Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Vesti, testovi, uputstva i noviteti na IT sceni
Ubuntu 11.40 Natty Narwhal 64-bit
STRANA 1 OD 1
obradmi Ubuntu 11.40 Natty Narwhal 64-bit 01.05.2011. 10:18 T35658

status: user
broj poruka: 7720
Besplatna alternativa Microsoft Windows OS

Overview

http://www.ubuntu.com/ubuntu/features

Web browsing ›,Chrome,Mozilla ,Opera
Office applications ›Open office
Social and email ›Thunderbird,Skype
Music and mobile ›mp3
Photos and videos ›divx ....

Download link 64 bitna verzija

http://www.techspot.com/downloads/5068-ubuntu-64bit.html

Download link 32 bitna verzija

http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/download
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
markopvict fala 01.05.2011. 10:48 #320214

broj poruka: 4515
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
http://www.iznajmiPS3.com/

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
zeljans Malo je off teme, ali jel moze jedno pitanje : 01.05.2011. 10:58 #320216

broj poruka: 163
Ubuntu i Linux , zar to nije isto i koja je razlika ?

q6600 3.2 . 790i . 2x2gb 1600 cl7. gtx 460 . CM 690 II , CM M1000

imarkovic Re: Malo je off teme, ali jel moze jedno pitanje : 01.05.2011. 11:11 #320219

broj poruka: 18996
ubuntu je samo jedna distribucija od LINUX operativnih sistema, linux je naziv isto kao Windows, u kom spadaju Vista, Win7, XP itd, u Linux Mandrake, Red Hat, Suse, ubuntu, apache itd, ima ih gomila.

:: Ubuntu i Linux , zar to nije isto i koja je razlika
::
:: q6600 3.2 . 790i . 2x2gb 1600 cl7. gtx 460 . CM 690 II , CM M1000
oreshac Re: Malo je off teme, ali jel moze jedno pitanje : 01.05.2011. 11:15 #320222

broj poruka: 485
Linux je operativni sistem, a Ubuntu je jedna od distribucija Linuxa, kao npr. kod Windows-a imas XP,7,98..., tako kod Linuxa postoji Ubuntu, Fedora, Mandriva... evo ti link pa pogledaj koje distribucije postoje http://goo.gl/6NVm

Moja ala: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1763839

:: Ubuntu i Linux , zar to nije isto i koja je razlika
:: q6600 3.2 . 790i . 2x2gb 1600 cl7. gtx 460 . CM 690 II , CM M1000
mkukic Hvala na obavestenju! 01.05.2011. 14:19 #320289

broj poruka: 2591

****************************************************************************************
The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.

Pisko Ah... pa nije baš tako. 01.05.2011. 17:00 #320315

broj poruka: 6645
Ubuntu je samo jedna od mnogih distribucija operativnog sistema Linux, koji je baziran na još starijem operativnom sistemu - Unix-u, a distribuira ga kompanija Canonical. Distribucija znači u stvari verziju Linuxa koju pripremaju, unapređuju i podešavaju razne organizacije-firme-grupe pa i pojedinci. Linux je besplatan i slobodan softver, tako da bilo ko i bilo kako, može da ga razvija, sklapa, mulja itd. i naziva svojim imenima. Do sada su sve distribucije bile bazirane na grafičkom okruženju (ono što vidiš na ekranu) KDE ili Gnome. Tako imaš distribucije Fedore, Ubuntu-a, Mandrive itd... I to NIJE isto kao windows 7, Vista, XP... zato što su ovi potonji - verzije operativnog sistema jedne te iste kuće-firme, Microsofta. (Pandan tim nazivima windowsa su npr. Ubuntu 8.01, 8.10, 9,04 - - itd.). Osim KDE, Gnome-a, sada je Canonical - pandan Microsoft-u, koji distribuira Ubuntu, razvio novo grafičko okruženje - Unity. Upravo je izašao u ovoj predstavljenoj verziji (ne znam zašto baš 64 bita, kada se za obične korisnike PREPORUČUJE 32-bitna verzija). Uniy je stvarno nešto novo, prilagođen je widescreen monitorima a naročito: tabletima, touch-screen-ovima i onima koji imaju takve stvarčice na prenosnim uređajima da bi se navikli i na desktop okruženje istog izgleda.
S jedne strane je stvarno brže i zgodnije, sa druge, ko je navikao na prethodne GNOME i KDE izglede... pojedine stvari je teško uturiti u glavu, za koje si navikao da su na drugom mestu. Na početku. Posle te ni traktor ne vrati na staro...
Za nove korisnike, pogotovo za telefonolike i tabletolike uređaje, netbookove pa i laptopove, Unity je stvarno zgodniji. Vredi probati. Ja bih pohvalio superinteligentni program za instalaciju Ubuntua, koji je sada jednostavan do blesavosti (i još dobro izgleda), da sam prosto iznenađen.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

Pisko Re: Ubuntu 11.40 Natty Narwhal 64-bit 01.05.2011. 17:05 #320316

Kolezi, što 64-bita? Odogvaraj ljude da to instaliraju, neka se drže 32 bita za običnog korisnika... tek oni kojima to stvarno treba, oni će i znati pa im taj savet neće smetati. Od drajvera do ostalog, bolje se snalazi 32 bitna varijanta, i preporuka je za newcomere.
Hmm.. ali za nabrojani softver, hmm... svi nabrojani softveri rade na Ubuntuu, ali, spakovan dolazi samo firefox, ne ide Open office, već Libre office (isti q u ISTOM pakovanju, skoro), thunderbird i skype moraju da se dodatno instaliraju, jedino odmah nudi da se instalira vlasnički softver zvan mp3 layer, i to odmah pri instalaciji jerbo su, nesrećni prebezi sa windowsa muku mučili što to ne radi u startu....
No svejedno. Tačno je da sve nabrojano radi i to radi brže nego na windowsu uključujući i sam operativni sistem. Ipak, ima jedna stvar koja gnjavi... usrani Adobe flash player i flash datoteke, kanda opet malo koče i dave i mašine sa višeprocesorskim, višegigabitnim i više od 3Ghz setovanjima, što je sramota. Gownari.

:: Web browsing ›,Chrome,Mozilla ,Opera
:: Office applications ›Open offic
:: Social and email ›Thunderbird,Skype
:: Music and mobile ›mp
:: Photos and videos ›divx ...
:: Download link 64 bitna verzij
:: http://www.techspot.com/downloads/5068-ubuntu-64bit.htm
:: Download link 32 bitna verzij
:: http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/downloa
Neba uh 01.05.2011. 19:21 #320331

broj poruka: 1197
Mnogo me nervira poređenje Linuxa i Windowsa. To su babe i žabe u smislu operativnih sistema. Jeste aplikacije liče ili su iste, ali suština veze nema. Ubuntu je najpopularniji linux zahvaljujući reklami da je sličan Windowsu, a nema veze sa njim. Ako je Ubuntu sličan Windowsu, onda bi po pravilu svaki linux koji koristi GNOME kao korisnički interfejs trebalo da se vodi kao takav.... Bzvz. Kad već pričam o sličnosti, mislim da KDE ipak više liči na Windows nego GNOME. Mada postoje i drugi grafički interfejsi koji se baš trude da liče na Windows, kao što je LXDE, ali on ne dolazi sa Ubuntu-om.
Sve ovo brbljam jer mi se Ubuntu, lično ne sviđa. Nestabilan je (tu mnogo liči na Windows), a i pretrpan je. Ipak, pozitivna strana je velika baza korisnika, pa samim tim i odlična podrška.
tortojed Pisko@ Kako `zasto 64bit?` Za Linux vazi isto ono sto i za Window$ 01.05.2011. 20:06 #320345

broj poruka: 10997
- ogranicenje sys memorije na manje od 4GB. Obavezno istalisati 64bit verziju ako se radi o savremenoj masini sa 4 ili vise GB RAM-a. Ta memorija ce itekako da se `zaposli` sa rendering programima za Linux... Osim toga, na download - sajtu nudi se mogucnost `skidanja` USB stick instalacije: prilikom koriscenja tako uredjenog OS-a kompletan kernel `ide` u RAM...
imarkovic Re: uh 01.05.2011. 21:27 #320368

broj poruka: 18996
dobro bre, ko je uopste i pomenuo da je windows `nalik` ili slican linux operativnim sistemima?!

:: Mnogo me nervira poređenje Linuxa i Windowsa. To su babe i žabe u smislu operativnih sistema. Jeste aplikacije liče ili su iste, ali suština veze nema. Ubuntu je najpopularniji linux zahvaljujući reklami da je sličan Windowsu, a nema veze sa njim. Ako je Ubuntu sličan Windowsu, onda bi po pravilu svaki linux koji koristi GNOME kao korisnički interfejs trebalo da se vodi kao takav.... Bzvz. Kad već pričam o sličnosti, mislim da KDE ipak više liči na Windows nego GNOME. Mada postoje i drugi grafički interfejsi koji se baš trude da liče na Windows, kao što je LXDE, ali on ne dolazi sa Ubuntu-om
:: Sve ovo brbljam jer mi se Ubuntu, lično ne sviđa. Nestabilan je (tu mnogo liči na Windows), a i pretrpan je. Ipak, pozitivna strana je velika baza korisnika, pa samim tim i odlična podrška.
Pisko Ćuprija 01.05.2011. 21:59 #320389

Tačno je da je ograničenje 3,6Gb... ali, tačno je i da je kompatibilnost znatno manja ako se odabere 64 bitni linux umesto 32-bitnog.
Kakav bre render? U stvarnosti, sve će da radi isto i sa 3 i sa 6 i sa 8 giga rama na Ubuntu-u, pogotovo za početnike i ostale obične korisnike. Za onaj mali deo ljudi kojima treba više, za njih je 64 bitna verzija, a ti to i znaju i ne treba im objašnjavati i reklamirati 64 bitne verzije... nego, pričam to da se, bez obzira da li imaju više od 4Gb RAM-a, obični korisnici a pogotovo istraživači - prelaznici sa windowsa, prvo oprobaju na 32 bitnoj verziji. Ništa neće da izgube (osim brojke u ram-u) a, iskustvo će biti sigurno bolje.... kome treba, rekoh, taj ovo i ne čita.

obradmi Evo jos informacija o novom Ubuntu 01.05.2011. 23:25 #320414

broj poruka: 7720
http://www.brightsideofnews.com/news/2011/4/29/is-ubuntu-1104-beating-apples-mac-os-x-in-user-experience.aspx

Odnosi se na 11.04 verziju.3D akceleracija radi na AMD i Intel GPU i driveri dolaze sa Ubuntu CD-om.Vlasnici Nvidia moraju da skidaju poseban driver.Ovo iz razloga zato sto Unity desktop sa kojim dolazi novi Ubuntu trazi 3d akceleraciju.Ako nema 3D akceleraciju pojavljuje se Gnome desktop.Odatle i komparacija u linku izmedju MAC OS X i novog Ubuntu.

Dilema da li 32 bitni ili 64 bitni vec je dosta toga tacnog receno.Za notebook svakako 32 bitna verzija ,torenti rade odlicno i tu nema razlike izmedju Win i Ubuntu.

Regarding Unity it should be noted that it requires 3D acceleration, which is dependent on the availability of a suitable graphics driver. Using AMD and Intel graphics you can start right away, since open source drivers for their graphic cards / chipsets are available and included in the LiveCD. People with nVidia hardware first have to install the proprietary driver offered by the manufacturer which is not redistributed with Ubuntu. That rules out testing Unity from the LiveCD though, an installation is required. If 3D acceleration is not available, the classic Gnome interface known from previous Ubuntu releases is employed.
Daum ... 01.05.2011. 23:44 #320418

broj poruka: 12794
Jbg, ja bih rado koristio Ubuntu, svidja mi se više od windowsa, ali povremeno se igram, i dosta preko Steama, pa me smara da imam dva OSa koje ću da koristim specifično za jednu i drugu stvar... Kad na Ubuntuu bude moguć DX gaming, onda ću i da predjem, ovako, ne smeta mi Win7...

CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd

Slavuj ... 02.05.2011. 00:33 #320431

broj poruka: 2236
*ebao vas Desktop Linux(osim kao prva pomoć). *ebalo vas 40$ za Windows Starter(odnosno griža savesti zbog 40$) i *ebao vas bog drogirani što vas mrzi da odvojite 10 minuta i poskidate sve besplatne programe za svu Win mlatimudiju(koja radi bez obzira na treću decimalu drajvera i kodeka), nego se zračite tamo po 3 sata dok pustite HD film i obavite neke najbanalnije stvari za današnje vreme.

Ima džabe i Office za Windows. *ebao vas i Open Office.

Linux je imao vremena da se pročuje, nije baš od juče tu.

Da stvarno ``valja``, ne bi ga još uvek koristilo manje od 2% korisnika, nego bi svi svuda i za sve. To što smo mi na Balkanu u 98% slučajeva budale, ne znači da je i ceo svet takav. Idite pa vidite.

Da stvarno ``valja``, bio bi najmanje 300 puta logičniji i intuitivniji za nove korisnike, a ne prepun nekih hijeroglifa za koje treba utrošiti pola života da se tačno utvrdi koji je za šta i zbog čega(ali je zato vrlo važno da su dugmići za zatvaranje prozora sa leve strane - kao istorijska, vekovna, milenijumska kontra zlom i naopakom Microsoftu).

Još jednom, *ebo vas Desktop Linux. Osim kao prva pomoć. I poslednja :)
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner Re: ... 02.05.2011. 03:36 #320460

broj poruka: 7769
He, he, he...
Sta ces kad na svetu postoji svega 2% genijalaca koji sve razumeju iz prve (ne spadam u tu grupu) pa ne moraju da utrose ½ zivota na podesavanje sistema...
Ako nesto nije zastupljeno ne znaci da ne valja nego sa nije dovoljno isforsirano.

Evo recimo ja kupim sebi F710 joypad i kazem kolegi mazni jedan uskoro nam dolaze deca pa ce valjati da im se nadje, a on kaze ma sta to palice i ta cudesa tastatura je zakon a takvih ima more.

Da li to znaci da Joypadi ne valjaju, tesko prijatelju... vrlo tesko...

A OO razvaljuje kako dobro radi, prosto razvaljuje...

Nego sta je sa tobom dugo te nema na forumu, pitam se ja tako skoro gde nam je mrcajevac nema ga... mora da si podesavao neki Linux...

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: *ebao vas Desktop Linux(osim kao prva pomoć). *ebalo vas 40$ za Windows Starter(odnosno griža savesti zbog 40$) i *ebao vas bog drogirani što vas mrzi da odvojite 10 minuta i poskidate sve besplatne programe za svu Win mlatimudiju(koja radi bez obzira na treću decimalu drajvera i kodeka), nego se zračite tamo po 3 sata dok pustite HD film i obavite neke najbanalnije stvari za današnje vreme
:: Ima džabe i Office za Windows. *ebao vas i Open Office
:: Linux je imao vremena da se pročuje, nije baš od juče tu.
:: Da stvarno ``valja``, ne bi ga još uvek koristilo manje od 2% korisnika, nego bi svi svuda i za sve. To što smo mi na Balkanu u 98% slučajeva budale, ne znači da je i ceo svet takav. Idite pa vidite
:: Da stvarno ``valja``, bio bi najmanje 300 puta logičniji i intuitivniji za nove korisnike, a ne prepun nekih hijeroglifa za koje treba utrošiti pola života da se tačno utvrdi koji je za šta i zbog čega(ali je zato vrlo važno da su dugmići za zatvaranje prozora sa leve strane - kao istorijska, vekovna, milenijumska kontra zlom i naopakom Microsoftu)
:: Još jednom, *ebo vas Desktop Linux. Osim kao prva pomoć. I poslednja :)
gliga79 Slavuj !! 02.05.2011. 04:21 #320463

broj poruka: 4641
Od kad si postao Metadonac??
Wlada mi je jasniji i iskreniji.
jel imas neu krizu pa se rukovodis zeljom sirokog spektra.
Neka sila bude s tobom

:: He, he, he..
:: Sta ces kad na svetu postoji svega 2% genijalaca koji sve razumeju iz prve (ne spadam u tu grupu) pa ne moraju da utrose ½ zivota na podesavanje sistema..
:: Ako nesto nije zastupljeno ne znaci da ne valja nego sa nije dovoljno isforsirano
:
Slavuj ... 02.05.2011. 05:53 #320465

broj poruka: 2236
Slobodno čitaj malo sporije šta sam napisao.

Kasnije otvori:
http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems

p.s. Tu sam, samo se ređe logujem. Pošto se skoro stalno vrte iste stvari, interesantnije mi je da pravim virtuelne konflikte nego da glumim silno razumevanje za copy/paste pitanja, odgovore i zaključke :)
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs