Što se tiče GPU industrije ovo je najvažnije pitanja u 2011. ili bar do početka štampanja u sledećem sitijem procesu. Taj tržišni segment nosi veliki deo ukupno prodatih kartica. Ovde je borba prirodna stvar i koliko vidim biće gadno.
Ako uspe GF114 da dokači 6950 to će biti katastrofa za AMD. GTX 560 će nositi manji čip, biće manji i jeftiniji PCB, jeftiniji kuler bez Vapor Chamber-a, manje RAM-a. Ako 6950 ne bude brži jednostavno će biti uništen, zbog svih navedenih razloga cenom nema šanse da opstane.
Ako ne uspe GF114 da dokači 6950 onda stvari idu sporije pošto će biti jasno da su naši konkurenti praktično izjednačeni. U ovom slučaju je AMD-u još potrebniji neki čip koji ima između 6870 sa 1120 SP i 6950 sa 1408 SP. Ako nema novog čipa onda je jedina opcija da se od Caymana skine još SP-ova nakači na jeftiniji PCB bez Vapor Chamber kulera i sa 1GB RAM-a. Ovakva karta bi bila dosta dobra. Recimo 6930, recimo da opet može da se čačka po BIOS-u i otključa po nešto...tamo-vamo...može da bude interesantno. Možda i špekulacija o reviziji 6900 PCB-ova ima direktne veze sa ovim. U svakom slučaju sad je svima jasno da AMD nešto mora da uradi u opsegu performansi GTX560.
Intezivno sam obrtao testove, digitron, proporcije i mislim da je GTX560 jako, jako blizu. Sve apsolutno zavisi od finalnog kloka referentne kartice. To ćemo saznati za nekoliko dana. Ako budu imali dobru kombinaciju sazanćemo je nekoliko dana ranije. Ako klokovi budu prosečni onda će kao ribice ćutati i saznaćemo na sam dan lansiranja. Na koga vas podseča ovo ćutanje kao ribice...tzv Ćutek..Opaa evo ga ime za Cayman-a. ...Ono prvo ime što sam dao jeste bilo nekulturno, priznajem. ...Znači imamo:
Da upoređujemo sa GTX460 1GB aka Phoenix niko nam ne brani. U odnosu na GTX460 će doneti masivno ubrzanje po pitanju kloka i pristojnih 12,5% u broju CC-ova. Najbolji pokazatelj koliko je to je EVGA GTX460 FTW. Ta kartica je masno overklokovani GF104, sa referentnih 675 na 850 MHz. Kroz sve testove FTW samo na ime kloka daje skoro fiksnih 20% više. Na ovu cifru slobodno dodaj 12,5% pošto se povećanje u broju SP-ova i CC-ova idealno pretvara u performanse. Obrni-okreni to u polovini testova izjednačava 5870 a u polovini prebacuje za po par frejmova. Pošto je 6950 brži 7-8 % od 5870 rekao bih da GF114 na 850MHz nije dovoljno. U nekim igrama je dovoljno 850 MHz ali u principu nekoliko procenata sporije. E onda sam pomoću proporcije grubo došao do klokova koji bi bili dovoljni da GTX560 izjednači 6950:
Videćemo koliki će klok biti. Mislim da će to na kraju biti ista situacija kao i između 6970 i GTX580. Jasno je da je 6970 vrlo blizu i da sa njim može da se piči na najjačim podešavanjim kao i sa GTX580. I sve je to lepo ali je ipak činjenica i utisak testera da je GTX580 brži. E takva će situacija biti i za GTX560. Moći će on sve što i 6950 ali će generalno ipak biti sporiji. Onda će fabrički overklokovani modeli da donesu 900 do 950 MHz i pokažu da ipak može da se nosi sa 6950.
Au bre čoveče, pa šta si ti radio za doček Nove godine?
01.01.2011. 13:32
status: user broj poruka: 3519
Vidim dosta si kalkulisao, aj` videćemo dal` ćeš šta pogoditi. Mada mislim da je bolje da igraš i kladionicu pride. Ako ubodeš, onda možeš i da kupiš nešto ovako o čemu kalkulišeš
Crosshair IV Formula/X6 1055T + Prolimatech Super Mega/2x2GB Geil Ultra Plus/XFX GTX 260/Barracuda 1TB 32MB/Corsair 600T+ CFT-600-14CS
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.