Radeon HD 7500, 7600 i 7700 po perfomansama se ocekuje da bude nesto izmedju Radeon HD 6700 i HD 6800 ,karte ce imati VLIW4 strukturu ,koju ima Kajman serija 6900 ,ali sa novim GPU dizajnom kodnog imena `Cape verde`
Radeon HD 7800
Po perfomansama se ocekuje da bude kao 6900 serija (6950-6970) ,ali sa manjim trazistorima na 28 nm i malom optimizacijom u odnosu na Cayman. Manje grejanje,potrosnja i slicno Cena od $ 199 do $ 249
Radeon HD 7900
Nova arhiktetura GCN 5 Mb total cache L1+L2+LDS Velika kolicina kes-a je namenjena efikasnijem izvrsavanju GPGPU aplikacija. - Podrska za C++ (ovo vec ima Nvidia Fermi) - Po ovom izvoru ipak se nece upotrebljavati XDR2 memorija(Rambus) umesto toga se kombinuje 384 bitni memorijski kontroler sa 3GB GDDR5 sa povecanjem broja ROPs na 64 GPU je u nekim igricama dosta brzi od high end prethodnika.
Radeon HD 7950 ,HD 7970 imace 1920 i 2048 shadera (900/1000 MHZ) po 3Gb memorije ,jeftiniji modeli po 1,5 GB .Ne iskljucuje se mogucnost i upotrebe 256 bitnog bus-a sa 2 Gb memorije takodje kod jeftinijih modela. Izlazak januar 2012. Cene bi trebalo da budu od $ 349 to $ 449
Radeon HD 7990(nova Radeon dvoglava azdaja)
2 x `Tahiti` 4096 shader-a i 2x3 GB GDDR5 memory Cena bi trebalo da bude 699 $ (cena predskazuje dobre perfomanse) Izlazak mart 2012.
AMD demantuje bilo kakvo napustanje x86 arhikteture ,ali ce se fokusirati na ono sto je najprofitabilnije za njih u ovom momentu a to je APU i server segment.
AMD je uvek brojkama pokazivao brzinu ali kad dodju igrice da se testiraju slabiji su od konkurencije al uglavnom bice zanimljivo pa da vidimo sta su nam nvidija i amd pripremili :))
Svaka sledeca generacija procesora i grafickih karti bilo Intel ili AMD,lagano ali sigurno POSKUPLJUJU. Za nesto sto nam je trebalo 500e.-600e.nekad sad nam treba 800e-1000e.
Meni je najzanimljivije ovo napustanje ideje o implementaciji...
02.12.2011. 19:49
status: user broj poruka: 10997
XDR-a - pokazuje se, izgleda, da, kao i u slucaju Intel-a (ekskluzivni ugovor sa Rambus-om koji je trebao da obezbedi primenu Rambus-ove memorije za ploce koje su podrzavale Pentium 4) Rambus premalo daje a papreno se placa.
Taj odnos je oko 25% sto i nije velika razlika, tako da izgleda nista od prelaska na HD 7870. Vidim ja da cu morati da skupljam kes za HD 7950, ali otom-potom, za sada mi ne treba nista jace od HD 6870.
Re: Meni je najzanimljivije ovo napustanje ideje o implementaciji...
02.12.2011. 20:35
status: user broj poruka: 6645
Sliči, samo, AMD je izgleda naučio na tuđoj grešci na vreme. Vuk dlaku menja a ćud nikako. Rambusovci su obična ekipa derikoža, i loših prodavaca, bez obzira na evidentan doprinos razvoju i patentiranju. Bez ikakve dvojbe bi skenjali AMD i doveli do opšteg poskupljenja kartica - svih. Kao da ih vode Serbistanci - rađe će da čuče mesec dana i prodaju skupo jednu stvar, nego da jeftino prodaju mnogo stvari i zarade više. `Ne dam jeftino pa taman crk`o ili bacio!` - sto puta čuvena floskula iz naroda. Mada, ja mislim da će i ta nestati pod pritiskom nemaštine, kao što je nestala već odavno zaboravljen svenarodni pozdrav pri ulasku u kafanu: `DAJ PIĆE SVIMA NA MOJ RAČUN!`, a na račun kojega smo mislili da imamo neoboriv dokaz kako smo bolji ljudi od Švaba. Ili bar švajncaraca.
A da bih iskreno, voleo da to vidim, bih.... ...
Budale veruju u sreću.
:: XDR-a - pokazuje se, izgleda, da, kao i u slucaju Intel-a (ekskluzivni ugovor sa Rambus-om koji je trebao da obezbedi primenu Rambus-ove memorije za ploce koje su podrzavale Pentium 4) Rambus premalo daje a papreno se placa. :: :: ::
@Scyter, opusti se i uzivaj, malo manje posecuj ovaj i druge IT forume i bice ti lakse, neces mesecima unapred razmisljati da li ces imati dovoljno kesa za upgrade graficke kartice, naravno da ti ne treba upgrade pa i da si toliko dokon da igras sve sto izadje ta karta je dovoljna i na duzi period...potrosi pare koje `skupljas` na nesto pametnije jebes graficke kartice
Ne brini se, imam ja zivot. Moja je stvar sto hocu da kupim novu graficku. Ne kupujem je zato sto sam dokon koji nista drugo ne radi sem sto prelazi svaku igricu koja izadje ili je pao pod uticajem IT foruma, pa zbog toga mora po svaku cenu da ima novu graficku i sve novo sto se pojavi, jer naravno, to je zato sto posecuje mnogo IT forum.
Ne kazem da nema takvih, znam tvoju `pricu` o tome kako puno ljudi koji posecuju forume kupuju sve i svasta, jer se naloze na celu situaciju, iako nemaju realno nikakve potrebe za tim. I tu se slazem sa tobom.
Ali, to ne mora da znaci da i ja spadam u takvu grupu ljudi samo zato sto razmisljam da promenim graficku za par meseci.
Evo da ti odgovorim zasto hocu da je menjam... Mozda i nemam potrebe da kupujem bolju, mozda bacam pare, ali ovo je za mene hobi, nazalost skup, ali kakav-takav me zabavi i jednostavno volim da probam novi HW. Ne trosim `fala Bogu zadnji dinar na njega, naravno da imam preca posla u zivotu, ako ostane koji dinar, potrosim ga na nesto pametno, pa tek onda na PC. I puno nas tako radi, ima i naravno onih koji ne radi tako, ali to je opet njihova stvar. Njihove pare.
Nadam se da si me shvatio sta sam hteo da kazem. Para imam dovoljno za normalan zivot, ono sto ostane potrosim na moje zadovoljstvo, pa tek onda na HW. I ne vidim sta je tu lose.
I ti si ranije kupovao sve i svasta od HW-a, menjao si komponente bas cesto, pa te niko nije osudjivao.
Poenta je da ne treba po svaku cenu zadovoljiti svoj ego, ima i precih stvari naravno, covek treba biti svestan toga.
``They call me... Prophet``
:: @Scyter, opusti se i uzivaj, malo manje posecuj ovaj i druge IT forume i bice ti lakse, neces mesecima unapred razmisljati da li ces imati dovoljno kesa za upgrade graficke kartice, naravno da ti ne treba upgrade pa i da si toliko dokon da igras sve sto izadje ta karta je dovoljna i na duzi period...potrosi pare koje `skupljas` na nesto pametnije jebes graficke kartic :: :: :: Skyfire: ...frekfencija.. :: ::
Bravo Scyter, mislim da si objasnio neke stvari ovim postom, svaka cast.
NZXT Hades Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120P x 2 Phenom x2 560 @ 4Ghz Kingston HyperX 2 x 2Gb DDR3 1600mhz Powercolor 6850 1gb @ 850/4400Mhz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520w Modular
:: Ne brini se, imam ja zivot. Moja je stvar sto hocu da kupim novu graficku. Ne kupujem je zato sto sam dokon koji nista drugo ne radi sem sto prelazi svaku igricu koja izadje ili je pao pod uticajem IT foruma, pa zbog toga mora po svaku cenu da ima novu graficku i sve novo sto se pojavi, jer naravno, to je zato sto posecuje mnogo IT forum :: :: Ne kazem da nema takvih, znam tvoju `pricu` o tome kako puno ljudi koji posecuju forume kupuju sve i svasta, jer se naloze na celu situaciju, iako nemaju realno nikakve potrebe za tim. I tu se slazem sa tobom :: :: Ali, to ne mora da znaci da i ja spadam u takvu grupu ljudi samo zato sto razmisljam da promenim graficku za par meseci :: :: Evo da ti odgovorim zasto hocu da je menjam... Mozda i nemam potrebe da kupujem bolju, mozda bacam pare, ali ovo je za mene hobi, nazalost skup, ali kakav-takav me zabavi i jednostavno volim da probam novi HW. Ne trosim `fala Bogu zadnji dinar na njega, naravno da imam preca posla u zivotu, ako ostane koji dinar, potrosim ga na nesto pametno, pa tek onda na PC. I puno nas tako radi, ima i naravno onih koji ne radi tako, ali to je opet njihova stvar. Njihove pare :: :: Nadam se da si me shvatio sta sam hteo da kazem. Para imam dovoljno za normalan zivot, ono sto ostane potrosim na moje zadovoljstvo, pa tek onda na HW. I ne vidim sta je tu lose :: :: I ti si ranije kupovao sve i svasta od HW-a, menjao si komponente bas cesto, pa te niko nije osudjivao :: :: Poenta je da ne treba po svaku cenu zadovoljiti svoj ego, ima i precih stvari naravno, covek treba biti svestan toga :: :: ``They call me... Prophet`` :: :: :: @Scyter, opusti se i uzivaj, malo manje posecuj ovaj i druge IT forume i bice ti lakse, neces mesecima unapred razmisljati da li ces imati dovoljno kesa za upgrade graficke kartice, naravno da ti ne treba upgrade pa i da si toliko dokon da igras sve sto izadje ta karta je dovoljna i na duzi period...potrosi pare koje `skupljas` na nesto pametnije jebes graficke kartic :: :: :: :: :: :: Skyfire: ...frekfencija.. :: :: :: ::
Dolazi s godinama, ne zivota nego iskustva, posle neke tacke shvatis besmislenost tog, kako ga ti nazivas `skupog hobija` jer tome nema kraja... Hobi je nesto sasvim drugo i To se ne moze okarakterisati kao hobi...Hteo ti to sebi da priznas ili ne meni sve jedno, dok god kampujes ovde ili na bench forumu prica je ista...stalna potreba za nekim upgradom i bacanjem novca, potpuno je nebitno da li ti imas kes da normalno zivis ili se zickas od svojih, da li radis ili ne radis...
Nisam nista negativno mislio prethodnim postom, samo kazem imas kartu na kojoj mozes da se igras jos dosta vremena batali upgrade, da nema ljudi koji kace teme o novim serijama karti i tebe u toj meri na ovom forumu ne bi razmisljao par meseci unapred o kupovini grafike - razmisli o ovome
Pozdrav i nemoj se ljutiti i vredjati, samo sam pokusao da ti ustedim novac...
Evo i bobi se pronasao u prici pa mu je tvoj post pao ko melem na ranu, a kad je vec teko lepo napisao celu konfu u potpisu mogao je bar da stavi oznake normalno `1gb` - mora veliko i G i B, isto i `2x2Gb` i tu mora veliko B jer u suprotnom nije byte nego bit...
Evo sav krvarim od silnih rana, prosto teku potoci. :P Stavio sam i gb i Gb i GB, bas ti bode oci a? :) Ne znam ko se gde pronasao, ja sa 400 postova ili ti sa 2500. .) NZXT Hades Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120P x 2 Phenom x2 560 @ 4Ghz Kingston HyperX 2 x 2Gb DDR3 1600mhz Powercolor 6850 1gb @ 850/4400Mhz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520w Modular
:: Dolazi s godinama, ne zivota nego iskustva, posle neke tacke shvatis besmislenost tog, kako ga ti nazivas `skupog hobija` jer tome nema kraja... Hobi je nesto sasvim drugo i To se ne moze okarakterisati kao hobi...Hteo ti to sebi da priznas ili ne meni sve jedno, dok god kampujes ovde ili na bench forumu prica je ista...stalna potreba za nekim upgradom i bacanjem novca, potpuno je nebitno da li ti imas kes da normalno zivis ili se zickas od svojih, da li radis ili ne radis.. :: :: Nisam nista negativno mislio prethodnim postom, samo kazem imas kartu na kojoj mozes da se igras jos dosta vremena batali upgrade, da nema ljudi koji kace teme o novim serijama karti i tebe u toj meri na ovom forumu ne bi razmisljao par meseci unapred o kupovini grafike - razmisli o ovom :: :: Pozdrav i nemoj se ljutiti i vredjati, samo sam pokusao da ti ustedim novac.. :: :: Evo i bobi se pronasao u prici pa mu je tvoj post pao ko melem na ranu, a kad je vec teko lepo napisao celu konfu u potpisu mogao je bar da stavi oznake normalno `1gb` - mora veliko i G i B, isto i `2x2Gb` i tu mora veliko B jer u suprotnom nije byte nego bit.. :: :: :: :: :: :: :: Skyfire: ...frekfencija.. :: ::
je inace dobar poznavalac HW-a i njegovo iskustvo je svakako dobro doslo na forumu.Svako ima neke svoje bube u sustini ,naravno da ne treba visiti stalno na forumu ,nego kada se ima slobodno vreme ,sem ako nisi penzioner.Ja u sustini ne zameram ljudima koji cesto menjaju hardver ,kad pogledas svi smo se navukli na to na neki nacin ,neko vise ,neko manje.
Shvatio sam poentu. I slazem se u potpunosti sa tvojom pricom, ali eto, jednostavno kao sto i sam kazes, to dolazi s` godinama iskustva, pre ili kasnije svako shvati gde je gresio u proslosti. Jednog dana ce i mene smoriti sve ovo, zanimace me nesto totalno drugo, verovatno nesto pametnije
Taman posla da se ljutim ili vredjam, pa nismo deca pobogu
:: Dolazi s godinama, ne zivota nego iskustva, posle neke tacke shvatis besmislenost tog, kako ga ti nazivas `skupog hobija` jer tome nema kraja... Hobi je nesto sasvim drugo i To se ne moze okarakterisati kao hobi...Hteo ti to sebi da priznas ili ne meni sve jedno, dok god kampujes ovde ili na bench forumu prica je ista...stalna potreba za nekim upgradom i bacanjem novca, potpuno je nebitno da li ti imas kes da normalno zivis ili se zickas od svojih, da li radis ili ne radis.. :: :: Nisam nista negativno mislio prethodnim postom, samo kazem imas kartu na kojoj mozes da se igras jos dosta vremena batali upgrade, da nema ljudi koji kace teme o novim serijama karti i tebe u toj meri na ovom forumu ne bi razmisljao par meseci unapred o kupovini grafike - razmisli o ovom :: :: Pozdrav i nemoj se ljutiti i vredjati, samo sam pokusao da ti ustedim novac.. :: :: Evo i bobi se pronasao u prici pa mu je tvoj post pao ko melem na ranu, a kad je vec teko lepo napisao celu konfu u potpisu mogao je bar da stavi oznake normalno `1gb` - mora veliko i G i B, isto i `2x2Gb` i tu mora veliko B jer u suprotnom nije byte nego bit.. :: :: :: :: :: :: :: Skyfire: ...frekfencija.. :: ::
Pa 6970 je nekih 20-25% brza od 6870, tako da ako je HD 7870 ista sa mozda malo vecim klokom onda moguce da ce biti oko 25-30% brza u odnosu na HD 6870.
:: Lepo, barem na papiru izgleda lepo :: :: Nadam se da ce HD 7870 biti solidno brza da mogu da predjem sa HD 6870 na nju, cena bi trebala da joj bude oko 200e sto bi bilo sasvim ok :: :: Sta mislite, hoce li biti brza nekih 30% od HD 6870? Po perfomansama bi trebala da bude tu negde sa HD 6970 ili brza :: :: ``They call me... Prophet`` :: ::
Bravo Obrade, poslednja recenica ti je k`o Njegoseva
Nazalost je tako.
:: je inace dobar poznavalac HW-a i njegovo iskustvo je svakako dobro doslo na forumu.Svako ima neke svoje bube u sustini ,naravno da ne treba visiti stalno na forumu ,nego kada se ima slobodno vreme ,sem ako nisi penzioner.Ja u sustini ne zameram ljudima koji cesto menjaju hardver ,kad pogledas svi smo se navukli :: na to na neki nacin ,neko vise ,neko manje :: :: ::
@Bobi4ever,bodu mi oci takve stvari u PM, nema to veze s tobom, kroz skolovanje sam imao stroge profesore kojima su takve stvari `bole oci` pa sam valjda pokupio...nije kricino kad napises mhz ali je kriticno Gb jer ima totalno drugo znacenje... Sto se poruka na forumu na kom nema datum registracije usera tice, ne znam sta tu da prokomentarisem, ja jos i malo pisem. evo Skyter - ranije ESESES je mladji po stazu na forumu a ima vise postova, al ne moze se reci da je spamer...ne znam ni sto vodimo ovu raspravu bespotrebnu.
@obrade, upravu si, ne treba drugima zamerati posebno na IT forumu salzem se, moja greska ali i neka zelja da mu skrenem paznju, nisam nista negativno pomislio...i ja volem HW, mozda i previse...
Sto se teme tice, ja kao `samoprozvani entuzijasta` sam uvek bio da se kupi 5850 a ne 5870 ili 6850 ne 6870 itd...uvek sam imao stav da ti prodaju `OC` kod tih jacih karti, donekle sam u pravu, kad vec imas potrebno znanje i iskustvo sa takvim rabotama, lepo sam nasviras kartu a pare potrosis na drugom mestu ili kupis `slabiji` model sa boljih hladjenjem tako da joj taj planirani OC do `starijeg` modela dodje kao prirodan.
Ma opusteno, znam da je Gb-Gigabit, nego sam konfu napisao na brzinu, pa nisam pridavao preveliki znacaj oznakama. .) Greske su primetne svakako ali nije smak sveta. Slazem se da je rasprava bespotrebna, ali je ja nisam ni zapoceo. :) Pozz. NZXT Hades Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120P x 2 Phenom x2 560 @ 4Ghz Kingston HyperX 2 x 2Gb DDR3 1600mhz Powercolor 6850 1gb @ 850/4400Mhz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520w Modular
:: @Bobi4ever,bodu mi oci takve stvari u PM, nema to veze s tobom, kroz skolovanje sam imao stroge profesore kojima su takve stvari `bole oci` pa sam valjda pokupio...nije kricino kad napises mhz ali je kriticno Gb jer ima totalno drugo znacenje.. :: Sto se poruka na forumu na kom nema datum registracije usera tice, ne znam sta tu da prokomentarisem, ja jos i malo pisem. evo Skyter - ranije ESESES je mladji po stazu na forumu a ima vise postova, al ne moze se reci da je spamer...ne znam ni sto vodimo ovu raspravu bespotrebnu :: :: @obrade, upravu si, ne treba drugima zamerati posebno na IT forumu salzem se, moja greska ali i neka zelja da mu skrenem paznju, nisam nista negativno pomislio...i ja volem HW, mozda i previse.. :: :: Sto se teme tice, ja kao `samoprozvani entuzijasta` sam uvek bio da se kupi 5850 a ne 5870 ili 6850 ne 6870 itd...uvek sam imao stav da ti prodaju `OC` kod tih jacih karti, donekle sam u pravu, kad vec imas potrebno znanje i iskustvo sa takvim rabotama, lepo sam nasviras kartu a pare potrosis na drugom mestu ili kupis `slabiji` model sa boljih hladjenjem tako da joj taj planirani OC do `starijeg` modela dodje kao prirodan :: :: :: :: Skyfire: ...frekfencija.. :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.