Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Vesti, testovi, uputstva i noviteti na IT sceni
Srbija,...
STRANA 1 OD 2  
gile23 Srbija,... 16.04.2011. 00:39 T35317

status: user
broj poruka: 9121
Bio sam na nekom takmicenju, dat je takav zadatak da ono ne moze ni moj profesor da resi za to odredjeno vreme x 2, ali tu se pojavio jedan decko koji je to sve pokidao za ta 3 sata iako nije u tome bolji uopste od mene.

E sada se postavlja pitanje kako, evo odgovora unapred mu je neko pokazao sta ce da bude i on je to lepo navezbao, pa je taj `tajni` zadatak postao itekako javan za njega. Naravno on tera dalje i sto je najbitnije to nije usamljen slucaj, a mi ostali ko vas j (prolazilo je vise od jednog). Da sam znao da ce ovako da bude, ne bih uopste trosio svoje vreme na to, mada opet uvezbao sam tu oblast jako dobro. Ali barem sam im u drugom delu pokazao ko je no.2 xd :), ovaj je bio ispred mene, ali tu nije mogao da cheat :).

Najbitnije da se ista stvar ne dogadja prvi put.

Ovo mozda ove starije i ne dotice, ali ima ovih mladjih koji ce da budu delimicno napaljeni na ta takmicenja, pa cisto da znaju sta se sve desava.

Pozdrav!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
djokosrb Ja sam ti lepo rekao 16.04.2011. 00:46 #315404

broj poruka: 6875
da si debil sto idesh uopste,ali june ne slusa,epa ko nema u glavi ima u nogama :) :)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gile23 Re: Ja sam ti lepo rekao 16.04.2011. 00:47 #315406

Bar sam jeo za dzabe :D.

Pozdrav!

:: da si debil sto idesh uopste,ali june ne slusa,epa ko nema u glavi ima u nogama :) :)
Anonymous @gile23 16.04.2011. 00:53 #315409

broj poruka: 340
svaka ti cast al takve stravi treba da prestanu da se desavaju, dokle bre vise....

mixer93 O kakvom 16.04.2011. 00:58 #315413

broj poruka: 4187
je takmicenju rec?

AthlonII x4 640
MSI 770-C45
2x2GB Kingston HyperX blu 1600 cl9
Gainward HD4850 GS
LC6650GP3 V2.3

gile23 Re: O kakvom 16.04.2011. 00:59 #315414

Rekao bih rado, ali otkud znam ko ovo cita :),...

Pozdrav!

:: je takmicenju rec
::
:: AthlonII x4 64
:: MSI 770-C4
:: 2x2GB Kingston HyperX blu 1600 cl
:: Gainward HD4850 G
:: LC6650GP3 V2.
mixer93 Re: Re: O kakvom 16.04.2011. 01:00 #315415

Sta to ima veze? Znam da je skoro bilo takmicenje autoelektricara,pre neki dan,to mi je profesija. :D Pitam cisto da se uputim malo...ali ako je bas takva tajna ajde...

AthlonII x4 640
MSI 770-C45
Gainward HD4850 GS
LC6650GP3 V2.3

:: Rekao bih rado, ali otkud znam ko ovo cita :),..
:: Pozdrav
:: :: je takmicenju rec
:: ::
:: :: AthlonII x4 64
:: :: MSI 770-C4
:: :: 2x2GB Kingston HyperX blu 1600 cl
:: :: Gainward HD4850 G
:: :: LC6650GP3 V2.
Snoopy- Re: Re: Ja sam ti lepo rekao 16.04.2011. 01:04 #315418

broj poruka: 6083
To se ceni :D

LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte 6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo

:: Bar sam jeo za dzabe :D
:: :: da si debil sto idesh uopste,ali june ne slusa,epa ko nema u glavi ima u nogama :) :)
OCz re 16.04.2011. 01:06 #315419

broj poruka: 2900
Nagledaces se kroz zivot svakave nepravde. Skole su iovako sra** tako da te lepe godine iskoristi u najvecoj meri za druzenje i zezanje. Taj sto je pobedio nije dobio tuki od 30cm zbog toga tako da ko ga hebe ..

gile23 Re: Re: Re: O kakvom 16.04.2011. 01:07 #315421

Imas mail :),...

@snoopy :D :). Btw. danas su svi fail vec treci put za redom, znas i sam gde :),... Za sledeci put znam sta cu da uradim, isto i tebi preporucujem :) !

Pozdrav!

:: Sta to ima veze? Znam da je skoro bilo takmicenje autoelektricara,pre neki dan,to mi je profesija. :D Pitam cisto da se uputim malo...ali ako je bas takva tajna ajde..
:: AthlonII x4 64
:: MSI 770-C4
:: 2x2GB Kingston HyperX blu 1600 cl
:: Gainward HD4850 G
:: LC6650GP3 V2.
:: :: Rekao bih rado, ali otkud znam ko ovo cita :),..
:: :: Pozdrav
:: :: :: je takmicenju rec
:: :: ::
:: :: :: AthlonII x4 64
:: :: :: MSI 770-C4
:: :: :: 2x2GB Kingston HyperX blu 1600 cl
:: :: :: Gainward HD4850 G
:: :: :: LC6650GP3 V2.
mixer93 Re: re 16.04.2011. 01:08 #315423

hahaahhahaa...e vala si dobro rekao!

AthlonII x4 640
MSI 770-C45
Gainward HD4850 GS
LC6650GP3 V2.3

:: Nagledaces se kroz zivot svakave nepravde. Skole su iovako sra** tako da te lepe godine iskoristi u najvecoj meri za druzenje i zezanje. Taj sto je pobedio nije dobio tuki od 30cm zbog toga tako da ko ga hebe .
gile23 Re: re 16.04.2011. 01:09 #315426

Lol, xd, znam i sam sve to :). Sto se tice druzenja i zezanja to je na nivou :).

Pozdrav!

:: Nagledaces se kroz zivot svakave nepravde. Skole su iovako sra** tako da te lepe godine iskoristi u najvecoj meri za druzenje i zezanje. Taj sto je pobedio nije dobio tuki od 30cm zbog toga tako da ko ga hebe .
mixer93 Re: Re: Re: Re: O kakvom 16.04.2011. 01:10 #315427

Opaaaa... cak i tamo...Ja mislio samo nasa elektro ne valja... .)

AthlonII x4 640
MSI 770-C45
Gainward HD4850 GS
LC6650GP3 V2.3

:: Imas mail :),..
:: @snoopy :D :). Btw. danas su svi fail vec treci put za redom, znas i sam gde :),... Za sledeci put znam sta cu da uradim, isto i tebi preporucujem :)
:: :: Sta to ima veze? Znam da je skoro bilo takmicenje autoelektricara,pre neki dan,to mi je profesija. :D Pitam cisto da se uputim malo...ali ako je bas takva tajna ajde..
:: :: AthlonII x4 64
:: :: MSI 770-C4
:: :: 2x2GB Kingston HyperX blu 1600 cl
:: :: Gainward HD4850 G
:: :: LC6650GP3 V2.
:: :: :: Rekao bih rado, ali otkud znam ko ovo cita :),..
:: :: :: Pozdrav
:: :: :: :: je takmicenju rec
:: :: :: ::
:: :: :: :: AthlonII x4 64
:: :: :: :: MSI 770-C4
:: :: :: :: 2x2GB Kingston HyperX blu 1600 cl
:: :: :: :: Gainward HD4850 G
:: :: :: :: LC6650GP3 V2.
Mortificat Re: 16.04.2011. 01:30 #315431

broj poruka: 3519
E moj Gile, tako ti je to ovde kod nas(to da se tešiš, ima toga i napolju)...već sam ti pričao kako su me pokrali na jednom turniru u šahu, ali ono što me stvarno zabolelo je kad su mi na republičkom takmičenju iz Biologije u Šapcu(u 7. razredu) uzeli 12 poena(nepravedno) na laboratorijskoj vežbi, taman toliko da ja budem peti a prva tri mesta su pripala pogodi kome - Šapčanima. Naravno, nije bilo reči o gledanju radova, ne daj Bože o žalbi. Čivija...
No, tako je u životu, dođe i prođe. Bitno je kako ćeš se nositi sa tim. Ne treba dopustiti da te takve stvari poraze.

Mortificat Re: 16.04.2011. 01:31 #315432

E moj Gile, tako ti je to ovde kod nas(to da se tešiš, ima toga i napolju)...već sam ti pričao kako su me pokrali na jednom turniru u šahu, ali ono što me stvarno zabolelo je kad su mi na republičkom takmičenju iz Biologije u Šapcu(u 7. razredu) uzeli 12 poena(nepravedno) na laboratorijskoj vežbi, taman toliko da ja budem peti a prva tri mesta su pripala pogodi kome - Šapčanima. Naravno, nije bilo reči o gledanju radova, ne daj Bože o žalbi. Čivija...
No, tako je u životu, dođe i prođe. Bitno je kako ćeš se nositi sa tim. Ne treba dopustiti da te takve stvari poraze.

gile23 Re: Re: 16.04.2011. 01:39 #315435

Ma znam sve to :). To sto se tebi dogodilo je no comment, shvatas moje misljenje :),...

Kakav poraz, ucio bih ceo ovaj raspust, a ovako cekam lepo vreme, pa na basket :) !

Pozdrav!

:: E moj Gile, tako ti je to ovde kod nas(to da se tešiš, ima toga i napolju)...već sam ti pričao kako su me pokrali na jednom turniru u šahu, ali ono što me stvarno zabolelo je kad su mi na republičkom takmičenju iz Biologije u Šapcu(u 7. rachredu) uzeli 12 poena(nepravedno) na laboratorijskoj vežbi, taman toliko da ja budem peti a prva tri mesta su pripala pogodi kome - Šapčanima. Naravno, nije bilo reči o gledanju radova, ne daj Bože o žalbi. Čivija...
:: No, tako je u životu, dođe i prođe. Bitno je kako ćeš se nositi sa tim. Ne treba dopustiti da te takve stvari poraze.
Mortificat Re: Re: Re: 16.04.2011. 01:42 #315437

That`s the spirit!

:: Ma znam sve to :). To sto se tebi dogodilo je no comment, shvatas moje misljenje :),..
:: Kakav poraz, ucio bih ceo ovaj raspust, a ovako cekam lepo vreme, pa na basket :)
:: :: E moj Gile, tako ti je to ovde kod nas(to da se tešiš, ima toga i napolju)...već sam ti pričao kako su me pokrali na jednom turniru u šahu, ali ono što me stvarno zabolelo je kad su mi na republičkom takmičenju iz Biologije u Šapcu(u 7. rachredu) uzeli 12 poena(nepravedno) na laboratorijskoj vežbi, taman toliko da ja budem peti a prva tri mesta su pripala pogodi kome - Šapčanima. Naravno, nije bilo reči o gledanju radova, ne daj Bože o žalbi. Čivija...
:: :: No, tako je u životu, dođe i prođe. Bitno je kako ćeš se nositi sa tim. Ne treba dopustiti da te takve stvari poraze.
gile23 Re: Re: Re: Re: 16.04.2011. 02:00 #315443

:).

Zaboravih da dodam, bitno je koliko ti znas, a to koji rezultat imas je najmanje bitno u celoj to prici :).

Pozdrav!

:: That`s the spirit
:: :: Ma znam sve to :). To sto se tebi dogodilo je no comment, shvatas moje misljenje :),..
:: :: Kakav poraz, ucio bih ceo ovaj raspust, a ovako cekam lepo vreme, pa na basket :)
:: :: Pozdrav
:: :: :: E moj Gile, tako ti je to ovde kod nas(to da se tešiš, ima toga i napolju)...već sam ti pričao kako su me pokrali na jednom turniru u šahu, ali ono što me stvarno zabolelo je kad su mi na republičkom takmičenju iz Biologije u Šapcu(u 7. rachredu) uzeli 12 poena(nepravedno) na laboratorijskoj vežbi, taman toliko da ja budem peti a prva tri mesta su pripala pogodi kome - Šapčanima. Naravno, nije bilo reči o gledanju radova, ne daj Bože o žalbi. Čivija...
:: :: :: No, tako je u životu, dođe i prođe. Bitno je kako ćeš se nositi sa tim. Ne treba dopustiti da te takve stvari poraze.
Gare87 realno 16.04.2011. 02:38 #315449

broj poruka: 4702
jebavas se sa glupostima :))
bolje igrati neki sport, ici na bazen, teretana, druzenja, zebancije, nego jebena takmicenja......
Evo jedna kratka pricha od mene, ja u 3 godini srednje polagao matematiku(u avgustu), imao sam jedno 5 keca i 1 dvojku xD :D i posle nekog kraceg spremanja otisao i dobio 4, a zakljucno 3...... sada na visokoj tehnickoj metematiku 2 polozio iz prvog puta, a matematiku 1 iz drugog puta, i gde je tu logika?!?!?!
Inache ja nisam ``uchenjak` i stvarno uchim dosta malo od onoga sto me ne interesuje, i ovamo na Visokoj lakse polozio matematiku nego u srednjoj, sto znaci da su profesori goveda(naravno ne svi), potplaceni, prevaranti, tupavi i sve ostalo najgore sto ima da se kaze o tim ljudima....tako da opusteno bolje ici na zurke, muvati nesto, pa kad se naidje neki posao tu da se spremas da te jashu.....tugaaaa...... :(

Intel q8200 2.3GHz
Gigabyte GA-ep35-ds3l
Kingston HyperX 2x1GB DDR2 800+Elixir 1GB 800MHz
WD3200AAKS
Sapphire Vapor-X HD 5770 1GB GDDR5
OCZ MXS-PRO 600W
Windows 7 RTM 7600 SP1 32-bit

operator re 16.04.2011. 02:38 #315450

broj poruka: 4262
Evo ti moj primer.
1996 godine sam preko Vojske otisao u London na Park L.S Drive za kompjuterskog tehnologa. Pola stipendije (5000 funti) platila je vojska, a pola sam se morao da snadjem, plus knjige, plus stanovanje , maaaaa, plus sve ostalo( nasao donatora).
E sad, u srdnjoj sam bio ispod prosjecan, da ne kazem ocajan, ali mi je tamo bilo lakse za nauciti, nego tamo.
Imas puno, puno prakse( ucis prvo metode pamcenja, pa tek onda gradivo), plus teorija, plus si u inetrnatu( ne mozes da izadjes van kampusa, tako da samo imas vremena da ucis( odnosi se samo na one koji nemaju drzavljanstvo Velike Britanije, USA, Njemacke ili Francuske). Nakon predavanja, radio sam u bibloioteci i kopirao knjige od likova, koji su bili tatini i mamini sinovi i ucio sam. Uspio sam da tokom skolovanja za 2 godine i mesec dana zavrsim 9 semestara, mada mi eng leski nije maternji jezik, vec je srpsko-hrvatski.
Nisam bio od najboljih studenata, ali sam medju njima najbrze ovadavao metodama. Onda dolazi cuveni april 1998 godine, kada ocu donesem diplomu i ne vjeruje mi da sam zavrsio ( mislio je da sam falsifikovao diplomu). Inace, najneskolovaniji sam u familiji( skolovanje je bilo moderno pre 20 godina i donosilo boljitak svima, a ne samo tebi).
Dobijam obavestenje od nase ambasade u Londonu da su mi obezbedili posao u Sarajevu i dolazim u ambasadu, gdje mi daju kartu za Sarajevo i 3000 KM i pismom preporuka da radim u ambasadi.
E tu pocinje zvrcka.
Dolaskom u Sarajevo za stalno, nisam ni sanjao da necu dobiti posao u ambasadi, nego jos zamalo da dobijem i batine.
Poenta, je da sam bio naivan( izgleda i ostao) da je bitno znanje i kvalitet, a ne sa kim si dobar( citaj: ispijas jutarnju kafu).
popizdim i vratim se u NS. Posto sam bio bez posla mesec i po, a u Vojsci je izlazio konkurs za JSO, prijavim se za obuku( iskreno, ne znam koji mj mi je to trebalo), jer nakon obuke bicu primljen u drzavljanstvo Jugoslavije, koje( naravno), nisam dobio do 2004 godine, kada sam morao da potpisem odredjeni papir, da bi bio primljen u knjigu drzavljana.
Prodjem obuku, zaglavim na Kosovu(budem ranjen) i u invalidskim kolicima( uz sve to sranje sto se desavalo nasi mesari sa VMA su mi htjeli da odrezu nogu, plus se nisam sjecao ni ko sam, a nije me bilo u bazi podataka( brisu te sa svih spiskova, kada pristupis u JSO).
Prepozna me Stankovic ( ministar sadasnji) i obavesti familiju( jedino sam ja rodjen u Sarajevu, a sva ostala familija sa oceve strane je iz Vojvodine).
Obezbedi mi da odem u Padovu na operaciju i prohodam nakon 6 meseci rehabilitacije.
Vratim se, bez posla, a posao mi ponudi adventista u Sarajevu da radim u CRPC -komisiji za imovinske zahtjeve izbjeglica i raseljenih lica, gdje sam radio godinu i po. Dobijam ponudu od predpostavljene da odem u USA da se doskolujem i da ce mi dati djeparac, dok se to ne zavrsi.
Ja dajem otkaz i dobijam kartu i kes i odlazim u Cikago.
Ali, prc, jos jednom, dobijem po usima.
Od toga ne bude nista, pa se vratim u Sarajevo da radim na radiju kao montazer radio programa.
Itd, da ne nastavljam, znaci, nije nikada, kod nas, bitno sta znas, vec sa kim ispijas jutarnju kafu, a sve ostalo je sporedno( mislmi na znanje).
Prema tome, manje ucenja, a vise druzenja.
Zao mi je sto sam propustio mnoge momente u zivotu da bih postigao nesto na profesionalnom planu, a kasnije stradao, kao politicki nepodoban( citaj: nepotkupljiv).
Znaci, dobar i budala dva brata i nemoj to zaboraviti( najvise ce bacati kamenje oni na tebe kojima si pomogao).
I najvaznije, sve je politika. Veoma je bitno da mladi budu u partijama, jer danas, ne mogu ni cistaci da budu, ako ne potpisu blanko papir( u slucaju da ne odgovaraju, fraj otkaz).
Znaci,nije bitno znanje, vec jutarnja kafa.
A tvoj privatni zivot, ako zelis da zivis malo vise od ostatka nacije, stalno ce biti pod lupom smradova i prevaranata, koji ce pokusavati i uspece da ti podmetnu nogu.
Drugim recima, samo u privatnom sektoru, mozete postici nesto, a da se ne morate kompromitovati kao licnost.
I jedan citat od Lorda Karinktona: `Divan narod, ali puno laze i spletkari, a posebno se lako prodaje, ane zna sta stoji iza toga.` - covek rekao nakon samo 3 dana boravka u Sarajevu i 2 dana u Beogradu.
operator

Antilohije re 16.04.2011. 04:13 #315460

broj poruka: 688
Da ti kaze cika Antilohije, mani se ti Gile ovih `savetnika` sto ti kazu da zapustis ucenje i odes na neku zurku da se alkoholises ili da se uclanis u stranku. Oni na nekom normalnijem mestu verovatno ne bi mogli nesto bolje od cobana da budu. Zato i jesu ovde, pa mi smo cobanska, poljoprivredna zemlja.

Cinjenica je da je ovo nenormalno mesto u odnosu na svetske norme ali to ne znaci da i mi sami moramo da budemo nenormalni. Covek te je mozda pobedio jer je vise vezbao? Narocito ako je matematika, fizika ili programiranje u pitanju. Ne brini, cobani se slabo uplicu u te oblasti. Odredi sebi cilj, koliko ti treba tih diploma sa takmicenja, za sta (dalje skolovanje, posao itd.), vidi da li je to realno i knjigu, zbirku, prirucnik u sake!

pozz

zvrndov Re: re 16.04.2011. 09:31 #315475

broj poruka: 132
Najzad jedan normalan post, Antilohije +1

:: Da ti kaze cika Antilohije, mani se ti Gile ovih `savetnika` sto ti kazu da zapustis ucenje i odes na neku zurku da se alkoholises ili da se uclanis u stranku. Oni na nekom normalnijem mestu verovatno ne bi mogli nesto bolje od cobana da budu. Zato i jesu ovde, pa mi smo cobanska, poljoprivredna zemlja.
:: Cinjenica je da je ovo nenormalno mesto u odnosu na svetske norme ali to ne znaci da i mi sami moramo da budemo nenormalni. Covek te je mozda pobedio jer je vise vezbao? Narocito ako je matematika, fizika ili programiranje u pitanju. Ne brini, cobani se slabo uplicu u te oblasti. Odredi sebi cilj, koliko ti treba tih diploma sa takmicenja, za sta (dalje skolovanje, posao itd.), vidi da li je to realno i knjigu, zbirku, prirucnik u sake!
:: poz
zvrndov Re: re 16.04.2011. 09:32 #315476

broj poruka: 132
Najzad jedan normalan post, Antilohije +1

:: Da ti kaze cika Antilohije, mani se ti Gile ovih `savetnika` sto ti kazu da zapustis ucenje i odes na neku zurku da se alkoholises ili da se uclanis u stranku. Oni na nekom normalnijem mestu verovatno ne bi mogli nesto bolje od cobana da budu. Zato i jesu ovde, pa mi smo cobanska, poljoprivredna zemlja.
:: Cinjenica je da je ovo nenormalno mesto u odnosu na svetske norme ali to ne znaci da i mi sami moramo da budemo nenormalni. Covek te je mozda pobedio jer je vise vezbao? Narocito ako je matematika, fizika ili programiranje u pitanju. Ne brini, cobani se slabo uplicu u te oblasti. Odredi sebi cilj, koliko ti treba tih diploma sa takmicenja, za sta (dalje skolovanje, posao itd.), vidi da li je to realno i knjigu, zbirku, prirucnik u sake!
:: poz
aco Lepo sam ti reko da od toga nemas nista.. 16.04.2011. 10:02 #315483

broj poruka: 2788
Al dobro ti kako kazes jeo si besplatno, polomio zub tako da se nije isplatilo :D.

gile23 ... 16.04.2011. 10:07 #315487

@operator sta da ti kazem,...

@antilohije pazi taj decko to radi bolje od mene sigurno, ali ne toliko, znaci mozda 20-ak - 30% bolje, ali on je uradio to 100% bolje od mene. Pazi moj profesor koji je video taj zadatak je i sam rekao da samo za neki najtezi deo treba trecina od predvidjenog vremena i to u najidealnijim uslovima, a gde je ostatak. Taj decko radi to 3-4 godine, dok profesor 7+ godina, pa i sam kaze da bi sve to odradio za 1.5x od predvidjenog vremena. Taj zadatak VECINA nas je prvi put videla.

Tamo gde sam ja ucio bio sam drugi. Ovaj sto je bio prvi, je manje vremena potrosio za ovu drugu oblast, pa je mogao bolje od mene da nauci. Ali njega su tamo vise forsirali nego mene, jer oni imaju neku tradiciju,...

Meni je jedina korist od toga bila da se prisetim nekih stvari koje sam ucio u protekle 4 godine :).

Pazi ne treba biti ni ono da gledas samo u jednom pravcu, ucenje, ucenje, nego naci i nekog vremena za opustanje :).

@aco zub sam polomio na skolskom/opstinskom, ali dobro tu je pao flash od 8gb :).

Pozdrav!
solaja777 heh 16.04.2011. 10:37 #315489

broj poruka: 3277
tako je ljudi bilo dok sam i ja bio osnovac/srenjoskolac pre 20 i kusur godina .)
eto danas - nista novo....(
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs