Re: Intel Sandy Bridge-E CPUs Up to 66% Faster than Core i7 2600
03.05.2011. 02:45
status: user broj poruka: 7769
Sta ti je marketing, najveca fora je u UP TO !!!!! A to smo videli milijardu puta kad god su pustali nove vozace za grafiku u opticaj uvek je bilo UP TO 250% !!!
Sve se to svodi ono dobro poznato nekome 0% a nikome 250%.
Onda sebe lako nadjes u onima prvima (o%) i krenes da zamisljas e kako bi bilo da je i meni kao NIKOME 250%.
Slazem se sa tobom, ali u ovome ne vidim nelogicnost zaista, ipak su ovo extreme procesori, bez grafike, manji cip sa vise jezgara, sto opet dodje isto se velicinom cipa, ali extremnijim X86 performansama nego sto je to slucaj sa P67 chipsetom, performanse po watu ce biti iste ako ne i jace, uz to trosi 130w, 35w vise nego i7 2600. Moja procena je da ce biti jaci u rasponu od 20% do tih 66%
kao i ploce od ivy bridge...Takodje bi i AMD trebao da predstavi legendarnog bulldozera o kome se dugo prica, nadamo se da ce opravdati ocekivanja kako performansama, tako i cenom.
nego paralelno procesiranje ,OpenCL saradnja CPU+GPU .t.j kako to AMD zove APP.Ti kad pogledas ,browseri ,MS office ,programi za obradu multimedije ,sve se sada oslanja na GPU hardversko ubrzanje.
Prvo je amd skrenuo priču sa megaherca (tada) na performanse (čuveni + u nazivima), pa sada, kad je to i Intel odavno prihvatio, a proboja preko 4Ghz nikako nema, ide se na nešto drugo. Da li će to biti baš cpu-gpu gpgpu, app... baš nas briga - ako stvari rade realno brže. Neka bude i na 2 Ghz, ako brže obavlja posao od prethodnika, a tako nešto smo viđali, da rastu performanse iako megahercaža a ponekad i watt-aža stoje ili budu i manje. Fora je u tome što nikada kao sada, snaga cpu-a nije bila tolika. Vazda mi je u istoriji trebalo još i još, međutim, sada realno većina stvari radi skroz dobro, samo se gleda na sekunde ili rekorde u igrama - inače sve radi ok. Nekad mi je štucala video obrada na klokovanom Intel-u, a sada, to radim jer me mrzi da premestim firewire karticu, na integrisanoj ploči, sa samo giga rama, win7, jednojezgarni sempron 140, koji u letu dere video... čisto čovek da ne poveruje, jer koliko jučer, u mašinu koja bi se time bavila, morao si da uložiš para i para i da služi samo za to, da se ne bi poklali kodeci ili fragmentirao disk.... zato živeo napredak. Naravno, za ovaj novi Intel ne treba očekivati čuda (pa ako se dogode, super), ali svakako napredak. Zanima me u čemu će biti 60% napretka, tj. imamo li za time potrebe realno, ali svejedno, neka je napredak, ali da se ne preplati. Još je samo ova tehnika ostala koja napreduje i donosi lepe vesti, sve ostalo je otišlo u q, svaki dan sve gore. A neki se demagozi vesele što se povremeno smanji brzina propadanja.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
:: nego paralelno procesiranje ,OpenCL saradnja CPU+GPU .t.j kako to AMD zove APP :: :: ::
Ne samo mogu da kazem dobavljaci budite dobri prema meni jer imate musteriju za ovo. U ozbiljnoj sam nedoumici da ne dajem pare na AMD tj Bulldozer vise ali daleko da cu prodavati ovo sada i juriti Intel odmah. Jednostavno lagani prelazak na to. Onda bi moj X4 mora da izdrzi 12-13 meseci kako zna i ume sa jakim grafikama, bottleneck, bottleneck sta da se radi. Sathro kochi grafiku. Pa nek vide od koga imaju vise koristi od mene koji kupujem ovakve stvari ili od onih kojima daju na poklon grafike zadnje serije. U stvari od njih oni zajebavaju stotine ljudi i pricaju razlicite price ne bi li ljudi kupili. Kako mirno spavaju nije mi jasno. Ja ne bi mogao.
Koliko se vi brecate oko tog AMD-a pa to je cudo!Sad je navodno Intel kriv,naduvao reklamu! Ajde realno.Kad je Intel slagao za ono sto je rekao da ce biti?Nikad!Up to znaci da ce se razlika u performansama odnositi u odnosu na koriscene aplikacije tj programe. Sta ako po sirovoj snazi zaista bude bio brzi 60% citaj -render?! AMD je realno celu svetlosnu godina za Intel-om i nece ga skoro ni stici dok ne preseku i naprave neki preokret. Jos od Phenom I vuku istu arhetkturu uz minimalno tweakovanje,X6 je X4 uz dodata dva jezgra.Sad najavljuju Buldozer kao svetsko cudo a sve se nesto bojim da ce to biti X6 + 2 jezgra uz minimalna tweakovanja,pomak u performansama jako smesan! Sve u svemu uvek dodjes na isto.Taktika im je,izguraj marketing,zapali masu,izbaci proizvod-`Tresla se gora,rodio se mis` ,obori cene i privlaci kupce.. A gde je tu inovativnost?Mazu oci vec nekoliko godina unazad.I posle se neko cudi sto je pristupacan.Pa nebi ni bio kad nema sta da ponudi jer su tehnoloski zaostali! Kivni ste na Intel,menja sockete.Intel sa 4 fizicka jezgra i sadasnjom arhitekturom brise patos sa manjom cenom od AMD Phenom II X6 1100T 3.3GHz - INTEL i5-2500K 3.3GHz 6MB! Secam se price koja nije bila tako davno..Izlazi X6 AMD bice ludilo to je odgovor na Nehalem.Cekajte da se pojavi Sandy pa onda kupujte..Sad s epojavio Sandy sad opet ista prica,cekajte da se pojavi Buldozer pa onda kupujte.. Divno.Lepo je to sto se bore sa 8 fizickih jezgara prema 4 fizicka kod Intela i neko ce posle da kaze pa kako to moze da se poredi?A kako drugacije uopste da se poredi?! Bas me interesuje kakav ce taj BuldoZder da bude i da vidim dokle ce masa vise da se pali a da oni konstantno plasiraju kerovog djoku! Po ovim cenama sadasnji Sandy Bridge procesora nema teorije da Buldozer bude jeftiniji. Jedino ako bude brzi moze da bude konkurentan na trzistu! Ali eto,videvsi sta sad Intel najavljuje opet ce da ih zabije u misiju rupu.. Intel me nervira sto menja sockete ali ga cenim i postujem zbog tehnoloskog napretka,u ovom slucaju Intel je taj koji diktira inovacije na polju tehnoloskih otkrica.. Dovoljno je samo pogledati specifikacije prosirenih magistrala,protoka PCI lanes,uticaj na graficke karte i jos vece iskoriscenje potencijala..Ode Intel daleeeeeko!
Koliko se secam Intel i dalje napreduje i daje boost sa istim brojem jezgara a sve boljom i optimizovanijom arhitketurom.Nizi proces proizvodnje ide samo na ruku da svaku sledecu generaciju procesora urade kvalitetnije uz nove inovacije. Koje su to inovacije nije ni cudo sto ne znas jer to i ne pratis.Imas cak link i na ovoj temi i onoj prosloj od tortojeda pa ti je bilo mrsko da pogledas!
Poenta je sledeca i surova realnost po svakog korisnika na planeti. Kako vreme odmice i kako se generacijski razvoj CPU-a pomera tako Intel sve vise odmice AMD-u .Sad je razlika postala ogromna,sledece godine pa one tamo sledece trebace im 16 jezgara za 6 fizickih kod Intel-a.Da li pratis sta ti pricam.Govorim hipoteticki.A i to dodavanje jezgara nije vecno.Kako dodaju tako se i prosiruje,povecava potrosnja,grejanje..Jos malo i vise nemaju kud!
Tehnoloski su zaostali debelo a prodaju maglu i navlace narod.Izgovor je AMD je pristupacan.Pa stavi na papir sta ti nudi i sta si dobio.Kako se isti ponasa u radu.Koje karakteristike ima?Sta to sve povlaci.
Evo danasnji kompjuteri se kupuju mahom zbog igara.Kazes nema inovacija?! :) Sandy Bridge ima ogroman uticaj na gaming,procesor na samu igricu. Posto ima je takav IPC sam uticaj na iskoriscenje karte je u maksimalnom potencijalu! Drugo,zbog implementacije kontrolera oslobedjena je PCI-E magistrala te je protok jos veci i brzi.Sandy je trenutno Ultimate Gaming platoforma!Znas li gde se tu AMD nalazi?
Evo sad Sandy Bridge -E. PCI-E 3.0,built-in PCI Express controller with 40 PCIe lanes,video encoding and graphics rendering can scale almost 50% in performance when going from a quad-core to a hexa-core processor.
Ko nije probao Sandy ne zna kako se ponasa a onaj ko jeste tacno zna i tacno zna sta moze da ocekuje sa ovom novom generacijom!
Ovo je samo jedan mizeran primer u gaming-u.Zamisli da navodim neke bitnije razlike.Bilo bi previse jadno!
Biće inovativnosti kad pređemo na fotonske procesore :D
:: :: :: :: Pa cela industrija ide samo smanjuj vec 50+ godina poznatu komponentu i tako dobij ubrzanje :: :: Kad ce sustinski nesto novo :: Pa kad parazitivni elementi postanu toliko veliki da se ne moze dalje :: :: Softver je napredovao zestoko, zato performanse rastu, aplikacije optimizovane za vishe tredova :: :: To je spaslo industriju CPU-a :: :: A da li ce biti 66% ili 166% brzi, nebitno je dok se cene ne vide.
AMD nece jos dugo opstati, ja verujem. Nervira me samo sto se i meni cini da je na grafikama slika kristalnija na ATI nego na Nvidia. Nvidia mi vise lici na koznloe naravno mnogo mnogo bolje. Mozda gresim ali takav utisak imam, da ATI daje kristalniju sliku, nadam se da gresim jer cu uzeti GTX580 sada tko da valjda gresim. Ako mi se svidio ostajem na Nvida nema veze sto su skuplje.
Pazi, zar nije logično da kompanija koja ima 20 puta veći neto prihod, koja se bori od svog postanka na sve dozvoljene i nedozvoljene načine da ostane i postane monopolista diktira tehnološki napredak? Retke su situacije gde će 10 inženjera diktirati bilo šta pored 50 inženjera sa 10 puta većim budžetom. Surova je istina da AMD može da prati cenovno i tehnološki samo budget/performance ponudu, i tako će biti sve dok ne naprave neko čudo. Ili dok ih Intel ne kupi. AMD ako pukne sa buldozorem velike su šanse da ćemo se oprostiti sa njima vrlo uskoro.
Hating on others won`t make you jump higher run faster or increase your income.
:: Koliko se vi brecate oko tog AMD-a pa to je cudo!Sad je navodno Intel kriv,naduvao reklamu :: Ajde realno.Kad je Intel slagao za ono sto je rekao da ce biti?Nikad!Up to znaci da ce se razlika u performansama odnositi u odnosu na koriscene aplikacije tj programe :: Sta ako po sirovoj snazi zaista bude bio brzi 60% citaj -render? :: AMD je realno celu svetlosnu godina za Intel-om i nece ga skoro ni stici dok ne preseku i naprave neki preokret :: Jos od Phenom I vuku istu arhetkturu uz minimalno tweakovanje,X6 je X4 uz dodata dva jezgra.Sad najavljuju Buldozer kao svetsko cudo a sve se nesto bojim da ce to biti X6 + 2 jezgra uz minimalna tweakovanja,pomak u performansama jako smesan :: Sve u svemu uvek dodjes na isto.Taktika im je,izguraj marketing,zapali masu,izbaci proizvod-`Tresla se gora,rodio se mis` ,obori cene i privlaci kupce. :: A gde je tu inovativnost?Mazu oci vec nekoliko godina unazad.I posle se neko cudi sto je pristupacan.Pa nebi ni bio kad nema sta da ponudi jer su tehnoloski zaostali :: Kivni ste na Intel,menja sockete.Intel sa 4 fizicka jezgra i sadasnjom arhitekturom brise patos sa manjom cenom od AMD Phenom II X6 1100T 3.3GHz - INTEL i5-2500K 3.3GHz 6MB :: Secam se price koja nije bila tako davno..Izlazi X6 AMD bice ludilo to je odgovor na Nehalem.Cekajte da se pojavi Sandy pa onda kupujte..Sad s epojavio Sandy sad opet ista prica,cekajte da se pojavi Buldozer pa onda kupujte. :: Divno.Lepo je to sto se bore sa 8 fizickih jezgara prema 4 fizicka kod Intela i neko ce posle da kaze pa kako to moze da se poredi?A kako drugacije uopste da se poredi? :: Bas me interesuje kakav ce taj BuldoZder da bude i da vidim dokle ce masa vise da se pali a da oni konstantno plasiraju kerovog djoku :: Po ovim cenama sadasnji Sandy Bridge procesora nema teorije da Buldozer bude jeftiniji :: Jedino ako bude brzi moze da bude konkurentan na trzistu :: Ali eto,videvsi sta sad Intel najavljuje opet ce da ih zabije u misiju rupu. :: Intel me nervira sto menja sockete ali ga cenim i postujem zbog tehnoloskog napretka,u ovom slucaju Intel je taj koji diktira inovacije na polju tehnoloskih otkrica. :: Dovoljno je samo pogledati specifikacije prosirenih magistrala,protoka PCI lanes,uticaj na graficke karte i jos vece iskoriscenje potencijala..Ode Intel daleeeeeko :: :: Štangliranje :: :: :: ::
Da ali za gamere je AMD dovoljan. To svako zna i priznaje. Za one kojima je cilj Gaming ui samo Gaming a nervira ih konzola bilo koja. Inace zza bilo koju masinu sa kojom se radi, Photoshop, projekti, nacrti, bilo sta. AMD je los izbor. Oni to znaju i uvek ce imati kupce kod gamera koji nece da daju 500e za CPU nego 200-250. Plus nece za plocu 400e nego 200-220. Oni u gamingu sa jednom grafikom nece osetiti. Ko bas ide na hardcore gaming i to pravi kao u svetu uzece Intel. Inace za jednu grafiku AMD je odlican. Intel je bolji ali i skuplji.
Mora Intel taj budzet da ulaze u one grane koje mu donose kes (SSD), baterije,...
Ako jedan sektor poguraju sa svim tim kesom, propasce ostali sektori jako jako brzo :).
Ko ima para, uzece Intel, ko nema uzece AMD :).
Pozdrav!
:: Pazi, zar nije logično da kompanija koja ima 20 puta veći neto prihod, koja se bori od svog postanka na sve dozvoljene i nedozvoljene načine da ostane i postane monopolista diktira tehnološki napredak? Retke su situacije gde će 10 inženjera diktirati bilo šta pored 50 inženjera sa 10 puta većim budžetom. Surova je istina da AMD može da prati cenovno i tehnološki samo budget/performance ponudu, i tako će biti sve dok ne naprave neko čudo. Ili dok ih Intel ne kupi :: AMD ako pukne sa buldozorem velike su šanse da ćemo se oprostiti sa njima vrlo uskoro : : :: Hating on others won`t make you jump higher run faster or increase your incom : :: :: Koliko se vi brecate oko tog AMD-a pa to je cudo!Sad je navodno Intel kriv,naduvao reklam :: :: Ajde realno.Kad je Intel slagao za ono sto je rekao da ce biti?Nikad!Up to znaci da ce se razlika u performansama odnositi u odnosu na koriscene aplikacije tj program :: :: Sta ako po sirovoj snazi zaista bude bio brzi 60% citaj -render :: :: AMD je realno celu svetlosnu godina za Intel-om i nece ga skoro ni stici dok ne preseku i naprave neki preokre :: :: Jos od Phenom I vuku istu arhetkturu uz minimalno tweakovanje,X6 je X4 uz dodata dva jezgra.Sad najavljuju Buldozer kao svetsko cudo a sve se nesto bojim da ce to biti X6 + 2 jezgra uz minimalna tweakovanja,pomak u performansama jako smesa :: :: Sve u svemu uvek dodjes na isto.Taktika im je,izguraj marketing,zapali masu,izbaci proizvod-`Tresla se gora,rodio se mis` ,obori cene i privlaci kupce :: :: A gde je tu inovativnost?Mazu oci vec nekoliko godina unazad.I posle se neko cudi sto je pristupacan.Pa nebi ni bio kad nema sta da ponudi jer su tehnoloski zaostal :: :: Kivni ste na Intel,menja sockete.Intel sa 4 fizicka jezgra i sadasnjom arhitekturom brise patos sa manjom cenom od AMD Phenom II X6 1100T 3.3GHz - INTEL i5-2500K 3.3GHz 6M :: :: Secam se price koja nije bila tako davno..Izlazi X6 AMD bice ludilo to je odgovor na Nehalem.Cekajte da se pojavi Sandy pa onda kupujte..Sad s epojavio Sandy sad opet ista prica,cekajte da se pojavi Buldozer pa onda kupujte :: :: Divno.Lepo je to sto se bore sa 8 fizickih jezgara prema 4 fizicka kod Intela i neko ce posle da kaze pa kako to moze da se poredi?A kako drugacije uopste da se poredi :: :: Bas me interesuje kakav ce taj BuldoZder da bude i da vidim dokle ce masa vise da se pali a da oni konstantno plasiraju kerovog djok :: :: Po ovim cenama sadasnji Sandy Bridge procesora nema teorije da Buldozer bude jeftinij :: :: Jedino ako bude brzi moze da bude konkurentan na trzist :: :: Ali eto,videvsi sta sad Intel najavljuje opet ce da ih zabije u misiju rupu :: :: Intel me nervira sto menja sockete ali ga cenim i postujem zbog tehnoloskog napretka,u ovom slucaju Intel je taj koji diktira inovacije na polju tehnoloskih otkrica :: :: Dovoljno je samo pogledati specifikacije prosirenih magistrala,protoka PCI lanes,uticaj na graficke karte i jos vece iskoriscenje potencijala..Ode Intel daleeeeek :: : :: :: Štangliranj :: : :: : :: : :: ::
Da, u pravu si. Ali, zato sam i ja napisao 20 puta veći neto prihod a 10 puta veći budžet, znači okvirno mislim da bar ide 50% sredstava ide na ono o čemu sam pisao :)
:: Mora Intel taj budzet da ulaze u one grane koje mu donose kes (SSD), baterije,.. :: :: Ako jedan sektor poguraju sa svim tim kesom, propasce ostali sektori jako jako brzo :) :: :: Ko ima para, uzece Intel, ko nema uzece AMD :) :: :: Pozdrav ::
Pa opet ti tamo gde si ti zamislio. Bez da malo stavis prst na celo i porazmislis prvo.
Ja govorim o Murovom zakonu. I o tome da nakon tranzistora bas i nema neke revolucije na polju eletronike.
Samo se povecava njihov broj na cipu a smanjuje rastojanje jednih od drugih i velicina istih.
A o broju jezgara se vidi kolko pojima nemas Problem sa brojem jezgara je deljena magistrala, to je usko grlo, mozes ti da pucas njih kolko oces ali se svi tu zaglave. A ne temperatura i grejanje sa brojem jezgara.
A amd se nalazi u mom dzepu jer za mnogo manje para meni nudi sasvim dovoljno performansi, bez da moram bilo kog feature-a da se odreknem.
Vrhunski procesor onima koji to vole i/ili mogu da uposle, ja ni jedno a ni drugo.
Da nemas operativni sistem koji goni vise procesora/jezgara i da se softver sve vise ne radi za vise niti, slabo bi CPU-i makli od prescota na ovamo.
Da li intel daje bolje performanse po jezgru, DA, ali bez vise jezgara i tu bi vrlo brzo lupili u plafon.
Zasto se sve gura sad ka paralelnom programiranju, da bi mogla da se uposli i grafika. Nazalost takav softver je jos uvek jako tesko pisati a jos teze odrzavati, ko je probao zna o cemu pricam.
I toliki je MIZERAN broj kompjutera koji se kupuju iskljucivo za gejming. RAZMISLI gde se sve primenjuju racunari i da li se stvarno najvise kupuju za gejming. To sto ti neznas sta bi pametnije sa njime ne znaci da su i ostali takvi.
Mnogo se vise proda integralaca nego vrhunskih grafika recimo, to ti je podatak koji ti govori o nameni racunara.
: Pa opet ti tamo gde si ti zamislio. :: Bez da malo stavis prst na celo i porazmislis prvo ::
Ja sam definitivno koristio sprski jezik,mozda me ne razumes?!
::Ja govorim o Murovom zakonu :: I o tome da nakon tranzistora bas i nema neke revolucije na polju eletronike
Da li sam ja rekao revolucija ili inovacija?Sto uopste mesas ta dva pojma?! Problem je sto neko radi na razvijanju novije arhitekture i optimizacije iste dok drugi na postojecoj i prosiruje i kalemi fizicki da bi procesor bio brzi!
::Samo se povecava njihov broj na cipu a smanjuje rastojanje jednih od drugih i velicina istih ::
Broj tranzistora je ovde nebitan koliko je bitno to cija je kakva arhitektura i gde se ko nalazi na tehnoloskom polju u samom napretku neke tehnologije!
::A o broju jezgara se vidi kolko pojima nema :: Problem sa brojem jezgara je deljena magistrala, to je usko grlo, mozes ti da pucas njih kolko oces ali se svi tu zaglave :: A ne temperatura i grejanje sa brojem jezgara
Ne razumem sta si zeleo da mi kazes?Da povecanjem broja jezgara i prosirivanjem se ne povecaava potrosnja i temperatura?!To je jos gore kada se radi u slucaju AMD kada vec na psotojecoj platformi lepe jezgra.Ako chip ne tweakuju i ne promene instrukcije dobijes fizicki isti CPU uz losije karakterisike,veca potrosnja,vece zagrevanje,mininalni napredak u performansama! Ja sam samo napomenuo da to ne moze da ide u nedogled a dao sam jednostavan primer. Zasto ne moze uopste nije bitno vec je poenta sam pristup razvijanju tehnologije koji se bazira na dodavanjem jezgara i nista vise! Cini mi se da sam bio jasan.
::A amd se nalazi u mom dzepu jer za mnogo manje para meni nudi sasvim dovoljno performansi, bez da moram bilo kog feature-a da se odreknem ::
Vidim.Zanimljivo je to koliko je `skup` Sandy Bridge a koliko u prasini ostavlja `najsavremeniji` 6-tojezgarni AMD! Bas si realan,to ti je izgovor?E moj ti!
::Vrhunski procesor onima koji to vole i/ili mogu da uposle, ja ni jedno a ni drugo ::
I zbog licnih afiniteta si kompetantan da opravdavas ono sto je nemoguce objasniti ! To sto AMD zaostaje sve vecim koracima je smesna uteha kako nam danas nisu potrebni brzi procesori,naprednija resenja i inovativnija resenja!
::Da nemas operativni sistem koji goni vise procesora/jezgara i da se softver sve vise ne radi za vise niti, slabo bi CPU-i makli od prescota na ovamo ::
Koja je sad ovo filozofija?Pa razvoj hardvera mora da prati i razvoj software-a.To ide jedno sa drugim paralelno.E bas me nasmeja .)
::Da li intel daje bolje performanse po jezgru, DA, ali bez vise jezgara i tu bi vrlo brzo lupili u plafon ::
Kojih vise jezgara.Da li si ti slep ili se pravis lud.Jel ti kapiras koliko oni idu daleko da se ogranicavaju sa 4 jezgra jos uvek a procesori sve bolje i brze rade kako koju generaciju izbace!Zasto?Zato sto menjaju arhitekturu i unapredjuju a tu se vidi koliko si lupio pomenuvsi ogranicenje u razvoju tehnologije shodno jezgrima.Otkud da to tako lako ide Intelu?
::Zasto se sve gura sad ka paralelnom programiranju, da bi mogla da se uposli i grafika :: Nazalost takav softver je jos uvek jako tesko pisati a jos teze odrzavati, ko je probao zna o cemu pricam :: :: I toliki je MIZERAN broj kompjutera koji se kupuju iskljucivo za gejming :: RAZMISLI gde se sve primenjuju racunari i da li se stvarno najvise kupuju za gejming :: To sto ti neznas sta bi pametnije sa njime ne znaci da su i ostali takvi :: ::Mnogo se vise proda integralaca nego vrhunskih grafika recimo, to ti je podatak koji ti govori o nameni racunara
Nisam skoro procitao nezrelijih argumenata. Ti si od onih koji ce po svaku cenu da pasu ono sto im se servira . To me neodoljivo potseca na nase politicare i obecanja kule i gradove,bice bolje,bice bolje.Kako se koja smena politcara promeni ono sve isto,cak i gore..
AMD je pristupacan to je izgovor.Hehehe.To sto on kasni jednu svetlosnu godinu i sto kaska toliko dugo u mestu je problem inzinjera,mozda cak i budzeta samo po pitanju budzeta onda ispade da je razvijanje AMD-ove tehnologije skupo u tri lepe.Da nisu mogli da maknu nekim vecim korakom i konacno da izbace nesto novo to mi ne ide u glavu.Pre bih rekao da su tehnoloski zaostali i da budzet nije ogranicavajuca faktor. Cedice jos malo iste tehnologije kroz vec dugo korisceni socket dok se narod jos lozi dok im se sve to ne obije o glavu i ne budu doziveli krah.Ovako kako su krenuli bankrot im ne gine!
Sad od Buldozera sve zavisi ali mi nikako ne mirise na dobro!
Sto se tice prodavanja komponenti i sistema najmanji procenat ide na ofice masine! Najveci procenat ide na srednji segment (igrice) dok se vrhunske komponente najmanje prodaju sto je i realno jer je ekonomska kriza svugde a ne samo ovde!
Ali kad pominjes vrhunski hardver.Jel znas kako je Intel deklarisao Sandy Bridge? Kao Mainstream procesor :) Zamisli takav jedan vrhunski CPU iz srednje klase za manje para od najboljeg AMD-a iz najvise klase!Eto ti,pricas u vrhunskim komponentama. Intel kako god okrenes nudi ono sto AMD nece nikad moci da ponudi sada cak i po manjoj ceni!
Sve sto sam rekao napisao sam prostim jezikom da bi svi razumeli kao i to da bi istakao poentu!Realno mnogi useri to i znaju a mnogi ne zele da znaju!Samo je jedan deo njih koji ce cinjnice prihvatiti i pomiriti se sa tim!
@SkyFire Nema potrebe da izbacuju novi socket za svaku reviziju procesora, sto je razgranicen socket pre bio na i3,i5 i i7, zar to sve nije moglo da ide u jedan socket :) ? Nije bilo neke preterane razlike u arhitekturama ?
Inace sto se tice inovativnosti Intel je maznuo pola stvari od AMD-a zar ne :) ?
I ne zaboravi da je Intel gutao pre samo tako prasinu za AMD-om, kolo srece se okrece.
Inace sto se tice optimizacije, retko koji program danas moze da iskoristi pun potencijal nekog procesora sa 4+ jezgara.
Inace ono sto AMD nudi po nekoj maloj ceni, Intel nikada nece ponuditi :). A da ne pominjem da AMD ulazi u mobile segment sa kombinacijom AMD CPU + Radeon discrete graphics, sta mislis ko ce tu odneti pobedu, Intel sa onim sugavim grafikama ili AMD :) ?
I da ne zaboravi da su u vecini slucajeva MB uvek jeftinije za AMD nego za Intel,...
Licno sada kada bih kupovao proc i kada bih imao para kupio bih Intel, ali to bi bio proc od 150+ evra. A ako nemam tolike pare, odlucio bih se za AMD, jer u tom nizem segmentu, Intel nema nista da ponudi :).
I jos jednu stvar ne zaboravi, Intel je brzi, ali je pararelno i mnogo skuplji :).
Intel je trenutno bolji od konkurencije, pa na svaki nacin gleda da zaradi novac sto je naravno i logicno, hteo ti to ili ne :).
Wlado, ako ne veruješ u bottleneck procesora, onda si pored svih atributa prikačenih na ovom sajtu još dodatno i slep... __________________ Scourge of PCBerza
Al sad kad su izasle okrpljene ploce za sendi pa ni to vise ne moze da se prigovori situacija je dosta losa. Trenutno intel nudi odlicne performanse u srednjem i visem segmentu za relativno skromne novce, tako i treba.
I nije bitno za tu pricu treba li nama uopste tolika procesorska snaga ili ne.
Ko se u kolu posere, pre ili kasnije ugazi u sopstveno govno.
:: :: AMD je pristupacan to je izgovor.Hehehe.To sto on kasni jednu svetlosnu godinu i sto kaska toliko dugo u mestu je problem inzinjera,mozda cak i budzeta samo po pitanju budzeta onda ispade da je razvijanje AMD-ove tehnologije skupo u tri lepe.Da nisu mogli da maknu nekim vecim korakom i konacno da izbace nesto novo to mi ne ide u glavu.Pre bih rekao da su tehnoloski zaostali i da budzet nije ogranicavajuca faktor :: Cedice jos malo iste tehnologije kroz vec dugo korisceni socket dok se narod jos lozi dok im se sve to ne obije o glavu i ne budu doziveli krah.Ovako kako su krenuli bankrot im ne gine :: Ti bi rekao da su oni tehnološki zaostali. Izuzetno zapažanje, kako si to uspeo da zaključiš? To što je Intel `svetlosnu` godinu ispred AMD-a, korisnicima suštinski ne donosi skoro ništa dobro krajnjim korisnicima, već naprotiv. To da budžet nije ograničavajući faktor je već epska glupost. Evo daj ti meni neograničeni budžet ja ću za godinu dana da ti napravim CPU koji će da poždere sve ove o kojima ti pričaš upravo.
:: @SkyFire Nema potrebe da izbacuju novi socket za svaku reviziju procesora, sto je razgranicen socket pre bio na i3,i5 i i7, zar to sve nije moglo da ide u jedan socket :) ? Nije bilo neke preterane razlike u arhitekturama ::
Naravno da nema.Ne treba revizija ali za novu generaciju da.Zato i jesu ustrojeni u napretku! Koji i3,i5 i i7?To i jeste jedan isti socket.LGA 1156 a za Sandy je LGA 1155! Za top platformu je ostavljen I7 Nehalem i Gulftown (6 jezgara)
::Inace sto se tice inovativnosti Intel je maznuo pola stvari od AMD-a zar ne :) ::
To hoces da me nasmejes? :) Intel je HT imao jos za vreme Pentium 4!
::I ne zaboravi da je Intel gutao pre samo tako prasinu za AMD-om, kolo srece se okrece ::
O kojoj prasini je rec?Za vreme cuvenog Athlona? :) Jel se od stare slave zivi? :) Ovo kolo boga mi se mnogo prosirilo a kako stvari stoje ce jos dugo i da potraje.
::Inace sto se tice optimizacije, retko koji program danas moze da iskoristi pun potencijal nekog procesora sa 4+ jezgara ::
To bas i nije tacno..Imas ljude koji poznaju ovu tematiku jako dobro da ti ja nebi povrsno objasnjavao da bas i nisi u pravu. Neki od njih su moji prijatelji a imas ih i na becnhu pa procitaj sta i kako..
::Inace ono sto AMD nudi po nekoj maloj ceni, Intel nikada nece ponuditi :). A da ne pominjem da AMD ulazi u mobile segment sa kombinacijom AMD CPU + Radeon discrete graphics, sta mislis ko ce tu odneti pobedu, Intel sa onim sugavim grafikama ili AMD :) ::
Upravo je to i problem sto nista ne nudi vec prodaje maglu!E to je ono sa cime su vama oci zamazane.A da je malo bolji i napredniji jel mislis da bi sad video te cene? Opet cu ti napomenuti Sandy Bridge te mi nemoj pominjati kako Intel nema sta da ponudi cak i povoljnije a o samoj tehnologiji i realnom radu da ne pricam.To je smesno porediti!
Sto se tice mobile,neki segmetni moraju da se popunjavaju da bi bar jedna grana funkcionisala.Ako budu bolji neka i treba .
::I da ne zaboravi da su u vecini slucajeva MB uvek jeftinije za AMD nego za Intel,.. ::
Skoro da je tacno.Ali zato ono sto dobijes na Intelu nema cenu u razlici u odnosu na plocu!
::Licno sada kada bih kupovao proc i kada bih imao para kupio bih Intel, ali to bi bio proc od 150+ evra. A ako nemam tolike pare, odlucio bih se za AMD, jer u tom nizem segmentu, Intel nema nista da ponudi :) ::
U kom nizem segmentu?Koji su to CPUi?
::I jos jednu stvar ne zaboravi, Intel je brzi, ali je pararelno i mnogo skuplji :) ::
Ako je nesto naprednije i bolje realno bi bilo da bude i skuplje.Tehnologija se placa! A opet ti dajem primer Sandy-ja koji je sad povoljniji a daleko napredniji i bolji kao platforma!
@nemanja21 Tehnoloski su zaostali u odnosu na Intel.Na to se odnosi.
Štangliranje
:: Al sad kad su izasle okrpljene ploce za sendi pa ni to vise ne moze da se prigovori situacija je dosta losa. Trenutno intel nudi odlicne performanse u srednjem i visem segmentu za relativno skromne novce, tako i treba :: :: I nije bitno za tu pricu treba li nama uopste tolika procesorska snaga ili ne :: :: Ko se u kolu posere, pre ili kasnije ugazi u sopstveno govno. :: ::
Pazi gde nos stavljas, utice na ono na sta ti mirise i mogucnost da procenis situaciju.
Intel sa E serijom cedi dodatnu snagu iz vec prisutnog resenja koje ima los graficki cip na procesoru i pretstavlja puki visak.
Da li to rade zato sto nemaju konkurenciju, tesko.
Da ih AMD ne juri makar i sa tolikim zaostatkom koliki ti kazes da jeste Intel bi bio ko Pekarska Unija Srbije, kupovali bi Celeron 440 za 1000$ a drzava bi im subvencionisala bakar. I Intel bi imao alternativu ko i nasi politicari, opet intel.
Tebi nije bitno zasto Intel nema vise od 4 jezgra, mozda im ne treba, a mozdai imaju problema da to profunkcionise. Nvidia i ddr5 recimo. Kasnili su sa razlogom.
Intel nema vise od 4 jezgra ali ima 8 treda. Pa bi mogli da kazemo da 8 prema 6?
A grejanje je nebitno, za jezgra je magistrala bitna, ali zabadaj ti nos u pesak slobodno.
Cinjenica je da nema zadatka koji neces zavrsiti sa AMD X6, ili sa Intel i5. Kome treba jace, super je sto postoji jace.
Lose je sto u manje od 100e segmentu Intel nije nikakva konkurencija AMDu Kao i sto u > 200e segmentu AMD nije nikakva konkurencija Intelu.
Meni AMD odgovara jer mi ne treba procesor od preko 100e za kucnu upotrebu, a u tom segmentu intel nema sta da trazi. Sto se ploca za HTPC tice, AMD opet sije intel i ima daleko bolje grafike za kucnu HTPC upotrebu.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.