O ovim stvarima sam baš hteo koju da napišem ali reko da ne gnjavim. Međutim sad je pravo vreme za par komentara.
AMD ima veliku rupu u ponudi u gornjem segmentu. 6970 košta nešto preko 350 dolara a 6990 700 dolara. Ostala je velika rupa za GTX580 koju nVIDIA maksimalno koristi. Baš zbog tako velike AMD praznine u ponudi jačih modela očekivo sam još nekoliko dual GPU kartica zasnovanih na slabijim čipovima. Iskreno nisam mislio na GTX460 odnosno GF104 ali u svakom slučaju će biti interesantna kartica. Pošto AMD očigledno nema nameru da proba još jednom u 40 nm da nadmaši GF110 onda dual GPU na bazi Bart i GF114 čipova bi imale svoje mesto i po performansama i cenovno. Obe varijante su jače od jednog GF-a 110 i mislim da nije problem da tako nešto košta negde između 450 i 500 dolara.
Stvarno ima rupu u ponudi, al to mora da se desi kad ubaciš dual kartu kao vrh ponude.
Što se tiče amd-a lepo su im rekli da im je novo imenovanje gej, sad i da oće da ubace dual kartu od recimo dve 6870 nemaju kako da je nazovu. Da su ostavili stari način imenovanja sad bi se 6990 zvala 6970 a tu neku novu fiktivnu kartu bi mogli da nazovu 6950.
Ako pred sobom imamo mitsko biće sa dve ili više glava, bar jedna od njih će da bljuje vatru.
Ovo nije izbacila nVidia ne postoji ovakva referentna karta nego je ovo samo EVGA izdanje, kao sto je bila raniej ona GTX275 COOP recimo valjda imala i GTS250 za PhysX...
:: :: O ovim stvarima sam baš hteo koju da napišem ali reko da ne gnjavim :: Međutim sad je pravo vreme za par komentara :: :: AMD ima veliku rupu u ponudi u gornjem segmentu :: 6970 košta nešto preko 350 dolara a 6990 700 dolara :: Ostala je velika rupa za GTX580 koju nVIDIA maksimalno koristi :: Baš zbog tako velike AMD praznine u ponudi jačih modela očekivo sam još nekoliko dual GPU kartica zasnovanih na slabijim čipovima :: Iskreno nisam mislio na GTX460 odnosno GF104 ali u svakom slučaju će biti interesantna kartica :: Pošto AMD očigledno nema nameru da proba još jednom u 40 nm da nadmaši GF110 onda dual GPU na bazi Bart i GF114 čipova bi imale svoje mesto i po performansama i cenovno. Obe varijante su jače od jednog GF-a 110 i mislim da nije problem da tako nešto košta negde između 450 i 500 dolara :: :: ::
:: Zašto bi pravili tu varijantu kad već imaju jednako jake single kart :: :: Ako pred sobom imamo mitsko biće sa dve ili više glava, bar jedna od njih će da bljuje vatru. :: :: :: :: :: Meni licno bi cak bio ok i jedan 5770 x2 koji bi se zvao recimo 6770...
:: Zašto bi pravili tu varijantu kad već imaju jednako jake single kart :: :: Ako pred sobom imamo mitsko biće sa dve ili više glava, bar jedna od njih će da bljuje vatru. :: :: :: :: :: Meni licno bi cak bio ok i jedan 5770 x2 koji bi se zvao recimo 6770...
:: Ovo nije izbacila nVidia ne postoji ovakva referentna karta nego je ovo samo EVGA izdanje, kao sto je bila raniej ona GTX275 COOP recimo valjda imala i GTS250 za PhysX.. :: :: :: :: :: O ovim stvarima sam baš hteo koju da napišem ali reko da ne gnjavim :: :: Međutim sad je pravo vreme za par komentara :: :: :: :: AMD ima veliku rupu u ponudi u gornjem segmentu :: :: 6970 košta nešto preko 350 dolara a 6990 700 dolara :: :: Ostala je velika rupa za GTX580 koju nVIDIA maksimalno koristi :: :: Baš zbog tako velike AMD praznine u ponudi jačih modela očekivo sam još nekoliko dual GPU kartica zasnovanih na slabijim čipovima :: :: Iskreno nisam mislio na GTX460 odnosno GF104 ali u svakom slučaju će biti interesantna kartica :: :: Pošto AMD očigledno nema nameru da proba još jednom u 40 nm da nadmaši GF110 onda dual GPU na bazi Bart i GF114 čipova bi imale svoje mesto i po performansama i cenovno. Obe varijante su jače od jednog GF-a 110 i mislim da nije problem da tako nešto košta negde između 450 i 500 dolara :: :: :: :: :: ::
Znaci bice i kod nas, lepo. Nego kako stoji gtx 460 sli u odnosu na gtx 570 i gtx 580? Neki bench bi bio dobar. Sto se tice cene logicno je da bude jeftinija od dve 460-tice, samo je pitanje koliko.
Pa gde je ta karta na nvidia sajtu, to sto par partnera iam takvo izdanje ne znaci nista... To su custom karte koje koriste nVidia GPU.
@ribolovac
Slabiji je od GTX580 ili tu negde, a jaci od GTX570 osetno.
:: To nije tacno.nVidia je izbacila i stancuju je trenutno eVGA,Galaxy,Zotac..Ostali ce verovatno poceti jos malo. :: Inace u pripremi je i Dual GTX560 . :: :: Galaxy GTX460X2 :: :: http://en.expreview.com/2011/03/10/galaxy-dual-core-geforce-gtx-460-graphics-card-surfaced/15272.htm :: :: Zotac GTX460X2 :: :: http://www.expreview.com/12471.htm :: :: :: Ovo nije izbacila nVidia ne postoji ovakva referentna karta nego je ovo samo EVGA izdanje, kao sto je bila raniej ona GTX275 COOP recimo valjda imala i GTS250 za PhysX.. :: :: :: :: :: :: :: :: O ovim stvarima sam baš hteo koju da napišem ali reko da ne gnjavim :: :: :: Međutim sad je pravo vreme za par komentara :: :: :: :: :: :: AMD ima veliku rupu u ponudi u gornjem segmentu :: :: :: 6970 košta nešto preko 350 dolara a 6990 700 dolara :: :: :: Ostala je velika rupa za GTX580 koju nVIDIA maksimalno koristi :: :: :: Baš zbog tako velike AMD praznine u ponudi jačih modela očekivo sam još nekoliko dual GPU kartica zasnovanih na slabijim čipovima :: :: :: Iskreno nisam mislio na GTX460 odnosno GF104 ali u svakom slučaju će biti interesantna kartica :: :: :: Pošto AMD očigledno nema nameru da proba još jednom u 40 nm da nadmaši GF110 onda dual GPU na bazi Bart i GF114 čipova bi imale svoje mesto i po performansama i cenovno. Obe varijante su jače od jednog GF-a 110 i mislim da nije problem da tako nešto košta negde između 450 i 500 dolara :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Nije prvi put da Nvidia kasni na zvanicnom sajtu. Pojavice se verovatno uskoro. Kasnili su i sa verzijama 460 u single varijanti.
460 je sjajna karta i ovo ce verovatno biti super stvar kad se pojavi, ostaje samo cena da se vidi.
Inace lepo odradjeno stvarno, i resen i zaostatak u odnosu na Eyefiniti pa makar i ovako sa 2 chipa na jednom PCB. Ali opet je to 1 karta.
A i nekako logican potez nakon pojave 560 tice. Ovako ce se 460 koja je verovatno puno proizvodjena, jer i jeste najbolja karta u 400 seriji, utrositi na dual karte i osloboditi mesto 560 kojoj je konkurent.
:: :: Pa gde je ta karta na nvidia sajtu, to sto par partnera iam takvo izdanje ne znaci nista... To su custom karte koje koriste nVidia GPU ::
TheBear nema potrebe da se nerviraš. Shvatili smo i prvi put kad si rekao da to nije referentna karta. ...xexexe
Lepo ti je ovde rečeno da je što se tiče GF104 i GF114 do sad rečena samo jedna trećina...a nisi verovao ...lepo nisi verovao. E sa ovih par Dual GF104 je rečena još jedna trećina. Poslednja trećina bi trebala da bude montaža GF114 na štampanu ploču za GTX460. To bi omogućilo solidno pojeftinjenje i brisanje sa tržišta svega što se zove 6850, 6870 i GTX460 ...plus ugradnja odnosno montaža još jednog eksera u AMD kovčeg.
Ali neće to u nVIDIA-i da urade. Verovatno je da tržištu na kome imaš samo dva konkurenta svima odgovara ovakav način ``borbe`` kao što je sad. Svi čipovi iz obe kompanije praktično imaju svoje mesto. Malo je varničenja između GTX560 i 6950 i ništa više. Ja vidim par poteza koji bi AMD koji je i ovako redovno u minusu doveli u prilično Gotov Je situaciju.
Ima sve to velike veze i sa TSMC-om i sa kompanijama koje su blisko vezane za nVIDIA-u tipa eVGA, Galaxy i Zotac. TSMC je strateški partner sa nVIDIA-om i jače je vezan nego sa AMD-om. Svi štampaju u TSMC-u i ako bi jedna strana u nekom smislu popustila TSMC bi izgubio puno. Smartphone i tablet tržište je u zaletu i tu nVIDIA-u čekaju veliki uspeh i velike pare. U celoj priči oko Tegre i ARM procesora je neizostavan i TSMC koji to sve treba da štancuje. Budućnost Tegre potpuno zavisi od 28 nm-skog TSMC proces proizvodnje koji treba tokom ove godine da se usvoji. Mislim da nam promiče da celim GPU tržištem u mnogome diktira taj TSMC kao jedina fabrika u kojoj se trenutno štampaju GPU-ovi. Sa druge strane eVGA i ostali verovatno pritiskaju nVIDIA-u da dobiju slobodu u kreiranju kartica. Neko srednje rešenje je da to mogu da rade sa GF104 čipovima. Evo vam par stotina komada GF104 pa radite sa njima šta god i kačite ih na bilo kakvu štampanu ploču u bilo kojim varijantama. Sa druge strane se očigledno vodi apsolutna kontrola gde će koji GF114 da završi. Stvari moraju da stoje ovako jer nema logike da kad bi se neka od ovih kompanija dočepala GF114 čipa da ga odmah ne bi montirala na GTX460 štampu i izletela sa cenama na nivou GTX460. ...................
U svakom slučaju predstoji interesantno lansiranje GF116 na GTX550 kartici.
I svakako GTX590. GTX590 u najboljem slučaju može da pokaže karakteristike SLI GTX570 tako da tu neće biti tako interesantno. Verovatno će u trećini igara biti jači od 6990, u najboljem slučaju pola-pola.
Osim ako ne dozvole zverima da povuku struje koliko im treba, znači dva GF110 na punim GTX580 klokovima pa nek troši koliko god. Trospratni kuler sa tri ventilatora pa makar i svih 500 W išlo u kućište. U zamahu u kakvom je nVIDIA sad nikad ne bih dozvolio da na testovima crvena linija bude duža. Imaš dva čipa koji u paru mogu to da spreče, sve drugo bi bilo slepačko kalkulisanje. Tu se radi o par frejmova gore dole i to u trocifrenom opsegu ali je stvar principa...prosto, razumeš.
...pita se TSMC...kompanija koja je po tehnologiji i kvalitetu štampe miljama daleko iza Intela...takav ti je Svet
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.