ce biti izradjen u 28 nm procesu.
napravljen je napredak i u single core i u operacijama po ciklusu ,takodje i u povecanju L2 kesa ,znaci napredak ce biti vise od tog procenta sa single core executon.Steamroller je arhiktetura koja ce se primenjivati na Opteronima kao sto Intel ima razne arhikteture za Xeone.To sto su poranili sa Opteronom koji je trebao da se pojavi u Q2 2014 govori da ce imati dobre perfomanse.
Znam da je napravljen single core napredak ali trebalo bi to malo bolje da bude od 10-15%.
Za multi-core optimizaciju se ne brinem, sasvim zadovoljavajuće u tom cenovnom rangu (150) ali nažalost tu stoji zbog limita arhitekture. Nadao sam se nekom jačem procesoru da parira 3770K.
U svakom slučaju se drže još i to je dobro... __________________ Scourge of PCBerza
jer donosi vecu lovu nego desktop ,a to ne bi radili da izlaze sa losim CPU. Vec je utvrdjeno kod AMD-a ako stavi 2 dekodera na jedan modul da povecava dosta perfomanse u odnosu na 1 dekoder po modulu kao stari BD.Videcemo sta ce biti i mene zanima koliko je to ukupno povecanje ,ali ne bi izlazili ranije da nije neko ipak pristojno povecanje perfomansi.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.