Stice se utisak da se AMD dosta okrenuo OpenCL t.j saradnji CPU+GPU i sa time je odlican. Za Trinity je potreban ploca sa FM2 socketom ,desktop podrzava DDR3-1866 .A10-5800K Radeon GPU koje je sastavni deo Trinity ima 384 cores (priblizno kao 6670)
Intel i5 i i7 modelima,gledano naravno kroz performanse,cenovno ce biti najmanji problem,amd je pokazao da je mnogo otvoreniji po pitanju pojeftinjenja i procesora i grafika od intela i nvidia-e.
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
Tester kaze da ce objavitii drugi deo testa u utorak
27.09.2012. 18:23
status: user broj poruka: 7720
gde ce da pokaze CPU perfomanse (gde je Intel brzi ) i da ce tada da donese zakljucak ,kada sagleda i cenu A10-5800K,ne zaboravimo da je su ovo 2 piledriver jezgra t.j 4 fizicka jezgra na frekvenciji 3,8 Ghz Turbo 4,2 Ghz.Cini mi se da je ovde AMD zrtvovao CPU snagu zarad jace GPU jedinice.
Pa nije, jer je cilj sa Trinity-jem da se obezbedi konkurentnost u odnosu na i3, pretežno u grafičkom delu, puna Piledriver arhitektura je trebala da bude krunisana Vishaer-om, odnosno da bude konkurentna sa i7 i i5 IB.
:: Msm zrtvovanje cpu za gpu jedinice,to je ogromna greska :: :: :: :: :: Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic :: :: ::
Ako se bude dobro klokovao extra ,pojacava i GPU onda.Ja imam utisak da je ovo za prosecnog gamera puna kapa.Ne treba da se kupuje graficka.AMD preporučuje nabavku sistemske memorije koja može da radi na 1866MHz kako bi se izvukao maksimalni potencijal iz Radeona HD 7660D koji je integrisan u A10-5800K
Ali za iole ozbiljan gaming to je smesno,razumem za recimo full hd film sto je davno presisano ili recimo neku nezahtevnu igricu(recimo sportske igre)ali prosecan gamer danas ne igra samo pes,fifu ili manager,tako da sa gamerskom aspekta ovo je cista glupost,po meni.
Djoko slazem se sa tobom ,ali pretpostavljam da mislis na Intel grafiku.Posto kod Trinity mozes da pravis CF.
:: Ali za iole ozbiljan gaming to je smesno,razumem za recimo full hd film sto je davno presisano ili recimo neku nezahtevnu igricu(recimo sportske igre)ali prosecan gamer danas ne igra samo pes,fifu ili manager,tako da sa gamerskom aspekta ovo je cista glupost,po meni :: :: :: :: :: Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic :: :: ::
Mogao je i prethodni apu da izvuče većinu onlajn igara tipa wow, counter, dota derivate i tome slično, ima ih koji igraju samo takve stvari pa i može da im završi posao.
Ljudi ja ne znam da li vii gledate testove sto sam dao ili samo pisete iz glave.Jasno se vidi na linkovima da je Trinity brzi od Liano (prethodni APU)u svim testovima igrica.
:: Mogao je i prethodni apu da izvuče većinu onlajn igara tipa wow, counter, dota derivate i tome slično, ima ih koji igraju samo takve stvari pa i može da im završi posao :: :: ::
Tipa League of Legends moze da svari,dota 2 je recimo iako zestoko nasminkan 6770 60fps konstant na full hd ne moze se imati.
Kazem lepo je sve to za integrisanu grafiku i kod intela i kod amd-a,za nezahtevne korisnike,ali poenta moje price je da amd nije napravio krsten (znaci da ima tako dobar odnos cena/performanse)cpu za gaming posle phenom II x4 modela,koji su predstavljeni u februaru 2009(govorim o am3 varijanti),od tada je proslo tri i po godine.
Taman posla da osporavam, poenta je bila ako se llanom moglo igrati s ovim će takve stvari moći još bolje ali i dalje nije za crysise i metroe.
@djoko: Zna se da odavno nije izašao cpu za gejmere tako primamljiv kao 955. Verovatno će u ovoj generaciji biti nešto bar jednako dobro, ako za 8-core traže 200e, 4-core bi mogao da bude jako lepo cenovno pozicioniran a pritom bar da izjednači performanse od 955.
:: Ljudi ja ne znam da li vii gledate testove sto sam dao ili samo pisete iz glave.Jasno se vidi na linkovima da je Trinity brzi od Liano (prethodni APU)u svim testovima igrica :: :: :: :: Mogao je i prethodni apu da izvuče većinu onlajn igara tipa wow, counter, dota derivate i tome slično, ima ih koji igraju samo takve stvari pa i može da im završi posao :: :: :: :: :: ::
Nadajmo se,msm da bih mogao zameniti mog 955 phenoma radi mi posao odlicno,ali u onim cpu intesive igrama,znaci rts,i tu pre svega msm na total war serijal(a sledece godine stize nastavak moje omiljene,a realno i najbolje igre serijala),msm da je vreme za upgrade,intel varijanta sa nekim i5 3570k,kuler,krstena ploca za njega ode 300e minimum a i to pitanje.
Dirt 3 A10-5800K brzi od CoreI7 3770 K za 75 % (na high podesavanjima A10-5800K dostize 44,4 fps sto je jos uvek igrivo,naravno tester napominje dda sa inteelom nije moguce da se igra)i tako dalje i tome slicno .....
H.A.W.X. 2 A10-5800K brzi od CoreI7 3770 K za 20 %
Crysis 2 A10-5800K brzi od CoreI7 3770 K za 75 % (Crysis 2 tester napominje da moze da se igra na high podesavanjima sa A10-5800K) na 1680 x 1050 sa extreme vec nije moguce ,ovo je ujedno i najzahtevnija igra u testu ostale idu lagano)
Da se razumemo napomenuo sam da je A10-5800K ok za prosecnog gamera.Nesto je slicno kao igranje na konzolama.Naravno da postoje i zahtevniji gameri ,njima ovo ne bi preporucio.
Jebiga, amd se isplati ako imaš nešto što može propisno da mu uposli jezgra. Igre, to nažalost nisu, dobar deo čak i novijih igara i dalje ne zna za više od dva (recimo Skyrim) pa tu intela izvlače daleko bolje per-core performanse.
Per core-performanse su presudne,ovo sto ima kao 54 fps prosecno na medium je lep rezultat,ali glavni faktor u shogunu koji utice na performanse je broj vojnika u jedinici ili ti unit size u settings-u. Ovo je verovatno na normal,pa prosecna borba ne prelazi 2000 ljudi na bojnom polju,ali u borbama kad je unit size recimo high ili max gde su borbe od 2500k do skoro 6k u shogunu 2,intel brise patos sa amd-om uzduz i popreko.
Ima bolju grafiku ali losiji CPU, znaci nije za radne stanice...
Za igranje definitivno nije...
Za laptop vrlo diskutabilno posto mu je krajnja cena skoro ista kao kod ozbiljnih ali stvarno ozbiljnih masina...
Podatak da je u prethodnih godinu dana zabelezen pad prodaje desktop racunara u srbiji na ustrb laptop-a samo govori da su se oni malo uglibili sa ovim Trinity-jem... Da se ne lazemo Lenovo y580 koji kosta oko 700÷750E i za to se dobije i7+gtx660+Full HD ekran je daleko bolja kupovina nego neki Trinity za 600E... I sta sad ko ce pored navedene sprave da kupi neku sklopociju sa Trinity-jem...
Generalno dobro je da ima konkurencije ali dajte malo zdrave konkurencije a ne ovo...
Intelova grafika ne moze i tu cinjenicu ne moze niko da ospori,pa cak i ona sa CoreI7 3770 K ,dokaz su i ovi i desetine testova.Intel je ovde bas, bas inferioran po pitanju grafike i to mu niko nije kriv.Obecavaju da ce Haswell nesto da popravi po tom pitanju videcemo.To nije razlika 10-20 % u korist AMD grafike nego i po 70-80 %.Naravno da ovo nije vrhunska grafika ,ali ko hoce jos bolje perfomanse ima CF.
Re: Moj zakljucak je da za igre APU A10-5800K moze
27.09.2012. 23:22
status: user broj poruka: 7769
Mozda ali bilo koja integrisana grafika u FHD nema sta da trazi pored discrete grafike...
I sve to za samo 100÷150E vise...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Intelova grafika ne moze i tu cinjenicu ne moze niko da ospori,pa cak i ona sa CoreI7 3770 K ,dokaz su i ovi i desetine testova.Intel je ovde bas, bas inferioran po pitanju grafike i to mu niko nije kriv.Obecavaju da ce Haswell nesto da popravi po tom pitanju videcemo.To nije razlika 10-20 % u korist AMD grafike nego i po 70-80 %.Naravno da ovo nije vrhunska grafika ,ali ko hoce jos bolje perfomanse ima CF :: :: :: ::
Nije mi jasno kako se dolazak Trinity-ja na tržište interpretira negativno (sa stanovišta raspoloživih informacija)?
Cenovno pozicioniran kao Intel i3(po rečima čelnika AMD-a 134$), sa dva(4C) Piledriver modula(jača od dual core rešenja sa HT-om, mada za ovo čekamo zvaničnu potvrdu) i GPU-om daleko boljim od konkurentnog modela, proizvod dolazi kao kruna donjeg-srednjeg segmenta, jer upravo nudi onoliko više(u postojećem(donjem-srednjem) segmentu) koliko AMD-u nedostaje u gornjem-srednjem segmentu(Vishera vs IB).
Morao sam da se ubacim... Koja bagra AMD-ovaca na jednom mestu! :D Salim se, moram malo da dodam na vatru... Nego, djoko, ne bih se slozio sa tvojim prvim postom u temi. Sto bi rekao da li milos ili flomaster, facepalm! :P Naravno da je AMD `otvoreniji...` kad je na papiru slabiji(sto znaci i u praksi-NE MISLIM SAMO NA GAMING). Naravno da ce onda biti jeftiniji. Sagledaj ovaj post kao da to ne pisem ja, vec neko drugi, niti da drzim stranu nekome(NV-AMD)...
Dok je cena Lenovo Y580 Full HD ekranom (najsiromasnija varijanta sa RAM 4GB+ HDD 500GB) je oko 700÷750E...
Ko god da je pri zdravoj pameti nece uzeti Trinity...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Nije mi jasno kako se dolazak Trinity-ja na tržište interpretira negativno (sa stanovišta raspoloživih informacija) :: :: Cenovno pozicioniran kao Intel i3(po rečima čelnika AMD-a 134$), sa dva(4C) Piledriver modula(jača od dual core rešenja sa HT-om, mada za ovo čekamo zvaničnu potvrdu) i GPU-om daleko boljim od konkurentnog modela, proizvod dolazi kao kruna donjeg-srednjeg segmenta, jer upravo nudi onoliko više(u postojećem(donjem-srednjem) segmentu) koliko AMD-u nedostaje u gornjem-srednjem segmentu(Vishera vs IB) :: :: Recenzija sa Techpowerup-a :: http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/FM2_APU_Preview :: :: ::
Ne znam na koji način HP planira da opravda cenu svog modela, obzirom na prikazano,a i predstavljeno od strane drugih(što se u tekstu pominje). Mislim da je cena naduvana i previše,(takođe konstatacija autora teksta) iako se očekuje nivelacija nakon mesec-dva. Poenta je da desktop(iako si ti ukazao na mobile) APU konkuriše cenom i performansama protiv i3(verovatno 2120), a tu ćeš se složiti da je situacija drugačija, zapravo suprotna od ove na koju si ukazao.
:: Hajde da ne mistifikujemo vise temu :: :: Test prvog modela na nasem trzistu i njegova cena :: http://mobile.benchmark.rs/notebookovi/test_hp_pavilion_m6_1060sm/strana_2 :: Beogradska cena se manje vise gadja sa KL cenom... cca 650E.. :: :: Dok je cena Lenovo Y580 Full HD ekranom (najsiromasnija varijanta sa RAM 4GB+ HDD 500GB) je oko 700÷750E.. :: :: Ko god da je pri zdravoj pameti nece uzeti Trinity.. :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: Nije mi jasno kako se dolazak Trinity-ja na tržište interpretira negativno (sa stanovišta raspoloživih informacija) :: :: :: :: Cenovno pozicioniran kao Intel i3(po rečima čelnika AMD-a 134$), sa dva(4C) Piledriver modula(jača od dual core rešenja sa HT-om, mada za ovo čekamo zvaničnu potvrdu) i GPU-om daleko boljim od konkurentnog modela, proizvod dolazi kao kruna donjeg-srednjeg segmenta, jer upravo nudi onoliko više(u postojećem(donjem-srednjem) segmentu) koliko AMD-u nedostaje u gornjem-srednjem segmentu(Vishera vs IB) :: :: :: :: Recenzija sa Techpowerup-a :: :: http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/FM2_APU_Preview :: :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.