Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Vesti, testovi, uputstva i noviteti na IT sceni
AMD obecava da ce ostati na x86 arhikteturi
STRANA 1 OD 1
obradmi AMD obecava da ce ostati na x86 arhikteturi 01.12.2012. 23:29 T50512

status: user
broj poruka: 7720
AMD namera da integrise ARM procesore u svojoj arhikteturi i
drugim energetski efikasnim procesorima je jedna od najprofitabilnijih ideja.

AMD namerava da i dalje proizvodi x86 kompatibilne procesore.AMD head kaze
da nema sumnje da ce x86 kompatibilni procesori biti vazan deo AMD poslovanja barem
u iducih 5-10 godina ,cak i ako Rory Reid podnese ostavku x86 kompatibilna arhiktetura ostaje.
Aplikacije za x86 kompatibilne CPU ce se raditi narednih 25-30 godina.

http://xtreview.com/addcomment-id-25707-view-AMD-promises-to-kepp-x86-architecture.html

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Jedno su obecanja, drugo je realna slika stanja. Ostaje u ``igri``? 02.12.2012. 01:56 #458318

broj poruka: 10997
Možda, ali kao KAKAV igrač (po svemu sudeći, upravo takav: ``kakav``, to jest, ukakan)?

http://goo.gl/RN3SD

``AMD has run behind Intel in sales and market share for years. Its only victory over its bigger rival was an antitrust settlement in 2009, which did not shift the balance of power``

Deka zaostaje za Intelom, u prodaji i u tržišnom udelu već GODINAMA. Jedinu pobedu (``pobedu``) nad svojim VEĆIM rivalom, Intelom, ostvario je tkz. antitrustovskim (antimonopolskim) sporazumom koji, medjutim, NIJE promenio odnos snaga.

``Intel has research and development capital that AMD can only envy.``

Intel raspolaže istraživačkim i razvojnim kapitalom (čitaj: kapacitetima) na kojima AMD može samo da mu ZAVIDI.

Zaključak:
``AMD is so far behind competition in the smartphone processor business that a slackening of PC demand cannot be made up for by other products. That means if the company has lost sales because of the faltering PC industry, or has lost market share, it is trapped in a downward spiral that will all but ensure that its problems, so bleak for so long, have become insoluble.``

AMD je toliko u ZAOSTATKU za konkurentima na mobilnom tržištu da smanjenje udela na PC tržištu nema čime (nema proizvoda u svojoj ponudi) da nadoknadi. Ovo znači samo jedno: ako je kompanija izgubila od svog udela na inače posrnulom PC tržištu, upala je u spiralu koja je vodi dnu i problemi koji je već toliko dugo muče postaće nerešivi...

ICEsd re: 02.12.2012. 05:34 #458323

broj poruka: 2157

Ako gledas desktop trziste onda je Intel vodeci ali u serverskom delu AMD vodi glavnu rec.Nije sve crno bleo kako tebi izgleda.
imarkovic Re: re: 02.12.2012. 08:03 #458326

broj poruka: 18996
glavnu rec vodi IBM.

::
:: Ako gledas desktop trziste onda je Intel vodeci ali u serverskom delu AMD vodi glavnu rec.Nije sve crno bleo kako tebi izgleda.
codeus ... 02.12.2012. 08:34 #458328

broj poruka: 4054

u AMD-u glavnu rec izgleda vodi babasera

Pisko Spirala preventing pregnancy 02.12.2012. 09:06 #458331

broj poruka: 6645
U toj spirali, nije bitna spirala, jer u njoj AMD na čuđenje istih tih `stručnjaka` je trebao da propadne još pre tri četiri godine... a i više puta pre toga. Već, opadanje ukupnog tržišta, čijeg smo mi zagriženi predstavnici.
Čini mi se kako većina ovde zamišlja sebe sa 60 godina kako i dalje ima neku kutiju ispod nogu, čuka po nekom komadu plastike sa dugmićima i bleji u (doduše, veeeeeliki) prikaz toga što čuka ispred sebe, u neku formu monitora....
Ovo što se sada dešava, nije putokaz ka tome, a ono što intel ima, to je putokaz ka dominiaciji kompjutera kojeg zamišljamo sa naših (vaših) 60 godina.
U realnosti, KANDA će se malkice to promeniti, neće biti tako. x86 doveka? Monopol do smaka sveta? Malo sutra. AMD će biti prvi stvarno veliki igrač (zaboravimo cyrix i transmetu jer su one propale u utakmici kada je x86 tržište raslo) koji će kljoknuti, a onda će pobednik ostati Intel, ali neće imati šta i kome da prodaje - ako jedini u tome istraje, naravno. Iz iskustva, više su puta do sada pokazali nesposobnost predviđanja u pokušaju da tržište reketiraju svojim patentima (rambus, megahurtz, odbijanje 64bitne arhitekture - to su planirali za 120 godina kasnije, memorijski kontroler, FSB magistrala, otključan množilac, itd.), što bi sada, ako ostanu napokon jedini, bilo drugačije?
I ja sam pre par godina podsmešljivo gledao na grebače ekrana stupidnih spravica, koje sporije rade sve što navodno rade, od običnog notesa i olovke, gps-a i pravog telefona, ali, sad imam jednu i sledeći puta ću kupiti drugu, džaba se opirati.
Da su kojim slučajem, nvidija i amd napravili svoje konzole, a svemirska je glupost što nisu, još pre dve godine bi se video wall u koji su udarili procesori: zid dovoljnosti. Realno cpu-i i amd-a a kamoli intela rade dovoljno, izuzimajući neoptimizovan softver, i namerno neoptimizovan softver, i izuzimajući profesionalni softver kome ni jedna brzina nikada neće biti dovoljna, ali to onda ide u industriju i profesionalne vode a ne u cpu za američke domaćice zajedno sa profi serverima i farmama. U našim forumskim vodama, samo poneka igra skiči za još jezgara, i na prste izbrojanih likova koji ponešto odrade u profesionalnim programima, za fax. Ostalo je `da se nađe`, `od viška glava ne boli`. E, pa, da su zeleni i crveni pljucnuli svoju konzolu (pri tome amdeka ima i procesor, a nvidija bi morala da se snađe jer joj nije uspelo da se dočepa x86 patenata koji u ovom slučaju koče napredak) - šta bi bilo sa desktop industrijom??? Iliti, sa Intelom, pošto je AMD-ov deo u odumiranju? Ko na sadašnjem tržištu ima dovoljno para da diktira ovakav trend, suprotan ekonomskim potrebama? - Intel, i samo Intel. Svi ostali, jure arm, jure mobilne i prenosne stvari.
Videćemo. Rezime mog odtovora je da će AMD naravno, još neko vreme ostati u vodama x86, ali, da se te vode rapidno isušuju pa da čak i kada bi izbacio procesor duplo bolji od intelovih, razbio na sudu monopolističke ugovore koji diktiraju prodaju samo intel procesora - i kad su bolji i kad su lošiji, tj. popravio i prodaju (znamo da je u vremena kada je amd imao bolje-brže-i jeftinije procesore, i dalje više prodavao Intel), ceo posao propao tj. opadao. To je trend. U x86 nije budućnost. Pre tri četiri godine, vizionari iz Applea su to predviđali, sad se dešava, brojke pokazuju. Glupani će da shvate za još koju godinu, ali, shvatiće.

Budale računaju na sreću.

JE3A re@ Spirala preventing pregnancy 02.12.2012. 09:25 #458335

broj poruka: 913
Bravo Pisko, odlicno si to sve rekao.
Da je Intel ostao sam na trzistu pre par godina, danas bi tek chukali na racunarima koji imaju 775 socket, dual core itd..reketasi,kao sto si rekao.
Tako bi isto bilo i sa nvidiom, GTX 8800 bi bilo vrh jos par godina..
Konkurencija je uvek dobrodosla kako bi razvoj bio brzi, a tehnologija nama dostupna.
Bilo bi super kad bi na trzistu bio jos jedan jak proizvodjac chipova pa da malo zachini ponudu..
Naravno,softver je neoptimizovan ali kao sto si rekao namerno je neoptimizovan.
Videcemo kako ce stvari dalje teci..(ako ostanu monopoli, sto se tice desktop racunara i GPU, onda nece biti dobre po nas krajnje potrosace)

Antec 900
AMD Phenom II X4 965
Xigmatek Balder
Gigabyte GA-990XA-UD3
Patriot 2x4 GB DDR3 1833 MHz ViperX
Samsung SSD 128GB 830
Samsung 2 TB SpinPoint F4
ASUS ATI 7950
Dell U2412M
Seasonic SS-750 W
Logitech G105+MX518

Pisko Re: re@ Spirala preventing pregnancy 02.12.2012. 09:37 #458338

Pazi, nije baš Intel toliko glup, vide i oni da, iako su toliko para spičkali na x86 sceni, i preduzimali mere da se tu niko ne pojavi i da se na vreme uguši, - da izgleda neće pući tako što će se - kao što si ti stavio kao pretpostavku - pojaviti neko bolji, ili amd postati bolji kao jedini konkurent, već, sjebaće ih arm i mobilni segment. Odoše pare tamo. Pazi, softver, kada imaš razvijeno monopolističko tržište koje te tera da kupuješ nove platforme i novi softver svake tri-četiri godine, zasnovan je na tome da pare pristižu u tim intervalima. Kada to presuši, cela kula od karata se ruši. Windows xp-2000 bi nam bio dovoljan sa tekućim ispravkama, baš kao i directx9.... ali ko bi onda kupovao i ono što mu ne treba?
Naravno da će x86 opstati dugo. Gluperda je ko pomisli da će sve da otpadne, neće. Nego, pad priliva novca će napokon uvesti neki od tržišnih zakona, koje je, prvenstveno Intel, kočio i iskrivljavao, jer je imao i ima monopolističku ulogu.
Uprošćeno: kao uvozne kvote koje je sps vlada u vreme Slobe imala, npr Lutka iz Prijepolja, ima ekskluzivno pravo uvoza banana u Serbistan, neko drugi prirodnog gasa, neko šećera itd. deli se kolač... a raja plaća, e sad, šta će MENI odobrena kvota da samo ja mogu da uvozim i preprodajem parne lokomotive? Mogu da nabijem cenu u nebo, ili da je skljokam, niko je neće kupovati, ili možda jednu... x86 polako postaje parna mašina pored kamiona. I dalje može mnogo više da povuče, ali gubi utakmicu.

:: Bravo Pisko, odlicno si to sve rekao
:: Da je Intel ostao sam na trzistu pre par godina, danas bi tek chukali na racunarima koji imaju 775 socket, dual core itd..reketasi,kao sto si rekao
:: Tako bi isto bilo i sa nvidiom, GTX 8800 bi bilo vrh jos par godina.
:: Konkurencija je uvek dobrodosla kako bi razvoj bio brzi, a tehnologija nama dostupna
:: Bilo bi super kad bi na trzistu bio jos jedan jak proizvodjac chipova pa da malo zachini ponudu.
:: Naravno,softver je neoptimizovan ali kao sto si rekao namerno je neoptimizovan
:: Videcemo kako ce stvari dalje teci..(ako ostanu monopoli, sto se tice desktop racunara i GPU, onda nece biti dobre po nas krajnje potrosace
:: Antec 90
:: AMD Phenom II X4 96
:: Xigmatek Balde
:: Gigabyte GA-990XA-UD
:: Patriot 2x4 GB DDR3 1833 MHz Viper
:: Samsung SSD 128GB 83
:: Samsung 2 TB SpinPoint F
:: ASUS ATI 795
:: Dell U2412
:: Seasonic SS-750
:: Logitech G105+MX51
tortojed @ICEsd: citat iz istog clanka (wall street 24/7)... 02.12.2012. 10:23 #458344

``AMD’s position as a distant second to Intel Corp. (NASDAQ: INTC) in the PC and server markets...``

AMD je, dakle, prema POUZDANIM ekonomskim pokazateljima, DALEKO na drugom mestu na PC i SERVERSKOM trzistu...
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vidi, vidi ti Jezivog: jos neki bi da se uvuku Pishku u otvor, tamo gde su ledja odavno izgubila svoje casno ime, ama, tu se smestio pomenuti i brani busiju (sad, da li nosem prema unutra ili prema spolja?)....

``daaa gosn` Pishko.... u pravu ste gosn` Pishko... kako vam dobro pristaje taj listic Palome, podvucen crvenim...``

JE3A re@tortojed 02.12.2012. 13:33 #458378

broj poruka: 913
Brate, ti nista ne vidis u tom mraku od crnachke bulje, a ogranicen si kao terasa (ona mala, balkonska terasica, pogledaj na netu kako izgleda jer verovatno ne izlazis iz kuce)..
Kao prvo, nikome se ne uvlacim (nema potrebe-niti to radim, samo sto je Pisko sve rekao u vezi tebe me je slatko nasmejalo i slozio sam se sa konstatacijom neke psihosomatske bolesti koju verovatno imas. isto kao sto su Wladu zezali za EVGA. tu ste negde vas dvojica..), a kao drugo nisam ograniceni pacenik koji robuje samo jednom brendu.
Niko ne spori da je Intel arhitektura bolja, brza i naprednija (zato su na prvom mestu) ali nije vredna ulozenog novca-zato sto Intel klepa po usima.
Naravno, ti to nikada neces shvatiti jer nisi neko kome je ispran mozak-zato sto istog i nemas.
Ti si kao Amish! Oni slepo veruju u svoja ubedjenja i samo tako zive, drukcije ne.
Odsad te zovem tortojed-AMISH!
Chami tamo u mraku i cekaj kad ce Intel da izbaci novi procesor, a nVidia novu graficku.
Brate, get yourself a life!
Oni u Intelu i zive od takvih k*etena (super sto nekome zaradjujes platu, makar se potrudi da te placaju sto ih reklamiras)..
By the way, imao sam nVidia graficku (vise komada razlicite serije) i super su, kao i AMD-ATI.
Bilo koju da ubacim u komp rade igrice.
Zamisli to!
To vazi i za procesore.
Imao sam i Intela, a sad AMD..
Mozda opet predjem na Intel,videcu da li se isplati ulozenog novca..
Tvoje pare trosi kako zelis, valjda ih sam zaradjujes (mozda izdajes bulju na bulevaru pa tako olako bacas pare), mi koji ne zelimo da bacamo pare u bunar (jer pratiti PC trziste je finansijski veoma zahtevno) cemo se opredeliti za nesto drugo (i opet cemo moci da igramo igrice bas kao i ti)..
No hot feelings man.

P.S. Brate, kod tebe je srednji vek u glavi. Probaj malo da prosiris vidike, a ne ko konj (samo pravo i nema levo, desno, gore, dole).. Odrasti.. I nemoj da spamujes, da-svi cemo potrvrditi da je Intel bolji ali uvek postoji ono ali..
(Za admina, izvinjavam se na ovakvom postu. trudio sam se da sto manje vredjam ali sam bio isprovociran od strane (Intel/nVidia) spamera koji zagadjuje forum.)

Antec 900
AMD Phenom II X4 965
Xigmatek Balder
Gigabyte GA-990XA-UD3
Patriot 2x4 GB DDR3 1833 MHz ViperX
Samsung SSD 128GB 830
Samsung 2 TB SpinPoint F4
ASUS ATI 7950
Dell U2412M
Seasonic SS-750 W
Logitech G105+MX518
tortojed Ah, Jezo draga, jezovita - 2x si se javio, odmah iza Piska, po 1put 02.12.2012. 16:01 #458436

u svakoj od dve teme u kojima sam se JA javljao i u oba TVOJA javljanja viris Pisku iz guze, poput gliste-pantljičare... Pusti coveka da provari hranu...

obradmi Ogranicena perpspektiva pojedinih me zabrinjava 02.12.2012. 18:37 #458466

ovde je rec da oni ostaju u x86 biznisu.A zasto ne ARM ,pa vidimo svi najjaci mobilni pa i
tableti su na njemu,ipak x86 ne moze da se takmici u energetskoj efikasnosti sa ARM.

tortojed @ObradMi: aman, kolega, gde ti tu nalazis ``ogranicenost perspektive``? 02.12.2012. 20:02 #458478

Autor clanka upozorava na rastucu razliku izmedju AMD-ove i Intel-ove tehnoloske razvijenosti, na stetu onog prvog (Deka je ``distant second to Intel``), te da iz toga proizilazi ``spirala na dole`` - o toj se PERSPEKTIVI radi a ne o mojoj ``ogranicenoj perspektivi``.

Sto se tice mobilije, autor jamacno aludira na dve stvari:

-NV (Tegra)
-Intel phone http://goo.gl/s5pMm
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
to ce reci: ``competition`` ima proizvode, Deka ih NEMA.

Citaj pazljivije, pa onda kritikuj...

obradmi Re: @ObradMi: aman, kolega, gde ti tu nalazis ``ogranicenost perspektive``? 02.12.2012. 20:05 #458481

Cini mi se da nisi dobro razumeo temu bilo je reci da ce AMD da izadje iz x86 biznisa ,a AMD head
demantuje.Get a point ?Ko uopste pominje Intel ?

:: Autor clanka upozorava na rastucu razliku izmedju AMD-ove i Intel-ove tehnoloske razvijenosti, na stetu onog prvog (Deka je ``distant second to Intel``), te da iz toga proizilazi ``spirala na dole`` - o toj se PERSPEKTIVI radi a ne o mojoj ``ogranicenoj perspektivi``
:: Sto se tice mobilije, autor jamacno aludira na dve stvari
:: -NV (Tegra
:: -Intel phone http://goo.gl/s5pM
:: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: to ce reci: ``competition`` ima proizvode, Deka ih NEMA
:: Citaj pazljivije, pa onda kritikuj..
tortojed Pa to je ``point`` - zna se kome AMD ``grize pete``, dakle, kada se... 02.12.2012. 20:21 #458485

pomene onaj ko grize, tu je, implicitno i vlasnih tih peta, zar ne? Znaci, ja se nadovezujem na temu pokusavajuci da SAGLEDAM PERSPEKTIVU takvog ``ostajanja`` (i u perspektivi - povecanog zaostajanja) pri tom navodeci clanak jednog eminentnog ekonomskog strucnjaka.
Ja dajem ``perspektivu`` a ti je proglasavas ogranicenom?! Ni najmanje se ne smatrajuci obaveznim da tu ogranicenost ilustrujes/dokazes...

obradmi Re: Pa to je ``point`` - zna se kome AMD ``grize pete``, dakle, kada se... 02.12.2012. 20:25 #458486

Nisam uopse na tebe mislio,radi se da li uopste ostaju u tom x86 biznisu.Sa stanovista korisnika
zanimljivo je da li cemo imati monopol na x86 ili ne.

:: pomene onaj ko grize, tu je, implicitno i vlasnih tih peta, zar ne? Znaci, ja se nadovezujem na temu pokusavajuci da SAGLEDAM PERSPEKTIVU takvog ``ostajanja`` (i u perspektivi - povecanog zaostajanja) pri tom navodeci clanak jednog eminentnog ekonomskog strucnjaka.
:: Ja dajem ``perspektivu`` a ti je proglasavas ogranicenom?! Ni najmanje se ne smatrajuci obaveznim da tu ogranicenost ilustrujes/dokazes..
Pisko Imati nemati 02.12.2012. 20:37 #458489

Imaćemo x86 ali ga najverovatnije, nećemo hteti.

Pisko Ukradeno sa linka 03.12.2012. 17:13 #458720

Glupoprevod sa shit sveta, ali nema veze, da ne linkujem stranu u originalu...

ARM Cortex-A15 impresivnih rezultata
Samsungov dual core Exynos 5 je prvi put predstavljen u okvir Chromebook modela pre nekoliko nedelja. Sada se pojavljuje kompletan set Ubuntu testova koji prikazuju da ovaj čip je više nego živa pretnja za Intel i AMD x86 procesore male snage koji se ugrađuju u netbook i tablet računare. Tako ako uporedite recimo Exynos 5250 sa NVIDIA Tegra 3 ili Intel Atom procesorima utvrdićete da Samsungov procesor baziran na Cortex A15 jezgru postiže izvrsne rezultate. Tajna je upravo u ARM A15 Cortex arhitekturi koja postaje sve konkurentnija pa možemo da govorimo o još jednom velikom igraču kada je reč o procesorima.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs