Mali osvrt na novu nadolazecu seriju nVidia Kepler Karti
STRANA 1 OD 6
SkyFire
Mali osvrt na novu nadolazecu seriju nVidia Kepler Karti
16.03.2012. 20:36
T44780
status: user broj poruka: 18472
Koliko mi je vreme dozvolilo ispratio sam situaciju i rezime je sledeci.. Za nekih 6-7 dana lansirace se prva nVidia kartica serije 6xx sa Kepler chipom. Ovaj put nVidia je promenila celokupnu koncepciju izbacivanja kartica koju je do sad imala pocevsi od hi end klase tako sto sada prvi predstavnik potice iz srednje odnosno mainstream klase kartica. Karta je derivat GK110 chipa,najjaceg nVidia chipa iz visoke klase i nosi kodno ime GK104! Da napomenem da se radi o sasvim drugacijoj/novoj arhitekturi,mnogo ucinkovitijoj od prethodne Fermi generacije. Obratite paznju i na broj CUDA jedinica na ovako malom chipu! Ovo je najverovatnije revolucija na polju performansi (vracamo se u doba G80 i legendarne serije 8800 )
Sama kartica nosi oznaku GTX 680 i za promenu imena odlucili su se zbog performansi u odnosu na konkurenta (zvanicno jos nije potvrdjeno zbog NDA) i testova) Naime karta mainstream klase sa oznakom GTX680 nadmasuje najjacu karticu iz vise klase AMD konkurenata .
GK104 je mali chip 320mm ,manji od konkurentnog proizvoda sa manjom potrosnjom! Nesto slicnno nekadasnjem G92 :
Kepler ima 3 rezima rada .Low (702 Mhz) ,3D i full 1006 koji je base clock! Mozemo primetiti da je memorijski kontroler znatno poboljsan u odnosu na prethodnu generaciju kartica gde je bilo reci u dosadasnjim pricama vezano za Kepler.
U maju izlazi Dual GPU verzija bazirana na dva GF104 chipa dok nesto kasnije izlazi najjaca single GPU karta pod oznakom GTX 685 bazirana na GK110 chipu. Dual GPU verzija ce da nosi oznaku GTX690 . Jos jedno mesto ostaje iznad GTX690 .Nek vam radi malo masta :)
Sto se tice cene,cena ce po najavama biti plasirana identicno u odnosu na konkurentski proizvod.
Ono sto mi se ne svidja jeste da smo sada dobili mainstream klasu po ceni hi end produkta! Ono sto je nekad bio GTX560 Ti sada ce biti GTX 680 ali za duplo vecu cenu. Ok i performanse su priblizno proporcionalne ceni ali glavni razlog visoke cene je cena konkurentnog proizvoda. Crveni su opet usrali motku a nas ce sad po usima da klepaju!
Gile opet ne citas..Cena je ista tj bice ista kao kod 7970! P.S.Bar se nekad potrudi da procitas do kraja sta je neko napisao,nemoj da dajes random komentare. Ucestvuj u polemici sa kvalitetom!
To sam cekao! Sad samo da vidim testove, kako to izgleda na NVIDIA kartici, kako ce se nositi kartice sa vecom rezolucijom, mada ne sumnjam... Sada ostaje samo da se razjasni malo, na koji nacin ce to funkcionisati(multi display setup)?
Prvo napisao si mainstream karta GTX680, karta ce kostati sigurno preko 300e, to je debelo otislo u high end segment, jer vidim da 7970 barem na Amazonu kosta 550$.
A sto se tice barem ovih nVidia slajdova, znas i sam koliko je to realno, sacekaj tih 7 dana, pa onda polako da krene polemika. Sto se mene tice, ako izbace dobru seriju kartica, automatski ce cene AMD kartica nadole i eto jos boljih karti za manju cenu.
Svi su u pocetku bili odusevljeni 7xxx karticama, dok se nije pojavila cena,...
Ako krenem nekad u neki ozbiljniji render i crtanje, moj izbor ce biti nVidia kartica samo zbog CUDA.
:: :: Ono sto mi se ne svidja jeste da smo sada dobili mainstream klasu po ceni hi end produkta :: Ono sto je nekad bio GTX560 Ti sada ce biti GTX 680 ali za duplo vecu cenu :: Ok i performanse su priblizno proporcionalne ceni ali glavni razlog visoke cene je cena konkurentnog proizvoda :: Crveni su opet usrali motku a nas ce sad po usima da klepaju :: O tome sam pricao jos pre koju nedelju, i za tu situaciju su krivi i jedni i drugi, sta vise takav je trend vec duze vreme, samo sto ce sada po izlasku keplera situacija eskalirati. :: :: ::
Ja ti opet kazem da ne citas a volis samnom da se prepires bez razloga.. Znam da sam ti simpatican ali me bar argumentima pobedi .)
GTX680 i jeste MAINSTREAM kartica.Da si citao prethodno sta sam napisao znao bi o cemu ti govorim! GTX680 je GK104 chip sa 256 bitnim memorijskim bus-om! Oznaka koja zbunjuje ljude (ni meni se to ne svidja) ,*smatram to marketinskim potezom* je promenjena iz razloga pozicioniranja te kartice sa performansama u odnosu na konkurenta! Sada imamo ili cemo imati (kad se zvanicno pojave testovi) mainstream karticu koja parira tj ,brza je od karte iz visoke klase od konkurencije! Hi end klasa ce nositi oznaku GTX685 i to je GK110 chip!To tek treba kasnije da se pojavi! Cenu od 300 eur nisam nigde pomenuo,nesto si prezupcio! :)
Upravo sam izjavio nezadovoljstvo da cemo sad imati mainstream kartu po ceni Hi End karte,mislim na nVidia kartice i serije.Ko je kriv za to? Sad ce mnogi da shvate kada sam pricao i izjavljivao nezadovoljstvo nerealne cene 79xx kartica.Znao sam da ce do ovog doci jer u biznisu nema oprastanja (dzepovi se pune,to je jedina strategija) !U suprotnom,ako nVidia spusti cenu na nekih 400 eur,AMD ima da prsne kao zvecka a mislim da do toga nece doci jer uvek postoje ti mali interni dogovori ma koliko ljudi mislili da je medju kompanijama rivalstvo u smislu `rata` !
:: Prvo napisao si mainstream karta GTX680, karta ce kostati sigurno preko 300e, to je debelo otislo u high end segment, jer vidim da 7970 barem na Amazonu kosta 550$ :: :: A sto se tice barem ovih nVidia slajdova, znas i sam koliko je to realno, sacekaj tih 7 dana, pa onda polako da krene polemika. Sto se mene tice, ako izbace dobru seriju kartica, automatski ce cene AMD kartica nadole i eto jos boljih karti za manju cenu :: :: Svi su u pocetku bili odusevljeni 7xxx karticama, dok se nije pojavila cena,.. :: :: Pozdrav ::
Slazem se sa Nemanjom i dodajem (kao u pokeru - i idem preko...)
16.03.2012. 21:27
status: user broj poruka: 10997
Eskalirace a i SKALIRACE do boooolla! Na zalost nasu, do bola ce eskalirati i cene - danas se svi vade na `teske ekonomske uslove` koji `diktiraju cenovnu politiku` u smislu `proizvodnje za poznatog kupca`, sto rezultuje, izmedju ostalog, obazrivom upotrebom resursa, manjim serijama gotovih proizvoda... Mozda je nekome promaklo, pa hajde da obznanim: i Deka i Inteligencija i TheWayItIsMeantToBeMade se zale na `poor yields` (ogromni gubici zbog velikog rasta procenta škarta, sa svakim smanjenjem osnove chip-a (die shrinkage). To (iako ne SAMO to) je bio razlog kasnjenja (pojavljivanja na trzistu) Buldozer-a, to je razlog kasnjenja Ivy-ja i Kepler-a
Hm,Cane Corso,najgotivniji psi u `familiji` Mastiff-a.Aj ako se bavis uzgojem i imas stence-posalji mi par slika na mail-mozda se i dogovorimo da kupim nesto od tebe.
:: bio sam batalio racunar,vodeno hladjenje it :: Posvetio se odgajanju pasa cane corso pa bio tanak sa vremenom :: :: Javljam ti se za koji dan na mail. Ako me se uopste secas : :: :: Mrzi me da komentarisem nvidia/ati sad sam na mobilnom :: Cujemo se posle
Jeste prelep pas i mnogo ih volim.Drug ima 2 muzjaka i 2 zenke vrhunskog pedigrea i hteo sam i ja jednog,ali vec imam 3 psa trenutno i nemam mogucnosti da postanem azil :-)
Eeee,ja zivim na kuci s velikim dvoristem i nemam taj problem,mada mnogi koji zive u stanu su odbijali da prihvate takvog mezimca zbog drugih ukucana i onda kad su konacno `skupili` hrabrosti za da ga udome-taj pas je postao ljubimac svih ukucana,a ponajmanje `pravog` vlasnika.
:: Ukucani ne daju,al polako ima da se uzme kad tad jedan KER,sto bi rekao da doticni gospodin :: :: ::
cim dodjem kuci dovaticu racunar pa otvaram temu, da malo diskutujemo o psima. Valja promeniti malo.
Ja imam 20 godina, mama je pretila da ce me ubiti i psa sa mnom da ce zvati policiju i ja u inat kupim jos 2 :) imam neka iskustva sa njima i odusevljavaju me svakog dana sve vise i vise. Eto, vi sa stanom bi drzali psa a keva se buni sa placem 20m x 100m. Sramota.
Nego, da se vratimo na temu. Ovo što je nVidia uradila sa promenom naziva mainstream karte u x80 format apsolutno je opravdano, gledano sa stanovišta performansi. Jeste da smo navikli da mainstream karte budu naziva x60 (GTX460,GTX560), ali gledajući performanse GTX680-ke uopšte ne čudi ovakva odluka. Cena koliko god da je velika u ovom trenutku je opravdana. Ovakav skok u performansama po watt-u se ne pamti još od čuvenog nv40 (GF6800Ultra-GT) pa zatim G92 (8800GT,9800GT-GTX+,GTS250). E sad na sve ovo, mogu samo da zamislim kakva će biti specifikacija GK110, a takođe i brzina. :) Ako sve bude ovako kako se najavljuje, bićemo svedoci nikad većeg jaza u vidu performansi između dva najjača singlechip modela iz oba tabora. Ovo svakako nije dobro za cenu jer ostavlja prostora za preterivanje. Ali kad sve legne na svoje biće vrlo intersantno, pogotovo kad se pojave i slabiji modeli tipa GTX660, itd. Koliko će tek malo trošiti te karte kad ova ne prelazi 200w? Svakako nVidia je sa Kepler-om uradila arhitekturu za pamćenje.
Podrzavam temu iste!Baci je u neki podforum da izadje na naslovnu stranu.
:: cim dodjem kuci dovaticu racunar pa otvaram temu, da malo diskutujemo o psima. Valja promeniti malo :: :: Ja imam 20 godina, mama je pretila da ce me ubiti i psa sa mnom da ce zvati policiju i ja u inat kupim jos 2 :) imam neka iskustva sa njima i odusevljavaju me svakog dana sve vise i vise :: Eto, vi sa stanom bi drzali psa a keva se buni sa placem 20m x 100m. Sramota :: :: Bice slike i video sutra itd :: Poz momci
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.