Jako interesantan video review test sa dosta korisnih objasnjenja. Pitam se zasto sam ovo uopste i gledao?Pa ja ovo vec odavno znam .)
Detalji na max.Sve je full! DX9 mode test poprilicno slicni frejmovi 6990 ( ima 90-100 fps) kod karti stim sto je nVidia bliza 100 fps gde se vise i zadrzala inace 100 fps je wall ili ti cup! No,situacija je tu da kaze covek i poprilicno jednaka.To nije nesto preterano ni bitno!
Zatim nastupa DX11 mode sa Hi Texture Pack ,max detalji. 6990 ima prepolovljen fps,45 i tu je pocela prava igranka. Tipicno gusenje AMD chipa prilikom visokih detalja u visokoj rezoluciji zahtevnije igre. Najveca tuga jeste sto ima pad frejmova poprilicno ni za sta,20 fps skine samo zbog kretanja kroz tunel kao i za jedan metak ili ti ubistvo vojnika pad fps-a za 20 fps nize. U jednom momentu je FPS pao cak na5 !TUGA.
Tipicni skokovi i padovi fps-a specificno za AMD karte pogotovu za Dual GPU izvedbe. od 25 fps do 60 fps je karta u DX11 ostvarivala. Takodje primeceno je prisutnost microsttuteringa ,opet specificno za njihove izvedbe (5970) je bila poznata po tome!
nVidia GTX 590 je imala daleko veci fps od 10-15 fps u prednosti na samom startu dok se za najteze guste scene i detalje (kada se ceo put odvali ili kada je teska artiljerija i bombardovanje) pad fps-a je svega oko 5-8 retko 10 dok kod 6990 pad bude i preko 20 fps-a. :(
FPS koji se kretao 55-65 fps ,65-75 fps ,znaci uz minimalna osciliranja bez tih skokova i padova gde se vidi koliko sam chip ima sirove snage da istrpi guste scene sa max detaljima + DX11 ili ti zapravo razlicitost tehnologije koja dovodi do razlicitog ponasanja karti tj rendera. Smooth gaming nVidia - uvek bilo. :)
Tom Logan (Director & Chief Editor) OC 3D-a je sve ove detalje koje sam i sam zapazio objasnio na kraju ovog duzeg videa.
Na kraju je rekao da je odradio i test kroz eyefinity (Triple monitor system) Crysis 2 ali je fps toliko mizeran da nije zeleo to uopste da kaci.
Ness caffe, 3in1 `Strong`, u zelenoj futroli! He, he. Moram da kazem
16.07.2011. 01:08
status: user broj poruka: 10997
da sam odustao od ideje da apgrejdujem igru na `DX11 - enabled`, kada sam video poredjenje trailer-a. Shvatio sam da ne bih uzivao mnogo vise nego sto vec jesam, dok sam igru prolazio pod DX9... Narocito su me razocarala `pogresno adresovanost textura` u situacijama sa mnogo izmesanih odsjaja i senki...
Nije bila iz kesice.Bila je oridjinale iz konzerve nabudzena sa mlekom i malo vestackog zasladjivaca cisto da dobije na boljem ukusu tj po mom ukusu.
@Crysis 2
Verujem da nema neke preterane razlike,tj sad i ne mogu da sudim jer se ja definitivno oslanjam samo na svoje znanje i iskustvo a savet i sugestije prihvatam. Ovaj test je pokazao zapravo kako se karte bore sa trenutno najzahtevnijom igrom uz visok nivo detalja i DX11.Razlike su nebo i zemlja.Tj Zemlja-Mars :) Ej bre za kartu od 500 eur da ti imas min fps 5 .Ma bacio bi je u kantu istog momenta da mi tako skakuce ,salim se prodao bih je sutradan .).
P.S.Meni na klipu igra izgleda sasvim ok i planiram da je odigram u tom famoznom DX11.
Nema sumnje da je ovo tipicna igra u kojoj NV pokazuje svoju...
16.07.2011. 01:23
status: user broj poruka: 10997
nadmoc (izgleda, narocito u DX11 varijanti). Ja jednostavno nemam zivaca da je ponovo prodjem (igrao sam se malo i u beta-periodu, online, a onda sam je prolazio veoma sporo jer sam pravio pauze i od po nekoliko dana tako da sam jedva docekao ono puzanje i pad u uzareno grotlo, nakon cega ide odjavna spica...).
Hehe.Sad mi je jasna ona tvoja opaska kad kazes `kupi nV da imas KARTU` :) Crveni prodaju maglu ali sta ces,izgleda da samo mi nV fanboyevi to vidimo. Ove nase nepristrasne i realne kolege ne primecuju to,cak ni kad postoji adekvatan dokaz u vidu video snimka :) E jesmo jeretici i gresnici prema tehnologiji.nVidia nam pomutila pamet. Odoh sutra o`ma` da se zakunem na vernost AMD/ATI jer oni su bolji i nude vise :) P.S.Sve je to isto.Razlike su mizerne,nema tu razdvajanja u tehnoloskim resenjima .)
P.S.P.S.Sta mislite ko ce da se javi u temi i da stane u odbranu crvendeki i da objasni kako to nije tako ?Bacicu hint..Ko je glavni promoter? :)
A činjenicu da jedan gtx590 bi trebao da vrti igru koja izgleda barem 10x puta bolje i ima 5x veci fps cemo da zaboravimo... Naravno, tako nizak fps cemo pripisati iskljucivo tehnoloskim resenjima, nikako losim drajverima i jos gorem, neoptimizovanom softverom. Na opste zadovljostvo idiota, vlasnika kartica od 600e, kreatori igre su uspeli da prepolove fps a da sama grafika nije dozivela skoro pa nikakav napredak. Impresivno, nema sta.
@nemanja21 Postoji nesto sto se zove relacija na vezi hardver-driver. Nemoguce je da godinama ne mogu da naprave krsten driver a da vecinu karakteristika iz serije u seriju hardver prikaze u realnom radu. Kakvi su to programeri koji ne umeju da optimizuju jednu arhitekturu. Problem je malo u pristupu tehnoloskog resenja.Oni su nedge na pola,malo driver,malo arhitekutura i dobijes ovakav rezultat.
Secas se price kada je Cayman izasao.Naime nema drivera za VLIW4 tj nisu optimizovani bla ,bla.bla..Izaslo je more serija sa podrskom i sta se desilo? Zar ne mislis da mogu da bi napravili drastican boost?Nema govora da se sve zasniva samo na driveru,jednostavno nije logicno.Realizacija drivera nastupa u odnosu na sam chip tj arhitekturu ..Uzajamno su vezani!
Ja ovo mogu da potpisem jer sam dragoceno vreme i godine potrosio zapazajuci i najsitnije detalje kroz testove kroz live gaming ..Neprospavanih noci.Moze bilo ko da tvrdi drugacije ,ja bih voleo da me znanjem i iskustvom ubedi u suprotno od onog sto se iz dana u dan javno prezentuje samo u zavijenoj formi!
I neka sam i najgori fanboy u ocima odredjenih forumasa ali bar znam da govorim istinu i da sam cist pred sobom!
Dobro, ajde da preskocimo ati i da tebe ja pitam jel normalno da ta nvidia ima 100% pad performansi zbog..? satro dubine cigala na par mesta na mapi i onolikih sto kaze torta `pogresovano adresovanih tekstura`? i sad mi reci da je nvidijn i atijev cip kriv a ne retardirani programeri i imbecilni softver koji ima funkciju da vestacki zagusi azdaju od takvih kartica.
evo Sky ja ti odajem priznanje :) sala mala a sad ozbiljno u pravu si, intel i nvidija jesu najbolji na svetu u high segmentu vec dobar vremenski periog i ja licno voleo bih da imam oba, ali na zalost ne mogu to sebi da priustim (kao i gomilu drugih stvari - mercedes recimo) pa koristim ovo sto koristim jb zivot je cupava stvar i onda logika radi svoj posao, ako vec ne mogu da kupim i7-2600K koji kosta 26K rsd kupicu neki amd do 10K rsd prosto
Kad me vec pitas dotacicemo se i MS-a (DX11) i engine-a i optimizacije i celokupnog marketinga jer sve to u paketu daje takav rezultat da bi se karte poput 6990/GTX590 prodavale jer generalno nemas adekvatnu igru koja ce da zategne ovako jake GPU-ove tj Dual GPU resenja kako treba. Da delimicno si u pravu i slazem se.Ali postoji ono sto sam vec objasnio i ima malo dublje korene. Poenta teme nije da li ova igra opravdava ili ne ovoliku zahtevnost Hi Textire Pack+ DX11 ,maksimalni detalji,doduse ja bih ti odmah rekao da li opravdava ali nisam jos igrao..Poenta je u snalazenju i radu i razlicitosti rendera karti iz iste klase,dva potpuno razlicita brenda sa razlicitim pristupom razvijanja tehnologije kao i samim rezultatima.
Veruj mi da ne hejtujem ni malo,i boli me djole kako ce ko da shvati.Ja znam sta pricam a voleo bih jednog dana da svi steknu to isto znanje i iskustvo ali da ostanu pribrani i posteni u iznosenju cinjenica.Bilo da je jedna ili druga strana sasvim nebitno..
Evo jedan tes za oci za tebe.Reci mi koja karta ijma bolji graficki prikaz :
Razlike koje su ocigledne nasuprot mnogima koji tvrde da ne postoje :
Ja jesam probao i dovoljno je ocajno da takav softver nikako ne bih davao kao neki komparativni primer. Slazem se za directx itd, i dodajem da aktuelne igre da postoji kakva takva optimizacija i direktniji rad softvera sa samim komponentama da bi ih igrali na nekim 9200 i 5200 kartama.
Slike sam pogledao jos ranije i odmah sam primetio da osim same slike na monitoru postoji razlika i oko slike, sto pretpostavljam ne treba da ulazi u predmet poredjenja, pa ne vidim svrhu istog. Ako ja na slici X jasno vidim da je monitor DELL a na drugoj to apsolutno nikako ne mogu da razaznam bio bih lud ili glup kada bih rekao da je slika X bolja od Y. Ili jednsotavno pristrasan.
@nemanja21 Vezano za sliku. Ugao gledista je isti mada i promenom ugla nebih izgubio jer je ovo profi panel,mozes da se sagnes koliko hoces boje ce ostati iste..Samo sam se malo izdaljio.. Ne nebitno da ne duzim,osvetljenje samog panela je ucinilo da dobijes jasan prikaz razlika koji ja vidim u real time.Inace sliku ili ti video zapis mogu da ponovim u svako doba .
E sad.Precizno da ti opisem razlike. Slika X ima toplije boje-preciznije veci spektar boja ali za nijansu mutniju sliku. Slika Y ima ispranije bolje ali malo ostriju sliku.
Karta sa slike X je ATI 4850 Karta sa slike Y je nVidia 9500 GT.
E sad da me pitas sta bi bre uzeo da mi samo treba vizuelni prikaz,hipoteticki da su iste brzine,bez razmisljanja ATI 4850.Tako da ako neko hoce da se menja za ovaj moj krs ili da mi pokloni 4850 necu se zaliti :)
Inace X i Y su namerno stavljene jer ce se mnogi upecati na pricu mislivsi sasvim nesto drugo.
U slucaju kada sam poredio Cypress sa Fermi razlika je bila cak i malo veca u odnosu na 4850 prema 9500 GT u korist Fermi. I za to imam adekvatne dokaze u vidu svedoka koji su poredjenje pratili u realnom vremenu a i snimaka.Itd..Eto nadam se da sam ti preneo neko iskustvo koje mozda do sad nisi znao .)
da se kaze kako n vidija daje bolju sliku, ili obrnuto i da svo znanje i iskustvo pojedinca padne u vodu. Jednostavno nemoguce je 1 i 0 napraviti da budu ruznije ili lepse. Ko lupi ovakvu glupost ja skidam kapu za hrabrost i neznanje. Tu se prica zavrsava.
Sto se tice performansi karata licno mislim da nema sanse da dodje do pada performansi toliko da ona iznosi 5fps u jednom trenutku. To ni na mojoj 6850 se ne desava, a ne na ovoj. Ali nema veze to je moje licno misljenje . Po ovom snimku se vidi i neozbiljnost pojednica, a to me odmah dovodi u sumnju. Najgluplje sto moze da se desi je lupanje glave u zid oko ovoga. Dok ne vidim licno, nista ne verujem.
Da da.Poletarac iz AMD kuhinje ce sve da objasni ,naravno :)
16.07.2011. 02:53
status: user broj poruka: 18472
@Gliga Ti em si corav em ne znam sta si.. Prvo od tebe mi je kompliment kada ti bacas sumnju na moje znanje i iznosenje cinjnica zasnovane na prilozenim dokazima a uz to nauci malo da ce svakim novijim grafickim procesorom da se menja i kvalitet grafickom prikaza jer je to logicno pa makar bile i najmanje nijanse..Da te potsetim 7900 GTX koja je imala isprane boje vidno primetne i na TN panelu u odnosu na konkurenta 1900XT koji je imao kvalitetniji graficki prikaz u to doba,tzv toplije boje (siri spektar boja)
Sto se tice testa tu mogu jos vise da se nasmejem na tvoju opasku ne verujes dok ne vidis.Ti zapravo ne zelis da vidis ni kad ti stoji pred nosom a to je zato sto si znas i sam sta .) Snimak je u real time a ti se u tehnologiju razumes ko Marica u kriv nos tako da je tu sve receno. I bas lepo sto nacrni Tom Logan-a Overclock 3D koji je sirom planete poznat . Morace njemu Gligac da objasni neke stvari,sta bre,kakva nVidia,ATI je zakon :)
Iskreno da ti kazem, da ne izbaca one testove forum bi bio totalni fake. Mnoge gluposti koje je demantovao, ostale bi i danas kao tacne. Srecom zamlacuje se ovde pa se sazna i poneka istina.
@Sky Pozdravi Tim Logana .) Posto ti je tehnologija drugo ime, objasni mi zasto je na jednoj kartici slika lepsa, nego na drugoj?
:: meda ce po ko zna koji put napraviti domaci test i time poklopiti zelembace.hihihi kako sam grozan..
Pogledaj koju masinu ima Tom Logan ali covek radi profi svoj posao u opisima i review-ima.Nije vodenicar kao mnogi nasi testeri koji vodu vuku konstantno a to je LAZ i nije moralno prema narodu. Znaci po svim merilima jednog profi sajta u okvirima IT-a OC 3D je za respekt. Kod nas priznajem samo hwgurus.Skup pravih strucnjaka bez i trunke pristrasnosti rade svoj posao sto se ne moze reci ni za benchmark ni njemu slicne..
Ali ima onih koji ce da se upecaju.. :) Aj laku noc fanboy :)
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.